Connect with us

Administratie

4 milioane de euro din PNRR accesați de Consiliul Județean pentru siguranța sistemului sanitar

Publicat

Publicitate

Unul dintre cele mai importante proiecte conturat de echipa comună a Consiliului Județean și cea a Spitalului „Mavromati” a fost selectat la finanțarea prin PNRR printre primele din țară. Este vorba de proiectul „Îmbunătățirea capacităţii instituţionale a Spitalului Judeţean de Urgenţă «Mavromati» Botoșani, în vederea prevenirii infecţiilor nosocomiale”, depus de Consiliul Județean pe Componenta C12 a Programului Național de Redresare și Reziliență, gestionată de către Ministerul Sănătății.

În urma evaluării, proiectul, care vizează cea mai importantă unitate sanitară din județ, a obținut cel de al patrulea punctaj la nivel național, 74 de puncte, fiind admis la finanțare. Pe această axă au fost selectate la finanțare 65 dintre cele 211 proiecte depuse la nivel național. Valoarea proiectului depus de Consiliul Județean Botoșani este de 16.789.526 lei, fără TVA, respectiv 19.979.535 lei cu TVA.

„Această reușită este rezultatul unei munci uriașe la care s-au angrenat echipele reunite de la Consiliul Județean și Spitalul «Mavromati», pentru care țin să le mulțumesc. Am făcut din modernizarea sistemului sanitar o prioritate, iar acest lucru se poate lesne observa din volumul investițiilor pe care le-am derulat, dar și prin proiectele pe care le-am pregătit pentru a le implementa în perioada următoare”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Proiectul vizează modernizarea și tehnologizarea la standarde internaționale a infrastructurilor sanitare deficitare din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani prin:
– dotarea cu echipamente performante pentru reducerea riscului de infecții asociate asistenței medicale;
– creșterea gradului de igienă și asigurarea controlului microbiologic al aerului, în secțiile și compartimentele spitalului, prin achiziția de echipamente specifice;
– dotarea laboratoarelor de analize medicale cu aparatură performantă, care să permită identificarea microorganismelor și determinarea sensibilității la antibiotice, într-un timp mai scurt și cu o acuratețe mai ridicată.
În cadrul proiectului se vor achiziționa 415 echipamente medicale performante. „Principalele secții care vor fi dotate cu noile echipamente sunt: laboratoarele de analize medicale, Serviciul de Sterlizare, Secțiile ATI, Blocul operator, Blocul de nașteri, Secția Oncologie, Serviciul de prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale, Ambulatoriu integrat și Unitatea de Primiri Urgențe”, a mai spus Doina Caba, managerul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati”.
În ultimii doi ani, sumele atrase de către Consiliul Județean Botoșani din fonduri guvernamentale, europene și PNRR, prin proiecte care vizează modernizarea sistemului sanitar (construcții noi, reabilitare de clădiri și aparatură medicală) se apropie de pragul de 35 de milioane de euro. De asemenea, pe PNRR, Consiliul Județean a mai depus la Ministerul Sănătății un proiect care vizează Secția de Neonatologie. Prin acesta se urmărește îmbunătățirea programului de screening pentru retinopatia de prematuritate, prin achiziționarea unui kit care va pune în evidență afecțiuni critice ce pot afecta nou-născuții.
„Consiliul Județean Botoșani va valorifica orice oportunitate de a atrage fonduri europene pentru sistemul sanitar. Lucrăm și la alte proiecte care vor fi depuse în perioada imediat următoare, pentru că ne dorim ca botoșănenii să beneficieze de sănătate la stat ca la privat”, a conchis Doina Federovici.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Rezultatele la Evaluarea Națională 2025 au fost publicate. Model de cerere contestație și vizualizarea lucrărilor

Publicat

Publicitate

Evaluare Națională 2025: Ministerul Educației publică joi, 3 iulie, rezultatele inițiale la examen. Tot începând de joi, elevii nemulțumiți de note pot depune contestații, iar, anterior, au opțiunea de a cere să-și vadă lucrările corectate.

Potrivit calendarului publicat de minister cererile de vizualizare a lucrărilor pot fi depuse în intervalul orar 14.00-17.00.

Rezultate la Evaluarea Națională 2025

Candidatul care cere să-și vadă lucrarea corectată nu este obligat și să depună contestație, dar are acest drept.

Iar depunerea contestației nu este condiționată de vizualizarea lucrării, potrivit procedurii stabilite de minister și citată de edupedu.ro.

Atât cererile de vizualizare lucrări, cât și contestațiile se depun/transmit prin e-mail, la centrul de examen.

Evaluare Națională 2025: Calendar vizualizare lucrări și contestații

  • joi, 3 iulie 2025 (14.00-18.00) – Depunerea cererilor de vizualizare a lucrărilor, vizualizarea lucrărilor scrise descărcate din platforma de evaluare digitalizată și depunerea contestațiilor la unitatea de învățământ care a fost centru de examen:
    • 14.00 -17.00: depunerea cererilor de vizualizare
    • 17.00 -18.00: vizualizarea lucrărilor și depunerea contestațiilor.
  • vineri și sâmbătă, 4-5 iulie 2025 – Vizualizarea lucrărilor scrise descărcate din platforma de evaluare digitalizată și depunerea contestațiilor la unitatea de învățământ care a fost centru de examen (în intervalul orar 9.00 – 17.00, conform graficului afișat)

Model cerere vizualizare lucrari EN 2025

Publicitate

Model declaratie tip vizualizare lucrări EN 2025

Model cerere-contestatie-EN 2025

Evaluare Națională 2025: procedura pentru vizualizare lucrări și depunere contestații

La vizualizarea lucrărilor, candidatul minor este însoțit de un părinte sau reprezentant legal. Candidatul poate vedea doar lucrarea sa, individual, în prezența unei persoane nominalizate de președintele comisiei din centrul de examen.

Lucrările sunt descărcate din platforma digitalizată. Vizualizarea lucrărilor are caracter strict informativ.

Candidații care aleg să depună contestații semnează o declarație-tip în care menționează că au luat la cunoștinșă că nota acordată prin recorectare poate fi mai mare sau mai mică față de cea inițială.

Pentru contestațiile transmise electronic sunt necesare cererea-tip completată, declarația-tip completată, copia actului de identitate al candidatului.

Evaluare Națională 2025: procedura de recorectare a lucrărilor

La soluționarea contestațiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare inițială.

În situația în care se constată o diferență de notare mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, lucrarea este reevaluată de alți doi profesori evaluatori.

Reevaluarea se face respectând cu strictețe baremul de evaluare și notare și toate procedurile de evaluare. Nota acordată de cea de-a doua comisie de contestații este nota finală obținută de candidat.

Nota obținută în etapa de soluționare a contestaților este nota definitivă, indiferent de punctajul obținut, în plus sau în minus, față de nota acordată în etapa de evaluare inițială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO DIICOT: Peste 30 de percheziții într-un dosar de contrabandă cu detergent din Ucraina

Publicat

Publicitate

Procurorii DIICOT efectuează, joi, peste 30 de percheziții în municipiul București și alte șapte județe, printre care și BOtOȘANI, într-un dosar în care mai multe persoane sunt suspectate de comercializarea de detergent, introdus pe teritoriul țării prin sustragere de la controlul vamal.


Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, joi, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, împreună cu polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, pun în aplicare 32 de mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Suceava, Ilfov, Ialomița, Iași, Botoșani, Vaslui, Galați și a municipiului București, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și contrabandă.

”Din probatoriul administrat a reieșit faptul că, începând cu luna noiembrie 2024, pe raza județului Suceava, cinci suspecți au construit o grupare de criminalitate organizată, la care au aderat și alți suspecți, în scopul obținerii unor importante beneficii materiale din comercializarea de detergent, introdus pe teritoriul țării prin sustragere de la controlul vamal. Astfel, până în luna iulie 2025, liderul, implicat activ pe linia aprovizionării cu mari cantități de detergent, produs preponderent în spațiul extracomunitar (Ucraina), a găsit și pus la dispoziția membrilor, locații care să întrunească condițiile de conspirativitate pentru preluarea și depozitarea detergentului și a identificat clienți care să achiziționeze cantitățile introduse în mod fraudulos pe teritoriul României”, se precizează în comunicat.

Procurorii spun că, în acest context, liderul a stabilit membrilor sarcini și modalități de lucru precise, precum predarea către clienți sau vânzarea directă, colectarea sumelor de bani rezultate în urma comercializării produselor de contrabandă și efectuarea plăților către furnizori.

Detergentul procurat de grupul infracțional organizat a fost vândut inclusiv în mai multe centre comerciale, fiind ambalat în recipiente de plastic sau cutii inscripționate cu numele unor mărci cunoscute, arată DIICOT. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Val de căldură în Botoșani: COD GALBEN în următoarele două zile. Măsuri pentru prevenirea incendiilor în perioada caniculei

Publicat

Publicitate

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat prognoza și a emis o atenționare de caniculă pentru județul Botoșani, valabilă de mâine, de la ora 10:00, până sâmbătă, la aceeași oră. În acest interval, temperaturile maxime vor urca până la 33 – 38° C.

Specialiștii atrag atenția că indicele temperatură-umezeală va atinge sau depăși pragul critic de 80 de unități, ceea ce amplifică disconfortul termic resimțit de populație.

 

Pentru a face față în siguranță valului de căldură, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri de protecție:

deplasați-vă doar în primele ore ale dimineții sau seara, preferabil prin zone umbrite, alternând mersul cu pauze de repaus.;
evitați aglomerațiile, expunerea directă la soare și efortul fizic intens, în special între orele 11:00 și 18:00;
purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
mâncați cât mai multe fructe și legume și evitați alimentele bogate în grăsimi;
consumați zilnic 1,5 – 2 litri de lichide, preferabil apă, ceaiuri ușoare sau sucuri naturale, la temperatura camerei;
evitaţi băuturile ce conţin alcool, cofeină sau zahăr;
mențineți legătura cu persoanele vârstnice din familie: verificați starea lor de sănătate și oferiți-le ajutor, dacă este nevoie;
nu lăsaţi copiii / animalele de companie singuri/singure în autoturisme;
creați un mediu răcoros în locuință, pentru a nu suprasolicita organismul.

Recomandări pentru menținerea unui mediu răcoros în locuință, în perioadele de caniculă:

Publicitate

limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale și a altor surse de căldură, pentru a evita încălzirea suplimentară a locuinței;
țineți ferestrele închise în timpul zilei, atunci când temperatura exterioară este mai ridicată decât cea din interior;
aerisiți locuința dimineața devreme sau seara târziu, când temperaturile sunt mai scăzute, pentru a permite răcirea naturală a spațiului;
folosiți aparatul de aer condiționat în mod responsabil – setați temperatura cu cel mult 5°C mai mică decât cea ambientală, pentru a evita șocul termic.

Măsuri pentru prevenirea incendiilor în perioada caniculei:

Având în vedere riscul crescut de izbucnire a incendiilor în contextul temperaturilor ridicate, ISU Botoșani recomandă populației respectarea următoarelor măsuri preventive:

respectați normele de prevenire și stingere a incendiilor;
nu utilizați focul deschis în zone cu vegetație uscată, în apropierea materialelor combustibile sau a locurilor cu pericol de explozie, fără supraveghere și măsuri corespunzătoare de siguranță;
nu expuneți la soare sau în spații supraîncălzite recipiente ce conțin lichide inflamabile sau gaze sub presiune;
pregătiți hrana folosind foc deschis doar în spații special amenajate, la distanțe sigure față de clădiri, depozite, culturi agricole, păduri sau alte zone vulnerabile;
nu aruncați țigări aprinse în zone cu vegetație uscată;
supravegheați copiii și nu le permiteți accesul la surse de foc (chibrituri, brichete etc.).
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Citeste mai mult

Economie

Calendarul de aplicare a noilor măsuri fiscale anunțate de Guvernul Bolojan. Cele mai multe modificări intră în vigoare în august

Publicat

Publicitate

Calendarul de aplicare a noilor măsuri fiscale: Premierul Ilie Bolojan a anunțat miercuri măsurile fiscale pe care le va lua Guvernul pentru a reduce deficitul de 9,3% din PIB. Acestea măsuri vor intra în vigoare etapizat, conform unui grafic pe care l-a anunțat. 

„România a avut anul trecut cel mai mare deficit din țările UE și al doilea cel mai mare deficit din istorie. În 2010 guvernul a fost nevoit să mărească TVA și să taie salariile din sectorul public cu 25%.

Sunt într-o situație nu foarte diferită, dar suntem în ceasul al 10-lea, al 11-lea și nu trebuie să ajungem cu spatele la zid.

Din 100 de lei cât a încasat din taxe, România a cheltuit 132 de lei, 32 de lei în plus pe care evident i-am împrumutat.

Dacă o familie cheltuiește cu 30% mai mult decât cât câștigă, cât ar putea rezista? Nu mai putem continua în felul acesta.

Dacă am mai lungi foarte mult aceste măsuri, ar fi câteva consecințe: intrarea în incapacitate de plată, creditorii noștri, cei care ne împrumută, nu ne-ar ai împrumuta și nu am putea acoperi cheltuielile statului, inclusiv salariile și pensiile” a spus Bolojan.

Publicitate

Calendarul de aplicare a noilor măsuri fiscale – De la 1 august:

  • Creșterea cotei standard de TVA, de la 19% la 21%;
  • Creșterea cotei reduse de TVA, de la 5% și 9%, la 11%. În această categorie se regăsesc alimentele, medicamentele, apa, cărțile, lemnele de foc, energia termică, dar și Horeca (hoteluri și restaurante). Horeca va fi reanalizată la finalul lunii octombrie, pentru o eventuală trecere la cota de 21%.
  • Creșterea accizelor – carburanți, alcool, tutun. La carburanți, o schemă de restituire parțială pentru companii care asigură transport, pentru atenuarea șocului.
  • Aplicarea contribuției de asigurări de sănătate (CASS) pentru pensiile de peste 3.000 de lei, dar numai pentru ceea ce depășește această sumă. Bolojan a explicat că sunt acum șase milioane de contribuitori și 16 milioane de beneficiari.
  • O taxă suplimentară pe profiturile băncilor.
  • O suprataxă pe toate câștigurile din jocurile de noroc, ce ar aduce un plus de 30%, de la această categorie de venituri.
  • Până la sfârșitul lunii iulie, vor fi completate legislațiile legate de pensiile speciale (jalon din PNRR), reforma instituțiilor autofinanțate prin reducerea cheltuielilor și reorganizări – ASF; ANCOM, ANRE.
  • Sporurile în cascadă vor fi reanalizate. Bolojan spune că sunt ministere cu sporuri de 50%, care și-au dublat salariile.
  • Actualizarea redevențelor și valorificarea activelor statului, în următoarele două săptămâni.

Calendarul de aplicare a noilor măsuri fiscale – De la 1 ianuarie 2026:

  • Impozitul pe dividende va crește de la 10% la 16%;
  • Pensiile și salariile din sectorul public vor rămâne plafonate, după ce în 2024 au crescut cu 20%, salariile, și cu peste 30% pensiile.
  • Impozitarea proprietăților, pe baza valorii de piață;
  • Înghețarea salariilor publice și a prestațiilor sociale;
  • Reorganizarea ministerelor, a instituțiilor din subordine și a structurilor lor descentralizate;

În etapa a doua, până la sfârşitul lunii iulie, a explicat Ilie Bolojan, Guvernul va veni „cu completări care țin de pensiile speciale, care este jalon din PNRR, de reforma instituțiilor autofinanțate, prin reducerea cheltuielilor și reorganizări”, menționând ASF, ANCOM, ANRF și Comisia pentru examinarea investiţiilor străine directe (CEISD), transmite Hotnews.ro.

În noul an școlar (din toamnă) se vor aplica:

  • Creșterea normei didactice cu două ore, în învățământul preuniversitar și universitar. Din cele 40 de ore săptămânale pe care un cadru trebuie să le petreacă la școală, în loc de 16 ore va preda 18, în loc de 18 va preda 20 de ore. Salariile rămân la fel.
  • Numărul de ore la plata cu ora va fi mult mai redus, foarte probabil la jumătate. Per ansamblu, statul va face economii direcționate tot către educație.
  • Reforma burselor. Rămân bursele de merit acordate într-un număr limitat, iar cele sociale vor fi alocate pe criterii ce țin de sprijinirea copiilor din familii defavorizate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending