Connect with us

Eveniment

30 iulie: Slujbă la Biserica din Victoria, ctitoria Preafericitului Teoctist. Se împlinesc 17 ani de la trecerea sa la cele veșnice

Publicat

Publicitate
Marți, 30 iulie 2024, se împlinesc 17 ani de când vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist Arăpașu, cel de-al cincilea Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române, a trecut la Domnul. Comunitatea din comuna Stăuceni se pregătește să aducă prinos de rugăciune la popasul duhovnicesc care va avea loc la Biserica din Victoria, ctitoria Preafericitului.
Potrivit informațiilor oferite de preotul paroh Bogdan Azamfirei, la ora 07:00 se va săvârși slujba Utreniei, după care la 8.30  va începe Sfânta Liturghie. Va urma slujba parastasul pentru PF Teoctist, la biserica din Victoria.
La ora 11:00 credincioșii vor putea participa la slujba Parastasul pentru PF Teoctist la Casa Memorială de la Tocileni, urmat de o mică agapă frățească, în curtea casei.
„Așteptăm pe toți cei care doresc să aducă un prinos de rugăciune vrednicului de pomenire PF Părinte Patriarh Teoctist, alături de noi!”, a transmis părintele Bogdan Azamfirei.
Ierarhul, pe numele lui de mirean Teodor Arăpașu, s-a născut la data de 7 februarie 1915 în satul Tocileni, județul Botoșani. A fost cel de-al zecelea copil al familiei Dumitru și Marghioala Arăpașu.

A intrat în mănăstire fiind numit frate la Mănăstirea Vorona în anul 1928, apoi la Mănăstirea Neamț în anul 1931.

Teodor Arăpașu a absolvit Seminarul Monahal de la Mănăstirea Cernica în anul 1940. A fost tuns în monahism la Bistrița, județul Neamț, sub numele Teoctist în data de 6 august 1935 și hirotonit ierodiacon în data de 4 ianuarie 1937.

În anul 1940 s-a înscris la Facultatea de Teologie din București, absolvind studiile de licență în 1945. În paralel, a îndeplinit diferite funcții administrative în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor.

La data de 1 martie 1945 a fost transferat la Centrul Eparhial din Iași, fiind hirotonit ieromonah în data de 25 martie 1945 și hirotesit arhimandrit în 1946.

În perioada 1945-1947 a urmat cursurile Facultății de Litere și Filozofie din Iași, fiind preot slujitor, iar apoi mare Eclesiarh la Catedrala Mitropolitană din Iași și Exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor (1946-1948). De asemenea, între anii 1948-1950 a îndeplinit funcția de vicar al aceleiași Arhiepiscopii.

La data de 28 februarie 1950 a fost ales în funcția de episcop-vicar patriarhal cu titlul Botoșăneanul, iar la data de 5 martie 1950 a fost instalat.

Publicitate

Din această calitate a fost secretar al Sfântului Sinod, rector al Institutului Teologic Universitar din București (1950-1954 )și a condus diferite sectoare din cadrul Administrației Patriarhale.

În timpul păstoririi sale, Patriarhul Teoctist a răspândit lumină și speranță prin prezența activă a Bisericii în societatea românească.

După anul 1990, Părintele Patriarh Teoctist a folosit libertatea pentru a urma tradiţiei româneşti privind prezenţa activă a Bisericii în societate. A răspândit lumină şi speranţă prin multele biserici construite din temelie, prin multe canonizări de sfinţi români, prin reintroducerea religiei în şcolile publice, prin reactivarea asistenţei religioase a preoţilor de caritate în unităţile militare, în spitale şi în penitenciare, prin înfiinţarea multor centre social-filantropice pentru persoanele defavorizate, precum şi prin înfiinţarea de cabinete ori centre social-medicale.

Activitate pastorală:

  • În data de 16 septembrie 1962 a fost înscăunat ca Episcop la Arad (ales la data de 28 iulie ) unde a păstorit 10 ani (între decembrie 1969 – decembrie 1970, locțiitor de Episcop la Oradea).
  • La 25 februarie 1973 a fost înscăunat în funcția de Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei (28 ianuarie)
  • 9 octombrie 1977 este data la care părintele Teoctist este înscăunat în demnitatea de Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Sucevei (ales la 25 septembrie)
  • Începând cu luna iulie a anul 1980 și până în ianuarie 1982 a îndeplinit și funcția de locțiitor de Mitropolit al Ardealului.
  • După moartea Patriarhului Iustin (31 iulie 1986) a devenit locțiitor de Patriarh
  • La data de 9 noiembrie 1986 a fost ales, iar la 16 noiembrie a fost întronizat ca Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
  • În perioada 7-9 mai 1999 Patriarhul Teoctist a primit la București vizita Sanctității Sale Papa Ioan Paul al II-lea.

După 21 ani de păstorire ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Părintele Teoctist a trecut la cele veșnice în data de 30 iulie 2007.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

FOTO: Misiune economică a CCIA Botoșani la evenimentul „Fabricat în Moldova”

Publicat

Publicitate

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani a organizat, în data de 29 ianuarie 2025, o misiune economică în Republica Moldova, având ca destinație Chișinău, unde a avut loc Fabricat în Moldova, cel mai important eveniment de business din țara vecină.

La această acțiune economică au participat 22 de firme din județul Botoșani, active în diverse domenii precum:
🔹 Producția echipamentelor electrice de medie și joasă tensiune
🔹 IT
🔹 HORECA
🔹 Construcții
🔹 Industria textilă
🔹 Comerț
🔹 Consultanță și traduceri autorizate
🔹 Domeniul farmaceutic

În cadrul evenimentului, delegația botoșăneană a avut ocazia să viziteze cele 350 de standuri expoziționale și să participe la întâlniri B2B cu agenți economici din Republica Moldova. Scopul principal al acestor întâlniri a fost stabilirea unor contacte directe, explorarea de noi oportunități de afaceri și dezvoltarea unor parteneriate pe termen lung.

Această misiune economică face parte din strategia CCIA Botoșani de sprijinire a mediului de afaceri local, facilitând accesul firmelor botoșănene la piețe externe și promovând colaborarea economică transfrontalieră.

Prezența companiilor botoșănene la Fabricat în Moldova subliniază interesul crescut pentru dezvoltarea relațiilor comerciale între România și Republica Moldova, având în vedere potențialul de cooperare în multiple sectoare economice.

CCIA Botoșani își reafirmă angajamentul de a susține antreprenorii locali și de a facilita accesul acestora la evenimente internaționale relevante, menite să contribuie la creșterea competitivității și dezvoltarea afacerilor.

Publicitate

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

30 Ianuarie – TĂCEREA e tot VIOLENȚĂ! VOCEA ta e SOLUȚIA! Ziua internațională a nonviolenței în școli

Publicat

Publicitate

Cu prilejul ZILEI INTERNAȚIONALE A NONVIOLENȚEI ÎN ȘCOLI și respectiv în cadrul Campaniei ”TĂCEREA e tot VIOLENȚĂ! VOCEA ta e SOLUȚIA!”, astăzi – 30 ianuarie, polițiștii Biroului Siguranța Școlară, cu sprijinul partenerilor instituționali, au desfășurat activități preventiv-educative cu elevii din învățământul preuniversitar.

 

Municipiul Dorohoi a găzduit astăzi o întâlnire a polițiștilor de siguranță școlară cu elevi ai unităților de învățământ liceal. Activitatea s-a desfășurat cu sprijinul și  cooperarea Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani, respectiv conducerilor unităților de învățământ.

Elevii Colegiului Național ”Grigore Ghica” Dorohoi și respectiv ai Liceului Tehnologic ”Regina Maria” Dorohoi au fost antrenați în discuții legate de aspecte precum:

  • implicațiile legale ale unui comportament violent
  • instrumentele și tehnicile non-violente de soluționare a unui conflict
  • reacțiile adecvate în situația confruntării cu manifestări agresive ale altor persoane
  • importanța sesizării imediate de către oricine ia cunoștință de producerea unor conflicte
  • importanța relaționării armonioase în școală, familie și societate.

 

La activitate au participat peste 250 de elevi și cadre didactice care învață/profesează în unitățile de învățământ menționate anterior.

Publicitate

 

Prilejuit de marcarea Zilei Internaționale a Nonviolenței în Școli, activități similare celor anterior menționate au fost desfășurate și în alte unități de învățământ din județ, prin grija polițiștilor din structurile de ordine publică, atât în mediul urban, cât și în rural.

 

Citeste mai mult

Cultura

Muzeul Județean Botoșani, participant la vernisajul expoziției „Tehnici tradiționale de țesere a scoarțelor în România și Republica Moldova”

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani anunță participarea, în calitate de partener, la vernisajul expoziției „Tehnici tradiționale de țesere a scoarțelor în România și Republica Moldova”, eveniment găzduit de Muzeul Național al Țăranului Român din București – instituție care își serbează cu respectivul prilej 35 de ani de la reînființare – și programat pentru miercuri, 5 februarie 2025, de la ora 18.00, în Sala Noua Galerie.

Alături de Muzeul Județean Botoșani, reprezentat prin Muzeul de Etnografie, vastul demers expozițional mai angrenează Muzeul Olteniei Craiova – Secția Etnografie, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Astra din Sibiu, Muzeul de Etnografie din Piatra Neamț, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Baia Mare și Muzeul Maramureșului din Sighetul Marmației.

Demersul expozițional încorporează covoare și țesături reprezentative pentru specificul regional al Moldovei, Transilvaniei, Maramureșului, Banatului, Munteniei, Olteniei și Basarabiei, anvergura cronologică a pieselor etalate întinzându-se între secolele XVIII-XX. Valențele identitare și comunitare, tradiționale și estetice, ritualice și funcționale ale ansamblului exponatelor vor permite publicului vizitator imersiunea în spectaculosul univers etnografic autohton. Expoziția va putea fi vizitată în Sala Noua Galerie, în perioada 5 februarie – 23 martie 2025, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00; lunea, marțea și cu ocazia sărbătorilor legale va fi închisă.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Zona Bucovina din municipiul Botoșani rămâne fără apă. Cei afectați sunt rugați să-și facă rezerve

Publicat

Publicitate

Pentru efectuarea lucrărilor de remediere a unei avarii survenite pe conducta de alimentare apă cu diametrul de 375 mm, situată în zona intersecției străzii Nicolae Iorga cu B-dul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani,  S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani anunță că furnizarea apei ar putea fi  întreruptă temporar sau să se înregistreze o scădere a presiunii în anumite zone, mâine, 31 ianuarie 2025, în intervalul orar 09:00-15:00.

Sunt afectați consumatorii ce locuiesc în patrulaterul format din străzile: Bucovina (de la intersecția cu Nicolae Iorga, până la intersecția cu Maxim Gorki), Maxim Gorki (până la intersecția cu B-dul Mihai Eminescu), B-dul Mihai Eminescu (până la intersecția cu Nicolae Iorga), precum și pe străzile interioare adiacente acestora.

Pentru a evita efectele negative, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani recomandă utilizatorilor din zonele afectate să-și creeze minime rezerve de apă.

„Ne cerem scuze față de abonați și îi asigurăm că se va interveni cu operativitate pentru finalizarea lucrărilor, astfel încât disconfortul creat să fie cât mai redus”, transmit oficialii NOva Apaserv.

 

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending