Connect with us

Eveniment

VIDEO 9 martie: Ziua deținuților politici anticomuniști din România. Povești cutremurătoare din celulă cu victime și torționari

Publicat

Publicitate

Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989 în România este marcată în fiecare an în data de 9 martie. Alba24 vă prezintă câteva povești cutremurătoare din spatele gratiilor, cu victime și criminali în serie angajați ca torționari.

În această zi sunt oficiate în majoritatea eparhiilor slujbe de pomenire a celor care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credinţa în Dumnezeu şi demnitatea poporului român, potrivit agenției de știri a BOR, Basilica.

Comemorarea Deținuților Politici Anticomuniști în Ziua Sfinților 40 de Mucenici a fost stabilită de Parlamentul României prin legea 247/05.12.2011.

Între cei pomeniți se numără ierarhi, profesori de teologie, studenți, monahi, intelectuali creștini și peste 1800 de preoți ortodocși, care au fost anchetați și arestați, aruncați în închisori, trimiși să lucreze la Canalul Dunăre-Marea Neagră, câțiva chiar deportați în Siberia pentru acuzații total nefondate, dar socotiți periculoși pentru noul regim politic de stat.

Conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR), în timpul regimului comunist, în România au existat 44 de penitenciare principale și 72 de lagăre de muncă forțată destinate deținuților politici.Închisoarea din Aiud, recunoscută şi sub denumirea de ”Zarca Aiudului” a ”găzduit” între zidurile sale sub regimul comunist deţinuţi politici cu pedepse mari, proveniţi din toate categoriile politice şi sociale.

În apropierea închisorii, în locul numit Râpa Robilor se află osemintele multor deţinuţi decedaţi în penitenciar şi aruncaţi în gropi comune.

Publicitate

O pușcărie cât o țară
IICCR și Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului din București au identificat în arhive un număr de aproximativ 93.000 de fișe de foști deținuți politici care au trecut prin închisori și lagăre de muncă, în perioada 1945-1989.

Având în vedere că numeroși deținuți politici au fost încarcerați fără procese, iar actele lor de detenție nu au fost întocmite, se estimează că numărul real al condamnărilor politice a fost mult mai mare.Comisia Prezidențială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România a ajuns la concluzia că în jur de 600.000 de persoane au fost condamnate pe criterii politice, în perioada 1945-1989.

Conform documentelor oficiale, numărul de decese survenite în rândul celor aflați în cercetări sau în detenție, în perioada 1945-1964, a fost de 3.847, din care decese în timpul cercetărilor – 203, în timpul executării pedepsei – 2.851, condamnați la moarte și executați – 137, decese în lagărele de muncă – 656.

La cifra deținuților politici îi adăugăm și pe cei internați administrativ (aproximativ 200.000), pe țăranii condamnați pentru delicte mascate ca fiind de “drept comun”, pe cei aproximativ 150.000 de prizonieri de război din perioada 23 august – 13 septembrie 1944 (unii ofițeri ajungând deportați inclusiv în Siberia), pe sutele de mii de deportați, evacuați, strămutați, ori persoane cu “domiciliu obligatoriu”, prizonieri, internați în azilele psihiatrice cu caracter politic sau, pur și simplu, oameni trecuți prin anchete, pe basarabenii și bucovinenii repatriați cu forța în URSS, ca și pe cei 520.000 de tineri forțați sã muncească în “armata cenușie”, adevărate lagăre de muncă militarizate, pe zecile de mii de “frontieriști”, ce încercau să treacă frontiera (mulți împușcați pe graniță), pe femeile decedate din cauza politicii demografice.

Astfel, se poate estima că cifra victimelor directe ale represiunii comuniste se ridică la 2 milioane de persoane.

Mărturia CUTREMURĂTOARE a unui ucigaș în serie, angajat ca torționar

Torţionarul Franz Ţandără a dat un interviu în anul 2002 în care povestea cu mare emfază ce torturi le aplica oamenilor nevinovaţi şi plăcerea pe care o avea atunci când îi schingiuia.

Mărturia, CUTREMURĂTOARE, a fost postată pe facebook de Daniel Dumitrică. Este o mărturie care arată ce se întâmpla în acele vremuri.

Un alt torționar, Gheorghe Crăciun, a fost directorul penitenciarului de la Aiud. Avea patru clase, dar nu avea complexe în fața lui Petre Țuțea și Petre Pandrea.

Între marii torționari ai perioadei staliniste, Gheorghe Crăciun are un loc aparte. În lunga sa carieră de ucigaș, pe unde a umblat, i-a anchetat printre alții pe Alexandru Vaida-Voievod, A.C. Cuza, Emil Hațieganu sau Mircea Vulcănescu, dar și pe mulți alți deținuți politici.

”A spus cineva că am spălat creierul acolo. Păi dacă se spală creierul lui Dumitrescu Borcea sau al lui Groza și nu mai va face crime în viitor, apoi asta îi rău? Hai să zâcem pe linia spălării creierului” a spus torționarul în fața camerei.

Copiii închisorilor. Povestea Ilenei Opriș, născută în pușcărie
Și copiii au avut de suferit. Ileana Opriș s-a născut la 10 februarie 1954, în închisoarea-spital Văcăreşti.

Mama sa, Elena Opriş (n. Samoilă) era condamnată la 8 ani temniţă grea pentru „omisiune de denunţ”, iar tatăl, Traian Opriş, a fost şi el condamnat la 5 ani temniţă grea pentru acelaşi delict.

Ileana Opriş a stat 16 luni în închisorile comuniste, alături de mama sa, până când a fost luată de fratele tatălui său. La eliberarea mamei avea 3 ani şi jumătate.

Surse: memorialsighet.ro, wikipedia, alba24.ro, basilica.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Copii fericiți de ziua lor de naștere”: Proiectul a mai făcut fericiți opt aniversați, cu ajutorul oamenilor cu suflet mare

Publicat

Publicitate
Proiectul „Copii fericiți de ziua lor de naștere”,  desfășurat de Parohia Pacea și ” Cutia cu iubire”, a început în forță cu sărbătorirea a opt copii care nu s-au bucurat niciodată de o zi de naștere așa cum merită. Cu sprijinul oamenilor de bine din Botoșani și nu numai, surpriza a fost posibilă și a adus rezultatele contate. Bucuria copiilor a fost nemăsurată și de neuitat. Evenimentul s-a consumat joi, iar detaliile au fost făcute public de preoteasa Ana Maria Macuc. 
„LA MULTI ANI tuturor copiilor pe care i-am sărbătorit in luna IANUARIE, in cadrul proiectului ” COPII FERICITI DE ZIUA LOR DE NASTERE !” desfășurat lunar de Parohia Pacea, ” Cutia cu iubire” si IMPREUNA CU DV.
Va multumim tuturor celor ce ati contribuit la bucuria celor 8 sarbatoriti si a celorlalti copii prezenti, alaturi de ei.
In total, ati reusit sa bucurati peste 30 DE COPII, dintre care, unii au pasit pentru prima data intr-un spatiu de joaca.
Nu putem descrie în cuvinte cat de mult s-au bucurat copiii de tort, de pizza, de cadouri ( hainute, jucarii, carti, rechizite, porumbei ), de spatiu de joaca, de mascotele Minnie Mouse si Mickey Mouse s.a.
S-au împrietenit rapid unii cu alții, desi s-au văzut pentru prima data și s-au jucat atat de frumos impreuna.
Inclusiv, copiii mai mari, care au pasit pentru prima data in viata, intr-un spațiu de joaca, erau foarte entuziasmati de tot ce era in jurul lor si nu știau cu ce sa se joace mai intai.
Unii dintre copii au mers a 2-a zi la scoala si le-au povestit doamnelor învățătoare, cat de frumos a fost si ce daruri frumoase au primit, fiind bucurosi inclusiv pentru pachețele cu dulciuri pentru scoala, pe care le-au primit.
CU AJUTORUL DV, am reusit sa organizam acest eveniment, în doar doua zile și am avut emoții ca nu ne vom incadra sa le rezolvam pe toate, dar Dumnezeu a randuit sa fie totul foarte bine.
Primisem foarte puține alimente și nu știam cum o sa le împărțim pentru a ajunge la toate familiile ( fiecare avand povestea ei trista), dar aproape de finalul petrecerii, a venit o mamica, cu doi copii mici de mana, și ne-a adus 7 sacose mari, pline cu alimente, dulciuri si fructe.
Un domn pasionat de porumbei, a daruit 6 porumbei voiajori, mancare pentru porumbei si hainute cadou, baiatului cu dizabilitati ce s-a simțit rau si nu a putut ajunge la petrecere. I-a dus porumbeii, cadourile si tortul acasă.
Ioan, baietelul orfan de tata, care este pasionat de fotbal, a primit mai multe echipamente de fotbal și un abonament gratuit, pe perioada nedeterminata, la un club de fotbal din Botosani.
Astazi, sase fratiori, dintre care unul a fost sărbătorit de noi , au mai primit un cadou. Mamica lor, le-a mai adus pe lume un fratior.
Toti copiii radiau de bucurie în spatiu de joaca si ne tot imbratisau plini de recunostinta!
Ne-am simțit ca intr-o mare familie!
Multumim mult spațiului de joaca Ana Kids Land pentru călduroasă găzduire și ospitalitate!
Multumim mult Andreea Cozma Fotograf pentru frumoasele fotografii!
Va multumim tuturor pentru torturi, cadouri, pizza, sucuri, șampanii pentru copii, confetti, cifre aniversare s.a.
Multora nici nu va cunoaștem numele pentru a va multumi personal.
Ce frumos cand oamenii se unesc și daruiesc bucurii impreuna!
Pentru ca ne dorim ca-n fiecare luna sa oferim ZAMBETE NOI, proiectul nostru, cu ajutorul dv, continua si-n luna FEBRUARIE si-n celelalte luni.
Pentru luna februarie avem deja înscriși pe lista 7 copii. Vom stabili ulterior data pe care-i vom sarbatori pe toți, dar între timp, dacă cunoașteți copii care sunt NASCUTI in luna FEBRUARIE sau in ALTE LUNI si a caror parinti nu-si permit financiar sa le organizeze ziua de nastere ne puteti comunica la NR DE TELEFON +40783050260 și vom incerca sa le organizam noi si sa le oferim, GRATUIT, tort, pizza, cadouri si o petrecere frumoasa.
Ne dorim, IMPREUNA, sa putem bucura cat mai multi copii de ziua lor de nastere! Va multumim mult!”, a scris pe pagina de facebook preoteasa ANa MAria MAcuc, cea care a mobilizat oamenii cu suflet bun și s-a ocupat de organizarea evenimentului.

Citeste mai mult

Eveniment

Mai mulți câini au fost împușcați pe raza comunei Corlăteni. Polițiștii au pornit o anchetă

Publicat

Publicitate

La data de 01 ianuarie 2025, polițiștii din cadrul I.P.J. Botoșani s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de ,,uciderea animalelor, cu intenție fără drept”, ca urmare a apariției în mediul online a unor informații conform cărora, pe raza comunei Corlăteni, jud. Botoșani, ar fi fost împușcate mai multe exemplare canine.

S-a constituit echipa operativă formată din polițiști din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor și Serviciului Arme Explozivi și substanțe Periculoase, iar în urma verificãrilor efectuate s-a constatat faptul că la data de 30 ianuarie 2025, în comuna Corlăteni a fost organizatã o acțiune de îndepărtare și recoltare a animalelor sălbatice de pe raza comunei, în baza unui contract incheiat între autoritățile locale și A.J.V.P.S. Botoșani.

Pentru desfășurarea activităților a fost emisă o autorizația de vânătoare pentru următoarele tipuri de vânat: vulpi, gaiță, coțofană și câini hoinari.

Confom prevederilor Legii nr. 407/2006 – a vânãtorii și a protecției fondului cinegetic, art. 19 alin. (3) ,,pisicile hoinare si câinii salbãticiți sau hoinari gãsiți pe suprafețele fondurilor cinegetice se captureazã sau se impușcă fără restricții si făra obligarea la despăgubiri, iar fapta nu poate fi sancționată”.

În cadrul activităților au fost executate focuri de armă utilizând muniție tip alică asupra a doi câini hoinari, ce au părăsit imediat zona, nefiind identificați ulterior, existând posibilitatea să fie loviți de proiectile. În același context au mai fost recoltate o vulpe, 4 coțofene și 2 gaițe.

Activitatea de vânătoare si uzul de armă au fost efectuate conform prevederilor Legii nr. 407/2006 privind organizarea vânătorii.

Publicitate

În cauză se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii sus menționate, urmând ca la finalizarea acestora să se propune soluție procedurală.

Citeste mai mult

Eveniment

O casă din orașul Darabani a fost la un pas să se facă scrum. Cauza probabilă stabilită de pompieri

Publicat

Publicitate

O casă din orașul Darabani a fost în pericol, în această seară, după ce funinginea depusă pe pereții interiori ai coșului de fum s-a aprins.
Pompierii militari de la Punctul de Lucru Darabani și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Darabani au acționat prompt și au stins flăcările înainte de a produce pagube materiale.

Pentru prevenirea unor situații similare, ISU Botoșani vă reamintește:

– verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grunzi, astereală etc.);

– curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

– tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

– îngrășați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

Publicitate

– păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Citeste mai mult

Economie

Ministrul Finanțelor: Noi nu calculăm nicio majorare de taxe sau de impozite în 2025

Publicat

Publicitate

Guvernul României a alocat 2 miliarde de lei pentru acordarea unui ajutor financiar one-off (plată unică) destinat pensionarilor cu venituri mici.

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, explică faptul că Guvernul a alocat deja un buget de 2 miliarde de lei pentru un ajutor one-off (adică o plată unică) destinat pensionarilor cu pensii mici. Totuși, deocamdată nu s-a stabilit clar:

  • Cine va beneficia – Nu s-a decis până la ce nivel al pensiei se va acorda acest sprijin.
  • Cum va fi distribuit – Nu se știe dacă banii vor fi plătiți într-o singură tranșă sau în mai multe (ex. două sau trei tranșe).
  • Metoda exactă de alocare – Nu există încă un plan detaliat despre modul în care se va împărți suma alocată.

Detaliile specifice, precum pragul maxim al pensiei pentru eligibilitate și modalitatea de plată, urmează să fie stabilite de către Ministerul Muncii după aprobarea bugetului.

 

Măsurile care urmează să fie luate

  • Ministerul Muncii trebuie să facă o analiză și să vină cu propuneri concrete.
  • După această analiză, se va decide în cadrul Coaliției de guvernare care sunt criteriile exacte și modalitatea de plată.
  • Se estimează că aceste detalii vor fi clarificate în una-două săptămâni după aprobarea bugetului.

Declarația ministrului Finanțelor

Până în momentul de față, avem o anvelopă aprobată (2 miliarde de lei, n.r.). Din câte știu, nu a existat nicio discuție concretă cu privire la modul de alocare, modul de împărțire și la nivelul pensiei până la care se va aloca un sprijin anual one-off pentru cei cu pensii mici.

Trebuie să așteptăm ca Ministerul Muncii să înceapă această analiză și să putem analiza variantele. Eu nu am văzut nici măcar un material de lucru. Cu siguranță, după aprobarea bugetului, în cel mai scurt timp, Ministerul Muncii va pregăti pentru Coaliție câteva alternative și se vor lua decizii acolo” a precizat ministrul Finanțelor.

Publicitate

El a explicat, de asemenea, că nu există nicio discuție concretă nici cu privire la modalitatea de plată, respectiv dacă se va plăti o dată sau se va plăti în două sau trei tranșe, și nici cu privire la pensia maximă până la care se va acorda acest ajutor.

”Rugămintea mea este să așteptăm o săptămână, două săptămâni. În această perioadă, după aprobarea bugetului, cu siguranță Ministerul Muncii va avea posibilitatea să vină cu un calcul concret pentru Coaliție”, a mai spus Tanczos Barna.

Conform unor surse guvernamentale citate de economedia.ro, se ia în considerare ca acest ajutor să fie acordat pensionarilor cu pensii de până la 3.000 de lei. Totuși, aceste detalii nu au fost încă finalizate și vor fi clarificate în perioada următoare

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending