Connect with us
Publicitate

Eveniment

A fost modificat termenul de administrare a boosterului

Publicat

Publicitate

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare a anunțat că România a modificat termenul de administrare a boosterului, de la șase luni la patru luni, relatează cluj24.ro.

„Toate persoanele care au cel puțin patru luni de la prima schemă de vaccinare completă pot să-și facă doza de booster pentru a da posibilitatea de a completa schemele de vaccinare în momentul de față pentru că datele științifice ne arată o protecție sporită, o refacere a eficienței vaccinurilor față de infecția cu varianta Omicron.

De ce s-a ales acest prag de patru luni, pentru că nu a fost aleator, ne-am uitat la ce se întâmplă în celelalte țări europene. Majoritatea au ales două praguri, de trei luni sau de patru luni. Am decis să optăm pentru pragul de patru luni pentru că datele științifice ne arată că protecția față de varianta Omicron începe să scadă destul de mult după cea de-a patra lună de la prima schemă de vaccinare.

Un al doilea lucru important este legat de faptul că din punct de vedere imunologic, practic, mai devreme de patru luni, se pierde efectul de booster real pe care o doză de vaccin o are asupra răspunsului imun. Și atunci, am optat pentru această devansare de două luni, pentru a ajunge la patru luni perioada de la care o persoană poate să își efectueze doza de booster.

Această modificare va fi disponibilă începând de luni, 17 ianuarie. Practic, de luni, toate persoanele care au minimum patru luni de la prima schemă de vaccinare se pot prezenta pentru efectuarea dozei de booster, incluzând aici persoanele de peste 12 ani”, a declarat Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei conferințe de presă.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Laura Lavric are dosar penal. I-a dat o palmă unui artist din Iași, la o nuntă

Publicat

Publicitate

Laura Lavric s-a ales cu dosar penal, după ce ar fi pălmuit un muzicant în timpul unei nunți care a avut loc în județul Iași, scrie adevărul.ro. Totul a pornit din cauza unei neînțelegeri legate de programul artistic. Artista neagă, însă acuzațiile legate de violență și spune că doar l-a făcut “nesimțit”. 

Bărbatul ar fi fost lovit peste față

Incidentul a avut loc weekendul trecut, la o nuntă în localitatea ieşeană Hârlău. Potrivit unor surse, neînţelegerile ar fi pornit de la programul muzical. Bărbatul, solist în cadrul unei formaţii locale de muzică populară, a povestit pentru suceavalive.ro că a fost lovit cu palma peste faţă şi că Laura Lavric i-a spus că este nesimţit, scrie click.ro.

“Mi-a zis că sunt un nesimţit şi m-a lovit peste faţă şi a plecat”

„Eu nu cred că a avut un motiv întemeiat pentru ceea ce a făcut. Bănuiesc că inconvenientul ar fi fost de la programul muzical, pentru că ea a ajuns mai devreme decât promisese, a ajuns mai devreme decât era stabilit şi a dat programul peste cap. Ne-a oprit pe noi, formaţia, ne-a încurcat şi aşa mai departe, dar totul a fost în regulă, nu am avut nimic împotrivă, am lăsat-o, am oprit eu programul meu muzical, am lăsat-o să intre, şi-a făcut programul, totul în regulă, iar la sfârşitul programului ei, înainte să plece, a venit la mine, mi-a zis că sunt un nesimţit şi m-a lovit peste faţă şi a plecat. Asta s-a întâmplat în timpul nunţii, în sală, în mijlocul evenimentului, unde erau circa 400 de persoane”, a declarat solistul. El a spus că a depus plângere la Poliţie.

Laura Lavric spune că bărbatul minte

Publicitate

În replică, Laura Lavric a afirmat că nu a lovit cu palma, ci doar i-a spus că este obraznic şi nesimţit. „Minte. Am cântat la aceeaşi nuntă. În primul rând, el a fost obraznic, a făcut probleme şi acolo, la mire şi la mireasă. A spus că am intrat peste ei, dar nu a fost adevărat. A fost obraznic. Au spus şi băieţii din formaţie că este recalcitrant şi rău, aşa că nu se poate discuta cu asemenea persoane. Cine i-a dat o plamă? Nu are decât să zică asta. Nu l-am lovit. I-am zis: domnule, de ce ai fost obraznic? La care el: «Că aşa am vrut eu!». Atunci i-am zis că e un nesimţit”, a declarat Laura Lavric.

Polițiștii au deschis un dosar penal

Poliţiştii au declanşat cercetări în acest caz şi au deschis dosar penal pentru lovire şi alte violenţe. „Poliţia Oraşului Hârlău a fost sesizată de către un tânăr, în vârstă de 24 ani, despre faptul că în seara zilei de 20 iulie, în timp ce presta un program artistic la un eveniment pe raza oraşului Hârlău, ar fi fost agresat fizic, de o femeie. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe”, au precizat reprezentanţii Poliţiei judeţului Iaşi.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Biserica „Sfântul Pantelimon” din municipiul Botoșani își serbează hramul

Publicat

Publicitate

În ajunul sărbătorii, vineri, 26 iulie 2024, începând cu ora 18:00, se va săvârși cu sobor de preoți, Vecernia Mare a Hramului cu Litie. A doua zi, începând cu  ora 07:30, credincioșii pot participa la slujba Acatistului Sfântului Pantelimon, după care vor urma Utrenia, Sfânta Liturghie și Slujba de pomenire a ctitorilor bisericii.

Despre cinstirea Sfântului Marelui Mucenic și Tămăduitor Pantelimon

Sfântul Pantelimon este sărbătorit în data de 27 iulie, fiind socotit tămăduitor și doctor fără arginți. Sfântul Mare Mucenic Pantelimon este prezent în rugăciunile de la Taina Sfântului Maslu, în cele de la sfinţirea apei şi în cele pentru bolnavi. Totodată, el se bucură de o mare cinstire din partea credincioşilor, fiind considerat protectorul medicilor, al bolnavilor, dar şi al soldaţilor, ca unii care – fiind mai expuşi rănilor – au şi mai multă nevoie de rugăciunile sale.

Ce înseamnă hramul bisericii?

Orice lăcaş sfânt, capelă, paraclis sau biserică, are unul sau chiar mai mulţi ocrotitori sau o sărbătoare religioasă în cinstea căreia a fost zidit. Această prăznuire în cadrul unei comunităţi creştine reprezintă un eveniment cu multe caracteristici importante.

Istoricul Parohiei „Sfântul Pantelimon” Botoșani

Publicitate

Parohia Sfântul Pantelimon este nou-înființată în municipiul Botoșani, desprinsă din parohia „Duminica Mare” și care se situează în zona străzilor: Împărat Traian (parțial), Parcul Tineretului (parțial), Vâlcelei, Cișmelei și adiacente.

 

După analiza teritorială făcută de Protopopiatul Botoșani, această parohie nou înființată era necesară pentru o mai bună păstorire a credincioșilor. Pentru că este situată pe străzi în pantă și mai greu accesibile, era necesar construirea unei biserici în această zonă.

Publicitate

 

Părintele Constantin Iordache este preotul paroh, venit prin transfer de la Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” – Bodeasa, Protopopiatul Săveni. Enoriașii din parohia nou formată îi sunt cunoscuți părintelui Constantin Iordache, pentru că el a fost cântăreț bisericesc la Biserica „Duminica Mare” cu mulți ani în urmă, în timpul studiilor.

 

Părintele Iordache și-a luat în serios misiunea în această parohie. Prin demersurile făcute la Primăria municipiului Botoșani, a obținut terenul pentru construcția bisericii parohiale. Prin contribuția proprie, cu ajutorul enoriașilor și a multor făcători de bine, a ridicat o Capelă provizorie din material lemnos pentru săvârșirea slujbelor și serviciilor religioase.

Astfel, în data de 26 iulie 2022, s-a săvârșit prima slujbă. Este vorba de Vecernia cu litie în cinstea Sfântului Pantelimon, ocrotitorul parohiei.

 

Duminică, 19 martie 2023, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a efectuat prima vizită pastorală la Biserica „Sfântul Mucenic Pantelimon” din Botoșani și a binecuvântat lucrările din această parohie.

 

 

 

Citeste mai mult

Educație

Botoșani: 12 profesori au lipsit de la examenul național pentru definitivare în învățământ (sesiunea 2024)

Publicat

Publicitate

Probele scrise pe discipline din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământ (sesiunea 2024) s-au desfășurat astăzi, 24 iulie 2024.

 

Astăzi, 24 iulie 2024, s-au desfășurat probele scrise din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământ.

La nivelul județului Botoșani, din cei 131 de candidați cu drept de participare la probele scrise au absentat 5 și s-au retras din motive personale 7.

Un număr de 119 lucrări au fost încărcate în platforma destinată evaluării digitalizate. Lucrările scrise vor fi evaluate în centre constituite la nivel național pe discipline.

Nu au fost candidați eliminați din examen.

Publicitate

Primele rezultate la proba scrisă vor fi afișate în data de 23 iulie 2024, iar rezultatele finale vor fi cunoscute în data de 31 iulie 2024.

Primele rezultate vor fi afișate în data de 30 iulie 2024, în centrele de examen și pe site-ul definitivat.edu.ro, iar rezultatele finale vor fi afișate la centrele de examen și pe site-ul anterior menționat, în data de 6 august 2024.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

APIA eliberează adeverințe fermierilor crescători de animale  care doresc să acceseze credite bancare

Publicat

Publicitate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani informează că începând de astăzi, 24 iulie 2024, eliberează adeverințe pentru beneficiarii intervențiilor în sectorul zootehnic, gestionate de APIA, respectiv pentru:

ü  PD-21 Sprijin cuplat pentru venit – vaci de lapte
ü  PD-22 Sprijin cuplat pentru venit – carne vită
ü  PD-23 Sprijin cuplat pentru venit –bivolițe de lapte
ü  PD-24 Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine

 

Adeverințele sunt eliberate în baza convențiilor încheiate de APIA cu instituții bancare și nebancare și cu fondurile de garantare din domeniul agricol.

Aceste convenții se adresează fermierilor care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la instituțiile bancare și nebancare care au încheiat convenții cu APIA.

 

Astfel, potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință care atestă depunerea de către beneficiar, în Campania 2024, a Cererii de plată pentru intervențiile în sectorul zootehnic indicate mai sus, conform procedurilor aprobate și transmise spre aplicare Centrelor Județene ale APIA.

Publicitate

Valoarea finanțării va fi de până la 90% din valoarea calculată prin înmulțirea cuantumului unitar minim planificat conform Planului Național Strategic PS 2023-2027, pentru anul de cerere 2024, cu numărul de  animale confirmate prin adeverință pentru fiecare intervenție în sectorul zootehnic, gestionat de APIA și menționate în convenție.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.

Reamintim fermierilor că potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 50/2017 de modificare a Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr.703/2013 pentru aprobarea condițiilor în care se vor încheia convențiile dintre instituțiile financiar-bancare și nebancare și APIA, în vederea finanțării de către acestea a activităților curente ale beneficiarilor plăților derulate de instituția noastră în baza adeverințelor eliberate, dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.

Publicitate

În ce privește comisioanele practicate de instituțiile finanțatoare, APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente, să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii.

Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției, la adresa: www.apia.org.ro, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending