Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: Slujbă emoționantă în Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” Silișcani

Publicat

Publicitate

Joi seară, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit Liturghia Darurilor mai înainte sfințite la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” Silișcani, Protopopiatul Botoșani., informează doxologia.ro.

Cu emoții și cu flori în mână, botoșănenii din localitatea Siliștea, dar și din împrejurimile satului, l-au întâmpinat ieri seară, 31 martie, pe chiriarhul lor, IPS Părinte Mitropolit Teofan, care alături de un sobor de preoți, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie atribuită Sfântului Grigore Dialogul, Episcopul Romei.

La finalul slujbei, după împărtășirea credincioșilor care au primit binecuvântarea duhovnicului de a primi Sfintele Taine, Părintele Mitropolit a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, vorbind de asemenea despre cum viața Sfintei Maria Egipteanca îl poate ajuta pe om să se oprească din săvârșirea păcatelor:

„Credincioșii, după post și ajunare, după rugăciunea rânduită acestui post, să primească mângâiere, să primească întărire, să primească curaj prin împărtășirea cu Sfintele Taine, pentru a merge mai departe în vremea postului, pentru a ajunge și anul acesta, și nădăjduim să ajungem, la slăvita Înviere a Domnului Hristos, și așa viața noastră curge, din Crăciun până în Paști, de Bobotează până la Schimbarea la Față, prin trecerea unui an și a mai multora din viața noastră, nădăjduim că această trecere nu este o trecere rea, adică doar plină de păcate. Și acestea sunt, chiar multe în inima noastră și în sufletul lumii, dar nădăjduim și noi precum Sfânta Maria Egipteanca (pe care o sărbătorim astăzi, 1 aprilie n.r.), pentru că Sfânta Maria Egipteanca a fost o femeie ușoară în tinerețea ei, a avut o viață de păcat, dar întâlnindu-se cândva cu icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, s-a rugat ei și a făgăduit că dacă o ajută să intre și ea în Sfânta Biserică – pentru că era oprită a intra din cauza păcatelor ei – atunci își va dedica viața în totalitate lui Dumnezeu. Iată că mâine (1 aprilie n.r.) dar și în duminica a V-a din Postul Mare, Biserica noastră o va cinsti. De ce? O vom cinsti pentru că mare a fost și o cinstim mai ales pentru că ea ne ajută să ne vedem pe noi înșine, să vedem păcatul din noi și să ajungem într-o zi să rostim «Ajunge cu păcatul!». Dacă privim în noi, avem anumite slăbiciuni. Mai mari, mai mici, depinde de atașamentul nostru față de ele. Însă în această mulțime de păcate care ne definește viața, se cuvine să luăm aminte la viața Sfintei Maria Egipteanca și să spunem și noi «Până aici!»”.

Tot în cadrul cuvântărilor de sfârșit, în semn de recunoștință pentru vizita făcută comunității și pentru săvârșirea Sfintei Liturghii, părintele paroh Andrei Manolea i-a oferit ierarhului o icoană cu chipul Mântuitorului Hristos.

Scurt istoric

Publicitate

Satul Silișcani a fost întemeiat în anul 1864. Locuitorii lui la început au fost clăcași și în urmă împroprietăririi din 1864 au fost așezați pe aceste meleaguri. Localitatea se află la răscrucea drumurilor Botoșani – Trușești – Todireni, la o distanță de circa 17 km de reședința de județ. Biserica satului Silișcani a fost construită în anul 1925, din cărămidă, pe temelie de piatră, în formă de navă. În interior, ea este pictată în stil neobizantin de pictorul Victor Galin. Catapeteasma, datând din sec. al XIX-lea, a fost lucrată și ea în stil neobizantin și a fost adusă de la Cetatea Albă. Ctitor principal este Dumitru Moruz, care a donat locul și a depus cea mai mare contribuție bănească, împreună cu fii săi Neculai și Haralamb Moruz. În perioadă 2005 – 2007 s-a construit o nouă casă parohială, iar în perioadă 2009 – 2011 s-a ridicat casa praznicală. Din 2019, părintele Andrei Manolea a fost rânduit să îi păstorească pe credincioșii din Silișcani.

Articol preluat de pe doxologia.ro.

Foto: doxologia.ro.

Publicitate

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Credincioșii din Ungureni vor avea parte de o slujbă arhierească, săptămâna viitoare. PS Nichifor va sfinți casa socială, lumânărarul şi altarul de vară

Publicat

Publicitate

A mai rămas o săptămână până când credincioșii din Ungureni vor avea parte de o slujbă arhierească. În Parohia „Sfinţii Voievozi” – Ungureni, Protopopiatul Săveni, judeţul Botoşani, Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul va săvârşi Sfânta Liturghie şi va sfinţi casa socială, lumânărarul şi altarul de vară amenajate în cadrul complexului parohial.

„Înainte de a se demola biserica din lemn, la Ungureni a început construcţia locaşului de biserică cu ziduri din cărămidă, pe temelie de piatră, cu cheltuiala fraţilor Iordache şi Alexandru Isăcescu, din anul 1885. această biserică, cu hramul Sf. Voievozi Mihail şi Gavril, s-a sfinţit în 1895 la 28 mai, preot fiind Dimitrie Misiu din 1892[19], pr. Lazăr Dănilă din 1923, când satele Ungureni, Ciulieni, Sapoveni şi Vicoleni făceau parte din Parohia Epureni, apoi pr. Gh. Vâlcu, din aprilie 1941, pr. Neculai Lazăr, pr. Constantin Ştefan, pr. Toader Hanchievici iar din 1989 pr. Ilie Drochioi”,  se .arată în monografia comunei Ungureni

Citeste mai mult

Eveniment

Patru cercuri pastorale vor avea loc, duminică, în Protopopiatul Botoşani. „Uitarea și indiferența, boli ale societății actuale”

Publicat

Publicitate

În această zi, în Protopopiatul Botoşani vor avea loc întâlnirile a patru cercuri pastorale:

– Biserica Parohiei Cucuteni va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Sfântul Nicolae” Trușești, în cadrul căreia părintele Marcel Terciu va susține conferința cu tema: Sfinții doctori fără de arginți, propovăduitori ai mântuirii;

– Biserica Parohiei „Sfânta Treime” Tudora va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Vovidenia” Vorona, în cadrul căreia părintele Vasile Cocoreanu va susține conferința cu tema: Sfinții Tămăduitori fără de arginți;

– Biserica Parohiei „Sfinţii Arhangheli” Draxini va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Sfinţii Ioan Iacob Hozevitul” Cristești, în cadrul căreia părintele Ovidiu Lungu va susține conferința cu tema: Sfinți tămăduitori în istoria Bisericii;

– Parohia Blândești va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Nașterea Maicii Domnului” Sulița, în cadrul căreia părintele Mihai Apătăchioaie va susține conferința cu tema: Uitarea și indiferența, boli ale societății actuale.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoşani: Drăguşeni, localitatea cu cale ferată şi haltă, în care trenul nu a ajuns niciodată

Publicat

Publicitate

Localitatea Drăguşeni din judeţul Botoşani are haltă şi cale ferată de peste 35 de ani, însă trenul nu a ajuns niciodată în ea.

Localitatea ste situată la doar opt kilometri de oraşul Săveni, iar regimul comunist a inclus-o pe traseul liniei de cale ferată care ar fi urmat să lege municipiul Iaşi de oraşul Darabani, din nordul judeţului Botoşani, relatează AGERPRES.

 

Foto: (c) Cristian Lupaşcu/AGERPRES

În 1986, calea ferată a ajuns la Săveni, iar un an mai târziu s-a extins până în Drăguşeni. A fost ridicată staţia de călători, cu peron şi spaţiile în care personalul feroviar ar fi urmat să îşi desfăşoare activitatea, însă nu s-a ajuns niciodată ca trenurile de călători să treacă pe aici.

Publicitate

“Trenul nu a circulat niciodată, de când s-a făcut calea ferată. Or fi vrut să fie mai aproape cu transportul, dar totul a rămas aşa. Timpul nu se mai întoarce”, spune Vica Nistor, o femeie prin spatele casei căreia trece calea ferată, astăzi dezafectată.

 

Publicitate

Foto: (c) Cristian Lupaşcu/AGERPRES


Localnicii spun că investiţia făcută la finalul anilor ’80 a fost una uriaşă, însă fără folos, pentru că acum totul este abandonat.

“Acum totul e distrus. Am mai trecut pe acolo, că am animale şi le duc la păscut în zonă. Nu mai sunt nici traversele de lemn. Şi alea sunt furate. A fost aproape de funcţionare, pe această cale ferată a fost un singur tren, care a adus piatra pentru construcţia liniei. Cât materiale au fost băgate aici… Păcat de investiţie!”, afirmă un pensionar din Drăguşeni, care îşi aduce aminte de viteza de derulare a lucrărilor.

Clădirea care ar fi vrut să fie haltă este transformată acum într-o fermă zootehnică, iar bucăţi din calea ferată dispar de la un an la altul.

 

Foto: (c) Cristian Lupaşcu/AGERPRES


“Este o clădire care ar fi trebuit să aibă destinaţia de gară. Aceea a fost dată de CFR în chirie la o familie. Acum … sincer, nu mai ştiu. Calea ferată nu a fost funcţională niciodată. E regretabil. Era bine dacă era funcţională… Nu s-a mai continuat lucrarea şi a rămas la Drăguşeni. Nici nu avea cum să fie funcţională, atâta timp cât nu a fost terminată (…) La momentul de faţă, e cam abandonat”, a declarat fostul secretar al comunei Drăguşeni, Livea Ursolinschi.

Pavel Ignat, fost şef al Staţiei CFR Botoşani, susţine că linia de cale ferată care ar fi trebuit să asigure legătura Iaşi- Săveni- Darabani a fost executată prost în anii ’80, iar din acest motiv a fost abandonată.

 

Foto: (c) Cristian Lupaşcu/AGERPRES


“De la Dângeni la Săveni s-a făcut, dar s-au făcut lucrurile aiurea. A început să se surpe. Era un director la Regionala de Căi Ferate Iaşi care a cerut să se facă repede, pentru că aşa cerea regimul comunist. A circulat trenul de vreo două ori, dar terasamentul a luat-o în scurt timp la vale, că lucrările au fost făcute de mântuială”, a afirmat Pavel Ignat.

AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer de 53 de ani, din comuna Răchiți, prins beat la volan pe Calea Națională din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au oprit pentru control, pe Calea Națională, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un bărbat, de 53 de ani, din comuna Răchiți.

 

Întrucât emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a refuzat recolatrea de probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de refuz de prelevare de mostre biologice de sânge .

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending