Connect with us
Publicitate

Eveniment

30 iulie: Ziua mondială împotriva traficului de persoane (ONU)

Publicat

Publicitate

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a organizat, în 2013, o reuniune la nivel înalt pentru a evalua Planul Global de Acţiune pentru Combaterea Traficului de Persoane. Statele membre au adoptat, de asemenea, rezoluţia A/RES/68/192 şi au desemnat ziua de 30 iulie drept Ziua mondială împotriva traficului de persoane. Această rezoluţie menţionează că o astfel de zi este necesară pentru “conştientizarea situaţiei victimelor traficului de persoane şi pentru promovarea şi protejarea drepturilor acestora”. (sursa: https://www.un.org)

Traficul de persoane este o infracţiune care exploatează femei, copii şi bărbaţi în numeroase scopuri, inclusiv munca forţată şi sexul. Din 2003, Oficiul ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) a colectat informaţii despre aproximativ 225.000 de victime ale traficului de persoane detectate în întreaga lume, potrivit https://www.un.org.

La nivel global, ţările detectează şi raportează mai multe victime şi condamnă mai mulţi traficanţi. Acest lucru poate fi rezultatul unei capacităţi crescute de identificare a victimelor şi/sau al unui număr crescut de victime traficate, arată sursa citată.

Publicitate

În 2006, ca răspuns la solicitarea Consiliului Economic şi Social (ECOSOC) de cooperare în continuare a agenţiilor interguvernamentale pentru a consolida asistenţa tehnică acordată ţărilor în domeniul traficului de persoane, Guvernul Japoniei a găzduit o reuniune de coordonare a organizaţiilor internaţionale care lucrează pentru combaterea traficul de persoane. Organizaţiile participante (Organizaţia Internaţională a Muncii, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, UNICEF, UN Women, UNHCR şi UNODC) au decis să continue efortul iniţiat şi au propus crearea unui grup de coordonare, potrivit https://www.un.org.

Grupul de coordonare între agenţii împotriva traficului de fiinţe umane (ICAT) a fost înfiinţat oficial în martie 2007, arată sursa citată.

În 2010, Adunarea Generală a ONU a adoptat Planul Global de Acţiune pentru Combaterea Traficului de Persoane, îndemnând guvernele din întreaga lume să ia măsuri coordonate şi consecvente pentru a învinge acest flagel. Planul solicită integrarea luptei împotriva traficului de persoane în programele mai largi ale ONU pentru a stimula dezvoltarea şi a consolida securitatea la nivel mondial. Una dintre cele mai importante prevederi ale Planului este înfiinţarea unui Fond fiduciar voluntar al ONU pentru victimele traficului, în special femei şi copii, potrivit https://www.un.org.

Publicitate

În septembrie 2015, a fost adoptată Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă şi au fost stabilite obiective şi ţinte privind traficul de persoane, potrivit https://www.un.org.

Traficul de persoane este o infracţiune gravă şi o încălcare gravă a drepturilor omului. În fiecare an, mii de bărbaţi, femei şi copii cad în mâinile traficanţilor, în propriile ţări şi în străinătate. Aproape fiecare ţară din lume este afectată de trafic, fie ca ţară de origine, de tranzit sau de destinaţie pentru victime.

Oficiul Naţiunilor Unite pentru Controlul Drogurilor şi Criminalităţii (UNODC), în calitate de apărător al Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva criminalităţii transnaţionale organizate (UNTOC) şi al Protocoalelor la aceasta, sprijină statele în eforturile lor de a implementa Protocolul privind traficul de persoane.

Publicitate

Protocolul pentru prevenirea, reprimarea şi pedepsirea traficului de persoane defineşte traficul de persoane ca fiind recrutarea, transportul, transferul, adăpostirea sau primirea de persoane, prin ameninţarea sau folosirea forţei sau alte forme de constrângere, de răpire, de fraudă, a înşelăciunii, a abuzului de putere sau a unei poziţii de vulnerabilitate ori a acordării sau primirii de plăţi sau beneficii pentru a obţine consimţământul unei persoane care deţine controlul asupra altei persoane, în scopul exploatării. Exploatarea include, cel puţin, exploatare sexuală, muncă sau servicii forţate, sclavie sau practici similare sclaviei, servitute sau prelevarea de organe, potrivit https://www.un.org. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Vremea se răcește brusc, de duminică. Lapoviță și ninsoare la munte și minime de minus 5 grade Celsius.

Publicat

Publicitate

Vremea se răcește brusc de duminică: Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă că temperaturile vor scădea semnificativ în toată ţara. Vremea va deveni mult mai rece în raport cu perioada neobişnuit de caldă pentru mijlocul toamnei de până acum. 

În zona Munților Șureanu, temperatura nocturnă va scădea până la minus 6 grade, arată prognoza meteo, pe parcursul întregii săptămâni.

În Apuseni se vor înregistra minime de minus 2 grade, cu temperaturi diurne de 12 grade. Vineri, 8 noiembrie, va fi ușor mai cald: vor fi maxime de 13 grade Celsius, dar în zilele următoare temperatura ca continua să scadă.

Publicitate

Vremea se răcește brusc la nivel național

Dacă în cursul zilei de sâmbătă ne vom bucura încă de temperaturi blânde, cu maxime de până la 22 de grade, duminică, vremea se va răci brusc, iar maximele nu vor depăşi 13 grade şi minimele vor coborî până la -5 grade.

Sâmbătă, în nordul, centrul şi nord-estul ţării, valorile termice vor scădea faţă de intervalul anterior şi se vor situa în jurul normelor perioadei, în timp ce în celelalte regiuni nu vor avea variaţii semnificative şi vor caracteriza o vreme mult mai caldă decât în mod normal, mai ales în sud.

Publicitate

Cerul va fi variabil, cu înnorări ziua în jumătatea de nord a teritoriului, iar noaptea în cea sudică.

Meteorologii spun că va ploua slab, în prima parte a intervalului pe arii restrânse în Maramureş, Transilvania şi Moldova şi izolat în Crişana, apoi pe spaţii mici în Oltenia, Muntenia, sudul Banatului şi sud-estul Transilvaniei.

Pe crestele montane, trecător vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, transmite ANM.

Publicitate

Vântul va sufla moderat, temporar cu intensificări în majoritatea zonelor, cu viteze mai mari în regiunile extracarpatice, local cu 55 – 65 km/h, precum şi la munte, unde rafalele vor depăşi 70 – 90 km/h.

Temperaturile maxime se vor încadra în general între 12 şi 22 dehttps://alba24.ro/tag/vremea grade, iar cele minime vor fi cuprinse, în marea lor majoritate, între -4 şi 7 grade. Mai ales dimineaţa, pe arii restrânse va fi ceaţă.

Citeste mai mult

Eveniment

Orașele Săveni și Ștefănești rămân în continuare fără apă. Mai multe comune se află în aceeași situație

Publicat

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani revine la comunicatul transmis în data de 01 noiembrie 2024 și informează că lucrările de reparații gestionate de Administrația Națională Apele Române -Exploatarea Complexă Stânca Costești nu au fost încă finalizate din cauza complexității intervenției și a condițiilor din teren, fapt pentru care se prelungește termenul estimat pentru reluarea furnizării apei potabile către utilizatorii alimentați din sursa Prut.

Astfel,  până la data de 05 noiembrie 2024 apa potabilă va fi furnizată cu presiune redusă (sistare în unele zone) către consumatorii din orașul Ștefănești, orașul Săveni, respectiv din comunele: Românești, Santa Mare, Călărași, Răuseni, Todireni, Albești, Trușești, Dângeni, Ungureni, Dobârceni, Durnești, Mihălășeni, Hlipiceni, Avrămeni, inclusiv comunele Bivolari și Andrieșeni din județul Iași.

De asemenea, facem mențiunea că umplerea și reechilibrarea sistemului sunt operațiuni ce trebuie să se facă lent și treptat, pentru evitarea producerii unor eventuale avarii și corelat cu configurația terenului în zonele de distribuție, informăm consumatorii că reluarea furnizării apei va fi resimțită diferențiat de către aceștia.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Ibăneasa-Știubieni, sfințită de IPS Teofan

Publicat

Publicitate

Sâmbăta aceasta, credincioșii din comuna Știubieni, județul Botoșani, au luat parte la sfintele slujbe săvârșite cu prilejul sfințirii bisericii Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” Ibăneasa. Slujba târnosirii și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Zeci de oameni din împrejurimile comunei Știubieni, autorități centrale și locale, dar și credincioșii comunității din Ibăneasa s-au adunat în această dimineață la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” pentru a lua parte la sfințirea locașului de închinare.

După întâmpinarea ierarhului, clericii au mers în procesiune în jurul sfântului locaș, binecuvântând zidurile exterioare cu Sfântul și Marele Mir și cu apă sfințită. În continuare, cei prezenți s-au îndreptat spre interiorul bisericii pentru a lua parte la rânduiala sfințirii și pecetluirii Sfintei Mese.

Publicitate

După târnosirea bisericii, soborul slujitor și credincioșii au participat la Sfânta Liturghie săvârșită pe o scenă amenajată în vecinătatea sfântului locaș.

În cadrul slujbei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură în care a explicat că pentru a fi tari în credință avem nevoie de trei lucruri:

Cum putem fi noi receptivi, maleabili, pentru ca puterea lui Dumnezeu să pătrundă în noi, să fim tari și neclintiți, sporind în lucrarea Domnului și având nădejdea în El? Avem nevoie de trei lucruri, să aparținem unor realități sfinte, trei la număr, cum ar fi să aparținem Bisericii, adică să fim membrii într-o parohie, să facem parte dintr-o familie binecuvântată și pentru că Dumnezeu a făcut să ne naștem pe acest pământ, să aparținem unui neam și să avem conștiința acestei apartenențe. Ca să fie tare și statornic, creștinul ortodox adevărat se cuvine să fie adăpat și hrănit din pâine curată și din apă vie. Ce este această apă vie? Să aibă credință, nădejde și dragoste. Omul este chemat să deschidă Sfânta Scriptură, să participe la Dumnezeiasca Liturghie și să aibă o viață de rugăciune.

Publicitate

Spre sfârșitul slujbei, ca răsplată a tuturor eforturilor depuse la lucrările de zidire a sfântului locaș, părintele Ioan Grosu a fost hirotesit întru iconom stavrofor, iar celor care s-au implicat în lucrările de zidire și înfrumuseţare a bisericii, ierarhul le-a acordat diplome și distincții de vrednicie.

Scurt istoric

Între anii 2017-2024, a fost zidită și înfrumusețată biserica parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” – Ibăneasa, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani.

Publicitate

Piatra de temelie a fost așezată, în data de 5 noiembrie 2017, de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, la acea vreme Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Biserica este construită în stil tradițional moldovenesc, având 15 metri lungime și 5 metri lățime, fiind împărțită în trei spații, altar, naos și pronaos.

Lucrările s-a desfășurat sub coordonarea și sub purtarea de grijă a preotului paroh Ioan Grosu, fiind posibile prin jertfa și osteneala credincioșilor din parohie, cu sprijinul consiliului local și al primăriei Știubieni, prin bunăvoința domnului primar Pavel Ștefanache, cu ajutor din partea mănăstirii „Sfânta Treime” Știubieni, precum și din partea altor donatori și binefăcători.

Sursa: Doxologia

Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani a fost plasat sub COD GALBEN vânt

Publicat

Publicitate

Cod seCod Galben de intensificări ale vântului astăzi, între orele 12:00 – 20:00.

Potrivit meteorologilor, vântul va sufla cu viteze de 55-65 km/h și izolat 70 km/h.

Atenție pe unde vă deplasați!

Publicitate

Evitați zonele cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți!

Nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate!

Parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate!

Publicitate

Îndepărtați copacii sau ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale!

Nu atingeți firele căzute la pământ.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit.

Publicitate

🛑App Store ( https://apps.apple.com/ro/app/dsu/id1663813906)

🛑Google Play ( https://play.google.com/store/apps/details?id=com.orson.dsu )

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending