Connect with us
Publicitate

Eveniment

8 martie – Ziua internaţională a femeii

Publicat

Publicitate

Cu prilejul Anului Internaţional al Femeii, în 1975, Organizaţia Naţiunilor Unite a sărbătorită pentru prima dată Ziua internaţională a femeii la 8 martie, informează romania24.ro.

Potrivit ONU (www.un.org), promovarea egalităţii de gen în contextul crizei climatice şi al reducerii riscului de dezastre este una dintre cele mai mari provocări globale ale secolului XXI.

Este din ce în ce mai mult recunoscut faptul că femeile sunt mai vulnerabile la impactul schimbărilor climatice decât bărbaţii, deoarece ele constituie majoritatea săracilor din lume şi sunt mai dependente de resursele naturale pe care schimbările climatice le ameninţă cel mai mult.

Publicitate

În acelaşi timp, femeile şi fetele sunt lideri eficienţi şi puternici şi factori de schimbare pentru adaptarea şi atenuarea schimbărilor climatice, arată ONU. Ele sunt implicate în iniţiative de sustenabilitate din întreaga lume, iar participarea şi conducerea lor au ca rezultat o acţiune mai eficientă în domeniul schimbărilor climatice.

Tema Zilei internaţionale a femeii din acest an – „Gender equality today for a sustainable tomorrow” – face apel la acţiuni pentru schimbări climatice pentru femei, de către femei.

În 2021, la Forumul Generaţia Egalităţii a fost lansată Coaliţia pentru acţiunea feministă pentru justiţia climatică, care reuneşte guverne, companii din sectorul privat, sistemul ONU şi societatea civilă pentru asumarea unor angajamente concrete faţă de justiţia climatică. De Ziua internaţională a femeii, Coaliţia ajută la impulsionarea acţiunilor şi investiţiilor globale, cu accent pe finanţarea soluţiilor climatice echitabile de gen, creşterea leadershipului femeilor în economia verde, creşterea rezistenţei femeilor şi fetelor la impactul şi dezastrele climatice şi creşterea utilizării de date privind egalitatea de gen şi climă.

Publicitate

Tema zilei în 2021 – „Women in leadership: Achieving an equal future in a COVID-19 world” – privea eforturile uriaşe ale femeilor şi fetelor din întreaga lume în conturarea unui viitor mai sigur şi privind recuperarea în contextul pandemiei COVID-19.

De asemenea, „Achieving an equal future in a COVID-19 world” a fost aliniată cu tema prioritară a celei de-a 65-a sesiuni a Comisiei pentru Statutul Femeilor (Commission on the Status of Women) – „Women in public life, equal participation in decision making” – şi cu campania „Generation Equality”, care cerea dreptul femeilor la luarea deciziilor în toate domeniile vieţii, plata egală, împărţirea egală a sarcinilor neplătite şi a muncii casnice, sfârşitul tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor şi fetelor şi serviciile de îngrijire a sănătăţii care să răspundă nevoilor lor.

Ziua internaţională a femeii, celebrată astăzi în ţări din lumea întreagă, a apărut pe fondul mişcărilor sociale legate de muncă de la începutul secolului XX, în America de Nord şi în Europa.

Publicitate

Prima Zi naţională a femeii a fost marcată în Statele Unite, la 28 februarie 1909. Partidul Socialist a desemnat această zi în amintirea grevei din 1908 a muncitorilor din industria textilă din New York, în care femeile au protestat împotriva condiţiilor de muncă.

În anul 1910, Internaţionala Socialistă reunită la Copenhaga a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii, fără a stabili însă o dată anume, data de 8 martie fiind aleasă abia în 1913.

Ca urmare a iniţiativei de la Copenhaga, în 19 martie 1911, Ziua internaţională a femeii a fost marcat pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. La manifestaţiile organizate cu acel prilej, s-au cerut pentru femei dreptul la locul de muncă, dreptul la formarea profesională, să se pună capăt discriminării la locul de muncă. În plus s-au cerut dreptul de vot şi dreptul de a ocupa o funcţie publică.

Publicitate

Cu prilejul Anului Internaţional al Femeii, în 1975, Organizaţia Naţiunilor Unite a sărbătorită pentru prima dată Ziua internaţională a femeii la 8 martie.

Punctul de plecare pentru o strategie pe termen lung privind drepturile femeii şi pentru ca fiecare femeie să îşi atingă adevăratul potenţial îl constituie Declaraţia de la Beijing şi Platforma de acţiune, o foaie de parcurs istoric, semnată de 189 de state, în cadrul Conferinţei mondiale a ONU privind femeile, organizată la Beijing în septembrie 1995.

În România, la 7 martie 2016, a intrat în vigoare Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua femeii şi 19 noiembrie – Ziua bărbatului. Cele două zile, Ziua femeii şi Ziua bărbatului, urmând să fie sărbătorite anual în zilele de 8 martie, respectiv, 19 noiembrie.

Potrivit documentului, autorităţile administraţiei publice locale pot organiza manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi acestor zile. De asemenea, Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune pot include în programele lor emisiuni dedicate promovării drepturilor femeii sau, după caz, drepturilor bărbatului.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Pompierii botoșăneni au salvat un motan dintr-o fântână adâncă de zece metri

Publicat

Publicitate

Vă spunem, în această seară, povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, salvat de pompierii botoșăneni, în localitatea Hudum.

De aproape o lună, pisoiul a dispărut din curtea familiei care îl îngrijea. Stăpânii l-au căutat zile la rând, fără a-i da de urmă. S-au gândit chiar că a fost lovit de o mașină pentru că niciodată nu plecase de acasă.

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor… Și cum fântână avea peste zece metri adâncime, știau că singurii care îl puteau ajuta erau pompierii.

Publicitate

Ceea ce părea o misiune ușoară de salvare s-a transformat într-o adevărată provocare. Cu cât Alex, pompierul coborât în fântână, se apropia de apă, misterul se adâncea. De dincolo de pereții puțului, parcă din adâncul pământului, cu ultimele puteri, Felix cerea să fie salvat. Alex și-a dat seama imediat că, în încercarea de a ieși din fântână, pisoiul s-a refugiat într-una dintre numeroasele găuri făcute în tuburi. După mai multe încercări, a găsit locul unde era ținut captiv. Pentru a-l elibera a fost nevoie și de Marian, un alt pompier din echipaj. Au coborât pe rând, în fântână și, cu ajutorul unui retopercutor, au săpat până când au reușit să ajungă la motan. O oră a durat întreaga intervenție.

👏 Plt adj. Adrian Maghiar, plt. adj. Sergiu Dascalu, plt. adj. Marian Podiuc, plt adj. Adi Broscauțanu și sld. Alexandru Cristescu sunt colegii noștri care au făcut tot posibilul ca Felix să ajungă, teafăr, în brațele stăpânilor care îl vor îngrijiri așa cum știu mai bine.

Nimeni nu știe cât timp a stat motanul în acea fântână, dar cu siguranță va sta departe de astfel de locuri după această experiență.

Publicitate

#ISU_BOTOSANI #pompierii #salvatorii #mereuladatorie

Citeste mai mult

Eveniment

Alertă! O adolescentă din Ungureni este de negăsit! Polițiștii cer ajutorul populației

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c., iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

Drăguț Petronela-Anca are următoarele semnalmente: 1,60 m înălțime, 50 de kg, păr șaten, lung, ochi căprui.

Nu se cunoaște vestimentația la momentul plecării.

Publicitate

„Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!”, au transmis polițiștii botoșăneni.

Citeste mai mult

Economie

BMW X5 la 4.600 de euro. ANAF vinde mașini, autoutilitare și utilaje agricole confiscate

Publicat

Publicitate

ANAF vinde mașini, autoutilitare sau utilaje agricole confiscate, cu prețuri cuprinse între 900 și 37.000 de euro. ANAF vinde zeci de mașini intrate în proprietatea statului în urma unor confiscări sau executări silite, cu preţuri accesibile pentru toată lumea, scrie alba24.ro.

Publicitate

ANAF vinde mașini confiscate – vânzare prin licitație

  • autoturism Peugeot 207, culoare alb, an fabricație 2007, motorină, capacitate cilindrică 1298 cmc – preț de pornire 5.450 lei, fără TVA

Licitația va avea loc în data de 28 mai, ora 13:00, în municipiul București, str. Dimitrie Gerota nr. 13, Sector 2. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 021.3057440.

  • autoturism Volkswagen Golf V, culoare negru, an fabricație 2004, benzină, 1595 cmc, înmatriculat, euro 4 – preț de pornire 11.900 lei, fără TVA.

Licitația va avea loc în data de 28 mai, ora 10:00, la sediul SFO Filiași, str. Stadionului, nr. 2A. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0760.618875.

  • autoturism Audi A4, culoare albastru, an fabricație 2006, benzină, 1781 cmc, înmatriculat – preț de pornire 9.387 lei, fără TVA
  • autoutilitară Volkswagen Transporter, culoare alb, an fabricație 1992, diesel, 1896 cmc, înmatriculat – preț de pornire 7.450 lei, fără TVA

Licitația va avea loc la sediul AJFP Călărași, în data de 30 mai, la ora 10:00, în localitatea Călărași str. Eroilor nr. 6-8. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0242.312374.

Publicitate

ANAF vinde mașini, autoutilitare și utilaje agricole confiscate. Combină agricolă Fendt la 37.000 de euro

  • combină agricolă FENDT 6275, PIF 2012, ore funcționare 2.503, culoare verde, caroserie cu cabina, diesel, 203 kW, două axe, tracțiune integrală, împreună cu Heder păioase
    și adaptor rapiță – preț de pornire 185.022, fără TVA

Licitația va avea loc la sediul AJFP Călărași, în data de 31 mai, la ora 12:00, în localitatea Călărași str. Eroilor nr. 6-8. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0242.312374.

  • autoutilitară Volkswagen Transporter, an fabricație 2008, 6 locuri – preț de pornire 23.347 lei, fără TVA

Licitația va avea loc la sediul AJFP Costanța, în data de 23 mai, ora 12:30, în municipiul Constanța, bd. Tomis, nr. 312A, et. 4, cam. 407. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0241.617791.

  • autoturism Ford Mondeo, culoare gri, an fabricație 2007, benzină – preţ de pornire 14.900 lei, fără TVA

Licitația va avea loc la Serviciul Fiscal Orăşenesc Filiaşi în data de 21 mai, ora 11:30, la sediul din str. Stadionului, nr. 2A. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0756.028383.

Publicitate
  • motocicletă marca Suzuki Intruder VL1500, an fabricație 2003, înmatriculată, stare bună – preţ de pornire 20.400 lei, fără TVA

Licitația va avea loc la Serviciul Fiscal Orăşenesc Filiaşi în data de 27 mai, ora 11:00, la sediul din str. Stadionului, nr. 2A. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0351.733382.

  • autoturism Opel Combo, culoare albastru, 5 locuri, an fabricație 2006, combustibil diesel – preţ de pornire 12.900 lei, fără TVA

Licitația va avea loc la Serviciul Fiscal Orăşenesc Filiaşi în data de 27 mai, ora 10:00, la sediul din str. Stadionului, nr. 2A. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0351.733382.

ANAF vinde mașini, autoutilitare și utilaje agricole confiscate. Range Rover Sport la 7.300 de euro

  • autoturism marca Land Rover, Range Rover Sport LS AA1, an fabricație 2008, înmatriculat – preț de pornire 36.300 lei, fără TVA

Licitația va avea loc la Serviciul Fiscal Orăşenesc Filiaşi în data de 27 mai, ora 11:30, la sediul din str. Stadionului, nr. 2A. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0351.733382.

Publicitate
  • autoturism Ford Mondeo, culoare negru, an fabricație 2007, înmatriculat – preț de pornire 10.400 lei, fără TVA

Licitația va avea loc la Serviciul Fiscal Orăşenesc Filiaşi în data de 27 mai, ora 10:00, la sediul din str. Stadionului, nr. 2A. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0731.733382.

  • autoturism Renault Master FD, an fabricație 1999, înmatriculat, preț de pornire 12.400 lei, fără TVA.

Licitația va avea loc la Serviciul Fiscal Orăşenesc Filiaşi în data de 27 mai, ora 10:30, la sediul din str. Stadionului, nr. 2A. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0731.733382.

Dacia Logan la 6.400 de euro

  • autoturism Dacia Logan SD, culoare alb, an fabricaţie 2018, benzină, 999 cmc, înmatriculat, euro 6 – preț de pornire a licitaţiei 31.800 lei, fără TVA

Licitația va avea loc la Serviciul Fiscal Orăşenesc Filiaşi în data de 23 mai, ora 11:00, la sediul din str. Stadionului, nr. 2A. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0766.777767.

  • autoturism Volkswagen Passat, culoare gri, an fabricație 2002, înmatriculat – preţul de pornire 7.000 lei, fără TVA

Licitația va avea loc la Serviciul Fiscal Orăşenesc Filiaşi în data de 23 mai, ora 12:00, la sediul din str. Stadionului, nr. 2A. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0756.028383.

  • autoturism marca Renault Master culoare galben, 9 locuri, an fabricație 2000, diesel, 1870 cmc, înmatriculat – preț de pornire 4.500 lei, fără TVA

Licitația va avea loc la Serviciul Fiscal Orăşenesc Filiaşi în data de 22 mai, ora 11:00, la sediul din str. Stadionului, nr. 2A. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0766.777767.

ANAF vinde mașini, autoutilitare și utilaje agricole confiscate. Audi Q7 la 5.000 de euro

  • autoturism Audi Q7, culoare negru, an fabricație 2006, motorină, 2967 cmc – preț de pornire a licitaţiei 25.120 lei, cu TVA

Licitația va avea loc la Serviciul teritorial de bunuri nr. 4, în data de 28 mai, ora 11:00, în localitatea Târgu Jiu, strada Siretului, nr. 6, camera 408. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0720.537147.

  • autoutilitară Mercedes Benz Sprinter 316 CDI, an fabricație 2011, 2143 cmc, motorină, culoare alb, înmatriculat – preț de pornire 12.500 lei, TVA inclus

Licitația va avea loc în data de 21 mai, ora 13:00, la sediul Serviciului teritorial de valorificare bunuri nr. 1 din localitatea Iași, str. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 47-49, camera 22. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0232.213332, interior 1604.

  • autoturism Volkswagen Sharan, an fabricație 2005, 1896 cmc, motorină, culoare gri, neînmatriculat – preț de pornire 6.000 lei, TVA inclus

Licitația va avea loc în data de 21 mai, ora 14:00, la sediul Serviciului teritorial de valorificare bunuri nr. 1 din localitatea Iași, str. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 47-49, camera 22. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0232.213332, interior 1604.

BMW X5 la 4.600 de euro

  • autoturism BMW X5, an fabricație 2007, 2993 cmc, motrină, culoare alb, înmatriculat –  preț de pornire 23.300 lei, TVA inclus

Licitația va avea loc în data de 22 mai, ora 11:00, la sediul Serviciului teritorial de valorificare bunuri nr. 1 din localitatea Iași, str. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 47-49, camera 22. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0232.213332, interior 1604.

  • autoturism Volkswagen Golf, an fabricație 2004, 1896 cmc, motorină, culoare gri – preț de pornire 4.500 lei, TVA inclus

Licitația va avea loc în data de 22 mai, ora 13:00, la sediul Serviciului teritorial de valorificare bunuri nr. 1 din localitatea Iași, str. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 47-49, camera 22. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0232.213332, interior 1604.

  • autoturism BMW 320D, an fabricație 2006, 1995 cmc, motorină, culoare gri – preț de pornire 10.500 lei, TVA inclus

Licitația va avea loc în data de 22 mai, ora 14:00, la sediul Serviciului teritorial de valorificare bunuri nr. 1 din localitatea Iași, str. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 47-49, camera 22. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0232.213332, interior 1604.

Jaguar X-Type la 900 de euro

  • autoturism Jaguar X-Type, an fabricație 2004, 1998 cmc, motorină, culoare albastru, neînmatricula – preț de pornire 4.500 lei, TVA inclus

Licitația va avea loc în data de 22 mai, ora 12:00, la sediul Serviciului teritorial de valorificare bunuri nr. 1 din localitatea Iași, str. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 47-49, camera 22. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0232.213332, interior 1604.

  • autoutilitară Volkswagen LT46, an fabricație 1999, 2461 cmc, motorină, caroserie BA frigorifică, neînmatriculat – preț de pornire 10.500 lei, TVA inclus

Licitația va avea loc în data de 22 mai, ora 15:00, la sediul Serviciului teritorial de valorificare bunuri nr. 1 din localitatea Iași, str. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 47-49, camera 22. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0232.213332, interior 1604.

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Cum va arăta programul „RESPECT PENTRU PACIENȚI” anunțat de Lucian Trufin, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Botoșani

Publicat

Publicitate

Candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani, Lucian Trufin afirmă că programul său „RESPECT PENTRU PACIENȚI” va asigura implementarea celor mai riguroase proceduri și protocoale medicale pentru tot personalul sanitar și auxiliar de la toate unitățile spitalicești coordonate de către Consiliul Județean Botoșani. Aceste reguli vor fi stabilite împreună cu reprezentanții medicali și vor fi monitorizate și evaluate permanent de Consiliul Județean.

„În mandatul doamnei președinte Doina Federovici s-au realizat investiții extraordinare în unitățile medicale din județ. Avem echipamente noi, mobilier nou, saloane curate și civilizate. Cred că putem face pasul următor, pentru că cei care lucrează în spitale nu mai pot spune că nu au condiții pentru a presta un act medical de calitate. Mă refer în principal la modul în care se poartă cu pacienții, unde oamenii sunt încă nemulțumiți. Acest lucru se va schimba radical, dacă voi fi ales președinte la Consiliul Județean. Vreau ca fiecare pacient care intră într-un spital al Consiliului Județean, indiferent de condiția sa socială, să fie tratat civilizat, cu respect, cu profesionalism, cu dedicare”, a spus Lucian Trufin, care a adăugat că va acționa cu fermitate maximă împotriva celor care nu vor avea un comportament adecvat față de pacienți.

„Voi fi foarte categoric în această privință! Nu voi tolera bătaia de joc. Cine își bate joc de pacienți, îi jignește, îi tratează cu dispreț sau îi neglijează va pleca acasă. Toți angajații spitalelor aflate în coordonarea Consiliul Județean, indiferent dacă vorbim de medici, asistente sau personal auxiliar, trebuie să înțeleagă faptul că sunt în serviciul cetățeanului! Așa e în unitățile medicale private – așa va fi și în spitalele publice din Botoșani”, a mai spus Lucian Trufin.

Publicitate

Principalele 3 măsuri din Programul „RESPECT PENTRU PACIENȚI” vor fi:

  • Protocoale medicale noi privind relația cu pacienții, stabilite de experți în management sanitar, care vor fi implementate în unitățile sanitare din județ. Acestea vor defini modul în care personalul spitalului trebuie să se poarte cu pacienții pe toată durata prezenței acestora în unitatea medicală.
  • Corp de control special al Consiliului Județean pentru verificarea periodică și inopinată a modului în care sunt tratați pacienții în unitățile medicale din județ.
  • Evaluări periodice din partea pacienților, pe bază de chestionare anonime, cu privire la modul în care au fost tratați la spitalele din județ. Fiecare pacient care va ieși din spital va putea completa un chestionar privind modul în care a fost tratat de personalul unității medicale, în afara actului medical propriu-zis. Chestionarele vor fi colectate direct de reprezentanții Consiliului Județean. Evaluările vor include și analize de tip „mistery shopping”, în cadrul cărora evaluatorul Consiliului Județean va pretinde că este un pacient obișnuit și va urmări modul în care este tratat de personalul medical din unitatea medicală, începând chiar de la ușa spitalului.

 

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Botoșani, Realizat de SC Direct Research SRL, Cod Unic de Identificare mandatar financiar coordonator 21240002.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending