Când se va recupera ziua de 23 ianuarie care a fost aprobată ca zi liberă- punte pentru a uni weekendul cu ziua de 24 ianuarie, relatează alba24.ro. Astfel zilele de 23 și 24 ianuarie, care pică luni și marți sunt libere de la stat.
La finele anului trecut, executivul a aprobat prin hotărâre de guvern ca inclusiv ziua de 23 ianuarie, care pică luni, să fie liberă, astfel încât să se formeze așa-numita „punte” cu weekendul. Această zi va fi însă recuperată de elevi și profesori cât și de bugetari.
Totodată, reprezentanții Ministerului Educației le-au transmis și școlilor în document că trebuie să actualizeze orarul pentru a recupera orele pierdute. Acestea se puteau programa și anterior datelor de 23 ianuarie, conform hotărârii.
Când vor recupera elevii și profesorii ziua de 23 ianuarie
Toți angajații din sectorul public, angajații din serviciul public, inclusiv cadrele didactice și personalul din școli, vor avea un weekend prelungit, beneficiind de 4 zile libere.
Astfel, guvernanții au decis printr-o hotărâre adoptată pe 28 decembrie 2022 că și ziua de 23 ianuarie, care pică într-o zi de luni, să fie liberă.
Cum se va face recuperarea materiei
Ministerul Educației a trimis la început de an, în data de 3 ianuarie 2023, o circulară către toate școlile în care precizează că, pentru zilele libere nou introduse de Guvern, profesorii și elevii vor recupera orele pierdute înainte sau după datele respective, arată edupedu.ro.
Cu toate acestea, în document nu este prevăzută modalitatea cum vor trebui recuperate orele de curs și este la alegerea fiecărei unitate de învățământ.
De exemplu la Colegiul Național Horea Cloșca și Crișan din Alba Iulia recuperarea cursurilor pierdute din 23 ianuarie se va face 28 ianuarie. Elevii și profesorii vor face toate orele pe care le aveau luni într-o zi de sâmbătă. Alte unități școlare au decis să adauge câte o oră în plus în fiecare zi din săptămână până la recuperarea tuturor orelor pierdute cu ziua de 23 ianuarie.
Totuși, pentru a înțelege cum mai exact se poate face recuperarea materiei, este indicat să privim în Ragulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, ROFUIP 2022. Aici există două articole care fac referire la suspendarea cursurilor și recuperarea materiei.
Art. 9 alin (6) – Suspendarea cursurilor este urmată de măsuri privind parcurgerea integrală a programei şcolare prin modalităţi alternative stabilite de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ.
Art 11. alin (8) – În situaţii speciale, cum ar fi epidemii, intemperii, calamităţi, alte situaţii excepţionale, pe o perioadă determinată, durata orelor de curs şi a pauzelor poate fi modificată, la propunerea motivată a directorului, în baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, cu informarea inspectoratului şcolar.
Așadar, elevii și profesorii vor putea recupera materia din zilele de 23 ianuarie și 2 iunie modificând orarul zilnic, la propunerea Consiliului de Administrație al unității de învățământ.
Când vor recupera bugetarii ziua liberă din 23 ianuarie
Ziua de 23 ianuarie 2023 se recuperează pentru bugetari într-o zi liberă dintr-un weekend. Legislația în vigoare arată că angajații au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile.
Astfel, cei ce se vor bucura de o zi liberă în plus, vor trebui să recupereze orele de lucru pe parcursul programului, până pe data de 28 februarie 2023.
În cazul în care această compensare nu poate fi acordată, angajații au dreptul la un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază.
Structura anului școlar: Cursuri și vacanțe
Modulul al treilea de cursuri durează până în 17 februarie 2023, în Alba. Data de final pentru acest variază pe județe, în funcție de vacanța mobilă din februarie, decisă la nivelul inspectoratelor.
- cursuri (modulul 3) – de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 17 februarie 2023 (în Alba)
- vacanţă (vacanța 3) – o săptămână: de luni, 20 februarie până vineri, 24 februarie, în Alba
- cursuri (modulul 4) – de luni, 27 februarie 2023 până joi, 6 aprilie 2023
- vacanţă (vacanța 4) – de vineri, 7 aprilie 2023, până marţi, 18 aprilie 2023
- cursuri (modulul 5) – de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023
- vacanţă (vacanța 6, de vară) – de sâmbătă, 17 iunie 2023
Zile libere legale în 2023
- 1 și 2 ianuarie (prima și a doua zi de Anul Nou) – Duminică și Luni
- 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române); Marți
- Vinerea Mare (ultima zi de vineri înaintea Paștelui); 14 aprilie – vineri
- prima și a doua zi de Paști; 16, 17 aprilie –Duminică și Luni
- 1 mai (Ziua Muncii); Luni
- 1 iunie (Ziua Copilului); Joi
- prima și a doua zi de Rusalii; 4 și 5 iunie; Duminică și Luni
- 15 august (Adormirea Maicii Domnului); Marți
- 30 noiembrie (Sfântul Andrei); Joi
- 1 decembrie (Ziua Națională a României); Vineri
- 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun). Luni și Marți
Minivacanțe posibile în 2023
În 2023 vor fi posibile mai multe minivacanțe decât în anul 2022. Sunt multe zile care au nevoie de punți pentru a putea fi constituite în minivacanțe, dar cum de obicei guvernul aprobă astfel de zile ”recuperabile” pentru bugetari sunt toate șansele ca în 2023 românii să poată beneficia de minivacanțe.
- Minivacanță de 3 zile de Revelion: Sâmbătă – Luni
- Minivacanță de 4 zile de Ziua Principatelor Române – Sâmbătă – Marți ( guvernul a aprobat ziua de luni ca punte)
- Minivacanță de Paști de 4 zile: Vineri – Luni
- Minivacanță de 3 zile de 1 Mai – Ziua Muncii: Sâmbătă-Luni
- Minivacanță de 5 zile de 1 iunie și Rusalii: Joi – Luni ( guvernul a aprobat ziua de vineri ca punte)
- Minivacanță de 4 zile de Adormirea Maicii Domnului: Sâmbătă – Marți ( guvernul a aprobat ziua de luni ca punte)
- Minivacanță de 4 zile de Sfântul Andrei și 1 decembrie: Joi – Duminică
- Minivacanță de 4 zile de Crăciun: Sâmbătă – Marți