Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2022: Sărbătoarea celor 40 de Sfinți MUCENICI

Publicat

Publicitate

În timpul împăraţii lui Liciniu (308 – 324), când creştinii erau adesea pedepsiţi pentru credinţa lor, în cetatea Sevastia era pe atunci un general de oaste pe nume Agricolae, mare duşman al celor care credeau in Hristos.

Hotărându-se ca toţi ostaşii sunt datori sa aducă jertfe zeilor, Agricolae a aflat cu manie ca patruzeci dintre soldaţii săi sunt creştini si nu vor sa asculte aceasta porunca. Chemându-i la el, Agricolae le spuse: „Ori jertfiţi zeilor, ori veţi înceta de a mai fi osteni si veţi fi chinuiţi!” Si ii arunca pe toţi in temniţa. Stand ei acolo si cântând psalmi întreaga noapte, iată ca li se arata chiar Domnul nostru Iisus Hristos, care îi îmbărbăta sa rabde pana la capăt toate chinurile ce vor veni peste ei. După şapte zile, cei patruzeci de soldaţi au fost scoşi din temniţa si aduşi la judecata.

Văzând ca nu accepta sa se închine zeilor, ei au poruncit ca mucenicii sa fie loviţi cu pietre. Insa, din voia Domnului, pietrele îşi greşeau ţinta si se întorceau asupra celor care le aruncau. Când însuşi Agricolae, mânios, a luat o piatra si a aruncat-o asupra unuia dintre sfinţi, piatra s-a întors si l-a lovit in fata. A doua zi, voievodul a poruncit ca toţi cei patruzeci de sfinţi sa fie aruncaţi intr-un lac adânc ce se afla in apropiere. Apa acestui lac era foarte rece, căci afara era un ger cumplit. Venind noaptea, unul dintre ei, nemaiputând răbda, a ieşit din lac, dar a murit pe loc. Ostaşii de pe margine, care ii păzeau, adormiseră, numai străjerul temniţei nu dormea.

El a fost atât de impresionat de cele petrecute si de credinţa celor patruzeci de mucenici, încât a intrat in apa rece, strigând: „Si eu sunt un creştin!”. Numele sau era Aglaie. A doua zi, de dimineaţa, generalul a mers pe malul iezerului si s-a mirat ca oamenii din apa erau încă in viata. Mânios, a poruncit ca sfinţii sa fie scoşi de acolo si sa fie omoraţi prin chinuri cumplite. Iar ei, dându-si sufletele in mâinile Domnului, se bucurau ca s-au mântuit si nu s-au lepădat de Iisus Hristos. Pentru a nu mai romane nimic din trupurile mucenicilor, Agricolae a poruncit ca ele sa fie arse, iar oasele sa fie aruncate intr-un râu din apropiere. Dar nimic din toate acestea nu s-a pierdut, căci după trei zile, episcopul Petru, din acea cetate, a mers noaptea pe malul râului împreuna cu alţi creştini si au adunat de acolo toate oasele sfinţilor, căci erau luminoase, astfel încât puteau fi văzute si in întuneric. Ele s-au păstrat pana in ziua de astăzi, părticele din moaştele celor patruzeci de mucenici găsindu-se in multe locuri ale lumii si chiar si in tara noastră, in câteva biserici, unde credincioşii ortodocşi vin si se închina cu evlavie.

Colacii în forma cifrei opt

Creștinii ortodocși din România îi cinstesc în mod deosebit și au o evlavie specială pentru acești sfinți care au suferit moarte martirică în Sevastia Armeniei.

În ţara noastră sărbătoarea creştină a Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste începerea anului agricol tradiţional şi a generat o sărbătoare trădiţională românească, Mucenicii sau Măcinicii. În ziua Sfinţilor 40 de Mucenici, în comunităţile rurale era momentul ce deschidea, de fapt, ciclul sărbătorilor de primăvară, presarat cu numeroase obiceiuri în satul tradiţional românesc.
Pentru ziua Sfinţilor 40 de Mucenici gospodinele fac 40 de colaci numiţi sfinţi sau mucenici. În Moldova, aceştia au forma cifrei 8 şi sunt copţi din aluat de cozonac, apoi unşi cu miere şi nucă. În Dobrogea şi Muntenia, mucenicii sunt mai mici şi sunt fierţi în apă cu zahăr, cu scorţişoară şi nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncaţi Sfinţii Mucenici. Aceştia sunt duşi la biserică pentru a fi binecuvântaţi şi apoi sunt consumaţi în familie.

Publicitate

Forma cifrei 8 în care sunt făcuţi mucenicii în zona Moldovei are un înţeles teologic şi ne arată influenţa monahală isihastă din mănăstirile moldave în viaţa credincioşilor din această zonă.

Cifra 8 în teologie semnifică ziua a opta. În acest sens, în teologia Sfinţilor Părinţi, veşnicia creaţiei transfigurate prin Hristos Domnul este redată de expresia „ziua a opta a creaţiei”. În opoziţie cu săptămâna de şapte zile, care măsoară timpul finit, ziua a opta „arată modul existenţei mai presus de materie şi de timp” (Sfântul Maxim Mărturisitorul), defineşte un nou început şi o altă stare care nu va mai fi supusă schimbării, pentru că ziua a opta nu se va sfârşi niciodată şi nici nu va fi măsurată cu perioade trecătoare ale timpului, ci „va fi un timp format nu din succesiuni de momente trecătoare, pieritoare, ci din relaţia de dragoste plenară, care se săvârşeşte neîncetat într-o transfigurare dinamică «din slavă în slavă» (II Corinteni III, 18)”, după cum afirmă Christos Yannaras.

Ziua a opta este caracterizată de desfiinţarea distanţei fizice ¬ dintre Dumnezeu şi om, înseamnă unirea lui Dumnezeu cu Adam cel universal, fără să atingă sau să forţeze libertatea fiecărei persoane. După cuvintele Sfântului Maxim Mărturisitorul, pentru cei vrednici, unirea va fi „desfătare dumnezeiască şi mai presus de orice înţelegere”, în timp ce pentru nevrednici, pentru cei care refuză iubirea jertfelnică a lui Dumnezeu, această unire se va transforma într-o „suferinţă de negrăit”. Iubirea lui Dumnezeu specifică zilei a opta este întotdeauna cea care judecă după dreptate, cea care dă fiecăruia după dreptate: „Și vor ieşi cei ce au făcut cele bune spre învierea vieţii şi cei ce au făcut cele rele spre învierea osândirii” (Ioan 5, 29).

Din cele prezentate mai sus despre ziua a opta înţelegem că mucenicii în forma cifrei 8 ne arată că Sfinţii 40 de Mucenici ne sunt călăuzitori prin mucenicia lor spre ziua a opta, cea care nu se sfârşeşte niciodată şi este a bucuriei celor drepţi în Împărăţia cea nepieritoare a lui Dumnezeu.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

COD GALBEN de instensificări ale VÂNTULUI, pentru 43 de commune din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o atenționare nowcasting tip cod galben de instensificări ale vântului, pentru o parte din județul Botoșani.

Aceasta este valabilă astăzi, între orele 19.15 – 22:00. Potrivit meteorologilor, vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50 …70 km/h.

Localitățile vizate sunt: Botoșani, Dorohoi, Flămânzi, Vorona, Ungureni, Hudești, Corni, Mihai Eminescu, Frumușica, Suharău, Bălușeni, Lunca, Tudora, Vlădeni, Cristești, Vorniceni, Curtești, Răchiți, Copălău, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Dersca, George Enescu, Gorbănești, Hilișeu-Horia, Broscăuți, Coșula, Sulița, Pomârla, Stăuceni, Roma, Unțeni, Mihăileni, Nicșeni, Corlăteni, Leorda, Blândești, Cordăreni, Brăești, Văculești, Lozna și Dimăcheni.

În condiții de vânt puternic, folosirea focului deschis în gospodării este foarte periculoasă, fiind interzisă. Vântul poate propaga focul într-un timp foarte scurt la locuințe, anexe gospodărești, păduri, rețele de electricitate, etc..

Pentru a preveni situațiile de urgență, ISU Botoșani recomandă cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

✔ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

Publicitate

✔ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;

✔ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

✔ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

✔ nu atingeți firele căzute la pământ.

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați la 112!

Citeste mai mult

Economie

2024, cel mai bun an pentru infrastructură din istorie: Au fost deschiși 197 de kilometri de drumuri de mare viteză. 100 km pe Autostrada Moldovei A7

Publicat

Publicitate

Anul 2024 a marcat un progres semnificativ în dezvoltarea infrastructurii de transport din România, cu un record absolut de 197 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres deschiși circulației. Această realizare ridică rețeaua națională de drumuri de mare viteză la peste 1.270 de kilometri.

Un an istoric pentru infrastructura de transport

Printre cele mai importante proiecte finalizate se numără:

  • 100 km din Autostrada A7, care asigură pentru prima dată o conexiune între A7 și A3.
  • Legătura dintre Autostrada de Centură a Capitalei (A0) și A2, un nod strategic pentru traficul din sudul țării.
  • Infrastructura feroviară: Premiera achiziționării și punerii în circulație a primului tren electric din ultimii 35 de ani, parte a unui program ambițios de modernizare ce include 189 de trenuri noi.
  • Aeroportul Internațional Traian Vuia din Timișoara a inaugurat primul terminal Schengen modern din țară.

Perspective ambițioase pentru 2025

Guvernul și-a stabilit o țintă și mai ambițioasă pentru anul 2025, propunând deschiderea a peste 200 de kilometri de drumuri de mare viteză. Printre obiectivele majore se numără:

  • Legătura directă între Craiova și Constanța pe ruta DEx12-A1-A0-A2.
  • Conexiunea Bacău-București prin A7-A3-A0.
  • Continuarea introducerii de noi trenuri electrice în circulație.

Performanțe remarcabile ale constructorilor în 2024

Constructorii autohtoni și străini au avut realizări notabile:

  • UMB a deschis 97,34 km, depășind cu 24% estimările inițiale.
  • Asocierea Ozaltin-Strade/Mineralport-Visio a finalizat 17,7 km din DEx12 Craiova-Balș, surprinzând prin respectarea termenului de livrare.
  • Strabag a inaugurat la timp DEx16 lângă Oradea, iar WeBuild a devansat termenul pe tronsonul Pitești-Curtea de Argeș.
  • Pizzarotti și Retter au reușit, în ciuda dificultăților, să finalizeze capătul sudic al A7 între Dumbrava și Mizil.

Dificultăți și întârzieri

Nu toate proiectele au fost însă livrate la timp:

  • Aktor a amânat finalizarea a 18 km pe A0 Sud pentru mai 2025.
  • Dimex și Con-A au întâmpinat probleme pe DEx Tureni, prelungind termenul până în vara lui 2025.
  • Coni-Trace și Alsim Alarko au avut întârzieri semnificative, afectând proiectele A7 Mizil-Buzău Vest și A0 Sud.

Anul 2024 a fost unul de referință pentru infrastructura din România, iar planurile pentru 2025 promit să continue acest trend ascendent. Cu un angajament puternic din partea autorităților și implicarea constructorilor performanți, rețeaua de transport din România ar putea cunoaște o transformare semnificativă în anii următori.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Femeie dispărută la Ungureni. Poliția face apel pentru găsirea acesteia. Dacă o vedeți sunați la 112

Publicat

Publicitate

O femeie în vârstă de 48 de ani din localitatea Ungureni, județul Botoșani, a fost dată dispărută de familie, iar polițiștii au demarat cercetări pentru localizarea sa.

Potrivit autorităților, la data de 1 ianuarie 2025, în jurul orei 13:30, Rurac Mariana-Minodora, în vârstă de 48 de ani, a plecat voluntar de la domiciliu și nu s-a mai întors. În momentul plecării, aceasta purta pantaloni de blugi bleumarin, o geacă albă și ghete negre.

Femeia are o înălțime de 160 cm, cântărește aproximativ 70 kg și are o constituție atletică. S-a născut pe 23 decembrie 1977, la Întorsura Buzăului, județul Covasna. Familia face apel la populație pentru orice informație care ar putea ajuta la găsirea sa.

Polițiștii roagă cetățenii care pot oferi detalii despre Rurac Mariana-Minodora să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție sau să apeleze numărul de urgență 112.

Citeste mai mult

Eveniment

Aproape 7000 de pasageri în plus pe Aeroportul Suceava din cauza curselor deviate din cauza ceții de pe aeroporturile Iași și Bacău din ultima perioadă

Publicat

Publicitate

Un număr de aproape 7000 de pasageri au fost debarcați și îmbarcați pe Aeroportul Suceava în ultimele zile ale anului 2024 și în prima zi a anului 2025 provenind de la aeronave care au fost deviate din cauza ceții de pe aeroporturile din Iași și Bacău, scrie newsbucovina.ro.

Astfel, potrivit unei statistici, în ultima decadă a lunii decembrie 2024 pe Aeroportul Suceava au fost deviate din cauza condițiilor meteo nefavorabile de pe aeroporturile Iași și Bacău un număr de 29 de aeronave, iar prima zi a noului an au fost deviate alte 13 curse.

Ca urmare, au fost debarcați pe Aeroportul Suceava un număr de peste 5500 de pasageri proveniți din aeronavele rerutate și au fost îmbarcați aproape 1.300 de pasageri.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending