Connect with us
Publicitate

Actualitate

A murit scriitoarea Gabriela Melinescu

Publicat

Publicitate

Scriitoarea Gabriela Melinescu a murit, marţi, la vârsta de 82 de ani, la Stockholm, anunţă Institutul Cultural Român.

„Institutul Cultural Român a aflat cu mare întristare vestea trecerii în nefiinţă a Gabrielei Melinescu, una dintre cele mai cunoscute şi apreciate scriitoare din România, stabilită în Suedia din anul 1975. Scriitoarea a decedat, pe data de 15 octombrie, la vârsta de 82 de ani, la Stockholm”, informează sursa citată, într-o postare pe pagina de Facebook.


Potrivit directorului ICR Stockholm, Bogdan Popescu, „Gabriela Melinescu a fost o neobosită promotoare a literaturii române în Suedia timp de aproape cinci decenii, precum şi o adevărată ambasadoare culturală a Suediei în România, după căderea comunismului, când a putut să călătorească în România, să publice din nou şi să restabilească legătura cu ţara natală”. „Îi suntem profund recunoscători pentru moştenirea sa literară şi pentru tot efortul pe care l-a făcut pentru a crea legături culturale trainice între România şi Suedia”, a adăugat Popescu.

Publicitate

Poetă, prozatoare, traducătoare şi graficiană, autoare a peste 20 de volume, Gabriela Melinescu s-a stabilit în Suedia la vârsta de 33 de ani şi s-a impus rapid în elita literară a acestei ţări.

„Poeta a îmbogăţit spaţiul scandinav prin literatura ei, Suedia are motive să îi fie foarte recunoscătoare. Am avut şi bucuria de a colabora în cadrul unor proiecte de traducere a poeziei româneşti, printre care şi opera Ilenei Mălăncioiu. Am fost onorată că am participat la celebrarea operei Gabrielei Melinescu, la Institutul Cultural din Stockholm, când ea a împlinit 80 de ani”, a declarat scriitoarea suedeză Agneta Pleijel, citată de ICR.

În urmă cu doi ani, chiar de ziua ei, pe 16 august 2022, la aniversarea vârstei de 80 de ani, Institutul Cultural Român de la Stockholm a sărbătorit-o pe Gabriela Melinescu printr-un eveniment, care a constat într-o masă rotundă, o expoziţie şi prezentarea unui film documentar din Arhiva de Aur a Televiziunii Române.

Publicitate

***
Gabriela Melinescu s-a născut la 16 august 1942, la Bucureşti. După absolvirea Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti, a fost redactor la revistele „Femeia” şi „Luceafărul”. Între 1965 şi 1975 publică volumele de poezie „Ceremonie de iarnă” (EPL, 1965), „Fiinţele abstracte” (Ed. Tineretului, 1967), „Interiorul legii” (EPL, 1968), „Boala de origine divină” (Albatros, 1970), „Jurământul de sărăcie, castitate şi supunere” (Eminescu, 1972 Premiul Uniunii Scriitorilor), „Îngânarea lumii” (Albatros, 1972) şi „Împotriva celui drag” (Eminescu, 1975). I-au mai apărut un volum de proză, „Bobinocarii” (EPL, 1969), o carte pentru copii, „Catargul cu două corăbii” (Ed. Tineretului, 1969) şi una de reportaje, „Viaţa cere viaţă” (împreună cu Sânziana Pop, Ed. Eminescu, 1975).

A publicat numeroase volume de poezie şi proză în limba suedeză şi a reprezentat, pe parcursul mai multor decenii, literatura română, la cel mai înalt nivel, în spaţiul scandinav. Poeta a înlesnit traducerea unor importanţi scriitori români şi publicarea acestora în suedeză. De asemenea, Gabriela Melinescu a realizat traduceri din autori clasici suedezi, precum Emanuel Swedenborg, Sfânta Birgitta de Vadstena, August Strindberg, dar şi din scriitori contemporani: Katarina Frostenson, Goran Sonnevi, Birgitta Trotzig, Agneta Pleijel, Eva Strom, Stig Dagerman, Gunnar Ekelof şi Kjell Espmark.

În Suedia, unde s-a stabilit din anul 1975, a publicat cinci volume de poezie şi nouă volume de proză, printre care „Zeul fecundităţii” (Coeckelberghs Forlag, 1977), „Lumină spre lumină” (Albert Bonniers Forlag, 1993, poezie), „Copiii răbdării” (Coeckelberghs Forlag, 1979, Oslo), „Lupii urcă în cer” (Coeckelberghs Forlag, 1981), „Regina străzii” (Coeckelberghs Forlag, 1988, apărut şi în franceză la Manya, Paris), „Omul pasăre” (Eva Bonniers Forlag, 1991, Premiul De Nio, acordat de Academia Suedeză pentru proză), „Schimbare de pene” (Albert Bonniers Forlag, 1998), „Acasă printre străini” (Albert Bonniers Forlag, 2003, Premiul De Nio, acordat de Academia Suedeză).

Publicitate

În 2002 i s-a decernat Premiul Albert Bonniers pentru opera omnia.

După 1989, publică din nou în România volumele de poezie „Jurământul de sărăcie, castitate şi supunere” (antologie, Litera, 1993), „Poezii” (antologie, Vitruviu, 1997), „Fiinţele abstracte şi alte poeme” (antologie, România Press, 2001), „Cuvinte nou născute” (Ed. Fundaţiei Culturale Române, 2002) şi „Puterea morţilor asupra celor vii” (Polirom, 2005), romanele „Lupii urcă în cer” (Ed. Fundaţiei Culturale Române, 1993), „Regina străzii” (Univers, 1997 Premiul Uniunii Scriitorilor), „Jurnal suedez I” (1976-1983) (ediţia a II-a, Polirom, 2003), „Jurnal suedez II” (1984-1989) (Polirom, 2002), „Jurnal suedez III” (1990-1996) (Polirom, 2004) – primele trei jurnale au fost coordonate de editoarea Denisa Comănescu, „Jurnal suedez IV” (1997-2002) (Polirom, 2008), romanul „Acasă printre străini” (Polirom, 2004), precum şi volumul de nuvele „Ghetele fericirii” (Polirom, 2006).

La Editura Academiei Române a apărut în 2016 volumul „O sută şi una de poezii”, de Gabriela Melinescu, o antologie coordonată de poeta Ileana Mălăncioiu.

A fost recompensată cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România în 1978. În 1991 şi 2003 i s-a conferit Premiul de Nio pentru romanele „Omul pasăre” şi „Acasă printre străini”. În anul 2001, Academia Română i-a decernat Premiul Nichita Stănescu pentru poezie. A fost distinsă cu Premiul Albert Bonniers în 2002 şi cu premiul Institutului Cultural Român pentru întreaga carieră în anul 2004. În 2005 i s-a acordat de către Academia Suedeză Premiul pentru transmiterea valorilor literaturii suedeze în străinătate. Tot în 2005, a fost distinsă cu Premiul Mihai Eminescu pentru Opera Omnia. AGERPRE

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

FOTO&VIDEO: Atelier de muzică psaltică la Botoșani, ediția a II-a, cu participarea îndrăgitului profesor universitar Adrian Sîrbu

Publicat

Publicitate

Peste 70 de persoane din județul Botoșani, în mare majoritate elevi, s-au înscris la Atelierul de Muzică Psaltică, ediția a II-a, care  a debutat astăzi, 14 noiembrie. Cu toții au șansa, prin audiții și exemplificări, să învețe câteva noțiuni despre tehnica vocală psaltică, unii dintre ei chiar să aprofundeze, chiar de la lect. univ. dr. Adrian Sîrbu la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, fondatorul și dirijorul corului psaltic „Byzantion” (din 1997), cu care a participat la numeroase festivaluri din Europa, alături de care a înregistrat 12 albume audio.

Evenimentul organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, în parteneriat cu Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe”, și Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” a debutat dimineață cu slujba Sfintei Liturghii, oficiată de părintele Irinel Constantin Puiu și Andrei Anușcă, răspunsurile la stană fiind oferite de elevii Seminarului din Botoșani, dar și studenți de la Iași, care și-au însoțit profesorul.

După deschiderea oficială, care a avut loc în Sala de festivități a Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Bootșani, moment marcat de scurte alocuțiuni ale tuturor celor implicați în proiect, cursanții au avut șansa să deprindă anumite secrete din tehnica muzicii psaltice, sub îndrumarea îndrăgitului profesor Adrian Sîrbu.

Publicitate

După ora 17.00, va începe slujba privegherii în cinstea Sfântului Paisie de la Neamț, la care botoșănenii sunt așteptați numeroși.

Profesorul ieșean Adrian Sîrbu este absolvent al Seminarului Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iași, este licenţiat al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi și absolvent al cursurilor de Master „Filosofie creştină şi dialog cultural”, din cadrul Facultății de Filosofie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași. Totodată, este licențiat al Facultăţii de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie Muzicală şi Teatru a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iaşi, cu specializarea Pedagogie Muzicală.

Este licențiat al Conservatorului de Stat din Atena și al cursurilor de Master ale aceluiași conservator. Este absolvent al Școlii de Muzică Psaltică „Izvorul Tămăduirii” din Atena.

Publicitate

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 34 de ani, din comuna Răchiți, dus cu escortă la penitenciar

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – Compartimentul Urmăriri au identificat un tânăr, de 34 de ani, din comuna Răchiți, pe numele căruia era emis, de către Judecătoria Botoșani,  un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.

 

Acesta a fost condamnat la 9 luni de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în declarații, constând în aceea că, în anul 2021 a depus o declarație la Serviciul Public Comunitar Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor Botoșani, prin care sesiza în mod nereal, pierderea permisului de conducere, în vederea eliberării unui duplicat, deși în realitate documentul fusese reținut de către autoritățile din Germania, pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice. 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Mircea Magdalena, administrator public Primăria Botoșani, candidat PSD Parlament: „O guvernare social-democrată e garanția dezvoltării Botoșaniului și întoarcerii tinerilor”

Publicat

Publicitate

Candidatul social-democrat pentru Camera Deputaților a anunțat astăzi o parte dintre cele mai importante măsuri pe care PSD le va implementa de anul viitor dacă va ajunge la guvernare pentru întoarcerea tinerilor în țară și în județul Botoșani.

Ca administrator public al primăriei municipiului Botoșani timp de 4 ani am reușit împreună cu echipa lui Cosmin Andrei să atragem peste 203 milioane pentru investiții în orașul nostru. A fost o muncă extraordinară, dar investițiile nu sunt totul, avem nevoie de oameni tineri, bine pregătiți care să beneficieze de toate facilitățile și să dezvolte mai departe orașul prin înființarea de noi afaceri, prin integrarea în administrația publică, care să se stabilească înapoi în Botoșani. PSD are pograme dedicate pentru tinerii și familiile acestora care vor să revină acasă”, a declarat candidatul PSD pentru Camera Deputaților.

PSD are trei măsuri principale prin care să atragă tinerii plecați la muncă în străinătate să se întoarcă acasă pentru a-și deschide o afacere sau un loc de muncă și a se stabili definitiv în țară.

Publicitate

Prima măsură. Programul Start-Up Diaspora Next Gen, cu un buget de 200 milioane de euro în 4 ani propune finanțări de 50.000 de euro pentru fiecare persoană revenită din diaspora. Obiectivul este de a crea 4.000 de Start-Up-uri care să genereze minim 8.000 de locuri de muncă stabile.

Măsua a doua prevede scutirea de impozitul pe profit sau pe cifra de afaceri pentru cetățenii români care se întorc în țară și investesc în România banii câștigați în străinătate. Cetățeanul român, întors în țară din diaspora, care își înființează o societate comercială și desfășoară activitate comercială neîntreruptă, va beneficia, pe o perioadă de 3 ani, de scutirea integrală de la plata impozitului pe profit sau pe cifra de afaceri, până la atingerea unui plafon de 300.000 de euro, prin acordarea unui credit fiscal nerambursabil.

A treia măsură este prima de stabilitate pentru românii care se angajează după întoarcerea în țară. Fiecare cetățean român, stabilit legal în străinătate minimum 1 an de zile, care se reîntoarce definitiv în țară și se angajează cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, va primi o primă de stabilitate timp de 2 ani, în cuantum de 1.000 de lei net lunar, pentru primele 12 luni, și 1.250 de lei lunar pentruv următoarele 12 luni.

Publicitate

Avem nevoie să ni se întoarcă tinerii la Botoșani. Doar cu ajutorul tinerilor plecați în străinătate vom reuși să creștem orașul și județul Botoșani, să folosim expertiza și experiența lor, să le oferim avantaje astfel încât să-și aducă familiile și să-și întemeieze aici căminul permanent, acasă la Botoșani. PSD a demonstrat că este singurul partid care de fiecare dată când e la guvernare majorează veniturile pentru toate categoriile socio-profesionale, și au prezentat colegii mei creșterile de venituri pentru următorii 4 ani. Am dovedit că facem investiții în infrastructură, avem primii km pe care se circulă pe Autostrada Moldovei, va începe drumul expres Botoșani-Suceava, am modernizat, Botoșani-Târgu Frumos și Botoșani-Ștefănești. PSD este garanția dezvoltării Botoșaniului”, a subliniat Mircea Magdalena.

https://www.facebook.com/share/p/19WmEfYhRj/?mibextid=WC7FNe

 

Publicitate

CMF11240017

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat de 46 de ani, din Roșiori, parcă a intrat în pământ. De două luni este de negăsit. Dacă l-ați văzut, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unui bărbat, de 46 de ani, din satul Roșiori, comuna Răchiți, care din luna septembrie a.c., a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

FROICU MIHAI are următoarele semnalmente: 1,58 m înălțime, 70 de kg, păr șaten, ochi albaștri.

Cetățenii care pot oferi informații cu privire la această persoană sunt rugați să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending