Connect with us

Eveniment

30 iulie: Ziua mondială împotriva traficului de persoane (ONU)

Publicat

Publicitate

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a organizat, în 2013, o reuniune la nivel înalt pentru a evalua Planul Global de Acţiune pentru Combaterea Traficului de Persoane. Statele membre au adoptat, de asemenea, rezoluţia A/RES/68/192 şi au desemnat ziua de 30 iulie drept Ziua mondială împotriva traficului de persoane. Această rezoluţie menţionează că o astfel de zi este necesară pentru „conştientizarea situaţiei victimelor traficului de persoane şi pentru promovarea şi protejarea drepturilor acestora”. (sursa: https://www.un.org)

Traficul de persoane este o infracţiune care exploatează femei, copii şi bărbaţi în numeroase scopuri, inclusiv munca forţată şi sexul. Din 2003, Oficiul ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) a colectat informaţii despre aproximativ 225.000 de victime ale traficului de persoane detectate în întreaga lume, potrivit https://www.un.org.

La nivel global, ţările detectează şi raportează mai multe victime şi condamnă mai mulţi traficanţi. Acest lucru poate fi rezultatul unei capacităţi crescute de identificare a victimelor şi/sau al unui număr crescut de victime traficate, arată sursa citată.

În 2006, ca răspuns la solicitarea Consiliului Economic şi Social (ECOSOC) de cooperare în continuare a agenţiilor interguvernamentale pentru a consolida asistenţa tehnică acordată ţărilor în domeniul traficului de persoane, Guvernul Japoniei a găzduit o reuniune de coordonare a organizaţiilor internaţionale care lucrează pentru combaterea traficul de persoane. Organizaţiile participante (Organizaţia Internaţională a Muncii, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, UNICEF, UN Women, UNHCR şi UNODC) au decis să continue efortul iniţiat şi au propus crearea unui grup de coordonare, potrivit https://www.un.org.

Grupul de coordonare între agenţii împotriva traficului de fiinţe umane (ICAT) a fost înfiinţat oficial în martie 2007, arată sursa citată.

În 2010, Adunarea Generală a ONU a adoptat Planul Global de Acţiune pentru Combaterea Traficului de Persoane, îndemnând guvernele din întreaga lume să ia măsuri coordonate şi consecvente pentru a învinge acest flagel. Planul solicită integrarea luptei împotriva traficului de persoane în programele mai largi ale ONU pentru a stimula dezvoltarea şi a consolida securitatea la nivel mondial. Una dintre cele mai importante prevederi ale Planului este înfiinţarea unui Fond fiduciar voluntar al ONU pentru victimele traficului, în special femei şi copii, potrivit https://www.un.org.

Publicitate

În septembrie 2015, a fost adoptată Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă şi au fost stabilite obiective şi ţinte privind traficul de persoane, potrivit https://www.un.org.

Traficul de persoane este o infracţiune gravă şi o încălcare gravă a drepturilor omului. În fiecare an, mii de bărbaţi, femei şi copii cad în mâinile traficanţilor, în propriile ţări şi în străinătate. Aproape fiecare ţară din lume este afectată de trafic, fie ca ţară de origine, de tranzit sau de destinaţie pentru victime.

Oficiul Naţiunilor Unite pentru Controlul Drogurilor şi Criminalităţii (UNODC), în calitate de apărător al Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva criminalităţii transnaţionale organizate (UNTOC) şi al Protocoalelor la aceasta, sprijină statele în eforturile lor de a implementa Protocolul privind traficul de persoane.

Protocolul pentru prevenirea, reprimarea şi pedepsirea traficului de persoane defineşte traficul de persoane ca fiind recrutarea, transportul, transferul, adăpostirea sau primirea de persoane, prin ameninţarea sau folosirea forţei sau alte forme de constrângere, de răpire, de fraudă, a înşelăciunii, a abuzului de putere sau a unei poziţii de vulnerabilitate ori a acordării sau primirii de plăţi sau beneficii pentru a obţine consimţământul unei persoane care deţine controlul asupra altei persoane, în scopul exploatării. Exploatarea include, cel puţin, exploatare sexuală, muncă sau servicii forţate, sclavie sau practici similare sclaviei, servitute sau prelevarea de organe, potrivit https://www.un.org. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Regionalizarea României: Marcel Ciolacu intenționează reorganizarea administrativ teritorială, printr-un proiect de lege

Publicat

Publicitate

Regionalizarea României: Guvernul intenționează demararea unei reforme administrative. Marcel Ciolacu a primit undă verde luni în Consiliul Politic Național al PSD să demareze reorganizarea administrativ teritorială printr-un proiect de lege, scrie alba24.ro

Informația a fost publicată inițial de G4Media și a fost confirmată oficiale de Marcel Ciolacu. Acest lucru înseamnă redesenarea județelor și, posibil, redefinirea localităților.

”Aș dori în această sesiune să venim cu un proiect (de lege) de reorganizare teritorială”, a spus șeful PSD.
Proiectul de lege va fi realizat de Marcel Ciolacu împreună cu o comisie constituită în interiorul PSD din care vor face parte președintele Camerei Deputaților, președintele Asociației Municipiilor, președintele Uniunii CJ-urilor, prim-vicepresedintele PSD Daniel Băluță, vicepremierul Marian Neacșu, doi primari PSD de orașe, doi primari de municipii și doi primari de comune.

Comisia din cadrul PSD va realiza proiectul de lege, care ulterior va fi negociat în coaliția guvernamentală și apoi depus la Parlament.

Discuția legată de regionalizarea României nu este nouă, dar este pentru prima dată când se vorbește despre un proiect de lege și despre voință politică.

Unul dintre modelele despre care s-a vorbit este acela al reorganizării pe modelul organizării Curţilor de Apel, care sunt în număr de 15, respectiv la Bucureşti, Craiova, Timişoara, Oradea, Cluj, Suceava, Iaşi, Galaţi, Constanţa, Ploieşti, Piteşti, Alba-Iulia, Târgu Mureş, Bacău, Braşov.

Publicitate

Potrivit Constituției actuale, nu se poate renunța la titulatura de județ, astfel încât cel mai probabil noile regiuni rezultate vor purta tot numele de județ, dar vor fi mult mai mari.

Dacă o asemenea organizare ar fi pusă în practică, noul județ Alba Iulia ar include și Sibiul și Hunedoara, așa cum se întâmplă și în cazul Curții de Apel Alba Iulia, care acoperă 3 județe.

Nu ar fi însă exclus ca reședința să fie la Sibiu, spre exemplu.

De ce este reorganizarea administrativă un subiect tabu
Dispariția unui mare număr de primari și a unor posturi în administrație, nu este pe placul partidelor politice, în special pe placul celor mari, respectiv PSD și PNL.

Un asemenea proiect ar avea șanse minime să treacă de Coaliția de Guvernare, pentru că aceste partide ar pierde influență locală și posturi în administrație pentru anturajul de partid.

Majoritatea administrațiilor locale, mai ales cele mici, sunt adevărate dinastii locale, cu rude în punctele cheie și cu angajări pe criterii politice.

Astfel, cea mai mare opoziție pentru un asemenea proiect este de așteptat să vină de la organizațiile politice locale, care vor deveni mai slabe și mai puțin influente.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 24 de ani, din Vorona, reținut pentru furt din auto

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr de 24 de ani, din comuna Vorona cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat.

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, în noaptea de 6 spre 7 ianuarie 2025, ar fi sustras din autoturismul persoanei vătămate, care era parcat pe Calea Națională, 1000 de lei și mai multe documente.

Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani.

* * *

Proprietarul autoturismului a postat pe o rețea de socializare un mesaj de mulțumire adresat forțelor de ordine.

Îi mulțumim și noi pentru apreciere!

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

Lansare de carte în deschiderea Galei Premiilor Culturii, la Teatrul „Mihai Eminescu”

Publicat

Publicitate

Gala Premiilor Culturii Naționale, anunțată pentru data de 14 ianuarie, ora 18.00, la Teatrul „Mihai Eminescu”, va fi prefațată de lansarea de carte: Gabriel Bebeșelea, „Musica Rirercata sau 11 povestiri muzicale surprinzătoare”, Humanitas, 2024.

Lansarea de carte, cu participarea lui Emil Hurezeanu și Bruno Mazzoni, moderat de  Mihai Cojocaru, va avea loc în sala de marmură a Teatrului „Mihai Eminescu” (strada Teatrului, nr. 5), cu începere de la ora 17:00.

Gabriel Bebșelea își propune să răspundă, în acest volum, la întrebarea „ce este musica ricercata”, pornind de la titlul unei lucrări pentru pian solo compusă de György Ligeti, un compozitor transilvănean mult prea puțin cunoscut în țara sa de origine –spune autorul.

Volumul lui Gabriel Bebeșelea este și un răspuns la întrebarea „cum de se pot folosi cuvinte atunci când ești chemat să spui ceva despre muzică”, întrebare pe care Gabriel Liiceanu i-a pus-o lui Gabriel Bebșelea, rugându-l să-i răspundă în scris. Răspunsul este sub forma celor 11 povestiri muzicale incluse în volumul Musica Ricercata.

„Director artistic al ansamblului de muzică veche și al Festivalului Musica Ricercata, GABRIEL BEBEȘELEA a deținut funcții similare la Filarmonica „George Enescu“ din București, Filarmonica de Stat „Transilvania“, Opera Națională Română din Cluj‑Napoca și Opera Națională Română din Iași.

Este invitat al unor orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra din Londra, Rundfunk‑Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică din Castilla și León, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Marseille, Singapore Symphony Orchestra, Tonkünstler‑Orchester și Prague Philharmonia, concertând în săli precum Musikverein Wien, Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus Berlin, Sala Ceaikovski din Moscova, Cadogan Hall din Londra, Auditori Barcelona etc.

Publicitate

Cunoscut pentru dedicarea și aplecarea sa asupra cercetării și redescoperirii muzicii uitate sau neglijate, este responsabil pentru aducerea la lumină a mai multe capodopere muzicale. În 2017, pentru a realiza proiecte de reviriment muzical, a înființat ansamblul de muzică veche Musica Ricercata, iar din 2019, este director artistic al festivalului omonim.
Alături de Rundfunk‑Sinfonieorchester Berlin, Gabriel Bebeșelea a înregistrat în premieră mondială pe CD oratoriul Strigoii și Pastorale‑Fantaisie pour petit orchestre de George Enescu (ediție publicată de Gabriel Bebeșelea la Editura Muzicală a Muzeului Național „George Enescu“).

Pe lângă studiile cu Petre Sbârcea (Academia Națională de Muzică din Cluj‑Napoca), Horia Andreescu (Universitatea Națională de Muzică din București) și Mark Stringer (Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena), a deținut o bursă la Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam și s‑a perfecționat cu Bernard Haitink și Kurt Masur.

Pe lângă premiile obținute la mai multe concursuri de dirijat, este deținător al unui doctorat îndrumat de prof. Dan Dediu, cu un subiect care subliniază pasiunea sa pentru aducerea în fața publicului a manuscriselor muzicale: „Cercetarea manuscriselor componistice, premisă și miză a interpretării dirijorale.“ (text: https://humanitas.ro/autori/gabriel-bebeselea)

Organizatorii își propun să evoce, prin această lansare, și ceremonia de acordare a Premiului pentru promovare operei eminesciene și a culturii române, ediția 2024, al cărei Laureat a fost dirijorul Gabriel Bebeșelea.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Standarde de evaluare pentru elevi. Când vor fi disponibile pentru clasele de primar și gimnaziu

Publicat

Publicitate

Standardele de evaluare pentru elevi ar urma să fie pilotate „la nivelul lunii decembrie 2025”, potrivit unui oficial din Ministerul Educației, scrie alba24.ro.

Acestea vor viza toate clasele de primar și gimnaziu pentru toate disciplinele.

Standardele de evaluare sunt o resursă pentru profesori, ce ”orientează acțiunile educative în scopul sprijinirii și stimulării învățării și achiziției de competențe”.

Acestea ”reflectă așteptările privind ceea ce ar trebui să știe și să poată face elevii, din perspectiva competențelor specifice ale unei discipline de studiu”, potrivit edupedu.ro.

Secretarul de stat în Ministerul Educației Bogdan Cristescu a spus că standardele de evaluare pentru elevi vor fi pilotate și asumate „la nivelul lunii decembrie 2025”.

Standardele de evaluare pentru elevi. Precizările ministerului

”Proiectul acesta de realizare a standardelor de evaluare pentru toate nivelurile primar, gimnaziu, unde aveam programe școlare a fost semnat în iulie 2022. În primele șase luni s-au încercat de două ori realizarea unei licitații pentru a avea un furnizor care să ne învețe să facem aceste standarde, pentru că este o formare de nișă, licitații care au fost ambele anulate.

Publicitate

Am reușit să nu pierdem acești bani și să-i prindem în acest proiect, RECRED, despre care am vorbit care este semnat la 1 iulie anul trecut, iar unul dintre obiective este realizarea standardelor.

Conform cadrului proiectului și licitația este acum încărcată în SEAP vom avea standardele pilotate și asumate de la nivelul lunii decembrie 2025.

Deci aici suntem: se lucrează, considerăm standardele esențiale pentru evaluare corectă”, a spus secretarul de stat, potrivit sursei citate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending