Connect with us

Actualitate

Acțiune de suflet la Centrul Județean de Voluntariat Botoșani alături de cercetași, și voluntari din județele Botoșani și Argeș,

Publicat

Publicitate

În cinstea Unirii Principatelor Române de la 1859, în perioada 22-24 ianuarie, a.c. Centrul Județean de Voluntariat Botoșani alături de cercetași, tineri și voluntari din județele Botoșani și Argeș, membri ai Centrelor locale ,,Cutezătorii” Botoșani și ,,Aventura” Pitești din cadrul Organizației Naționale ,,Cercetașii României” au inițiat și realizat în cadrul proiectului ,,Stejarul Unirii”, o serie de activități comune, având ca principali parteneri Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani, Palatul Copiilor Botoșani, Asociația ,,Car-Pates”, Asociația ,,Scut Botoșănean”, Asociația ,,Prometeu” și Asociația ,,Arlechin”.

„Stejarul Unirii” este un proiect al cercetaşilor şi tinerilor voluntari din judeţul Botoşani care se desfăşoară anual în perioada 24 ianuarie – 1 decembrie şi are ca principal scop asigurarea unui cadru optim de realizare a campaniei de împădurire, plantare și toaletare de stejari și copaci în localități reprezentative pentru istoria și cultura poporului român, precum și promovarea principalelor evenimente istorice, obiective culturale, trasee turistice,  tradiții și obiceiuri strămoșești, din judeţul Botoşani. Prin realizarea acestui proiect, se doreşte a se transmite ideea unirii şi a sentimentului de român autentic care va prinde rădăcini în sufletele multor copii, elevi, tineri şi cetăţeni cu dragoste de neam și ţară” a declarat Flavius Alin Damean, vicepreședinte Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani.

Activitățile realizate în cadrul proiectului ,,Stejarul Uniri” sunt încărcate de simbolismul autentic al poporului român și au menirea de a insufla mai-tinerilor cercetași și voluntari dragostea față de trecutul țării noastre.

Forumul copiilor și tinerilor cercetași ,,Dialog între generații” a fost prima activitate, din acest an, realizată în data de 22 ianuarie, a.c, în cadrul proiectului ,,Stejarul Unirii” sub forma a două sesiuni de dezbateri.

Prima sesiune de dezbatere s-a desfășurat la Casa Tineretului Botoșani – sala sporturilor ,,Addys Gym” și a fost moderată de d-ul Sebastian Stanciu, membru din 1996 al Organizației Naționale ,,Cercetașii României”, în prezent, conducător al cercetașilor de la  Centrului local ,,Aventura – Pitești” având  ca principală temă  ,,Comportamentul cercetașilor în comunitate”.

A doua sesiune de dezbatere s-a desfășurat la la Palatul Copiilor Botoșani – cercul de orientare turistică și a fost moderată de d-ul prof. Șuliuc Ghiță și d-na prof. Iuliana Damian,  având ca temă principală de dezbatere ,,Istoricul cercetășiei în județul Botoșani”.

Publicitate

În cadrul dezbaterilor au fost trecute în revistă activitățile cercetășești realizate de diferitele grupări și organizații din județul Botoșani, după cum urmează: 1914 -1930, cercetașii conduși de colonelul Constantin Petală și prof. Nicolae V. Adam; 1988-2020, cercetașii conduși de prof. Șuliuc Ghiță și voluntarii asociației  ,,Car-Pates” Botoșani; 1995-2003, cercetașii conduși de liderii Ariciuc Cristi, Sorel Albu, Cristi Maxim, Florin Popovici, Costel Balan ; 2020 – prezent, cercetașii conduși de liderii, Sebastian Gheorghiu, Monica Aruxandei, Ghiță Șuliuc, Flavius Damean, Liviu Andrușcă, Anamaria Hazaparu, Manuela Sorohan, Simon Marcu.

,,Paleta de activități realizate de cercetașii din Botoșani nu ar fi fost atât de bogată fără sprijinul firmei Elegant Glob, director Aioanei Ion, Belvedere, director Ionuț Tudose, Victoria Perfect Cleaning, director Dan Olaru, SC KR-Games, director Ady Robert Duduc, Tipografia RIA, administrator Mariana Hrițcu, ADMIR, administrator Ionel Roșu și a autorităților publice, printre care primăriile din Săveni, Bucecea, Botoșani, Dorohoi, Darabani, Flămânzi, Ștefănești reprezentante, în ordine, de edilii Relu Petru Tîrzioru și Călin Angel Iulian , Angel Gheorghiu și Dan Avătămăniței, Cosmin Andrei, Dorin Alexandrescu, Alin Gârbaci, Dan Oloeriu, Florin Buțura. O considerație deosebită se cuvine pentru doamna Doina Federovici, primul președinte de Consiliu Județean care nu doar a susținut, ci a și participat la acțiuni ale societății civile din Botoșani, dar și Cristinei Kashyap, directorul Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu” a declarat Onciu Oana, președintele Centrului Județean de Voluntariat Botoșani.

Activitățile realizate în data de 23 ianuarie, a.c. în cadrul proiectului ,,Stejarul Unirii”, au început cu vizita la Mănăstirea Vorona, unde participanții s-au închinat și au primit binecuvântare, apoi au continuat deplasarea în pas cercetășesc până la Stejarul lui Cuza unde s-au  prins cu toții în Hora Unirii.

În partea a doua a zilei au vizitat Casa Memorială ,,Mihai Eminescu” de la Ipotești. Spre seară cu toții au ajuns la Pensiunea ecologică ,,Fata Verde” de la Șoldănești, unde au socializat și au participat la activități instructiv-educative specifice cercetașilor. ,,După cum se știe, cercetăşia nu este numai pentru copii și tineri.

Alături de micii și tinerii cercetași sunt adulții și voluntarii care sprijină organizația în funcție de timpul disponibil pe care îl pot aloca pentru implicarea în activitățile și proiectele cercetașilor, experiența personală și aptitudinile pe care le-au dobândit în cariera lor profesională.

Încă de la început alături de colegii mei adulți voluntari, Monica Aruxandei, Flavius Damean, Ghiță Șuliuc, Iulian Rotaru, Bogdan Caliniuc, Vali Catargiu, Ionuț Haidău, Bogdan Cărăușu, Vasile Halasanu, Liviu Andrușcă, Viorel Hrițcu, Anamaria Hazaparu, Filip Mihaela, Roxana Bidalac, Simona Acsente, Ema Chitic Ciurciun, Miruna Andreea Moruzi, Iuliana Damian,  Adrian Lupu, Radu Humelnicu, Mihaela Epure, Emil Ivasuc, Ducu Bucșinescu, Onciu Oana, Roxana Aiacoboei, Carmen Munteanu, Loredana Ciubotariu, Oana Mihaela Rusu, Manuela Sorohan, Sorin Ioan Ciobanu, Bianca Ionel, Simona Budăi Ungureanu,  Magda Dediu, Marian Horodincă, Ionela Petianu, Simon Marcu, am reușit să ajutăm tinerii și copii cercetași să-și atingă potențialul și să deprindă noi abilități de relaționare, adaptare și cunoaștere a mediului înconjurător.

De asemenea în realizarea activităților beneficiem de expertiza specialiștilor din Organizația Națională ,,Cercetașii României” și a mai multor instituții și autorități publice centrale și locale” a declarat Sebastian Gheorghiu, director al Centrului local ,,Cutezătorii” Botoșani.

Activitățile realizate în data de 24 ianuarie, a.c. în cadrul proiectului ,,Stejarul Unirii”, au început cu participarea voluntarilor și a tinerilor cercetași la manifestările organizate în orașul Săveni cu prilejul sărbătoririi a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române din 1859, realizată sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.

Au continuat cu vizita grupului de cercetași la Mănăstirea ,,Sfânta Treime”, Știubeni, unde părintele stareț Melchisedec Sandu a prezentat într-un cadru colocvial istoria lăcașului de cult.  În după-amiaza aceleași zile la Casa de Cultură a Tineretului Botoșani s-a desfășurat ceremonia solemnă în care mai mulți cercetași au depus jurămăntul și au participat la spectacolul de gală.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

 

 

 

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Tentative de fraudă prin telefon. Infractorii pretind că sunt angajați ai băncilor. Atenționările Poliției

Publicat

Publicitate

Polițiștii atenționează privind tentative de fraudă prin telefon, cazuri în care infractorii pretind că sunt angajați ai băncilor și le cer cetățenilor transfer de bani în cont ”sigur”, scrie alba24.ro.

În ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise fapte de natură penală, utilizându-se tehnica „spoofing”.

Autorii, folosind aplicații VoIP (voice over IP), cu numere de telefon din rețeaua națională de telefonie (pot fi numere de telefon compromise care aparțin unor instituții bancare), contactează cetățenii, pretinzându-se angajați ai băncilor.

În cadrul apelurilor, aceștia afirmă că victimele ar fi solicitat un împrumut și le cer să dezvăluie informații personale sensibile.

Ulterior, apelul este redirecționat către o altă persoană care se recomandă ca fiind din partea Poliției și le solicită victimelor să transfere bani într-un „cont sigur”, pentru a proteja fondurile. Această metodă a dus la pierderea unor sume mari de bani de către cetățenii de bună credință.

Tentative de fraudă prin telefon. Dosar penale

Publicitate

La nivelul României, au fost înregistrate dosare penale ca urmare a faptului că persoanele vătămate au dat curs și ultimei solicitări de transfer al banilor în contul „sigur”, iar din acel moment au pierdut controlul asupra fondurilor personale.

Aceasta este o formă de fraudă bazată pe tehnica de „spoofing”, prin care autorii falsifică informațiile de identificare pentru a se da drept o sursă de încredere (bănci, autorități), cu scopul de a înșela victimele (cetățenii de bună credință).

Atenționările polițiștilor
Poliția Alba transmite recomandări pentru protecția cetățenilor:

Nu răspundeți apelurilor telefonice nesolicitate, care vă cer informații sensibile sau transferuri de bani
Verificați orice informație primită prin canale oficiale, contactând direct instituțiile implicate
Nu transferați bani în conturi neoficiale sau suspecte!
Dacă aveți suspiciuni, contactați imediat autoritățile competente (poliție, bancă etc.).

Citeste mai mult

Cultura

Spectacolul „Tigrişorul Pietrek” la Teatrul „Vasilache” Botoșani

Publicat

Publicitate

Micuții botoșăneni sunt invitați în această săptămână la Teatrul „Vasilache” pentru a viziona spectacolul „Tigrişorul Pietrek”, după  H. Januszewska, adaptare de Maria Baciu, în zilele de:

– joi, 23 ianuarie 2025, de la ora 18:00,

– duminică, 26 ianuarie 2025, de la orele 11:00 și 12:30

 

Regia artistică Valentin Dobrescu, scenografia este semnată de Mihai Pastramagiu, muzica îi aparţine lui Constantin Panaite.

Distribuţia:  Andrei Iurescu, Ioana Buta, Ana Apetrei, Adelina Cojocariu și Pavel Petraşi

Publicitate

Vă invităm la teatru să vedeți cât de fricos este puiul de tigru, să urmăriţi călătoria Tigrişorului Pietrek, aventurile prin care trece şi lecţia de viaţă pe care o primeşte! De aceea, Tigrișorul Pietrek a fost pedepsit de Regele Tigrilor şi alungat din junglă. Tigrişorul Pietrek îşi pierde dunguliţele, iar ca să şi le recapete trebuie să dovedească un act de curaj! Își va recăpăta dungulițele? Rămâne să aflați doar dacă veți veni la spectacol!

Spectacolul se adresează preşcolarilor şi şcolarilor.

 

Preţ bilet 20  lei

 

Biletele pentru spectacolele Teatrului „Vasilache” se pot achiziţiona on line https://www.entertix.ro/g/334/teatrul-pentru-copii-si-tineret-vasilache.html sau accesând www.teatrulvasilache.ro secțiunea Cumpără Bilet, ori de la sediul instituţiei, de marţi şi până vineri, între orele 10:30 şi 12:30, dar şi înainte de începerea fiecărui spectacol, în limita locurilor disponibile.

Accesul în sala de spectacole se face cu o jumătate de oră înainte de începerea spectacolului.

 

Citeste mai mult

Eveniment

AEP: Începând de luni, alegătorii români din străinătate se pot înregistra online pentru votul la prezidențiale

Publicat

Publicitate

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că, începând de luni, alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate care doresc să voteze la alegerile prezidențiale din acest an prin corespondență sau la o secție de votare din afara țării se pot înregistra online pe portalul www.votstrainatate.ro.

Potrivit unui comunicat al AEP, până la ora 11.00 au fost primite patru cereri de vot prin corespondență, precizează sursa citată.

Portalul cuprinde două secțiuni: Alegător în străinătate la o secție de votare și Alegător în străinătate prin corespondență.

Alegătorul care dorește să se înscrie pentru votul prin corespondență trebuie să completeze un formular online, în care să menționeze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reședință, adresa de e-mail, precum și opțiunea de transmitere în țară sau la reprezentanța diplomatică a votului exprimat prin corespondență. La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate și a documentului care dovedește dreptul de ședere, eliberat de autoritățile străine.

Termenul-limită de înscriere în Registrul electoral ca alegător în străinătate prin corespondență este 20 martie 2025, ora 23,59.

De asemenea, alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secție de votare va completa un formular online, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de e-mail, localitatea și statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate. AEP menționează că o secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de cetățeni din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități.

Publicitate

Termenul-limită de înscriere în Registrul electoral ca alegător în străinătate la o secție de votare este 4 martie 2025, ora 23,59.

Lista documentelor care atestă reședința în străinătate este cuprinsă în Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 373/2024, cu modificările și completările ulterioare, și poate fi accesată la următorele link-uri:
https://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2024/pdf_2024/2024.03.07_omae_373-2024_mof_al_ro_178_din_07.03.2024.pdf
https://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2024/pdf_2024/omae_507-21.03.2024-_mofro_272-29.03.2024_completare_anexa_omae_373-2024_acte_resedinta-cu_bruxelles.pdf

Alegătorii pentru care Biroul electoral pentru votul prin corespondență nu a înregistrat primirea plicului cu opțiunea sa de vot își pot exercita dreptul de vot la acel scrutin la secțiile de votare.

Întrebări și sesizări legate de procedura de înregistrare pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro, mai precizează AEP. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Au apărut noile formulare de înregistrare fiscală. Includ taxa pe stâlp și supra-impozitul pentru instituții de credit

Publicat

Publicitate

Au apărut noile formulare de înregistrare fiscală care includ taxa pe stâlp și impozitul suplimentar pentru instituțiile de credit.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat „proiectul de ordin pentru aprobarea formularelor de înregistrare fiscală a contribuabililor și a tipurilor de obligații fiscale care formează vectorul fiscal” potrivit Termene.ro.

Anexele acestuia includ noile variante ale formularelor 010 (pentru persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică), 013 (pentru contribuabilii nerezidenți care desfășoară activitate în România prin unul sau mai multe sedii permanente) și 700 (pentru mențiuni ulterioare înregistrării fiscale).

Noile formulare de înregistrare fiscală au fost modificate astfel încât să reflecte modificările fiscale intrate în vigoare în lunile trecute, mai precis cele două noi impozite ce vor fi achitate de contribuabilii vizați: impozitul suplimentar pentru instituțiile de credit și impozitul pe construcții speciale.

În referatul de aprobare se menționează că având în vedere noile prevederi legale, este necesară completarea vectorului fiscal cu două noi categorii de obligații fiscale de declarare, cu caracter permanent, respectiv:

impozitul suplimentar pentru instituțiile de credit;
impozitul pe construcții.
Noile formulare de înregistrare fiscală
Prevederile art.496 din Codul fiscal reglementează categoriile de contribuabili care sunt obligate la plata impozitului pe construcții, respectiv:

Publicitate

– persoanele juridice române, cu excepția instituțiilor publice, institutelor naționale de cercetare-dezvoltare, asociațiilor, fundațiilor și a celorlalte persoane juridice fără scop patrimonial, potrivit legilor de organizare și funcționare;

– persoanele juridice străine care desfășoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România;

– persoanele juridice cu sediul social în România înființate potrivit legislației europen

Patru noi taxe introduse pentru companii în 2024 și 2025

Din cauza deficitului bugetar excesiv, statul a introdus anul trecut și anul acesta patru noi taxe pentru marii contribuabili.

Astfel, introdus de la 1 ianuarie 2024, prin legea 296/2023, impozitul minim de 1% pe cifra de afaceri a fost impus companiilor cu venituri peste 50 de milioane în cazul cărora impozitul de 16% pe profit este mai mic decât cota de 1% din venituri.

Tot de la 1 ianuarie instituțiile de credit au plătit un impozit de 2% pe veniturile din dobânzi, dividende, taxe și comisioane etc, peste cota de impozit pe profit.

Astfel, după cum prevede legea 296, ”instituţiile de credit – persoane juridice române şi sucursalele din România ale instituțiilor de credit – persoane juridice străine datorează suplimentar impozitului pe profit un impozit pe cifra de afaceri calculat prin aplicarea asupra cifrei de afaceri a următoarelor cote de impozitare: 2%, pentru perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2025 inclusiv, 1% începând cu data de 1 ianuarie 2026”.

În ceea ce privește impozitul suplimentar pentru companiile din sectoarele petrol și gaze, acesta a fost impus întreprinderilor cu cifre de afaceri de peste 50 de milioane de euro sub forma unei cote de 0,5% ”suplimentar impozitului pe profit”.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending