Connect with us
Publicitate

Actualitate

35 de cupluri din municipiul Botoșani, premiate în cadru festiv pentru “Nunta de Aur” și “Nunta de Diamant”

Publicat

Publicitate

Ei au construit municipiul Botoșani așa cum îl știm iar municipalitatea a vrut să le mulțumească pentru acest lucru.

35 de cupluri din municipiul Botoșani care au împlinit 50 de ani de căsătorie și au sărbătorit “Nunta de Aur” și alte 5 care au sărbătorit “Nunta de Diamant”, adică au împlinit 60 de ani de căsătorie, au fost felicitate și premiate ieri într-un cadru festiv de Primăria Municipiului Botoșani.

Cuplurile au fost premiate de cei doi viceprimari ai municipiului, Bogdan Buhaianu și Liviu Toma, care au oferit flori, diplome și premii.

Publicitate

“Ei ne sunt exemplu și le doresc multă sănătate și bucurii alături de cei dragi lor! De asemenea le mulțumesc pentru contribuția pe care au avut-o în activitatea profesionala la construcția și dezvoltarea municipiului nostru drag. La mulți ani binecuvântați tuturor sărbătoriților de astăzi”, a spus viceprimarul Liviu Toma.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Patru firme cu peste 100 de angajați străini au fost controlate de polițiști. La Botoșani lucrează 1.087 imigranți

Publicat

Publicitate

Polițiștii de imigrări din Botoșani, în cooperare cu reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani, au desfăşurat, la data de 13 mai a.c., în Municipiul Botoșani, o acțiune ce a avut ca scop prevenirea și combaterea migrației ilegale și a muncii nedeclarate, au transmis astăzi responsabilii IJP Botoșani.

Au fost controlate patru societăți comerciale. Dintre acestea, două au ca domeniu de activitate fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, o altă societate desfășoară activități cu profil fabricarea dispozitivelor de conexiune pentru fire și cabluri electrice și electronice, iar cea de-a patra societate controlată are ca domeniu de activitate profil aparate de control și distribuție a electricității.

Cele patru societăți comerciale controlate au, în total, 103 cetățeni străini angajați, din Bangladesh și Sri Lanka. La momentul efectuării controlului au fost identificați și legitimați 38 de străini, toți din Sri Lanka.

Publicitate

Ca urmare a verificărilor efectuate nu au fost constatate nereguli.

Cetățenilor străini și angajatorilor le-a fost reamintit cadrul legal privind regimul străinilor în România, precum și actul normativ privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României.

“La data de 30 aprilie a.c., în evidența Biroului pentru Imigrări al Județului Botoșani se aflau 1.087 de cetățeni străini cu drept de ședere pe raza județului. Dintre aceștia 323 au drept de ședere în scop de muncă, cei mai mulți fiind din Sri Lanka – 123.

Publicitate

Astfel de activități vor fi desfășurate și în perioada următoare”, a transmis Biroul Informare Și Relații Publice.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Atelier de formare a președinților de cercuri pastoral-misionare din cadrul Protopopiatelor Botoșani și Darabani

Publicat

Publicitate

Luni, 14 mai 2024, cu binecuvântarea Înalpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Sectorul de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor a desfășurat la Botoșani un atelier de formare a președinților de Cercuri misionar- pastorale din cadrul Protopopiatelor Botoșani și Darabani.

Părintele inspector Mihai Zvorîște din partea Centrului Eparhial a prezentat preoților participanți metodele de lucru ce vor fi folosite în cadrul Întâlnirii anuale de la Durău cu preoții din cele două protopopiate. Președinții de Cercuri misionar pastorale vor modera cele trei sesiuni ce se vor desfășura în două perioade, 2-4 iunie, respectiv 9-11 iunie 2024. Centrul Cultural Pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul” de la Durău va găzdui acest această conferință anuală.

Ttitlul conferinței este „Cercul misionar – mediu de frățietate și întrajutorare a preoților, în Hristosˮ și face parte din Proiectul început în anul 2019 și are ca scop implementarea noii metodologii de desfășurare a cercurilor misionar-pastorale din cadrul protopopiatelor Eparhiei Iașilor.

Publicitate

În cadrul conferinței va exista o componentă care va privi în mod direct implicarea familiei preotului în lucrarea pastoral-misionară. Această componentă se va adresa doamnelor preotese participante în sesiuni paralele cu cele ale preoților și vor fi moderate de formatori în comunicare și relaționare.

Evenimentul de la Botoșani s-a desfășurat în cadrul Așezământului Parohiei Vovidenia Botoșani la care au participat 25 de preoți împreună cu părintele protoiereu  Petru Fercal și părintele profesor Partenie Apostoaie.

preot misionar protopopesc Daniel-Constantin Țăranu

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Dezastrul sanitar din Botoșani. Patru comune fără medici de familie și alte zeci cu doctori în prag de pensionare

Publicat

Publicitate

Mai multe comune din județul Botoșani sunt într-o criză fără precedent de medici de familie, din cauza reticenței doctorilor față de mediul rural. Astfel, comunități sătești întregi au rămas fără asistență medicală, iar sătenii fac zeci de kilometri pentru un simplu consult, scrie ADEVĂRUL.

Multe sate din Botoșani sunt pline de bătrâni bolnavi

Județul Botoșani se află literalmente la capătul României, fiind cea mai nordică regine a țării. Un teritoriu aproape în întregime rural, marginalizat și lăsat să lupte cu sărăcia, depopularea și lipsa perspectivelor.

Publicitate

Poate cea mai grea situație o reprezintă lipsa tot mai acută a serviciilor medicale în satele îndepărtate sau comunele mai izolate. Pentru a primi asistență medicală consistentă, mii de localnici sunt nevoiți să străbată zeci de kilometri. Unii, din cauza sărăciei și a bătrâneții, sunt condamnați să moară cu zile, fără analize, consultații și medicamente. Din cauza condițiilor de trai precare din aceste comunități, medicii nu se înghesuie să vină să ofere asistență medicală.

„Ne rugăm zilnic la Dumnezeu să vină un doctor, că ne dăm duhul”

Comuna Adășeni, situată la aproximativ 60 de kilometri de municipiul Botoșani, într-un colț uitat de câmpie, este una dintre comunitățile sărace, fără medic de familie. Comuna are doar 1.200 de suflete, în două sate, majoritatea populației, aproximativ 70% fiind formată din persoane trecute de 70 de ani, majoritatea cu boli cronice. Medic de familie nu există în comună de mai bine de zece ani.

Publicitate

„A fost un doctor, a avut casă aici. Nici nu mai știm când a fost asta, poate acum 10 ani sau mai bine. A plecat. Nu știm de ce. Noi credem că din cauza sărăciei de aici, numai moșnegi. De atunci nu a mai venit nimeni”, spune un sătean.

Oamenii sunt disperați, fiindcă pentru o rețetă trebuie să străbată zece kilometri până în comuna vecină, iar pentru niște analize banale sau o simplă consultație de specialitate, 60 de kilometri până la Botoșani.

„Nu avem mașini, suntem amărâți. Cei mai mulți au pensie de 1.200 de lei, din aceea de CAP. Pleci de la șase dimineața, cu autobuzul și stai toată ziua la Botoșani. Mori cu zile, că nici bani de o plăcintă nu ai acolo la oraș”, adaugă săteanul din Adășeni, relatează ADEVĂRUL.

Publicitate

Tanti Aurica spune că sunt oameni care se lasă păgubași.

„Eu cu soțul adunăm 2.200 de lei pensie. Numai 500 de lei sunt medicamentele, plus transportul. Omul meu este bolnav și nu pot să-l duc cu autobuzul. Trebuie mașină. Costă 200 de lei, domnule!”, mărturisește femeia.

Singura speranță a oamenilor este venirea unui medic de familie în comună. Mulți însă sunt alungați de izolare și infrastructura precară, mai ales drumul care leagă Adășeni de restul lumii, plin de gropi.

Publicitate

„Cine să vină aici? Sfarmă mașina pe drum! Ne rugăm zilnic la Dumnezeu să vină un doctor, că ne dăm duhul aicea”, spune o altă săteancă.

Dispensar medical cu lacătul pe ușă de opt ani
Autoritățile locale recunosc că au o problemă gravă privind asistența medicală în comună.

„Merg la Avrămeni, Mitoc, Săveni, Botoșani. Dar se descurcă greu din cauza pensiilor mici. Trebuie să plătească mereu pe cineva să-i ducă, fiindcă transport la noi nu este, în afară de un microbuz dimineața la 7 și unul seara la 6, la întoarcere”, spune Laurențiu Ciaicovschi, viceprimarul din Adășeni.

Pentru a rezolva problema, în urmă cu opt ani, autoritățile locale din Adășeni au investit, din bugetul local, peste 1.5 milioane de lei pentru a construi de la zero un dispensar medical, dotat cu tot ce trebuie. De atunci și până astăzi a rămas tot cu lacătul pe ușă.

„Nu a venit niciun medic. Nu funcționează pentru că nu vin medici”, adaugă viceprimarul.

Singura mângâiere a oamenilor din comună este un asistent medical comunitar care face tot ce poate pentru a-i ajuta pe vârstnici.

„Este o criză de medici de familie”
Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Botoșani spun că este o adevărată criză de medici de familie. Sunt multe comune ai căror medici de familie sunt în prag de pensionare și nu vine nimeni să le ia locul.

„Este o criză a medicilor de familie, și pe viitor criza se va adânci. Din cei 141 de medici aflați în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate mai multe de jumătate sunt trecuți de 60 de ani. Se pensionează. Sunt patru comune fără medic de familie. Tânăra generație de medici nu-și dorește să profeseze în această specialitate, medicina de familie”, a precizat Alina Mustiață, director CAS Botoșani.

În plus, spitalele din zonele rurale suferă cumplit la capitolul personal, cum este cazul spitalului din Darabani, cel mai nordic oraș din România, unde anul trecut spitalul s-a închis după ce medicul a plecat în concediu de odihnă.

Sursă: ADEVĂRUL

Citeste mai mult

Eveniment

Continuă teroarea de la Havârna! Noaptea trecută, un nou incendiu a amenințat casele din zonă. Pompierii au limitat pericolul

Publicat

Publicitate

Aproximativ cinci de hectare de vegetație uscată și stuf au ars, seara trecută, în localitatea Tătărășeni din comuna Havârna.Locuitorii priveau înmărmuriți cum focul cuprinde metru cu metru și amenință casele din apropiere.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani și Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Havârna, cu două autospeciale de stingere. Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta violent, în mai multe focare și au intervenit rapid pentru că flăcările să nu se extindă la casele din apropiere.

Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind utilizarea focului deschis în spații deschise.

Publicitate

Potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase.

Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.

Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Publicitate

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.

În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending