27 decembrie: Ziua marii trădări a lui Horea și Cloșca. În această dată, cei doi conducători ai răscoalei țărănești din Apuseni, au fost prinși, în urma unei trădări. Tot despre trădare este vorba și în cazul lui Crișan, care a fost prins ulterior, relatează alba24.ro.
La sfârşitul lunii decembrie, Horea şi Cloşca au fost arestaţi şi, după câteva zile, întemniţaţi la Alba Iulia. Pe 30 ianuarie 1785 a fost prins şi Crişan, trădat de nişte ţărani români şi întemniţat.
Pentru a-l prinde pe Horea, nobilii au pus pe capul lui un premiu de 300 de galbeni. Pasurile de trecere în Țara Românească și Moldova erau riguros supravegheate, ca nu cumva capii revoluției să fugă acolo.
Guvernul din Viena a intervenit și la Constantinopol, pentru ca turcii să nu dea azil răsculaților transilvani.
Prin trădare, la 27 decembrie 1784, de către pădurarul Anton Melzer din Abrud, Horea și Cloșca au fost prinși în pădurea Scorușetului din Munții Gilăului.
Academicianul David Prodan amintește că, în momentul prinderii, „Horea scoase o mînă de hîrtii din sîn și le aruncă în flăcări. Țăranii, ocupați fiind cu legarea, nu le-au putut salva”.
Publicitate
Este vorba despre țăranii Ștefan Trif și Nuțu Matieș, alături de alți 5 țărani care au participat la prinderea lui Horea.
În 30 ianuarie 1785 a căzut prizonier și Crișan, vândut de nouă țărani din Cărpeniș, căpeteniile lor fiind preoții ortodocși din acel sat, tată și fiu (Popa Moise/ă și Popa Moise/ă cel Tânăr).
Arestații au fost depuși la Alba Iulia.
Ospăț în cinstea trădătorilor lui Horea, Cloșca și Crișan
Istoricul Cătălin Borangic aduce o serie de informații legate de ceea ce s-a întâmplat după trădarea lui Horea, Cloșca și Crișan.
În cinstea trădătorilor a fost dat un ospăț, la Zlatna. Se întâmpla după martiriul capilor răscoalei. Trădătorii n-ar fi avut nici o remușcare. Poate cu o mică excepție.
”La ospățul dat în cinstea vânzătorilor, petrecut la 5 februarie 1785, la un han din Zlatna, toți iobagii participanți la capturarea căpeteniilor răscoalei sunt eliberați din iobăgie și li se acordă 600 de monede, iar ceilalți primesc diferite sume de bani și medalii.
Poate este legendă, dar singurul care a părut să aibă remușcări, datorate mai ales supliciului de pe eșafod la care asistase, a fost vărul lui Horea, Gheorghe Nicola, care ar fi zis popii Moise din Clisaru, căpetenia grupului care l-au prins și predat pe Crișan la o lună după evenimentele de la Scorușet, lângă scaunului căruia era așezat:
”De bună seamă o să cadă blestemul pe noi și mai ales pe mine pentru păcatul săvârșit vânzând pe Horia, dușmanilor!”
Preotul îi răspunde: ”Stăpânirile sunt de la Dumnezeu și cine-i cu stăpânirea, cu Dumnezeu este!” a scris Cătălin Borangic.
Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan, în documente
În dimineaţa zilei de 28 februarie 1785, Horea şi Cloşca au fost traşi pe roată. Despre acest eveniment există o serie de documente care descriu, cu amănunte dintre cele mai atroce, martiriul lui Horea și Cloșca.
Profesorul universitar doctor Cloşca L. Băluţa redă, într-un studiu, frangmente din scrisori, trimise în acea vreme, de persoane care au asistat la execuţie.
Una este cea a profesorului Iosif Gabri, din Alba Iulia adresată prietenului său Daniel Emeric de la Roma, scrisă în pe 2 martie 1785, în limba maghiară şi păstrată la Biblioteca Documentară Batthyaneum din Alba Iulia.
Vă prezentăm o parte a scrisorii despre frângerea pe roată a lui Horea şi Cloşca şi despre suicidul lui Crişan:
„Sentinţa prevede ca aceştia să fie duşi până sub furci (locul execuţiei) şi acolo de vii să li se frângă oasele cu roata, mai întâi lui Cloşca, apoi lui Horea; iar după ce vor fi frânţi, să fie tăiaţi în bucăţi, măruntaiele să fie îngropate sub furci, câte o bucată din trupul lor să fie pusă aici pe roată, iar celelalte părţi să fie expuse în acele locuri unde au săvârşit atâtea crime, aprinderi şi prădăciuni.
După cum prevedea sentinţa, întocmai aşa, în dimineaţa zilei de 28 februarie pe la ceasurile 9 şi jumătate, Horia şi Cloşca au fost aşezaţi separat pe câte un car special, fiecare fiind însoţit de câte un preot schismatic. Este cu neputinţă să descriu convoiul şi mulţimea care a fost de faţă.
Ei au fost însoţiţi de un excadron de cavalerişti din Ioscana în ţinută de paradă, cu mare pompă, de aproximativ trei sute de pedestri orăşeni şi de haiduci.
Batalionul pedeştrilor i-a încadrat într-un careu, iar călăreţii s-au aşezat pe cele două aripi. Eu, prin bunăvoinţa unui locotenent de cavalerie, am stat călare între batalionul în formă de careu şi între cavalerie şi, astfel, am văzut de la început execuţia şi parada, cum văd această foaie de hârtie în faţa mea.
În afară de nobili şi oameni mai deosebiţi din comitate, au trebuit să fie de faţă mulţi oameni proşti şi asta se poate aprecia din faptul că din fiecare sat a celor patru comitate au trebuit să ia parte, după o grea poruncă, câte şase oameni proşti, trei bătrâni şi trei tineri, prin urmare a trebuit să fie cel putin cinci mii de oameni. Cloşca a primit cel putin 20 de lovituri până şi-a dat sufletul.
În timp ce Cloşca era frânt cu roata, Horea, legat, a fost ţinut în picioare de doi ucenici ca să vadă de ce moarte şi prin ce chinuri grozave a trebuit să moară ucigaşul său tovarăş.
După ce s-a terminat execuţia lui Cloşca şi i-a dat leşul la o parte, l-au urcat pe Horea pe patul său şi l-au legat; în vaiete au început să-i sfarme picioarele cu roata, iar, după patru lovituri, din porunca domnului Eckard, au început să-i lovească pieptul şi, astfel, după opt-nouă lovituri a murit.[…]
Despre prinderea lui Gheorghe Crişan şi aducerea lui aici, ştiu că v-am scris deja. Dar faptul că s-a sugrumat într-o noapte în închisoarea de sub Gardă cu legătoarele de la izmene, poate că nu v-am comunicat şi că gâzii l-au dus sub furci şi l-au tăiat în patru; o bucată au lăsat-o aici, iar celelalte le-au dus în alte părţi.”
Un alt document al vremii este scrisoarea lui Iohan Andreas Maetz din Alba Iulia către fratele său, Michael, din Sighişoara, redactată în limba germană, la 31 martie 1785 şi păstrată în Muzeul din Sighişoara. Iată cum este descrisă execuţia lui Horea şi Cloşca, respectiv moartea lui Crişan:
„În ceea ce priveşte execuţia căpeteniilor răsculaţilor din ţara noastră, a fost complet îndeplinită tocmai într-o formă cu totul militară. Delicvenţii au fost transportaţi până la locul execuţiei, sub paza unei trupe de 300 de soldaţi infanterişti şi a unui excadron de husari din Ioscana.
Acolo domnul general auditor le-a citit, în public, în limbile germană şi română, sentinţa pentru faptele lor groaznice şi barbare. După aceea, Cloşca a fost cel dintâi zdrobit cu roate de jos în sus, până la moarte, apoi Horia, prin intervenţia contelui Iankovitsch a primit, în numele Majestăţii Sale, cele două lovituri de graţie în piept, iar după aceea a fost zdrobit cu roata de jos în sus.
După îndeplinirea execuţiei cele două trupuri au fost tăiate în patru bucăţi, capetele au fost fixate pe casele lor proprii, iar celelalte părţi ale trupului au fost expuse în locurile în care au comis fapte de adevăraţi câini turbaţi fiind fixate pe lângă drumuri, spre învăţătura celorlalţi răsculaţi români.
Al treilea căpitan de oaste, cu numele de Crişan, s-a sugrumat el însuşi în închisoare, sub (poarta) Gărzii principale, în cetate, dar cadavrul lui a fost târât la locul execuţiei şi tăiat în patru părţi: capul a fost fixat pe casa lui proprie, iar celelalte părţi ale trupului au fost trimise să fie expuse pe marginea drumurilor.
Ceilalţi (răsculaţi) care au fost prinşi au fos pedepsiţi, unii la moarte, alţii la închisoare pe viaţă, iar alţii cu până la 90 de lovituri (de baston) şi apoi lăsaţi în libertate; dar mai sunt câţiva deţinuţi despre care nu se poate afla nimic sigur, despre care va fi soarta lor”.
Ce urmări a avut răscoala ţăranilor, condusă de Horea, Cloşca şi Crişan?
Mulţi ţărani români au fost executaţi de nobilimea maghiară în acea perioadă, fără judecată, în cele mai crude moduri.
Răscoala condusă de Horea, Cloşca şi Crişan a avut ca efect imediat o nesemnificativă îmbunătăţire a vieţii ţăranilor, prin decrete imperiale, însă aceştia au rămas în continuare iobagi până în 1848.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, în localitatea Flămânzi. În eveniment au fost implicate un autoturism și un camion, în care se aflau, în total, trei persoane.
La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani.
Aceștia au constatat faptul că toate persoanele erau ieșite din autovehicule. Acestea nu au fost rănite în urma evenimentului rutier.
Pompierii au acționat pentru înlăturarea pericolului de incendiu.
Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.
VIDEO: O bucată de tavan a căzut într-o cameră a căminului de la Școala de Poliție din Câmpina. Sindicatul Europol: „A căzut în capul unui elev în timp ce se pregătea să doarmă”
O bucată de tencuială s-a desprins de pe tavanul unui dormitor în care sunt cazaţi elevi ai Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina, reprezentanţii unităţii arătând că nicio persoană nu a fost rănită, în timp ce Sindicatul Europol susţine că acea bucată ar fi căzut „în capul” unui elev, transmite Agerpres.
Accidentul a avut loc miercuri seară, zona fiind ulterior reparată.
„Nu a căzut pe nimeni, a căzut între paturi. Ei s-au speriat. Deci nu a căzut în capul nimănui, nu există nicio urmă de rană. Pe culoarul dintre paturi a căzut o parte din tencuială, dar, dacă observaţi, este spre picioarele patului, iar ei erau în picioare pentru că nu dormeau, erau prezenţi în cameră când s-a întmplat, dar nu dormeau”, a declarat, vineri, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Beatrice Melincianu.
În camera respectivă nu au fost realizate lucrări recent, potrivit sursei citate.
„Lucrările acestea se fac ori de câte ori apar probleme pentru că aceste cămine nu au mai intrat într-un proces de reparaţie major întrucât am avut permanent elevi în şcoală. (…) Nu (nu au fost infiltraţii – n.r.), băile sunt departe de dormitoare, dormitoarele nu au sursă de apă. Nu ştiu să vă explic care a fost fenomenul, s-a desprins pur şi simplu”, a mai spus Melincianu pentru Agerpres.
Conform datelor comunicate pe pagina de Facebook a şcolii, reparaţiile au fost deja efectuate.
Publicitate
Pe de altă parte, Sindicatul Europol susţine că bucata desprinsă din tavan ar fi căzut „în capul” unui elev.
„Renovări de unică folosinţă la Şcoala de Poliţie «Vasile Lascăr» Câmpina. I-a căzut tavanul în cap unui elev în timp ce se pregătea să doarmă. Blestemul firmelor de casă, care câştigă contracte publice susţinute de politicieni, ne urmăreşte la tot pasul. Elevii urmează să primească în viitor căşti de protecţie, pentru a ne asigura că puţinii tineri care îşi mai doresc o carieră de poliţist vor absolvi teferi şi nevătămaţi instituţiile de învăţământ ale MAI”, se arată pe pagina de Facebook a sindicatului.
Voucherele pentru alimente pentru persoanele vulnerabile vor fi acordate și în 2025, dar va fi schimbată periodicitatea acordării acestora, de la două luni la trei luni, adică se vor acorda două vouchere, de 250 de lei fiecare, și două pachete de alimente, de 125 de lei, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.
‘Sunt prevăzute în buget. Anul trecut am avut șase rate, șase vouchere pe care le-am acordat sub formă de vouchere pentru alimente, în valoare de 250 lei/voucher, dar începând cu anul 2025, periodicitatea acordării voucherelor se schimbă de la două luni la trei luni. Practic, vom avea două vouchere de alimente acordate, în valoare de câte 250 lei, și pachete de alimente, de asemenea două, în valoare de 125 lei. Acordăm pentru 2.800.000 de beneficiari. Și, sigur, cu noile restricții pe care le avem din punct de vedere bugetar, vom încerca, după discuția cu Comisia Europeană, să asigurăm inclusiv relocarea de fonduri europene în cadrul Programului Operațional Incluziune și Demnitate Socială, pentru ca resursa aceasta să fie asigurată pentru beneficiari’, a explicat Marcel Boloș.
Totodată, a adăugat ministrul, sunt prevăzute și voucherele pentru elevi, care se acordă o dată pe an, la începutul anului școlar, în valoare de 500 lei, 625.000 de elevi fiind beneficiari ai acestui tip de voucher.
‘De asemenea, discutăm de voucherele pentru nou-născuți, în valoare de 2.000 lei, care se acordă mamelor, în special celor care provin din grupurile sociale vulnerabile și, sigur, voucherul educațional, care este dedicat profesorilor pentru ceea ce înseamnă îmbunătățirea competențelor profesionale destinate activităților didactice și pe care încercăm să le decontăm din fonduri europene’, a mai precizat Marcel Boloș. AGERPRES
Vremea în luna februarie. Temperaturile vor scădea în ultima lună de iarnă. După o perioadă cu vreme neobișnuit de caldă, vin gerul și ninsorile.
Încă din acest sfârșit de săptămână, temperaturile vor scădea, iar de la mijlocul săptămânii viitoare vor începe și ninsorile, mai întâi la munte, apoi în toate regiunile din țară.
În weekend, temperaturile nu vor depăși 8 grade Celsius în jumătatea nordică a țării, în timp ce în sud vremea se va menține caldă, în jurul a 12 grade Celsius.
Vremea în luna februarie. Variații mari de temperatură
„După vremea foarte călduroasă cu valori de până la 20-21 de grade Celsius, iarna va reveni pentru că, mai ales la acest sfârșit de săptămână, încă vorbim în jumătatea nordică de valori în scădere comparativ cu ceea ce am înregistrat în aceste zile de la 17-18 grade la valori de 7-9 grade în ziua de sâmbătă pentru jumătatea nordică.
Mai rămân valori ridicate pentru sâmbătă și duminică, 10-12 grade în sud, dar de luni temperaturile vor fi în scădere în cea mai mare parte a țării, iar de marți vor apărea chiar și ninsori”, a spus directorul ANM, Elena Mateescu, pentru antena3.ro.
Publicitate
Primele ninsori vor fi la munte. Apoi se vor extinde în centrul și în nordul țării. La jumătatea săptămânii sunt posibile ninsori și în est, în sud-estul țării și în Capitală. Vor fi însă ninsori slabe.
„Diferențele de temperatură sunt semnificative de la 20 de grade Celsius ne apropiem de normalul termic al unei luni februarie, de 4-5 grade la nivelul maximelor”, a spus Elena Mateescu.
Vremea în săptămâna 3-9 februarie
Temperaturile medii vor fi ușor mai coborâte decât cele normale pentru această săptămână îndeosebi în nordul Carpaților Orientali. În restul teritoriului se vor situa în jurul celor specifice.
Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în toată țara, dar mai ales în vestul, nord-vestul și centrul țării.
Vremea în săptămâna 10-16 februarie
Mediile valorilor termice vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă îndeosebi în nord-vestul teritoriului. În restul țării se vor situa în jurul mediilor climatologice.
Regimul pluviometric va avea o tendință deficitară în toate regiunile.
Vremea în săptămâna 17-23 februarie
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toată țara.
Cantitățile de precipitații estimate pentru această săptămână vor fi în general deficitare în cea mai mare parte a țării.
Vremea în săptămâna 24 februarie – 3 martie
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână în toate regiunile.
Regimul pluviometric va avea o tendință deficitară în toate regiunile.