Connect with us

Economie

5000 de euro de la stat pentru FERMIERII aflați în dificultate. Cum se obțin banii prin programul care se lansează în 27 mai

Publicat

Publicitate

Fermierii aflați în dificultate pot obține de la stat un ajutor de 5000 de euro. Cu acești bani pot fi plătite facturi restante, datorii la bugetul de stat, la bugetul local sau restanțe la furnizori, relatează alba24.ro. Banii se acordă prin intermediul APIA, iar programul de sprijin va fi lansat până la sfârșitul acestei săptămâni.

Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a declarat, marţi, la Târgu Mureş, că începând cu sfârşitul acestei săptămâni fermierii pot aplica pentru microgranturi de până la 5000 de euro pentru ieşirea din dificultate sau din incapacitate de plată, suma totală alocată fiind de 50 milioane de euro.

„Vă anunţ în premieră, începând cu data de 27 mai, avem o colaborare cu Ministerul Fondurilor Europene şi cu Ministerul Tineretului, astfel încât fermierii pot accesa acele microgranturi de până în 5000 de euro.

Cum se pot obține microgranturile de 5000 de euro

Este o noutate şi pentru fermieri, şi pentru noi, adică nu trebuie să se deplaseze la APIA, fiecare va primi un link, astfel încât toate documentele vor fi încărcate în acea aplicaţie.

Avem un plafon de 50 milioane de euro, merge pe principiul ”primul venit, primul servit”, orice înregistrare în sistemul informatic se face cu dată, oră, minut, astfel încât să se poată face departajarea corectă.

Eu estimez că în maxim 3 zile se vor epuiza aceste fonduri, pentru că sunt foarte mulţi fermieri. Preconizăm undeva în jur la 10.000 de beneficiari.

Publicitate

Şi aceştia, până undeva în data de 30 iunie, noi o să trebuiască să-i primim, să-i procesăm şi imediat să facem şi aceste plăţi”, a declarat presei Adrian Pintea, potrivit Agerpres.ro.

Cine poate accesa aceste fonduri

Potrivit directorului APIA, persoanele fizice nu pot accesa aceste granturi, ci doar cei constituiţi într-o firmă, PFA sau întreprinderi individuale, aflate în dificultate.

„Aceşti bani de fapt ce sunt? Este o sumă de bani, 5000 de euro, care se acordă pentru aceştia pentru a-şi plăti, de exemplu, datorii restante, facturi restante, datorii la bugetul de stat sau la bugetul local, restanţe la plata imputurilor, deci pentru a veni în sprijinul lor, să iasă din dificultate sau din incapacitatea de plată”, a precizat Pintea.

Ce fermieri pot primi microgranturile de 5.000 de euro

Fermierii care pot primi microgranturile de 5.000 de euro trebuie să îndeplinească și o serie de condiții. În primul rând, ei trebuie să fie fiscalizați, adică măsura nu se aplică fermierilor care lucrează pe persoană fizică, detaliază agrointel.ro.

Microgranturile se acordă pe bază de contract de acordare a ajutorului de stat încheiat cu următoarele categorii de beneficiari:

  • a) microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii care fac dovada prin situațiile financiare depuse că nu dețin salariați cu contract individual de muncă la data de 31 decembrie 2019, cu activitate economică în domeniile de activitate cu codurile CAEN REV 2 prevăzute în anexă;
  • b) persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, astfel cum sunt reglementate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare, cu activitate economică în domeniile de activitate cu codurile CAEN REV 2 prevăzute în OUG.

Microgranturi 2022: condiții de eligibilitate

Microgranturile se acordă, pe bază de contract de acordare a ajutorului de stat, beneficiarilor care îndeplinesc următoarele condiții de eligibilitate, condiții cumulative:

  • a) au desfășurat activitate curentă/operațională pe perioada a cel puțin 3 luni calendaristice înainte de data de 31 decembrie 2019;
  • b) au obținut o cifră de afaceri/venituri de cel puțin echivalentul în lei a 5.000 euro la data de 31 decembrie 2019, cu excepția beneficiarilor ajutorului de stat care au fost înființați în anul 2019, cu o cifră de afaceri mai mică de 5.000 euro, pentru care plafonul minim al cifrei de afaceri se calculează prin înmulțirea numărului de luni întregi de activitate din anul 2019 cu suma de 415 euro, și a beneficiarilor ajutorului de stat prevăzuți la litera b din secțiunea de Beneficiari eligibili (persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, astfel cum sunt reglementate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare, cu activitate economică în domeniile de activitate cu codurile CAEN REV 2 prevăzute în OUG).
  • c) își mențin activitatea pe o perioadă de cel puțin 6 luni de la acordarea măsurii de sprijin sub formă de microgrant.

Microgranturi fermieri mici – cum se pot cheltui banii

Cheltuielile efectuate din microgranturi trebuie să fie în legătură cu activitățile/subactivitățile codului CAEN pentru care s-a solicitat finanțare.

Beneficiarii pot utiliza microgranturile, sub formă de sumă forfetară, alocate din fonduri externe nerambursabile, cofinanțate din bugetul de stat, pe bază de contract de acordare a ajutorului de stat încheiat în format electronic, pentru susținerea următoarelor cheltuieli angajate după data de 1 februarie 2020:

  • a) cheltuieli privind stocurile de materii prime, materiale, mărfuri, precum și alte categorii de stocuri necesare activității curente/operaționale desfășurate de beneficiari;
  • b) datorii curente și restante față de furnizorii curenți, inclusiv față de furnizorii de utilități, potrivit contractelor încheiate;
  • c) cheltuieli privind chiria pe bază de contract încheiat și/sau cheltuieli privind arenda sau redevența pe bază de contract de arendă sau contract de concesiune aferente terenurilor agricole;
  • d) cheltuieli privind achiziția de servicii necesare activității curente/operaționale, cu excepția serviciilor de consultanță;
  • e) cheltuieli privind achiziția de obiecte de inventar, inclusiv obiecte de inventar de natura mijloacelor fixe necesare reluării activității curente/operaționale;
  • f) cheltuieli privind achiziția de echipamente, utilaje, instalații și tehnologii necesare reluării activității curente/operaționale;
  • g) cheltuieli privind plata datoriilor către bugetul statului și bugetele locale.

Obligațiile beneficiarilor de microgranturi

Verificarea asigurării tipurilor de cheltuieli eligibile se face de către MADR în parteneriat cu APIA pe un eșantion de 1% în scopul validării justificării sumei forfetare.

Beneficiarii de microgranturi vor depune o declarație pe propria răspundere prin care își vor asuma faptul că utilizarea microgranturilor în alte scopuri decât cele prevăzute de prezenta ordonanță de urgență atrage după sine recuperarea ajutorului de stat acordat împreună cu plata accesoriilor pentru recuperarea ajutorului de stat.

Beneficiarul ajutorului de stat depune un raport de progres privind cheltuielile efectuate, împreună cu documentele justificative care au stat la baza efectuării cheltuielilor, în platforma IMM Recover, în termen de 90 de zile de la data la care disponibilul a fost transferat în contul bancar al acestuia.

Nedepunerea raportului de progres în termenul solicitat sau depunerea acestuia cu informații lipsă ori necompletarea acestuia cu informații/documente solicitate dă dreptul AM-POC/MADR/APIA să inițieze demersurile legale pentru recuperarea sprijinului financiar acordat sub formă de microgrant, în baza unei metodologii de recuperare a ajutorului de stat care va fi dezvoltată ulterior Deciziei de autorizare a schemei de ajutor de stat de către Comisia Europeană.

Lista CAEN-urilor eligibile pentru măsura de acordare microgranturi

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un jucător care a marcat în poarta FC Botoșani a murit la doar 28 de ani

Publicat

Publicitate

Echipa de fotbal Rapid București a anunțat, miercuri, pe pagina oficială de Facebook, decesul fostului său jucător Aaron Boupendza, în vârstă de 28 de ani, care a fost transferat la începutul anului în China, la formația Zhejiang Professional.


”FC Rapid regretă trecerea în neființă a lui Aaron Boupendza, la doar 28 de ani. Deși a jucat o perioadă scurtă în alb-vișiniu, zâmbetul, talentul și modul spectaculos în care sărbătorea golurile vor fi mereu în amintirea noastră. Condoleanțe familiei și apropiaților! Rest in peace, Aaron!”, au informat reprezentanții echipei Rapid.

Atacantul gabonez Aaron Boupendza a venit la FC Rapid în luna septembrie a anului trecut, din postura de jucător liber de contract, după ce evoluase în sezonul trecut la FC Cincinnatti, în Statele Unite ale Americii.

Pentru formația condusă de Marius Șumudică, Boupendza a marcat de cinci ori, cu FC Botoșani, Gloria Buzău (2), CS Afumați și UTA Arad, în 11 meciuri.

Conducerea FC Rapid a decis să se despartă de Aaron Boupendza din cauze disciplinare. El a refuzat să se întoarcă în România împreună cu lotul echipei din stagiul de pregătire efectuat la începutul lunii ianuarie în Dubai. Motivul invocat de fotbalist a fost restanța pe care clubul o are față de el din bonusul de instalare trecut în contract la realizarea transferului.

Publicitate

Pentru Zhejiang Professional, Boupendza a jucat în 6 partide și marcase 4 goluri.

În ciuda decesului lui Boupendza, Zhejiang Professional nu și-a amânat meciul de miercuri cu Meizhou Hakka, din etapa a șaptea a Superligii chineze.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Camion încărcat cu pietriș, răsturnat la Prăjeni! Accident anunțat prin sistemul eCall

Publicat

Publicitate

Un accident rutier s-a produs, în urmă cu puțin timp, în localitatea Prăjeni. În eveniment, care a fost anunțat prin sistemul eCall, a fost implicat un camion care transporta pietriș.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Prăjeni. Aceștia au constat faptul că autovehiculul, cu o capacitate de 40 de tone, era răsturnat în afara părții carosabile și că nu erau persoane încarcerate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, fiind deconectate bornele bateriei.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

În cazul producerii unui accident rutier sistemele eCall generează automat apelarea numărului 112 și transmiterea către serviciul de urgență a informațiilor relevante pentru localizarea precisă a evenimentului și pentru intervenția echipajelor de salvare. Imediat după impact, date precum coordonatele GPS, seria VIN, tipul vehiculului, tipul combustibilului utilizat și direcția de mers sunt furnizate de autovehiculele echipate cu eCall.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Bacalaureat 2025: În centrele de examen unde sunt probe scrise, cursurile pot fi făcute online asincron. Precizări

Publicat

Publicitate

Bacalaureat 2025: Ministerul Educației transmite precizări privind organizarea probelor scrise ale examenului de bacalaureat din sesiunea iunie 2025, în perioada 10 – 16 iunie, scrie alba24.ro. În unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele de desfășurare a probelor scrise, cursurile se pot desfășura în format online asincron.

Prin modalitatea orelor „online asincron”, elevii pot primi sarcini de lucru de la profesori, fără să mai vină la școală sau să fie conectați online în același timp.

Bacalaureat 2025: Ministerul Educației transmite precizări privind organizarea probelor scrise ale examenului de bacalaureat din sesiunea iunie 2025, în perioada 10 – 16 iunie.

În unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele de desfășurare a probelor scrise, cursurile se pot desfășura în format online asincron.

Prin modalitatea orelor „online asincron”, elevii pot primi sarcini de lucru de la profesori, fără să mai vină la școală sau să fie conectați online în același timp.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Nova Apaserv: Program special la casierii, în perioada Sărbătorilor de Paști 2025

Publicat

Publicitate

Perioada 18-22 Aprilie 2025

 

 

Casieria

Vineri

18.04.2025

 

Sambata

Publicitate

19.04.2025

 

Duminica

20.04.2025

Luni

21.04.2025

 

Marti

22.04.2025

 

 Bulevard Botosani    08.00-12.00 Inchis Inchis Inchis 08.00 – 16.00
Primaverii Botosani Inchis Inchis Inchis Inchis Inchis
Uvertura Mall 10.00-14.00 Inchis Inchis Inchis Inchis
1 Decembrie Botosani Inchis Inchis Inchis Inchis Inchis
A.I.Cuza Dorohoi     08.00 -12.00 Inchis Inchis Inchis 08.00 – 16.00
Casieria Darabani Inchis Inchis Inchis Inchis Inchis
Casieria Saveni Inchis Inchis Inchis Inchis Inchis
Casieria Bucecea Inchis Inchis Inchis Inchis Inchis

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending