Connect with us

Eveniment

8 Martie, Ziua Femeii: idei de cadouri pentru prietenă, soție, mamă, fiică, soră, colegă. Surprize pentru persoane speciale

Publicat

Publicitate

8 Martie, Ziua Femeii: În luna martie, sunt sărbătorite femeile de pretutindeni. Este prilej pentru a oferi un cadou sau un simbol de prețuire pentru soție, mamă, soră, fiică sau colegă.

O zi specială, pentru persoane dragi și importante din viața tuturor.

Sărbătoarea din 8 Martie

Ziua internaţională a femeii este despre celebrarea femeilor din viaţa noastră, despre a le arăta cât de mult le iubim, respectăm şi preţuim, pentru că nimeni nu poate spune cu sinceritate că nu le datorăm enorm de mult.

Ziua internaţională a femeii, celebrată astăzi în ţări din lumea întreagă, a apărut pe fondul mişcărilor sociale legate de muncă de la începutul secolului XX, în America de Nord şi în Europa.

Prima Zi naţională a femeii a fost marcată în Statele Unite, la 28 februarie 1909. Partidul Socialist a desemnat această zi în amintirea grevei din 1908 a muncitorilor din industria textilă din New York, în care femeile au protestat împotriva condiţiilor de muncă.

În anul 1910, Internaţionala Socialistă reunită la Copenhaga a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii, fără a stabili însă o dată anume, data de 8 martie fiind aleasă abia în 1913.

Publicitate

Ca urmare a iniţiativei de la Copenhaga, în 19 martie 1911, Ziua internaţională a femeii a fost marcat pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. La manifestaţiile organizate cu acel prilej, s-au cerut pentru femei dreptul la locul de muncă, dreptul la formarea profesională, să se pună capăt discriminării la locul de muncă. În plus s-au cerut dreptul de vot şi dreptul de a ocupa o funcţie publică.

8 Martie – semnificații

Cu prilejul Anului Internaţional al Femeii, în 1975, Organizaţia Naţiunilor Unite a sărbătorită pentru prima dată Ziua internaţională a femeii la 8 martie.

Punctul de plecare pentru o strategie pe termen lung privind drepturile femeii şi pentru ca fiecare femeie să îşi atingă adevăratul potenţial îl constituie Declaraţia de la Beijing şi Platforma de acţiune, o foaie de parcurs istoric, semnată de 189 de state, în cadrul Conferinţei mondiale a ONU privind femeile, organizată la Beijing în septembrie 1995.

În România, la 7 martie 2016, a intrat în vigoare Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua femeii şi 19 noiembrie – Ziua bărbatului. Cele două zile, Ziua femeii şi Ziua bărbatului, urmând să fie sărbătorite anual în zilele de 8 martie, respectiv, 19 noiembrie.

Potrivit documentului, autorităţile administraţiei publice locale pot organiza manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi acestor zile. De asemenea, Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune pot include în programele lor emisiuni dedicate promovării drepturilor femeii sau, după caz, drepturilor bărbatului.

Ziua Femeii – 8 Martie – idei de cadouri

Se spune că, de cele mai multe ori, atunci când oferi un cadou, gestul contează, mai puțin cât de scump este acesta. În special pentru persoane cunoscute sau apropiate, semnificația cadoului este importantă.

Un cadou devine special dacă este potrivit pentru persoana care îl primește și reprezintă o preocupare pentru preferințele acesteia.

Cadouri clasice

  • buchet/aranjament de flori; uneori, este de ajuns și o singură floare, cu semnificații în funcție de culoare și tip
  • cutie bomboane/ciocolată/ macarons
  • tort
  • bijuterii: cercei, brățări, colier, broșă; set; cu pietre semiprețioase, naturale sau din diferite metale
  • parfum / set parfum cosmetice
  • odorizant de cameră/parfum de cameră
  • cosmetice / set cosmetice / set îngrijire personală; seturi de baie, cu gel de duş, loţiuni sau uleiuri
  • produse makeup: paletă farduri, ruj, seturi
  • geantă / pantofi
  • eșarfă
  • cărți/ albume de călătorie
  • set lenjerie intimă/pijama

Cadouri practice/ gadgeturi

  • electronice/electrocasnice/ produse de îngrijire/înfrumusețare: uscător de păr, placă de păr, perie păr, ondulator; dispozitiv 3/1 de îngrijire a tenului
  • pix/stilou
  • accesorii telefon mobil: căști, husă telefon
  • boxă portabilă
  • board game
  • tabletă
  • smartwatch
  • aparat foto instant

Cadouri personalizate

  • coș cu produse: ciocolată, șampanie, flori/ cafea, vin și mesaj
  • coș cu gustări sănătoase: snack-uri bio
  • cadouri handmade
  • cadou în funcție de hobby preferat
  • floare criogenată cu mesaj
  • flori din săpun
  • kit de semințe cu flori de primăvară
  • brățară gravată cu o dată importantă/ mesaj
  • ramă foto
  • tablou / canvas personalizat
  • jurnal/ agendă
  • lampă 3D personalizată
  • cană ceai/cafea
  • casetă bijuterii
  • voucher spa
  • tichet cadou
  • cină la restaurant
  • city break: alegeți o locație care să fie memorabilă pentru voi și persoanele dragi

FLORILE de 8 MARTIE – Semnificaţii şi alegere în funcţie de zodie

Lalelele sunt cele mai populare flori de 8 martie şi sunt asociate cu iubirea şi pasiunea, mai ales dacă sunt roşii. Cele galbene simbolizeaza gânduri pozitive, cele albe – iertare, în timp ce lalelele mov au un caracter nobil.

Zambilele semnifică veselie, tinereţe şi spontaneitate, însă şi culoarea lor contează. Albastru – echilibru. Mov – eleganţă. Roz – veselie. Alb – puritate, sinceritate. Galben – gelozie.

Crinii simbolizează eleganță, speranță, puritate și virtute dacă sunt albi. Cei roz sunt asociați cu sănătatea și prosperitatea. Astfel de flori pot fi oferite mamelor, soacrelor, profesoarelor și șefelor.

Irișii transmit ideea de înțelepciune, încredere, prietenie,valoare și promisiuni. El este bogat în combinații de culori, așa că trebuie să fii atentă și pentru ce nuanță optezi. Mov – înțelepciune și complimente. Albastru – credința și speranță. Galben – pasiune. Alb – puritate.

Trandafirii: De-a lungul veacurilor, trandafirul s-a impletit cu mitologia zeilor si zeitelor, ca simbol al frumusetii, al vietii si al mortii, dar mai presus de toate, ca un simbol al iubirii. Iar trandafirul rosu este cel care azi arata cel mai puternic simbolul iubirii. Bobocul trandafirului roşu semnifica admiratia puritatii si frumusetii celui care-l primeste.

Ghioceii, care vestesc venirea primăverii, incluşi într-un buchet de 8 Martie, semnifică inocenţă, gânduri bune şi speranţă.

Pentru femeile Berbec: narcisele, genţiana şi forsitia, în culori puternice; caprifoiul, muşcatele, crinii

Pentru femeile Taur: freziile, primula și liliacul alb; trandafirii, macul, violetele şi margaretele

Pentru femeile Gemeni: lalele galbene sau panseluțe multicolore; lavanda, lilicacul, orhideea, crizantema

Pentru femeile Rac: zambile, lăcrămioare, toporași sau bujori; trandafirii albi, muşcatele, lotusul, crinii albi

Pentru femeile Leu: iriși, ghioceii galbeni și fire de gălbenele; floarea-soarelui

Pentru femeile Fecioară: garofițe în culori vesele, mâțișori, năsturașii și orhideea; trandafirii albi, crinii albi

Pentru femeile Balanță: magnolia, florile de cireș si hortensia; trandafiri, hortensii, margarete, clopoţei

Pentru femeiile Scorpion: lalele negre sau violete sau cale vișinii; crizantema, gardenii, cactuşi

Pentru femeile Săgetător: liliacul violet și irisul; narcisa, garoafele roz, păpădii, bujori

Pentru femeile Capricorn: zambilele, lalele sau panseluţele

Pentru femeile Vărsător: freziile, toporașii, anemonele și mixandrele; orhideea, gladiolele, pasărea paradisului, trilium

Pentru femeile Pești: ghioceii, brândușele, lăcrămioarele, macii; orhideea, liliacul.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Nevoie de ajutor: O tânără de 18 ani din Botoșani a rămas orfană și are grijă de frații mai mici după moartea mamei

Publicat

Publicitate

O tragedie zguduitoare a lovit satul Șarafinești, comuna Corni, din județul Botoșani. Todirișcă Andreea-Denisa, o tânără de doar 18 ani, a rămas orfană de ambii părinți și a preluat singură responsabilitatea îngrijirii celor doi frați mai mici, în urma unei drame petrecute pe 21 iulie 2025.

Potrivit reprezentanților Asociației Grup Civic Botoșani, mama fetei, Daniela, a murit brusc în locuința familiei. Cu o zi înainte, femeia mersese pe jos până la un magazin pentru a cumpăra materiale necesare reparării unei sobe defecte – sobă la care lucra alături de fiica sa. A reușit să ajungă acasă, dar în cursul serii, viața i s-a curmat fulgerător. Andreea a fost cea care a găsit-o fără suflare.

Decesul mamei vine după mai multe pierderi cumplite suferite de familie în ultimii ani. Doi dintre frații Denisei – un băiat de 5 ani și o fetiță de aproape 3 ani – au murit în urma unor intervenții pe cord. În septembrie 2023, tatăl lor a decedat și el, lăsând în urmă o soție îndurerată și trei copii minori.

„Aceste tragedii, acumulate în sufletul mamei, au fost, poate, prea mult pentru o inimă deja îndurerată”, au transmis reprezentanții asociației într-un mesaj public.

Andreea, care tocmai a absolvit liceul și își făcea planuri pentru admiterea la facultate, a fost nevoită să-și abandoneze visurile pentru a rămâne alături de frații săi. Fără părinți, fără sprijin financiar, tânăra se confruntă acum cu costurile înmormântării și cu dificultățile întreținerii zilnice a gospodăriei.

Asociația Grup Civic Botoșani, împreună cu apropiații fetei, a lansat un apel public pentru sprijin umanitar. Oricine dorește să o ajute pe Andreea poate face donații în contul deschis pe numele său:

Publicitate

Nume: Todirișcă Andreea-Denisa

IBAN: RO09RNCB0578176241650001

Banca: BCR – Cont George (RON)

„Fiecare donație contează. Fiecare distribuire ajută. Împreună putem aduce lumină acolo unde este acum întuneric”, a transmis asociația, îndemnând oamenii din județ și din toată țara să nu rămână indiferenți.

Citeste mai mult

Eveniment

Bătrân de 88 de ani găsit căzut pe carosabil în Botoșani. A fost transportat la spital de urgență

Publicat

Publicitate

Un echipaj al Poliției Locale Botoșani a intervenit duminică seară, în jurul orei 18:54, pe strada Primăverii, unde a observat un bărbat căzut pe carosabil, în apropierea trotuarului, în dreptul imobilului nr. 17.

La fața locului, polițiștii au constatat că era vorba despre un bărbat în vârstă de 88 de ani, care prezenta o plagă sângerândă la nivelul capului.

În urma discuției cu acesta, s-a stabilit că are nevoie urgentă de îngrijiri medicale, motiv pentru care a fost solicitată o ambulanță prin serviciul de urgență 112.

Bătrânul a fost preluat de echipajul medical și transportat la Unitatea de Primiri Urgențe pentru investigații și tratament de specialitate.

Citeste mai mult

Economie

De astăzi APIA eliberează adeverințe fermierilor crescători de animale care doresc să acceseze credite bancare

Publicat

Publicitate

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) eliberează adeverințe, începând de marți, fermierilor crescători de animale care doresc să acceseze credite bancare, informează Agerpres.ro.

Adeverințele sunt eliberate în baza convențiilor încheiate de APIA cu instituții bancare și nebancare și cu fondurile de garantare în domeniul agricol.

Aceste convenții se adresează fermierilor care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la instituțiile bancare și nebancare care au încheiat convenții cu APIA.

Astfel, potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință care atestă depunerea de către beneficiar, în Campania 2025, a Cererii de plată și prin care se confirmă numărul de animale pentru intervențiile în sectorul zootehnic indicate mai sus. Adeverința se eliberează conform procedurilor aprobate și transmise spre aplicare Centrelor Județene APIA.

Valoarea finanțării va fi de până la 90% din valoarea calculată prin înmulțirea cuantumului unitar minim planificat conform Planului Național Strategic PS 2023-2027, pentru anul de cerere 2025, cu numărul de animale confirmate prin adeverință pentru fiecare intervenție în sectorul zootehnic, gestionat de APIA și menționate în convenție.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.

Publicitate

Potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 50/2017 de modificare a Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 703/2013 pentru aprobarea condițiilor în care se vor încheia convențiile dintre instituțiile financiar-bancare și nebancare și APIA, în vederea finanțării de către acestea a activităților curente ale beneficiarilor plăților în baza adeverințelor eliberate, dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maximum 2%.

În ce privește comisioanele practicate de instituțiile finanțatoare, APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente, să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii.

Citeste mai mult

Eveniment

Patru minori au fost sancționați pentru scăldat în fântână arteziană și comportament indecent în Parcul Vârnav din Botoșani

Publicat

Publicitate

Patru adolescenți, cu vârste între 10 și 13 ani, au fost surprinși de camerele de supraveghere ale Poliției Locale Botoșani în timp ce se scăldau în fântâna arteziană din Parcul Vârnav.

Incidentul a avut loc duminică, 21 iulie, în jurul orei 15:20, și a fost semnalat de dispeceratul Poliției Locale, care a observat totodată că minorii aveau un comportament indecent, manifestând gesturi obscene în spațiul public.

O patrulă a fost trimisă imediat la fața locului, iar faptele sesizate s-au confirmat. Cei patru au fost legitimați, iar polițiștii locali le-au atras atenția cu privire la comportamentul inadecvat, avertizându-i cu privire la consecințele legale.

Conform HCL nr. 44/2025, este interzis scăldatul sau spălatul în fântâni arteziene, cișmele sau lacuri din parcurile publice. Fapta se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei.

În acest caz, adolescenții au fost avertizați și au primit indicații ferme de a manifesta pe viitor un comportament civilizat.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending