Connect with us

Eveniment

A început goana după chirii în marile centre universitare. Cât trebuie să achite un părinte pentru cazarea unui student

Publicat

Publicitate

Cele mai ridicate chirii pentru locuințe în această perioadă se regăsesc Cluj-Napoca și București.  În marile centre universitare a început goana după chirii, relatează alba24.ro.

Vara anului 2023 aduce schimbări semnificative în piața închirierilor din marile orașe ale țării.

Proprietarii sunt optimiști în privința sumelor pe care le pot obține, iar cererea este așteptată să crească, în special datorită studenților care se întorc la cursuri.

Creșterea prețurilor chiriilor: O privire generală

Conform datelor colectate de Imobiliare.ro, în marile orașe ale țării, proprietarii au crescut chiriile solicitate față de anul precedent.

Constanța conduce în privința majorărilor, în timp ce Cluj-Napoca și București domină topul chiriilor.

Numărul studenților influențează cerea în marile centre universitare

Întoarcerea studenților la cursuri ar putea stimula cererea de închirieri, având un impact asupra prețurilor în centrele universitare majore. Iată câteva exemple:

Publicitate

Prețurile medii ale chiriilor: Garsoniere

  • Cluj-Napoca: 320 euro/lună – cea mai mare creștere, cu 14% față de anul trecut.
  • București: 310 euro/lună.
  • Brașov: 299 euro/lună.
  • Constanța: 280 euro/lună – o creștere impresionantă de 20%.
  • Iași: 280 euro/lună.
  • Timișoara: 220 euro/lună – cele mai abordabile chiriile pentru garsoniere.

Prețurile medii ale chiriilor: Apartamentele cu 2 Camere

  • Cluj-Napoca: 499 euro/lună.
  • București: 480 euro/lună.
  • Brașov: 430 euro/lună.
  • Constanța: 400 euro/lună – o majorare de 23% în 2023.
  • Iași: 384 euro/lună.
  • Timișoara: 350 euro/lună – cea mai mică creștere anuală, de 8%.

Prețurile medii ale chiriilor: Apartamentele cu 3 Camere

  • București: 650 euro/lună.
  • Cluj-Napoca: 600 euro/lună.
  • Brașov: 580 euro/lună.
  • Constanța: 550 euro/lună – cu o creștere de 23%, cea mai mare din țară.
  • Iași: 450 euro/lună.
  • Timișoara: 400 euro/lună.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: ACCIDENT la Darabani! O tânără de 20 de ani a ajuns la spital

Publicat

Publicitate

O tânără, în vârstă de 20 de ani, a ajuns la spital în urma unui accident rutier, care a avut loc, noaptea trecută, în orașul Darabani. În eveniment au fost implicate două autoturisme.

 

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și o ambulanță SAJ.

 

Aceștia au constat faptul că nu erau persoane încarcerate. Conducătoarea auto a uneia dintre mașini a fost rănită. Aceasta a fost preluată de echipajul medical și transportată la Spitalul Municipal Dorohoi îngrijiri de specialitate.

 

Publicitate

Pomierii au acționat pentru înlăturarea pericolului de incendiu, fiind deconectate bornele bateriilor.

 

Cazul a rămas în atenția Poliției.

 

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Aducerea moaștelor Sfinților Mucenici Doctori fără de arginți Chir și Ioan

Publicat

Publicitate

Aducerea moaștelor Sfinților Mucenici Doctori fără de arginți Chir și Ioan

 

Sfinţii Chir şi Ioan au fost torturaţi şi ucişi pentru credinţa lor în Hristos la 31 ianuarie în vremea prigoanelor lui Diocleţian în cetatea Canopos de lângă Alexandria. În timpul vieţii lor cei doi au fost renumiţi pentru dragosta lor pentru oameni şi pentru faptul că vindecau pe cei suferinzi, alungau duhurile cele rele şi aduceau liniştea trupească şi sufletească oamenilor fără a cere nimic în schimb, ba chiar îi şi refuzau pe cei care încercau să le dea ceva. În secolul al V-lea cetatea Manutin era plină de idoli şi de cei care se închinau la ei. Patriarhul Teofil al Alexandriei (385-412) a încercat să îndepărteze slujirea idolească din ace cetate dar fără izbândă pentru că diavolii erau puternici. Urmaşul său în scaunul episcopal a fost Sfântul Chiril (412 – 444) şi lui i-a descoperit Dumnezeu că numai Moaştele Sfinților Mucenici Doctori fără de arginți Chir și Ioan pot să distrugă necurăţia idolatră ce domnea peste cetatea Manutin unde demonii îşi făceau de cap pentru că aveau toată puterea. Atunci Sfântul Chiril a strămutat moaştele Sfinților Mucenici Doctori fără de arginți Chir și Ioan de la Canopos la Manutin aşezându-le înr-o biserică ridicată şi închinată celor doi sfinţi. Din acea zi, duhurile necurate au fost izgonite din cetate iar biserica a devenit izvor tămăduitor pentru cei ce căutau alinare la suferinţele lor.

Citeste mai mult

Eveniment

Tragedie la Mitoc! Râul Prut a mai luat o viață. Bărbatul de 65 de ani a fost găsit de echipele de intervenție la circa doi kilometri de locul unde se presupunea că a intrat în apă

Publicat

Publicitate

Pompierii au fost solicitați, în această seară, să intervină pentru căutarea unui bărbat, în vârstă de 65 de ani, care era la pescuit pe malul râului Prut, în localitatea Horea, comuna Mitoc, și nu s-a mai întors acasă. Alerta a fost dată de familie, după ce bărbatul nu a mai putut fi contactat.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Coțușca, cu o barcă și o ambulanță SMURD, dar și un echipaj aparținând SAJ. După aproximativ o jumătate de oră de căutări, bărbatul a fost găsit de echipele de intervenție, la circa doi kilometri de locul unde se presupunea că a intrat în apă.

Echipajele medicale au început imediat manevrele de resuscitare. Din păcate, în ciuda eforturilor depuse, acestea nu au dat rezultat, fiind nevoiți să declare decesul bărbatului.

‼️Informare preventivă

ISU Botoșani recomandă cetăţenilor să respecte măsurile de siguranță atunci când merg la scăldat, astfel:

▪️frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
▪️evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci;
▪️evitaţi să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi sau nu aveţi deprinderile necesare;
▪️nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte;
▪️nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcţii;
▪️nu intrați în apa rece după expunerea la soare;
▪️nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în apropierea acesteia, nici măcar în piscinele achiziționate pentru cei mici;
▪️echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare sau tuburi gonflabile etc.) nu sunt în totalitate eficiente, de aceea trebuie utilizate de către copii, sub atenta supraveghere a unui adult.

Publicitate

Dacă observați o persoană care se află în pericol de înec și puteți să o ajutați, interveniți, fără a vă pune viața în pericol. În cel mai scurt timp, apelaţi numărul unic de urgenţă 112!

Citeste mai mult

Economie

Guvernul a prelungit până la 30 septembrie măsura plafonării adaosului comercial pentru alimentele de bază. Lista produselor vizate rămâne neschimbată

Publicat

Publicitate

Guvernul a decis vineri să extindă cu încă trei luni aplicarea OUG nr. 67/2023, care prevede limitarea temporară a adaosului comercial pentru alimentele de bază, noul termen fiind 30 septembrie 2025, scrie alba24.ro.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), măsura are ca scop combaterea creșterii excesive a prețurilor și protejarea puterii de cumpărare a populației.

De asemenea, în ședința de guvern, a fost prelungit, până la 31 decembrie 2025, și termenul de aplicare a OUG nr. 84/2023, care instituie un mecanism de consultare și reacție coordonată în contextul exporturilor de produse agricole din Ucraina. Această prelungire contribuie la menținerea echilibrului pieței interne și la sprijinirea fermierilor și procesatorilor români afectați de importurile masive, menționează MADR.

„Este responsabilitatea noastră să protejăm fermierii și consumatorii români. Decizia de prelungire a plafonării adaosului comercial pentru alimentele de bază a fost luată pentru a proteja în continuare puterea de cumpărare a românilor cu venituri mici și medii. De asemenea, continuăm să protejăm fermierii români de importurile de produse din Ucraina și menținem obligativitatea licențierii pentru astfel de importuri. Fac un apel către toți procesatorii români să își asigure materia primă de la fermierii noștri, pentru a ajuta producția românească”, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu.

Actul normativ vizează operatorii economici din întregul lanț agroalimentar – producători, procesatori, comercianți și are un impact direct asupra sprijinirii categoriilor sociale vulnerabile, în acord cu principiile Pilonului european al drepturilor sociale.

Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază, o măsură luată în august 2023 pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor și care viza 14 grupe de produse alimentare, a fost continuată și în 2024, însă lista a fost extinsă. Executivul a decis, la sfârșitul anului trecut, prelungirea măsurii până la 30 iunie 2025.

Publicitate

Lista alimentelor cuprinde:

  • pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități;
  • lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepția UHT;
  • brânză telemea de vacă vrac;
  • iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame;
  • făină albă de grâu ‘000’ până la 1 kg;
  • mălai până la 1 kg;
  • ouă de găină calibrul M;
  • ulei de floarea-soarelui până la 2 l;
  • carne proaspătă pui;
  • carne proaspătă porc;
  • legume proaspete vrac;
  • fructe proaspete vrac;
  • cartofi proaspeți albi vrac;
  • zahăr alb tos până la 1 kg;
  • smântână – 12% grăsime;
  • unt până la 250 grame;
  • magiun până la 350 grame.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending