8 Martie, Ziua Femeii: În luna martie, sunt sărbătorite femeile de pretutindeni. Este prilej pentru a oferi un cadou sau un simbol de prețuire pentru soție, mamă, soră, fiică sau colegă.
O zi specială, pentru persoane dragi și importante din viața tuturor.
Sărbătoarea din 8 Martie
Ziua internaţională a femeii este despre celebrarea femeilor din viaţa noastră, despre a le arăta cât de mult le iubim, respectăm şi preţuim, pentru că nimeni nu poate spune cu sinceritate că nu le datorăm enorm de mult.
Ziua internaţională a femeii, celebrată astăzi în ţări din lumea întreagă, a apărut pe fondul mişcărilor sociale legate de muncă de la începutul secolului XX, în America de Nord şi în Europa.
Prima Zi naţională a femeii a fost marcată în Statele Unite, la 28 februarie 1909. Partidul Socialist a desemnat această zi în amintirea grevei din 1908 a muncitorilor din industria textilă din New York, în care femeile au protestat împotriva condiţiilor de muncă.
În anul 1910, Internaţionala Socialistă reunită la Copenhaga a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii, fără a stabili însă o dată anume, data de 8 martie fiind aleasă abia în 1913.
Ca urmare a iniţiativei de la Copenhaga, în 19 martie 1911, Ziua internaţională a femeii a fost marcat pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. La manifestaţiile organizate cu acel prilej, s-au cerut pentru femei dreptul la locul de muncă, dreptul la formarea profesională, să se pună capăt discriminării la locul de muncă. În plus s-au cerut dreptul de vot şi dreptul de a ocupa o funcţie publică.
8 Martie – semnificații
Cu prilejul Anului Internaţional al Femeii, în 1975, Organizaţia Naţiunilor Unite a sărbătorită pentru prima dată Ziua internaţională a femeii la 8 martie.
Punctul de plecare pentru o strategie pe termen lung privind drepturile femeii şi pentru ca fiecare femeie să îşi atingă adevăratul potenţial îl constituie Declaraţia de la Beijing şi Platforma de acţiune, o foaie de parcurs istoric, semnată de 189 de state, în cadrul Conferinţei mondiale a ONU privind femeile, organizată la Beijing în septembrie 1995.
În România, la 7 martie 2016, a intrat în vigoare Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua femeii şi 19 noiembrie – Ziua bărbatului. Cele două zile, Ziua femeii şi Ziua bărbatului, urmând să fie sărbătorite anual în zilele de 8 martie, respectiv, 19 noiembrie.
Potrivit documentului, autorităţile administraţiei publice locale pot organiza manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi acestor zile. De asemenea, Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune pot include în programele lor emisiuni dedicate promovării drepturilor femeii sau, după caz, drepturilor bărbatului.
Ziua Femeii – 8 Martie – idei de cadouri
Se spune că, de cele mai multe ori, atunci când oferi un cadou, gestul contează, mai puțin cât de scump este acesta. În special pentru persoane cunoscute sau apropiate, semnificația cadoului este importantă.
Un cadou devine special dacă este potrivit pentru persoana care îl primește și reprezintă o preocupare pentru preferințele acesteia.
Cadouri clasice
- buchet/aranjament de flori; uneori, este de ajuns și o singură floare, cu semnificații în funcție de culoare și tip
- cutie bomboane/ciocolată/ macarons
- tort
- bijuterii: cercei, brățări, colier, broșă; set; cu pietre semiprețioase, naturale sau din diferite metale
- parfum / set parfum cosmetice
- odorizant de cameră/parfum de cameră
- cosmetice / set cosmetice / set îngrijire personală; seturi de baie, cu gel de duş, loţiuni sau uleiuri
- produse makeup: paletă farduri, ruj, seturi
- geantă / pantofi
- eșarfă
- cărți/ albume de călătorie
- set lenjerie intimă/pijama
Cadouri practice/ gadgeturi
- electronice/electrocasnice/ produse de îngrijire/înfrumusețare: uscător de păr, placă de păr, perie păr, ondulator; dispozitiv 3/1 de îngrijire a tenului
- pix/stilou
- accesorii telefon mobil: căști, husă telefon
- boxă portabilă
- board game
- tabletă
- smartwatch
- aparat foto instant
Cadouri personalizate
- coș cu produse: ciocolată, șampanie, flori/ cafea, vin și mesaj
- coș cu gustări sănătoase: snack-uri bio
- cadouri handmade
- cadou în funcție de hobby preferat
- floare criogenată cu mesaj
- flori din săpun
- kit de semințe cu flori de primăvară
- brățară gravată cu o dată importantă/ mesaj
- ramă foto
- tablou / canvas personalizat
- jurnal/ agendă
- lampă 3D personalizată
- cană ceai/cafea
- casetă bijuterii
- voucher spa
- tichet cadou
- cină la restaurant
- city break: alegeți o locație care să fie memorabilă pentru voi și persoanele dragi
FLORILE de 8 MARTIE – Semnificaţii şi alegere în funcţie de zodie
Lalelele sunt cele mai populare flori de 8 martie şi sunt asociate cu iubirea şi pasiunea, mai ales dacă sunt roşii. Cele galbene simbolizeaza gânduri pozitive, cele albe – iertare, în timp ce lalelele mov au un caracter nobil.
Zambilele semnifică veselie, tinereţe şi spontaneitate, însă şi culoarea lor contează. Albastru – echilibru. Mov – eleganţă. Roz – veselie. Alb – puritate, sinceritate. Galben – gelozie.
Crinii simbolizează eleganță, speranță, puritate și virtute dacă sunt albi. Cei roz sunt asociați cu sănătatea și prosperitatea. Astfel de flori pot fi oferite mamelor, soacrelor, profesoarelor și șefelor.
Irișii transmit ideea de înțelepciune, încredere, prietenie,valoare și promisiuni. El este bogat în combinații de culori, așa că trebuie să fii atentă și pentru ce nuanță optezi. Mov – înțelepciune și complimente. Albastru – credința și speranță. Galben – pasiune. Alb – puritate.
Trandafirii: De-a lungul veacurilor, trandafirul s-a impletit cu mitologia zeilor si zeitelor, ca simbol al frumusetii, al vietii si al mortii, dar mai presus de toate, ca un simbol al iubirii. Iar trandafirul rosu este cel care azi arata cel mai puternic simbolul iubirii. Bobocul trandafirului roşu semnifica admiratia puritatii si frumusetii celui care-l primeste.
Ghioceii, care vestesc venirea primăverii, incluşi într-un buchet de 8 Martie, semnifică inocenţă, gânduri bune şi speranţă.
Pentru femeile Berbec: narcisele, genţiana şi forsitia, în culori puternice; caprifoiul, muşcatele, crinii
Pentru femeile Taur: freziile, primula și liliacul alb; trandafirii, macul, violetele şi margaretele
Pentru femeile Gemeni: lalele galbene sau panseluțe multicolore; lavanda, lilicacul, orhideea, crizantema
Pentru femeile Rac: zambile, lăcrămioare, toporași sau bujori; trandafirii albi, muşcatele, lotusul, crinii albi
Pentru femeile Leu: iriși, ghioceii galbeni și fire de gălbenele; floarea-soarelui
Pentru femeile Fecioară: garofițe în culori vesele, mâțișori, năsturașii și orhideea; trandafirii albi, crinii albi
Pentru femeile Balanță: magnolia, florile de cireș si hortensia; trandafiri, hortensii, margarete, clopoţei
Pentru femeiile Scorpion: lalele negre sau violete sau cale vișinii; crizantema, gardenii, cactuşi
Pentru femeile Săgetător: liliacul violet și irisul; narcisa, garoafele roz, păpădii, bujori
Pentru femeile Capricorn: zambilele, lalele sau panseluţele
Pentru femeile Vărsător: freziile, toporașii, anemonele și mixandrele; orhideea, gladiolele, pasărea paradisului, trilium
Pentru femeile Pești: ghioceii, brândușele, lăcrămioarele, macii; orhideea, liliacul.