Connect with us
Publicitate

Eveniment

27 iunie: Ziua Mondială a Pescuitului. Ce superstiții au pescarii

Publicat

Publicitate

27 iunie: Ziua Mondială a Pescuitului este marcată la această dată începând din anul 1984. Această zi a fost instituită la Conferinţa Internaţională pentru Reglementare şi Dezvoltare a Pescuitului de la Roma, scrie alba24.ro.

Ziua Mondială a Pescuitului are ca scop recunoașterea importanței pescuitului și a acvaculturii în alimentația globală și în asigurarea mijloacelor de trai pentru milioane de oameni din întreaga lume.

Publicitate

Această zi este marcată prin diverse activități și inițiative care promovează pescuitul sustenabil și conștientizarea problemelor legate de pescuit.

27 iunie: Ziua Mondială a Pescuitului

Ziua Mondială a Pescuitului încurajează practici de pescuit sustenabile pentru a asigura că resursele acvatice sunt disponibile și pentru generațiile viitoare.

Sustenabilitatea pescuitului este esențială pentru menținerea biodiversității și a echilibrului ecosistemelor marine.

Publicitate

Această zi recunoaște rolul crucial al pescarilor și al comunităților de pescuit în securitatea alimentară globală.

Sărbătorirea acestei zile aduce în prim-plan problemele cu care se confruntă pescarii, inclusiv schimbările climatice, poluarea și supraexploatarea resurselor marine.

Se atrage atenția asupra provocărilor legate de pescuitul ilegal, nedeclarat și nereglementat (IUU).

Publicitate

Ziua Mondială a Pescuitului promovează politici și măsuri care protejează resursele piscicole și sprijină gestionarea durabilă a acestora.

Sunt mii sute de mii de pescari în România

Diverse evenimente și activități educative sunt organizate pentru a informa publicul despre importanța pescuitului și a conservării resurselor marine.

Pescarii sunt, de departe, cei mai buni povestitori când vine vorba de aventurile şi capturile lor.

Peste 245.000 de pescari din România îşi împărtăşesc poveştile şi locurile de pescuit pe un grup public de pe Facebook, iar alți 111.000 sunt înscriși într-un grup al pescarilor de Crap.

Există aproximativ 20 de milioane de pescari în întreaga lume, iar 200 de milioane de oameni depind de pescuit pentru a supravieţui.

Sunt renumite poveştile pescarilor, indiferent dacă aceștia pescuiesc cu lanseta sau  cu “beţe”.

27 iunie: Ziua Mondială a Pescuitului. Superstiții pescărești

Printre poveștile pescăreşti sunt și multe superstiţii:

  • Se spune că nu e bine să urezi unui pescar  “baftă” sau noroc la peşte, acest lucru atrăgând după sine ghinionul;
  • Urarea tradiţionalăa pescarilor este “fir întins”.
  • Se spune că dacă vrei să ai noroc la pescuit, aruncă în apă primul peşte pe care l-ai prins.
  • Se zice că nu este bine să bei când mergi la pescuit, dar această superstiţie nu prea este respectată de pescari.
  • Nu este bine, dacă pescuieşti noaptea, să stai fără un felinar sau altă sursă de lumină, că vei avea ghinion;
  • Nu trebuie să “pui” muzică pe malul apei la pescuit.
  • O altă superstiţie spune că dacă se aşază o libelulă pe bambina, e semn rău. Bambina e un inel de plastic fosforescent, prins de fir, care pluteşte şi te “anunţă” când trage peştele
  • O altă superstiţie spune că, dacă ţi s-a încurcat firul, trebuie să-ţi schimbi locul, că e semn rău şi nu mai prinzi nimic.
  • Dacă plouă, e semn bun că vei prinde mult peşte.
  • Ghinionul te paște dacă ai un juvelnic din material textil şi ai noroc cu un juvelnic din sârmă
  • Ca să atragi norocul (peştele), trebuie să baţi uşor coada lansetei şi să spui încetişor “hai la tata”
  • Dacă un păianjen îşi ţese pânza între fir şi băt, sigur, în ziua aceea nu vei prinde peste.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Nu mai luptă pentru Botoșani, dar a câştigat derby-ul Moldovei. Cornel Șfaițer fericit după ce Poli Iaşi a câștigat în fața Oțelului

Publicat

Publicitate

Echipa lui Cornel Șfaițer, Poli Iaşi, a câştigat duminică derby-ul Moldovei, disputat cu Oţelul Galaţi, după ce a fost condusă la pauză cu 1-0.

Poli Iaşi a câştigat duminică derby-ul Moldovei, disputat acasă, cu Oţelul Galaţi. La partidă au asistat peste 4.700 de spectatori.

Galăţenii au deschis scorul în minutul 2, prin Maciel.

Publicitate

Scorul a rămas nemodificat până în minutul 71, când Tailson a egalat.

Ieşenii au marcat golul victoriei trei minute mai târziu prin Gheorghiţă.

Iașiul face 20 de puncte și urcă pe un nesperat loc 7 în clasament, în timp ce criza Oțelului se prelungește.

Publicitate

În runda următoare, a 16-a, prima a returului, Poli Iași va juca tot acasă, cu Sepsi Sf. Gheorghe, în timp ce Oțelul va primi replica FC Botoșani, echipa de la care a plecat în urmă cu ani de zile foarte supărat Cornel Șfaițer.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 3 noiembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 3 noiembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 3 noiembrie 2024:

Loto 6/49: 8, 21, 19, 20, 42, 18

Publicitate

Loto 5/40: 37, 10, 27, 20, 16, 11

Joker: 41, 15, 18, 16, 7 + 2

Noroc: 2 6 9 2 6 8 3

Publicitate

Noroc Plus: 5 1 8 0 1 2

Super Noroc: 6 8 4 9 9 4

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Școlile din Dorohoi, dotate cu mobilier nou cumpărat cu bani de la Uniunea Europeană

Publicat

Publicitate

Municipalitatea de la  Dorohoi a anunțat că a semnat 2 contracte de furnizare mobilier şcolar în valoare totală de 2,423,560.87 lei inclusiv T.V.A., finanţate prin Planul Național de Redresare şi Reziliență de către Uniunea Europeană.

Administrația publică dorohoiană a explicat că, ca urmare a procedurii desfăşurate a fost desemnat câştigător S.C. MOBILIER DELAGRAVE S.R.L. DARABANI atât pentru lotul 1 – „Mobilier pentru sălile de clasă” (bănci, scaune, catedre pentru profesori, dulapuri pentru elevi şi pentru materiale didactice) în valoare de 2.275.736,77 lei cu T.V.A., cât şi pentru lotul 2 – „Mobilier specific pentru laboratoare” în valoare de 147.824,10 lei cu T.V.A.

În baza unui calendar bine stabilit, toate unitățile de învăţământ beneficiare vor putea folosi noul mobilier la începutul lunii decembrie 2024”, a transmis primarul municipiului Dorohoi, ing. Dorin Alexandrescu.

Publicitate

Mobilierul şcolar vine în completarea celorlalte dotări de care copiii dorohoieni beneficiază deja, respectiv echipamente digitale  (sisteme all-in-one, display-uri interactive, calculatoare, laptopuri, scanere, imprimante, camere foto și video) şi materiale didactice (filme didactice, dicţionare, culegeri, atlase, enciclopedii, cărţi, planşe educaţionale, jocuri educaţionale, benzi desenate, hărţi interactive, truse geometrice, kit-uri de experimente pentru elevi, microscoape, mulaje pentru biologie, instrumente muzicale).

Investiţia „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe din municipiul Dorohoi, județ Botoșani”, în valoare totală de 10.453.632,51 lei cu T.V.A., are ca scop creșterea calității actului educațional la standarde europene”, a mai adăugat administrația publică de la Dorohoi pe pagina de socilizare.

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Mii de firme lăudate că și-au plătit la timp datoriile: ANAF a publicat “lista albă” pentru al treilea trimestru al anului 2024

Publicat

Publicitate

Agenţie Naţională de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat lista contribuabililor, persoane juridice, care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi care nu au obligaţii restante în T3 2024, conform legislaţiei în vigoare, potrivit zf.ro, citat de mediafax.ro.

În “lista albă” sunt incluse firmele care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi care nu au obligaţii restante în T3 2024.

Această obligaţie, survine ca urmare a publicării în 2022 a Ordinului ANAF 1.923/2022 – Procedură din 1 noiembrie 2022 de publicare a listei contribuabililor care nu înregistrează obligaţii restante, publicată în Monitorul Oficial nr. 1058 din 1 noiembrie 2022.

Publicitate

Obligaţiile fiscale pentru T3 2024 sunt aferente perioadei iulie – septembrie 2024.

Condiţiile ce trebuie îndeplinite cumulativ de către contribuabili la întocmirea listei:

a) sunt depuse, pe perioada de prescripţie a dreptului de a stabili obligaţii fiscale, toate declaraţiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data întocmirii listei. Această condiţie se consideră îndeplinită şi în cazul în care, pentru perioadele în care nu s-au depus declaraţii fiscale, obligaţiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de către organul fiscal;

Publicitate

b) au achitate la scadenţă/termenul de plată prevăzut de lege, obligaţiile fiscale principale şi accesorii, în trimestrul pentru care se realizează publicarea listei;

c) nu înregistrează obligaţii bugetare restante la data întocmirii listei.

În categoria contribuabililor care sunt cuprinşi în listă fac parte şi contribuabilii care se încadrează în situaţiile prevăzute la art. 157 alin. (2) şi (3) din Codul de procedură fiscală, inlcusiv cei care beneficiază de înlesniri la plată acordate potrivit legii, care se află în derulare.

Publicitate

Având în vedere faptul că pentru o parte din obligaţiile declarative nu există un termen clar de depunere a declaraţiei (ex. declaraţia de accize se depune la autoritatea competentă în termen de 5 zile calendaristice de la data eliberării pentru consum, potrivit art. 346 alin. (3) din Codul fiscal – data cunoscută doar de către contribuabil), condiţia de declarare se verifică la data întocmirii listei, respectiv dacă până la această dată, sunt depuse toate declaraţiile, conform vectorului fiscal, indiferent de termenul legal de declarare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending