Connect with us
Publicitate

Eveniment

28 iulie, Ziua Mondială de luptă împotriva hepatitei

Publicat

Publicitate

Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei este marcată anual la data de 28 iulie. Iniţiativa marcării acestei zile a fost luată în 2008 de Alianţa Mondială pentru Hepatită (AMH), iar data de 28 iulie a fost aleasă şi în semn de omagiu adus profesorului Baruch Samuel Blumberg (28 iulie 1925 – 5 aprilie 2011), laureat al Premiului Nobel, cel care a descoperit virusul hepatitei B.

Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei are menirea de a creşte gradul de conştientizare privind hepatita virală, o inflamaţie a ficatului care provoacă o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancerul de ficat, indică site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), www.who.int.

Tema din 2023 a acestei zile este „One life, one liver” – „O viaţă, un ficat”. Fiecare dintre noi are o singură viaţă şi un singur ficat. Hepatita le poate devasta pe ambele, se aminteşte pe site-ul www.who.int

Publicitate

Ficatul nostru îndeplineşte în tăcere peste 500 de funcţii vitale în fiecare zi pentru a ne menţine în viaţă. Dar infecţia cu hepatită virală este şi ea tăcută, simptomele apărând doar odată ce boala este avansată. Deşi există multe tipuri diferite de virusuri ale hepatitei (de la A la E), hepatitele B şi C sunt cele mai îngrijorătoare şi provoacă aproape 8.000 de infecţii noi în fiecare zi, care sunt în mare parte nedepistate.

Ca rezultat sunt cele peste un milion de decese legate de hepatită în fiecare an şi o nouă infecţie cronică la fiecare zece secunde. De aceea, sănătatea ficatului este fundamentală pentru sănătatea umană, menţionează sursa citată. Aceste numeroase decese din cauza hepatitei ar putea fi prevenite. Deoarece există vaccinuri şi tratamente eficiente pentru hepatita B şi chiar un remediu pentru hepatita C, fiecare dintre noi se poate proteja pe sine şi pe cei dragi.

Pe lângă preocuparea privind depistarea hepatitei şi căutarea unui tratament, reducerea alcoolului, atingerea unei greutăţi corporale sănătoase, tratarea hipertensiunii arteriale şi gestionarea diabetului zaharat sunt cheia pentru un ficat sănătos. Beneficiile unui ficat sănătos includ: o viaţă mai lungă, protejarea celor dragi împotriva hepatitei, protejarea altor organe vitale, inclusiv inima, creierul şi rinichii, care se bazează pe ficat pentru a funcţiona.

Publicitate

Împreună, hepatita B şi hepatita C provoacă 1,1 milioane de decese şi 3 milioane de noi infecţii în fiecare an. Un număr de 350 de milioane de oameni trăiesc având o infecţie cronică cu hepatită virală, iar 3.000 de oameni mor din cauza hepatitei în fiecare zi, ceea ce reprezintă un deces cauzat de hepatită la fiecare treizeci de secunde. Peste 8.000 de noi infecţii cu hepatita B şi C apar în fiecare zi, adică peste 5 infecţii în fiecare minut. Dacă această tendinţă curentă va continua, hepatita virală va ucide anual mai mulţi oameni decât malaria, tuberculoza şi HIV/SIDA la un loc până în 2040, atrage atenţia www.who.int

Majoritatea oamenilor descoperă că au hepatita B sau C după mulţi ani de infecţie tăcută şi numai atunci când dezvoltă boli hepatice grave sau cancer. Chiar şi atunci când hepatita este diagnosticată, numărul persoanelor care urmează să primească tratament este incredibil de scăzut. Doar 10% dintre persoanele cu hepatită B cronică sunt diagnosticate şi doar 22% dintre acestea primesc tratament. Doar 21% dintre persoanele cu hepatită C sunt diagnosticate şi doar 62% dintre cei diagnosticaţi primesc tratament.

Hepatita C poate fi prevenită prin screeningul adecvat al întregului sânge donat, asigurarea unor practici sigure de injectare în unităţile de îngrijire a sănătăţii, acasă şi mai ales în rândul persoanelor care îşi injectează droguri. Hepatita B poate fi prevenită prin vaccinare şi gestionată eficient prin tratament.

Publicitate

COVID-19 a încetinit progresul răspunsului global la hepatită în ultimii ani. Acum, când COVID-19 nu mai reprezintă o urgenţă de sănătate globală, este momentul să eliminăm hepatita virală şi să îndeplinim obiectivele pentru 2030, se mai arată pe site-ul OMS.

OMS îşi propune să obţină eliminarea hepatitei ca ameninţare pentru sănătatea publică până în 2030, iar pentru aceasta solicită ţărilor să atingă obiective specifice: reducerea noilor infecţii cu hepatita B şi C cu 90%; reducerea cu 65% a deceselor cauzate de ciroza hepatică şi cancer ca urmare a hepatitei; garantarea faptului că cel puţin 90% dintre persoanele cu virus hepatic B şi C sunt diagnosticate şi că cel puţin 80% dintre cei eligibili primesc un tratament adecvat.

Hepatitele virale sunt boli infecţioase vindecabile dacă se asigură tratamentul şi continuitatea lui. În 2016, OMS a lansat strategia sectorială globală în sănătate care are ca scop eliminarea hepatitelor virale ca ameninţare pentru sănătatea publică până în anul 2030, iar România şi-a asumat această strategie prin Planul – cadru naţional pentru controlul hepatitelor virale, se menţiona într-un comunicat de presă din 5 noiembrie 2021 al Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România.

AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Se oprește apa în mai multe zone din municipiul Botoșani. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

În vederea efectuării lucrărilor de remediere a unei avarii survenite pe conducta de apă ce alimentează Punctul Termic Grivița 1 din municipiul Botoșani,  S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani anunță întreruperea furnizării apei, mâine, 26 noiembrie 2024, în intervalul orar 08:00-14:00.

Sunt afectați de lipsa apei consumatorii ce locuiesc în patrulaterul format din străzile: Calea Națională (de la intersecția cu Ștefan cel Mare, până la intersecția cu Octav Onicescu), Împărat Traian (de la intersecția cu Ștefan cel Mare, până la intersecția cu Octav Onicescu).

Pentru a evita efectele negative cauzate de lipsa apei, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani recomandă utilizatorilor afectați să-și creeze minime rezerve pentru perioada de întrerupere.

Publicitate

 „Ne cerem scuze față de abonații afectați și îi asigurăm că se va interveni cu operativitate pentru finalizarea lucrărilor, astfel încât disconfortul creat să fie cât mai redus”, au transmis reprezentanții Nova Apaserv.

 

 

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

(P) 2 milioane de euro pentru parcuri fotovoltaice din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Construirea parcului fotovoltaic județean de la Bucecea, de 1 MW, și a celor două centrale fotovoltaice de la Sanatoriul Podriga (99,36 kW) și Unitatea Medico-Socială Sulița (59,76 kW) au fost admise la finanțare din Fondul pentru Modernizare. Valoarea celor două proiecte este de aproximativ 2 milioane de euro, din care finanțarea nerambursabilă este de 500 de mii de euro.

Proiectele pe care, împreună cu echipa mea, le-am gândit au fost acceptate la finanțare de Ministerul Energiei. Ele sunt foarte importante, pentru că prin intermediul lor se atrag fonduri europene în județ și generează noi investiții. Prin cele trei proiecte, care au fost coordonate de colegul Cristian Nistor, se va asigura o parte din necesarul de energie electrică consumată de către Spitalul Județean de Urgență «Mavromati», Sanatoriul Podriga și Unitatea Medico-Socială Sulița. Astfel, se vor face economii la buget, bani care vor putea fi folosiți pentru dezvoltarea serviciilor medicale și sociale”, a declarat Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

Proiectul Parcului fotovoltaic județean Bucecea, care va avea o putere instalată de 1 MW, are o valoare de 8.504.731,17 lei. Energia produsă va fi destinată Spitalului Județean de Urgență „Mavromati”, unul dintre cei mai mari consumatori din județ.

Publicitate

Sanatoriul Podriga va primi o finanțare de 812.510,06 lei pentru construirea unei centrale fotovoltaice cu o putere instalată de 99,36 kW, iar Unitatea Medico-Socială Sulița o finanțare de 524.568,26 lei pentru instalarea unei centrale fotovoltaice de 59,76 kW.

Demonstrăm că proiectele pe care le-am gândit aduc beneficii pentru județ și creează premisele dezvoltării și a creșterii veniturilor botoșănenilor. Pentru a accelera ritmul dezvoltării, pe 1 Decembrie, votați candidații PSD la alegerile parlamentare, poziția 3 pe buletinul de vot! Votați PSD, votați garanția dezvoltării județului și a creșterii veniturilor dumneavoastră”, a conchis Doina Federovici.

 

Publicitate

Raportul de activitate al Doinei Federovici ca președinte al Consiliului Județean pentru perioada 2020-2024 se poate consulta pe pagina https://www.psdbotosani.ro/ la secțiunea:

 

INVESTIȚII PENTRU BOTOȘANI 2020-2024

Publicitate

 

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.psdbotosani.ro/wp-content/uploads/2024/11/Raport_D_Federovici_compressed.pdf

 

CMF11240017

Citeste mai mult

Eveniment

Marcel Ciolacu, după eșecul de la prezidențiale: „Mi-am depus demisia”

Publicat

Publicitate

Marcel Ciolacu a avut o primă reacție după eșecul PSD din turul 1 al prezidențialelor.

Mi-am depus demisia încă de aseară la secretarul general al partidului, a spus Ciolacu.

PSD nu va face nicio contestație, a mai spus acesta.

Publicitate

SUrsa : realitatea .net

Citeste mai mult

Eveniment

Preşedintele PNL Botoșani, Valeriu Iftime, a cerut demisia „urgentă” a lui Nicolae Ciucă

Publicat

Publicitate

Preşedintele filialei teritoriale Botoşani a Partidului Naţional Liberal (PNL), Valeriu Iftime, a cerut, luni, demisia „urgentă” a lui Nicolae Ciucă, după scorul din primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică.

Iftime a declarat, într-o conferinţă de presă, că toţi liderii PNL implicaţi în campania electorală a lui Nicolae Ciucă sunt în egală măsură vinovaţi de eşecul de la preşedinţiale.

„Eu cer demisia urgentă a conducerii centrale a PNL, dar nu într-o oră, ci acum trebuie să plece acasă. Rezultatul este aşa de prost încât toţi cei care au condus campania asta sunt total vinovaţi. Poate cel mai puţin vinovat este domnul preşedinte, care cumva avea sau are cu siguranţă un CV de preşedinte mai acătării decât toţi ceilalţi. Dar asta a fost echipa şi metodele care s-au folosit au fost neadecvate şi lumea te taxează. Soluţia ca să fim foarte, foarte eficienţi, în opinia mea, am vorbit astăzi cu domnul Bolojan, încă nu mi-a dat un răspuns final, eu cred că astăzi soluţia este domnul Bolojan preşedintele Partidului Naţional Liberal, preluat imediat, ne aliniem în spatele dumnealui şi cu notorietatea pe care el o are şi cu metodele pe care trebuie să le punem imediat la punct putem avea un rezultat bun la alegerile parlamentare”, a afirmat Iftime.

Publicitate

Acesta crede că votul din primul tur al alegerilor prezidenţiale reprezintă „o lovitură dată sistemului politic”.

„Eu cred că de data asta este o lovitură dată sistemului politic, adică faptul că au pierdut şi PSD şi PNL. PSD e mai grav că au pierdut decât PNL-ul pentru că au fost continuu în frunte şi cumva credeau că… Dar la urma urmei, cele două scoruri şi de la alegerile locale arată că lumea cumva e sătulă de tipul acesta de politică şi cei doi care s-au contrat continuu, domnul Ciucă cu domnul Ciolacu, de fapt au adus al treilea câştigător”, a adăugat Iftime.

La nivel naţional, Nicolae Ciucă a obţinut 8,79% din voturile electoratului, în timp ce în judeţul Botoşani a atras voturile a 8,87% dintre alegători. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending