Connect with us

Eveniment

30 iulie: Slujbă la Biserica din Victoria, ctitoria Preafericitului Teoctist. Se împlinesc 17 ani de la trecerea sa la cele veșnice

Publicat

Publicitate
Marți, 30 iulie 2024, se împlinesc 17 ani de când vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist Arăpașu, cel de-al cincilea Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române, a trecut la Domnul. Comunitatea din comuna Stăuceni se pregătește să aducă prinos de rugăciune la popasul duhovnicesc care va avea loc la Biserica din Victoria, ctitoria Preafericitului.
Potrivit informațiilor oferite de preotul paroh Bogdan Azamfirei, la ora 07:00 se va săvârși slujba Utreniei, după care la 8.30  va începe Sfânta Liturghie. Va urma slujba parastasul pentru PF Teoctist, la biserica din Victoria.
La ora 11:00 credincioșii vor putea participa la slujba Parastasul pentru PF Teoctist la Casa Memorială de la Tocileni, urmat de o mică agapă frățească, în curtea casei.
„Așteptăm pe toți cei care doresc să aducă un prinos de rugăciune vrednicului de pomenire PF Părinte Patriarh Teoctist, alături de noi!”, a transmis părintele Bogdan Azamfirei.
Ierarhul, pe numele lui de mirean Teodor Arăpașu, s-a născut la data de 7 februarie 1915 în satul Tocileni, județul Botoșani. A fost cel de-al zecelea copil al familiei Dumitru și Marghioala Arăpașu.

A intrat în mănăstire fiind numit frate la Mănăstirea Vorona în anul 1928, apoi la Mănăstirea Neamț în anul 1931.

Teodor Arăpașu a absolvit Seminarul Monahal de la Mănăstirea Cernica în anul 1940. A fost tuns în monahism la Bistrița, județul Neamț, sub numele Teoctist în data de 6 august 1935 și hirotonit ierodiacon în data de 4 ianuarie 1937.

În anul 1940 s-a înscris la Facultatea de Teologie din București, absolvind studiile de licență în 1945. În paralel, a îndeplinit diferite funcții administrative în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor.

La data de 1 martie 1945 a fost transferat la Centrul Eparhial din Iași, fiind hirotonit ieromonah în data de 25 martie 1945 și hirotesit arhimandrit în 1946.

În perioada 1945-1947 a urmat cursurile Facultății de Litere și Filozofie din Iași, fiind preot slujitor, iar apoi mare Eclesiarh la Catedrala Mitropolitană din Iași și Exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor (1946-1948). De asemenea, între anii 1948-1950 a îndeplinit funcția de vicar al aceleiași Arhiepiscopii.

La data de 28 februarie 1950 a fost ales în funcția de episcop-vicar patriarhal cu titlul Botoșăneanul, iar la data de 5 martie 1950 a fost instalat.

Publicitate

Din această calitate a fost secretar al Sfântului Sinod, rector al Institutului Teologic Universitar din București (1950-1954 )și a condus diferite sectoare din cadrul Administrației Patriarhale.

În timpul păstoririi sale, Patriarhul Teoctist a răspândit lumină și speranță prin prezența activă a Bisericii în societatea românească.

După anul 1990, Părintele Patriarh Teoctist a folosit libertatea pentru a urma tradiţiei româneşti privind prezenţa activă a Bisericii în societate. A răspândit lumină şi speranţă prin multele biserici construite din temelie, prin multe canonizări de sfinţi români, prin reintroducerea religiei în şcolile publice, prin reactivarea asistenţei religioase a preoţilor de caritate în unităţile militare, în spitale şi în penitenciare, prin înfiinţarea multor centre social-filantropice pentru persoanele defavorizate, precum şi prin înfiinţarea de cabinete ori centre social-medicale.

Activitate pastorală:

  • În data de 16 septembrie 1962 a fost înscăunat ca Episcop la Arad (ales la data de 28 iulie ) unde a păstorit 10 ani (între decembrie 1969 – decembrie 1970, locțiitor de Episcop la Oradea).
  • La 25 februarie 1973 a fost înscăunat în funcția de Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei (28 ianuarie)
  • 9 octombrie 1977 este data la care părintele Teoctist este înscăunat în demnitatea de Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Sucevei (ales la 25 septembrie)
  • Începând cu luna iulie a anul 1980 și până în ianuarie 1982 a îndeplinit și funcția de locțiitor de Mitropolit al Ardealului.
  • După moartea Patriarhului Iustin (31 iulie 1986) a devenit locțiitor de Patriarh
  • La data de 9 noiembrie 1986 a fost ales, iar la 16 noiembrie a fost întronizat ca Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
  • În perioada 7-9 mai 1999 Patriarhul Teoctist a primit la București vizita Sanctității Sale Papa Ioan Paul al II-lea.

După 21 ani de păstorire ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Părintele Teoctist a trecut la cele veșnice în data de 30 iulie 2007.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 25 mai 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 25 mai 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 25 mai 2025:

Loto 6/49: 18, 42, 10, 37, 27, 13

Loto 5/40: 21, 15, 11, 28, 37, 31

Joker: 19, 34, 12, 15, 11 + 10

Noroc: 7 2 6 4 5 2 3

Publicitate

Noroc Plus: 8 5 3 4 0 2

Super Noroc: 8 4 9 5 4 0

Citeste mai mult

Eveniment

Bacteria Listeria pe raft la magazinele Penny: Un produs a fost retras de la vânzare din motive de siguranță

Publicat

Publicitate

ANSVSA informează că Producătorul Agro Ardeal a inițiat retragerea de la comercializare a unui produs din magazinele Penny, ca urmare a detectiei prezentei Listeria Monocytogenes.

Un lot al produsului Casa Gustului Slănină cu boia a fost retras de la vânzare din 418 magazine Penny din România, inclusiv din supermarketurile Penny din județul Botoșani, după ce a fost depistată prezența bacteriei Listeria Monocytogenes.

Recomandare pentru clienți: nu consumați produsul, returnați-l fără bon

Clienții care au cumpărat produsul sunt sfătuiți să nu îl consume, ci să îl distrugă sau să îl returneze în orice magazin Penny. Contravaloarea va fi returnată integral, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

AICI: LISTA MAGAZINELOR PENNY din care a fost retras produsul afectat de bacteria Listeria

Retragerea vizează produsul Casa Gustului Slănină cu boia, ambalat la 250 de grame, din lotul 183025, cu termen de valabilitate până la 13.06.2025. Informația a fost confirmată de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Clienții care doresc să consulte lista magazinelor unde a fost distribuit produsul pot accesa site-ul oficial al ANSVSA.

Publicitate

Listeria Monocytogenes – un risc serios pentru sănătate

Bacteria Listeria Monocytogenes provoacă listerioza, o boală cu potențial grav, în special pentru femeile însărcinate, vârstnici și persoane cu imunitate scăzută. Microorganismul poate fi întâlnit în sol, apă, vegetale crude, carne, produse lactate nepasteurizate și alte alimente contaminate.

Listeria are o rezistență ridicată la temperaturi scăzute, ceea ce înseamnă că poate supraviețui în frigider și în alte condiții de depozitare obișnuite. Infecția apare cel mai frecvent prin consumul de alimente contaminate.

Citeste mai mult

Eveniment

Badminton de aur (și argint) pentru CS Botoșani la Cupa României! Performanță remarcabilă pentru sportivii de la categoriile U17 și U9

Publicat

Publicitate

CS Botoșani – Secția Badminton continuă să demonstreze că viitorul sportului botoșănean este promițător, iar performanțele obținute în acest weekend la Cupa României, desfășurată la Galați, sunt o confirmare clară în acest sens.

Sportivii botoșăneni au reușit o prestație de excepție, participând în 3 dintre cele 7 finale ale competiției, la categoriile U17 și U9, și obținând medalii importante pentru club și oraș. Badmintonul botoșănean prinde aripi, iar rezultatele nu întârzie să apară.

Claudiu Răileanu, unul dintre cei mai constanți și talentați sportivi ai clubului, a urcat de două ori pe podiumul Cupei României, cucerind două medalii de argint – la simplu băieți și la dublu băieți, categoria U17. Alături de partenerul său din Brașov, a format un duo redutabil, demonstrând ce înseamnă colaborare, spirit de echipă și pasiune pentru sport.

Un alt moment de mândrie a fost oferit de Tudor Marcu, cel mai tânăr sportiv al delegației botoșănene. La doar 6 ani, Tudor a impresionat nu doar prin curaj și ambiție, ci și prin rezultate, obținând medalia de argint la simplu, categoria U9, în fața unor adversari mai experimentați.

Eforturile întregii echipe merită apreciate: Ciobică Sebastian, Floristeanu Alessia, Marcu Sebastien, Dupu Ina și Onica Bianca au demonstrat determinare, disciplină și o atitudine de adevărați campioni. Acești copii, susținuți de antrenori și familii, sunt dovada vie că pasiunea și munca susținută pot construi performanță durabilă.

Clubul Sportiv Botoșani transmite mulțumiri tuturor celor care au fost alături de sportivi: antrenorilor, partenerilor, susținătorilor și, nu în ultimul rând, părinților care încurajează și susțin visul copiilor.

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (354)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

DIN CAIETUL MEU DE ÎNSEMNĂRI 

Nicolae Prelipceanu, în „Ramuri” nr. 7 din 2019, despre vocabula DA:”Căci suntem, în afară de ruşi, singurii din Europa care afirmăm prin această vocabulă, DA. Ilie Năstase, un mare tenisman al anilor 60 – 70 ai secolului trecut, cerea chiar să renunţăm la ea şi să spunem şi noi, ca  verii noştri italieni, SI. Şi ca verii verilor noştri, spaniolii, am adăuga noi, care n-am fost campioni la tenis. Propunere desigur luată în râs de oamenii educaţi: ei ştiu că nu se poate schimba limba prin decret. Ilie Năstase nu mai voia să avem acest cuvânt esenţial la fel ca la ruşi”;

Daniela Micu, în „Ramuri” nr. 7 din 2019, prezintă  procesele psihosociale şi mentale ce stau la baza formării dorinţei de a călători în concepţia lui Michel Onfray: „Plecând de la o informaţie înscrisă în ADN-ul nostru, există, în linii generale, două tipuri de temperament, ce-şi au originea în mitul biblic al lui Cain şi Abel. Acestea sunt: un temperament sedentar, tipul agricultor, şi altul migrator, tipul vânătorului sau păstorului. Având înscris acest cod genetic, purtătorul reacţionează la diferiţi stimuli externi ce determină manifestarea unuia dintre cele două temperamente”;

Poeta  Adriana Teodorescu, despre noiembrie, în cartea sa „Poveşti de trecere cu noi”:

  1. a) „se prelinge în noiembrie o iarnă grea”;
  2. b) „în noiembrie s-ar fi putut crede că am murit cu toţii”;
  3. c) „în noiembrie orice drum ne duce la cimitir”;
  4. d) „tot anul a fost o succesiune de noiembrie”;
  5. e) „în noiembrie pământul seamănă cu o mare de corbi”;

 Dan Lungu, în „Pâlpâiri” („Polirom”, 2018), despre existenţa satelor paralele: „În paralel cu satul oamenilor, există unul al insectelor şi vietăţilor minuscule, o grădină zoologică liliputană pentru care adulţii istoviţi, preocupaţi, îngrijoraţi, nepăsători, mândri, alcoolizaţi, abrutizaţi nu au ochi. Doar pentru ţânţari au câte o palmă sau pentru urechelniţe un călcâi. În schimb, copiii, adesea în patru labe, privesc această lume de jucării vii, exorbitant de scumpe în alte părţi, de aproape, cu încântare şi cruzime. Niciodată, cât am stat cu ochii în monitoare şi aerul condiţionat între umeri, nu mi-aş fi imaginat atâta agitaţie minimalistă. Mai exact, în paralel, un sat al găinilor, raţelor, gâştelor, porcilor, oilor, vacilor cailor, care dau ouă, lapte, carne, lână, pene, adică al vieţuitoarelor instrumentalizate. Asupra lor adulţii îşi concentrează toată atenţia. Au grijă de ele ca de ochii din cap, cum obişnuiesc să spună. Cu mic, cu mare, toţi au grijă de animale, cu sarcini după vârstă. Lumea animalelor instrumentalizate înseamnă program, atenţie şi muncă.”; 

Publicitate

Versuri frumoase: „Să bem, prieteni, cine ştie mâine / Când vor veni talente mari şi noi, / Din truda noastră ce va mai rămâne… / Tăcere ne-nveleşte-n falduri moi.”(Ion Barbu);

Versuri frumoase: „Un pai şi-a petrecut tinereţea / Într-o saltea / Şi credea despre lume / Că n-are decât o singură dimensiune: / Greutatea.” (Marin Sorescu);

Andrei Pleşu, în „Dilema veche” nr. 811 din 2019: „Se spune că românul e născut poet. De la o vreme am oarecari motive să cred că e născut preşedinte”; 

Matei Vişniec, în „Dilema veche” nr. 811 din 2019, reia un citat din Peter Wohlleben despre păduri: „pădurile funcţionează ca un organism, seamănă cu comunităţile umane…Bine ar fi dacă oamenii ar învăţa ceva de la arbori, dacă ar înţelege că existenţa umană se datorează faptului că pe planetă există păduri”;  

Horia Stanca povestind despre Petre Ţuţea: „ S-a propus admiterea lui Petre Ţuţea în Fondul Literar. Zaharia Stancu, preşedintele de atunci al Uniunii Scriitorilor,  întrebând pe ce argument, pe ce post anume, să fie primit, neavând el nicio carte publicată, Miron Radu Paraschivescu i-ar fi răspuns: „PE POST DE SOCRATE!”. Soluţia propusă a fost adoptată”;

Horia Stanca povestind despre Cornel Regman: „Îl cunoşteam mai bine pe Cornel Regman, devenit între timp profesor de limba română la un liceu unde îşi teroriza elevii cu întrebări deşucheate de gramatică, cum ar fi conjugarea verbelor „a ţâţâi” şi a „bâţâi”;

Grigore Grigurcu despre şapte critici: Edgar Papu: „o conştiinţă barocă”; Adrian Marino: „fals mizantrop”; Alexandru Piru: „homo duplex”; Nicolae Balotă: „un umanist”; Lucian Raicu: „exponentul criticii ca iubire pură”; Nicolae Manolescu: „colonizator”; Alexandru George: „un matein dificil”;

Mircea Platon, în „Ziarul Lumina” din 19 noiembrie 2019: „…ceea ce se întâmplă în cultura aceasta postmodernă este nişarea, totul este cultură de nişă, subcultură. S-a distrus cultura generală. Este greu să mai pretindem că avem o identitate de români. (…) Acum este o proliferare de identităţi construite, de segmente de hiperrealitate, de identităţi false de consum. Practic, am ajuns să ne identificăm prin ceea ce consumăm şi lucrul acesta este foarte periculos. De ce?  Pentru că tradiţia nu costă nimic, e gratis. Consumul costă. Ca să consumi trebuie să ai, să investeşti, să cumperi. Din această identitate construită pe bază de consum, se naşte şi foarte marea nesiguranţă a tinerilor, tot felul de complexe identitare, de statut social ş.a.m.d. Tradiţia, care se sedimentase prin sistemul de învăţământ clasic, se raporta la nişte criterii stabile. Pentru că acesta este rolul sistemului de învăţământ clasic, să îţi ofere nişte sisteme stabile”;

În „Ramuri” nr. 11 din 2019, Gabriela Rusu-Păsărin, făcând o cronică la romanul „Oraşul în mantie purpurie” a scriitoarei turce Ash Erdogan, defineşte o posibilă stare prin sintagma „singurătate absurdă”.  O explică prin „metafora canarului”: „Am citit undeva într-o carte că dacă-l eliberezi din colivie, canarul zboară direct spre geam. Dar dacă deschizi geamul în acelaşi timp, pasărea ia decizia înţeleaptă şi – conform scriitorului –se întoarce în colivie, lucru care îl salvează de la moarte sigură”;

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending