Connect with us
Publicitate

Actualitate

Acțiune de suflet la Centrul Județean de Voluntariat Botoșani alături de cercetași, și voluntari din județele Botoșani și Argeș,

Publicat

Publicitate

În cinstea Unirii Principatelor Române de la 1859, în perioada 22-24 ianuarie, a.c. Centrul Județean de Voluntariat Botoșani alături de cercetași, tineri și voluntari din județele Botoșani și Argeș, membri ai Centrelor locale ,,Cutezătorii” Botoșani și ,,Aventura” Pitești din cadrul Organizației Naționale ,,Cercetașii României” au inițiat și realizat în cadrul proiectului ,,Stejarul Unirii”, o serie de activități comune, având ca principali parteneri Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani, Palatul Copiilor Botoșani, Asociația ,,Car-Pates”, Asociația ,,Scut Botoșănean”, Asociația ,,Prometeu” și Asociația ,,Arlechin”.

„Stejarul Unirii” este un proiect al cercetaşilor şi tinerilor voluntari din judeţul Botoşani care se desfăşoară anual în perioada 24 ianuarie – 1 decembrie şi are ca principal scop asigurarea unui cadru optim de realizare a campaniei de împădurire, plantare și toaletare de stejari și copaci în localități reprezentative pentru istoria și cultura poporului român, precum și promovarea principalelor evenimente istorice, obiective culturale, trasee turistice,  tradiții și obiceiuri strămoșești, din judeţul Botoşani. Prin realizarea acestui proiect, se doreşte a se transmite ideea unirii şi a sentimentului de român autentic care va prinde rădăcini în sufletele multor copii, elevi, tineri şi cetăţeni cu dragoste de neam și ţară” a declarat Flavius Alin Damean, vicepreședinte Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani.

Activitățile realizate în cadrul proiectului ,,Stejarul Uniri” sunt încărcate de simbolismul autentic al poporului român și au menirea de a insufla mai-tinerilor cercetași și voluntari dragostea față de trecutul țării noastre.

Forumul copiilor și tinerilor cercetași ,,Dialog între generații” a fost prima activitate, din acest an, realizată în data de 22 ianuarie, a.c, în cadrul proiectului ,,Stejarul Unirii” sub forma a două sesiuni de dezbateri.

Prima sesiune de dezbatere s-a desfășurat la Casa Tineretului Botoșani – sala sporturilor ,,Addys Gym” și a fost moderată de d-ul Sebastian Stanciu, membru din 1996 al Organizației Naționale ,,Cercetașii României”, în prezent, conducător al cercetașilor de la  Centrului local ,,Aventura – Pitești” având  ca principală temă  ,,Comportamentul cercetașilor în comunitate”.

A doua sesiune de dezbatere s-a desfășurat la la Palatul Copiilor Botoșani – cercul de orientare turistică și a fost moderată de d-ul prof. Șuliuc Ghiță și d-na prof. Iuliana Damian,  având ca temă principală de dezbatere ,,Istoricul cercetășiei în județul Botoșani”.

Publicitate

În cadrul dezbaterilor au fost trecute în revistă activitățile cercetășești realizate de diferitele grupări și organizații din județul Botoșani, după cum urmează: 1914 -1930, cercetașii conduși de colonelul Constantin Petală și prof. Nicolae V. Adam; 1988-2020, cercetașii conduși de prof. Șuliuc Ghiță și voluntarii asociației  ,,Car-Pates” Botoșani; 1995-2003, cercetașii conduși de liderii Ariciuc Cristi, Sorel Albu, Cristi Maxim, Florin Popovici, Costel Balan ; 2020 – prezent, cercetașii conduși de liderii, Sebastian Gheorghiu, Monica Aruxandei, Ghiță Șuliuc, Flavius Damean, Liviu Andrușcă, Anamaria Hazaparu, Manuela Sorohan, Simon Marcu.

,,Paleta de activități realizate de cercetașii din Botoșani nu ar fi fost atât de bogată fără sprijinul firmei Elegant Glob, director Aioanei Ion, Belvedere, director Ionuț Tudose, Victoria Perfect Cleaning, director Dan Olaru, SC KR-Games, director Ady Robert Duduc, Tipografia RIA, administrator Mariana Hrițcu, ADMIR, administrator Ionel Roșu și a autorităților publice, printre care primăriile din Săveni, Bucecea, Botoșani, Dorohoi, Darabani, Flămânzi, Ștefănești reprezentante, în ordine, de edilii Relu Petru Tîrzioru și Călin Angel Iulian , Angel Gheorghiu și Dan Avătămăniței, Cosmin Andrei, Dorin Alexandrescu, Alin Gârbaci, Dan Oloeriu, Florin Buțura. O considerație deosebită se cuvine pentru doamna Doina Federovici, primul președinte de Consiliu Județean care nu doar a susținut, ci a și participat la acțiuni ale societății civile din Botoșani, dar și Cristinei Kashyap, directorul Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu” a declarat Onciu Oana, președintele Centrului Județean de Voluntariat Botoșani.

Activitățile realizate în data de 23 ianuarie, a.c. în cadrul proiectului ,,Stejarul Unirii”, au început cu vizita la Mănăstirea Vorona, unde participanții s-au închinat și au primit binecuvântare, apoi au continuat deplasarea în pas cercetășesc până la Stejarul lui Cuza unde s-au  prins cu toții în Hora Unirii.

Publicitate

În partea a doua a zilei au vizitat Casa Memorială ,,Mihai Eminescu” de la Ipotești. Spre seară cu toții au ajuns la Pensiunea ecologică ,,Fata Verde” de la Șoldănești, unde au socializat și au participat la activități instructiv-educative specifice cercetașilor. ,,După cum se știe, cercetăşia nu este numai pentru copii și tineri.

Alături de micii și tinerii cercetași sunt adulții și voluntarii care sprijină organizația în funcție de timpul disponibil pe care îl pot aloca pentru implicarea în activitățile și proiectele cercetașilor, experiența personală și aptitudinile pe care le-au dobândit în cariera lor profesională.

Încă de la început alături de colegii mei adulți voluntari, Monica Aruxandei, Flavius Damean, Ghiță Șuliuc, Iulian Rotaru, Bogdan Caliniuc, Vali Catargiu, Ionuț Haidău, Bogdan Cărăușu, Vasile Halasanu, Liviu Andrușcă, Viorel Hrițcu, Anamaria Hazaparu, Filip Mihaela, Roxana Bidalac, Simona Acsente, Ema Chitic Ciurciun, Miruna Andreea Moruzi, Iuliana Damian,  Adrian Lupu, Radu Humelnicu, Mihaela Epure, Emil Ivasuc, Ducu Bucșinescu, Onciu Oana, Roxana Aiacoboei, Carmen Munteanu, Loredana Ciubotariu, Oana Mihaela Rusu, Manuela Sorohan, Sorin Ioan Ciobanu, Bianca Ionel, Simona Budăi Ungureanu,  Magda Dediu, Marian Horodincă, Ionela Petianu, Simon Marcu, am reușit să ajutăm tinerii și copii cercetași să-și atingă potențialul și să deprindă noi abilități de relaționare, adaptare și cunoaștere a mediului înconjurător.

De asemenea în realizarea activităților beneficiem de expertiza specialiștilor din Organizația Națională ,,Cercetașii României” și a mai multor instituții și autorități publice centrale și locale” a declarat Sebastian Gheorghiu, director al Centrului local ,,Cutezătorii” Botoșani.

Activitățile realizate în data de 24 ianuarie, a.c. în cadrul proiectului ,,Stejarul Unirii”, au început cu participarea voluntarilor și a tinerilor cercetași la manifestările organizate în orașul Săveni cu prilejul sărbătoririi a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române din 1859, realizată sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.

Au continuat cu vizita grupului de cercetași la Mănăstirea ,,Sfânta Treime”, Știubeni, unde părintele stareț Melchisedec Sandu a prezentat într-un cadru colocvial istoria lăcașului de cult.  În după-amiaza aceleași zile la Casa de Cultură a Tineretului Botoșani s-a desfășurat ceremonia solemnă în care mai mulți cercetași au depus jurămăntul și au participat la spectacolul de gală.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

 

 

 

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Persoanele care circulă pe bicicletă sau trotinetă electrică, testate pentru alcool și droguri

Publicat

Publicitate

Modificări la Codul Rutier 2024: Persoanele care circulă pe bicicletă sau trotinetă electrică vor putea fi testate pentru alcool și substanțe psihoactive. Mulți dintre utilizatorii de biciclete și trotinete electrice considerau că pot bea o bere – două și apoi pot merge cu aceste vehicule, scrie alba24.ro.

Acest lucru nu (mai) este posibil. Aceștia pot fi controlați chiar dacă nu sunt implicați în evenimente rutiere.

Conducătorii de biciclete și trotinete electrice au obligația să se supună testării pentru consumul de alcool și substanțe psihoactive.

Refuzul constituie contravenție și este sancționat, potrivit unei ordonanțe de Guvern.

Modificări la Codul Rutier 2024

De asemenea, se introduc criterii cu privire la stabilirea obligației legale a polițistului rutier de a solicita anumitor participanți la trafic efectuarea testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, după caz, cum ar fi:

  • situația în care observă în vehicul recipiente ce pot conține băuturi alcoolice și care prezintă urme de consum sau substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive;
  • săvârșirea în mod repetat, în ultimii 3 ani, a anumitor contravenții sau infracțiuni în legătură cu consumul de alcool, droguri sau substanțe psihoactive, după caz;
  • stabilirea unor aspecte ce țin de testarea conducătorilor vehiculelor în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, respectiv a celui privind recoltarea mostrelor biologice.

În cazul în care concentrația alcoolică este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, inclusiv, persoana testată poate solicita polițistului rutier să-i efectueze o a doua testare după 15 minute, dar nu mai mult de 20 minute de la primul test.

Publicitate

În această situație, prezintă valoare juridică rezultatul celei mai mici concentrații de alcool pur în aerul expirat.

Fotografie cu caracter ilustrativ

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Directorul Seminarului Teologic Botoșani, pr. prof. dr. Daniel Dascălu, va conferenția în județul Arad

Publicat

Publicitate

Marți, 20 august 2024, începând cu ora 17:00, Episcopia Daciei Felix din Serbia, în parteneriat cu Arhiepiscopia Aradului și Consiliul Județean Arad, va organiza conferința-dialog cu titlul: „Între curaj și responsabilitate: tinerii în Biserică”, relatează timpulcredinței.ro.

Va conferenția pr. dr. Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” Botoșani, slujitor al Sfântului Altar și cadru didactic cu multă experiență în activitățile desfășurate cu tinerii.

Evenimentul, care se adresează deopotrivă tinerilor și părinților, se înscrie între manifestările prilejuite de a II-a ediție a „Taberei Bucuriei”, organizată de Episcopia Daciei Felix și se va desfășura în localitatea Căsoaia, județul Arad, în cadrul Centrului pentru tabere de tineret.

Intrarea este liberă. Conferința va fi transmisă live, pe canalul de Facebook al Trinitas TV.

Citeste mai mult

Eveniment

BLOCADA Botoșani: 147 de amenzi, 11 permise reținute, în ultimele 24 de ore

Publicat

Publicitate

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale, în cadrul acțiunii BLOCADA, beneficiind de sprijinul jandarmilor și au intervenit la 54 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind aplicate 147 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 96.815 de lei și reținute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 11 permise de conducere.

Citeste mai mult

Eveniment

Doi suceveni au rămas fără lemnele pe care le transportau după ce au tranzitat zona Dorohoi

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.4 Dorohoi au oprit pentru control, pe drumul județean DJ 298, din comuna Cordăreni, o autoutilitară condusă de un bărbat, de 31 de ani, din județul Suceava, care transporta material lemnos.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de 1,5 metri cubi material lemnos transportată, motiv pentru care a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei.

De asemenena, materialul lemnos pe care îl transporta a fost supus confiscării.

În aceeași zi, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.4 Dorohoi au oprit pentru control, pe drumul județean DJ 298, din comuna George Enescu, o autoutilitară condusă de un bărbat, de 32 de ani, din județul Suceava, care transporta material lemnos.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de 3  metri cubi material lemnos transportată, motiv pentru care a fost sancționat contravențional, iar materialul lemnos pe care îl transporta a fost supus confiscării.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending