Connect with us
Publicitate

Actualitate

Când și CUM se recuperează ziua liberă – punte din minivacanța de 24 ianuarie

Publicat

Publicitate

Când se va recupera ziua de 23 ianuarie care a fost aprobată ca zi liberă- punte pentru a uni weekendul cu ziua de 24 ianuarie, relatează alba24.ro. Astfel zilele de 23 și 24 ianuarie, care pică luni și marți sunt libere de la stat.

La finele anului trecut, executivul a aprobat prin hotărâre de guvern ca inclusiv ziua de 23 ianuarie, care pică luni, să fie liberă, astfel încât să se formeze așa-numita „punte” cu weekendul. Această zi va fi însă recuperată de elevi și profesori cât și de bugetari.

Totodată, reprezentanții Ministerului Educației le-au transmis și școlilor în document că trebuie să actualizeze orarul pentru a recupera orele pierdute. Acestea se puteau programa și anterior datelor de 23 ianuarie, conform hotărârii.

Când vor recupera elevii și profesorii ziua de 23 ianuarie

Toți angajații din sectorul public, angajații din serviciul public, inclusiv cadrele didactice și personalul din școli, vor avea un weekend prelungit, beneficiind de 4 zile libere.

Astfel, guvernanții au decis printr-o hotărâre adoptată pe 28 decembrie 2022 că și ziua de 23 ianuarie, care pică într-o zi de luni, să fie liberă.

Cum se va face recuperarea materiei

Ministerul Educației a trimis la început de an, în data de 3 ianuarie 2023, o circulară către toate școlile în care precizează că, pentru zilele libere nou introduse de Guvern, profesorii și elevii vor recupera orele pierdute înainte sau după datele respective, arată edupedu.ro.

Publicitate

Cu toate acestea, în document nu este prevăzută modalitatea cum vor trebui recuperate orele de curs și este la alegerea fiecărei unitate de învățământ.

De exemplu la Colegiul Național Horea Cloșca și Crișan din Alba Iulia recuperarea cursurilor pierdute din 23 ianuarie se va face 28 ianuarie. Elevii și profesorii vor face toate orele pe care le aveau luni într-o zi de sâmbătă. Alte unități școlare au decis să adauge câte o oră în plus în fiecare zi din săptămână până la recuperarea tuturor orelor pierdute cu ziua de 23 ianuarie.

Totuși, pentru a înțelege cum mai exact se poate face recuperarea materiei, este indicat să privim în Ragulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, ROFUIP 2022. Aici există două articole care fac referire la suspendarea cursurilor și recuperarea materiei.

Publicitate

Art. 9 alin (6) – Suspendarea cursurilor este urmată de măsuri privind parcurgerea integrală a programei şcolare prin modalităţi alternative stabilite de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ.

Art 11. alin (8) – În situaţii speciale, cum ar fi epidemii, intemperii, calamităţi, alte situaţii excepţionale, pe o perioadă determinată, durata orelor de curs şi a pauzelor poate fi modificată, la propunerea motivată a directorului, în baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, cu informarea inspectoratului şcolar.

Așadar, elevii și profesorii vor putea recupera materia din zilele de 23 ianuarie și 2 iunie modificând orarul zilnic, la propunerea Consiliului de Administrație al unității de învățământ.

Când vor recupera bugetarii ziua liberă din 23 ianuarie

Ziua de 23 ianuarie 2023 se recuperează pentru bugetari într-o zi liberă dintr-un weekend. Legislația în vigoare arată că angajații au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile.

Astfel, cei ce se vor bucura de o zi liberă în plus, vor trebui să recupereze orele de lucru pe parcursul programului, până pe data de 28 februarie 2023.

În cazul în care această compensare nu poate fi acordată, angajații au dreptul la un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază.

Structura anului școlar: Cursuri și vacanțe

Modulul al treilea de cursuri durează până în 17 februarie 2023, în Alba. Data de final pentru acest variază pe județe, în funcție de vacanța mobilă din februarie, decisă la nivelul inspectoratelor.

  • cursuri (modulul 3) – de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 17 februarie 2023 (în Alba)
  • vacanţă (vacanța 3) – o săptămână: de luni, 20 februarie până vineri, 24 februarie, în Alba
  • cursuri (modulul 4) – de luni, 27 februarie 2023 până joi, 6 aprilie 2023
  • vacanţă (vacanța 4) – de vineri, 7 aprilie 2023, până marţi, 18 aprilie 2023
  • cursuri (modulul 5) – de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023
  • vacanţă (vacanța 6, de vară) – de sâmbătă, 17 iunie 2023

Zile libere legale în 2023

  • 1 și 2 ianuarie (prima și a doua zi de Anul Nou) – Duminică și Luni
  • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române); Marți
  • Vinerea Mare (ultima zi de vineri înaintea Paștelui); 14 aprilie – vineri
  • prima și a doua zi de Paști; 16, 17 aprilie –Duminică și Luni
  • 1 mai (Ziua Muncii); Luni
  • 1 iunie (Ziua Copilului); Joi
  • prima și a doua zi de Rusalii; 4 și 5 iunie; Duminică și Luni
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului); Marți
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei); Joi
  • 1 decembrie (Ziua Națională a României); Vineri
  • 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun). Luni și Marți

Minivacanțe posibile în 2023

În 2023 vor fi posibile mai multe minivacanțe decât în anul 2022. Sunt multe zile care au nevoie de punți pentru a putea fi constituite în minivacanțe, dar cum de obicei guvernul aprobă astfel de zile ”recuperabile” pentru bugetari sunt toate șansele ca în 2023 românii să poată beneficia de minivacanțe.

  • Minivacanță de 3 zile de Revelion: Sâmbătă – Luni
  • Minivacanță de 4 zile de Ziua Principatelor Române – Sâmbătă – Marți ( guvernul a aprobat ziua de luni ca punte)
  • Minivacanță de Paști de 4 zile: Vineri – Luni
  • Minivacanță de 3 zile de 1 Mai – Ziua Muncii: Sâmbătă-Luni
  • Minivacanță de 5 zile de 1 iunie și Rusalii: Joi – Luni ( guvernul a aprobat ziua de vineri ca punte)
  • Minivacanță de 4 zile de Adormirea Maicii Domnului: Sâmbătă – Marți ( guvernul a aprobat ziua de luni ca punte)
  • Minivacanță de 4 zile de Sfântul Andrei și 1 decembrie: Joi – Duminică
  • Minivacanță de 4 zile de Crăciun: Sâmbătă – Marți

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ţigări de contrabandă, ascunse în bidoane din material plastic, confiscate la Frontiera Racovăț

Publicat

Publicitate

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Racovăț împreună cu lucrători vamali au descoperit la controlul de frontieră, ascunse în recipiente din material plastic, 6.800 de țigarete de proveniență Ucraina. Bunurile accizabile descoperite au fost confiscate, iar conducătorul auto sancționat contravențional cu amendă în valoare de 10.000 de lei.

 

În data de 24 iulie a.c, în jurul orei 21.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț-ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în ţară, conducând un microbuz înmatriculat în Ucraina, un bărbat cu cetățenie ucraineană,  în vârstă de 35 de ani.

În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport și persoanei, ocazie cu care echipa comună de control, formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali a descoperit, ascunsă și nedeclarată, în vederea sustragerii de la controlul vamal, în recipiente din material plastic, cantitatea de 6.800 de ţigarete, de diferite mărci, de proveniență Ucraina.

Conform prevederilor legale, a fost luată măsura confiscării bunurilor accizabile descoperite, în valoare totală de 4.800 de lei și sancţionarea contravenţională a bărbatului cu amendă în valoare de 10.000 de lei.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Romfilatelia introduce în circulaţie, începând de vineri, emisiunea filatelică „Paris 2024”

Publicat

Publicitate

Romfilatelia introduce în circulaţie, începând de vineri, emisiunea filatelică “Paris 2024”, cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice de Vară 2024.

Compusă din şase mărci poştale, o coliţă dantelată şi două plicuri “prima zi”, emisiunea reproduce în imaginile mărcilor poştale simboluri a şapte discipline sportive la care ţara noastră are participanţi, informează un comunicat Romfilatelia transmis, joi, AGERPRES.

Mărcile poştale ale emisiunii ilustrează imagini-simbol ale unor discipline sportive la care România are reprezentanţi cu şanse mari la medalii: gimnastica (valoare nominală 10 lei), scrima (valoare nominală 3 lei), probele de atletism (valoare nominală 4 lei), kaiac-canoe (valoare nominală 5 lei), înot (valoare nominală 13 lei) şi tenis de masă (valoare nominală 6 lei).

Marca poştală a coliţei filatelice (valoare nominală 33 lei) ilustrează o probă a canotajului – 8 +1 rame.

Cele două plicuri “prima zi” prezintă în grafica lor design-ul simbolic al amprentei naţionale reprodusă pe tricourile sportivilor români şi respectiv o compoziţie cromatică în care se regăsesc şi simbolurile grafice ale monumentelor reprezentative ale Parisului.

După ce a organizat Jocurile Olimpice din 1900 şi 1924, Parisul devine al doilea oraş-gazdă pentru a treia oară, aflându-se într-o situaţie similară cu a Londrei, gazdă în 1908, 1948 şi 2012. Evenimentul olimpic al acestui an se înscrie şi ca eveniment aniversar: Centenarul Jocurilor Olimpice de la Paris (1924) şi al primei participări a României la întrecerile olimpice, în acelaşi an 1924.

Publicitate

La Paris, ţara noastră va participa la întrecerile programate pentru 18 discipline sportive cu un număr de 107 concurenţi. Purtătorii drapelului românesc la festivitatea de deschidere vor fi canotorii Ionela şi Marius Cozmiuc.

Participările României la Jocurile Olimpice au avut ca rezultat obţinerea a peste 300 de medalii, cele mai multe la gimnastică. Participând la 23 de ediţii de Jocuri Olimpice de Vară şi 22 ediţii Jocuri Olimpice de Iarnă, România s-a aflat pe podiumurile de premiere obţinând 90 de medalii de aur, 97 de argint şi 122 de bronz.

Prima medalie de aur olimpică a fost cucerită de Iosif Sârbu în 1952, la Helsinki, la proba de pistol. În anul 1976, Nadia Comăneci obţine la Montreal primul 10 olimpic din istoria gimnasticii. Cea mai bună clasare a României în întrecerile olimpice s-a înregistrat în 1984 la Los Angeles, când a ocupat locul doi la clasamentul pe naţiuni, după Statele Unite al Americii, cu un total de 53 de medalii: 20 de aur, 16 de argint şi 17 de bronz.

Publicitate

Emisiunea filatelică este disponibilă în reţeaua magazinelor Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul online: https://romfilatelia.ro/store/. AGERPRES

Citeste mai mult

Educație

Bani pentru absolvenții cu medii de zece: Elevii pot primi până la 5.000 de lei. Proiect în dezbatere publică

Publicat

Publicitate

Ministerul Educaţiei a lansat în consultare publică, la începutul acestei săptămâni, un proiect privind acordarea de stimulente financiare elevilor care au obţinut media 10 la examenele naţionale din sesiunea iunie – iulie 2024, scrie alba24.ro. „Am lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind acordarea de stimulente financiare elevilor care au obţinut media 10 la examenele naţionale din sesiunea iunie – iulie 2024”, anunţă Ministerul Educaţiei, potrivit Agerpres.

Ministerul precizează că timp de 10 zile cei interesaţi pot veni cu propuneri.

Bani pentru absolvenții cu medii de zece

Proiectul prevede suma de 2.000 de lei pentru fiecare absolvent de gimnaziu care a obţinut media 10 la Evaluarea Naţională 2024 şi suma de 5.000 de lei pentru fiecare absolvent de liceu cu media generală 10 în sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat.

Lista nominală a beneficiarilor şi modalitatea de acordare a stimulentelor financiare vor fi aprobate prin ordin de ministru.

Potrivit notei de fundamentare, scopul proiectului de act normativ constă în susţinerea activităţii de înaltă performanţă din învăţământul preuniversitar.

Publicitate

”Prezentul proiect de act normativ urmăreşte crearea cadrului normativ al stimulării performanţei şcolare înalte din învăţământul preuniversitar, răspunzând cerinţelor actuale determinate de schimbările produse în legislaţia şi practica naţională şi internaţională”, se precizează în document.

În anul 2024, un număr de 80 absolvenţi de liceu au obţinut media 10 la examenul de Bacalaureat (58 la examenul naţional de Bacalaureat, unul la sesiunea specială şi 21 la examenul de Bacalaureat german), sesiunea iunie – iulie 2024. Totodată, 74 de absolvenţi de clasa a VIII-a au obţinut media 10 la Evaluarea Naţională.

”Ţinând cont că este vorba de tineri absolvenţi de gimnaziu, respectiv de liceu cu rezultate remarcabile la învăţătură, care au toate şansele să continue să obţină performanţe în învăţământul liceal, respectiv în învăţământul universitar, apreciem că li se poate oferi un stimulent financiar care să fie util în dezvoltarea lor ulterioară, în domeniul profesional şi personal.

Publicitate

În context (…), apreciem că performanţa lor este excepţională şi merită evidenţiată, stimulată şi celebrată”, se mai arată în nota de fundamentare.

Citeste mai mult

Eveniment

La Ștefănești, pompierii pentru evacuarea apei dintr-un supermarket și curtea acestuia. Efectele CODULUI PORTOCALIU în județ

Publicat

Publicitate

În urma fenomenelor meteo periculoase care s-au înregistrat aseară, pompierii militari au fost solicitați să intervină în două cazuri:

– la Ștefănești, pentru evacuarea apei dintr-un supermarket și curtea acestuia. Au intervenit pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Ștefănești, cu o autospecială și o motopompă.
– La Răchiți, pentru îndepărtarea unei crengi de copac care afecta circulația pe un sens de circulație. Au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani.

Timp de o oră, 8 comune din județ s-au aflat sub incidența unei avertizări nowcasting tip cod portocaliu de averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie și grindină.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Pe platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență FII PREGĂTIT pot fi consultate ghidurile special create pentru a afla cum vă puteți proteja în diverse situații de urgență, generate de fenomene meteo periculoase.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending