Connect with us

Eveniment

26 iunie – Ziua Drapelului Naţional

Publicat

Publicitate

În fiecare an, la 26 iunie, este marcată Ziua Drapelului Naţional, instituită prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998, potrivit https://www.cdep.ro/.

Potrivit Articolului 12 din Constituţia României din 2003, drapelul este unul din simbolurile noastre naţionale, alături de stemă, sigiliu, imnul „Deşteaptă-te române” şi Ziua Naţională 1 Decembrie. Constituţia stabileşte, prin acelaşi articol, că „drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roşu”, potrivit https://www.presidency.ro/.

Drapelul României trebuie arborat în mod permanent pe edificiile şi în sediile autorităţilor şi instituţiilor publice, la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al instituţiilor de învăţământ şi cultură, la punctele pentru trecerea frontierei, precum şi la aeroporturile cu trafic internaţional, se arată pe https://www.jandarmeriaromana.ro/.

Este permanent arborat pe navele de orice fel şi alte ambarcaţiuni ce navighează sub pavilion românesc. Potrivit uzanţelor de protocol, drapelul României se arborează la sediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale statului român din străinătate, precum şi la reşedinţa şefilor misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare. De asemenea, drapelul României se arborează sub formă de fanion, pe mijloacele de transport ale şefilor de misiuni diplomatice şi oficii consulare române, în deplasările oficiale ale acestora, potrivit aceloraşi uzanţe.

Temporar, drapelul României se poate arbora cu prilejul zilei naţionale a României şi al altor sărbători naţionale, în locurile publice stabilite de autorităţile locale; cu ocazia festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter local, naţional şi internaţional, în locurile unde acestea se desfăşoară. De asemenea, trebuie arborat cu prilejul vizitelor oficiale întreprinse în România de şefi de stat şi de guvern, precum şi de înalte personalităţi politice reprezentând principalele organisme internaţionale interguvernamentale, la aeroporturi, gări, porturi şi pe diferite trasee. Drapelul mai este arborat cu ocazia desfăşurării competiţiilor sportive, pe stadioane şi alte baze sportive, şi în timpul campaniilor electorale, la sediul birourilor, comisiilor electorale şi al secţiilor de votare.

Drapelul României poate fi arborat fără constrângeri de persoane fizice la domiciliul sau reşedinţa lor, sau de persoane juridice la sediile acestora.

Publicitate

Guvernul este singurul organism oficial care stabileşte zilele de doliu naţional, în care drapelul României se arborează în bernă.

Drapelele altor state pot fi arborate pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea Legii nr. 75/1994. În acest caz, drapelul României ocupă locul de onoare, anume în centru, dacă numărul drapelelor este impar, sau la dextra drapelului împreună cu care ocupă centrul dacă numărul drapelelor este par. În acest caz, toate drapelele trebuie să aibă aceleaşi dimensiuni (dar nu în materie de proporţii, unde fiecare ţară îşi are reglementările sale).

Drapelul Uniunii Europene se arborează alături de drapelul României, la senestra celui din urmă.

Arborarea drapelului României la manifestările care se desfăşoară sub egida organizaţiilor internaţionale se face potrivit reglementărilor şi uzanţelor internaţionale.

În cadrul ceremoniilor militare, drapelul este arborat conform regulamentelor militare.

Propunerea legislativă privind proclamarea Zilei Drapelului Naţional, iniţiată de mai mulţi parlamentari, a fost adoptată de Camera Deputaţilor la 10 martie 1998 şi de Senat la 23 aprilie 1998, cu respectarea prevederilor Art. 74 alin. (2) din Constituţia României. A fost promulgată de preşedintele României, prin Decretul nr.165/1998, şi a devenit Legea nr.96/1998, care a fost publicată în Monitorul Oficial nr.190, la 22 mai 1998, https://www.cdep.ro/.

La Art. 1 alin. (1) Legea nr. 96/1998 prevede proclamarea zilei de 26 iunie Ziua drapelului naţional; alin. (2) Ziua drapelului naţional va fi marcată de către autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate istoriei patriei, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.

Conform Art. 2. alin. (1) Guvernul şi autorităţile administraţiei publice locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi drapelul României să fie arborat, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994, şi pentru buna desfăşurare a acţiunilor prevăzute la art. 1; alin. (2) În capitală şi în municipiile-reşedinţă de judeţ se vor organiza ceremoniale publice de înălţare a drapelului României, pe baza normelor convenite între prefecturi, primării şi comenduirile de garnizoană.

Legea nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 237 din 26 august 1994, cu completările ulterioare, se modifică şi se completează cu Legea nr. 176 din 19 iunie 2023, publicată în Monitorul Oficial nr. 550 din 20 iunie 2023, se arată pe https://legislatie.just.ro/. Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor Art. 75 şi ale Art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată. La Art. 1, după alin. 2 se introduce un nou alineat, alin. 3, cu următorul cuprins: Pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripţii şi simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare. La Art. 7, alin. 3 se modifică şi va avea următorul cuprins: În locurile în care se arborează drapelul României pot fi arborate şi drapelul Uniunii Europene, şi cel al NATO. La Art. 21, după alin. 1 se introduce un nou alineat, alin. 2, cu următorul cuprins: Pe toată durata intonării imnului naţional asistenţa va intona imnul sau va păstra tăcerea.

* * *
În contextul revoluţionar al anului 1848, cu arborarea noilor drapele tricolore ca simboluri ale unor state naţionale, şi revoluţionarii români, aflaţi la Paris la izbucnirea revoluţiei, au arborat drapelul albastru, galben, roşu. Aşa avea să fie şi consfinţit, ca drapel naţional, prin Decretul nr. 252 al guvernului provizoriu de la Bucureşti, deşi, iniţial, apăruseră drapele tricolore cu benzile dispuse pe orizontală, potrivit https://www.presidency.ro/. Guvernul provizoriu întărea că „Steagul naţional va avea trei culori – albastru, galben şi roşu”, iar deviza, care va fi scrisă atât pe steaguri cât şi pe monumentele şi decretele publice, va fi compusă din cuvintele „Dreptate – Frăţie”. Drapelul naţional tricolor, roşu-galben-albastru, astfel decretat la 14/26 iunie 1848, a fost sfinţit a doua zi, în cadrul Marii Adunări Naţionale de pe Câmpul Filaretului, numit de atunci Câmpia Libertăţii, potrivit lucrării „Istoria României în date” (Ed. Enciclopedică, 2003).

De-a lungul istoriei, drapelul nu a suferit transformări majore, doar distribuţia culorilor (în materie de proporţie şi poziţie) s-a schimbat într-o anumită măsură, fiind egalizată după Revoluţia de la 1848. Documente sigilografice atestă faptul că, în unele epoci istorice, drapelul românesc avea cele trei culori dispuse orizontal, cu roşul în partea superioară, galbenul în mijloc şi albastrul la bază. De asemenea, proporţia culorilor nu a fost aceeaşi cu cea de acum (33% pentru fiecare culoare). AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un nou cod galben de vânt puternic și ploi abundente a fost anunțat la Botoșani. Este valabil până luni dimineață

Publicat

Publicitate

Vremea instabilă se prelungește în județul Botoșani. Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare de Cod galben, valabilă până luni, 27 mai, ora 10:00, care vizează cantități importante de precipitații și o răcire accentuată a vremii.

Potrivit meteorologilor, în intervalul menționat se vor acumula cantități de apă între 30 și 50 de litri pe metru pătrat, iar în unele zone pot apărea ploi însemnate, care pot pune probleme în gospodării sau pe drumurile din județ. În plus, vântul va avea intensificări temporare, cu rafale ce pot atinge 40–50 km/h, amplificând senzația de frig.

Temperaturile se vor menține mai scăzute decât normalul perioadei, cu valori maxime cuprinse între 13 și 21 de grade Celsius. Astfel, botoșănenii trebuie să se aștepte la un weekend răcoros și umed, cu vreme capricioasă, mai ales în cursul serii și al nopții.

Autoritățile recomandă populației să fie prudentă în deplasări, să evite traversarea zonelor inundabile și să urmărească informările meteorologice oficiale. Șoferii sunt sfătuiți să circule cu prudență, mai ales pe drumurile din zonele joase sau împădurite, acolo unde ploaia și vântul pot reduce vizibilitatea sau pot provoca doborârea unor arbori.

Pentru a preveni situațiile de urgență, ISU Botoșani recomandă cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

✔️fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
✔️ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

Publicitate

✔️ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
✔️ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
✔️ nu atingeți firele căzute la pământ;

✔️ curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
✔️ nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Citeste mai mult

Educație

„Gala 500” Toastmasters Botoșani: O seară de sărbătoare, inspirație și public speaking la Teatrul „Mihai Eminescu”

Publicat

Publicitate

Este sărbătoare în clubul Toastmasters din Botoșani, care marchează un moment simbolic în activitatea sa: întâlnirea cu numărul 500. Evenimentul va fi celebrat marți, 3 iunie, începând cu ora 18:00, în sala Teatrului „Mihai Eminescu”, într-un cadru festiv, deschis tuturor botoșănenilor interesați de arta vorbitului în public, dezvoltare personală sau pur și simplu de o seară de inspirație și voie bună.

Sub numele de „Gala 500”, seara promite momente memorabile: discursuri susținute de actuali și foști membri ai clubului, povești reale despre cum teama de scenă poate fi transformată în încredere și performanță, dar și intervenții pline de umor și surprize pregătite special pentru această ediție aniversară.

Publicul va avea ocazia să vadă, în direct, rezultatele metodei Toastmasters — o comunitate care, de peste un deceniu, oferă un cadru sigur și prietenos pentru exersarea vorbitului în public, gestionarea emoțiilor și cultivarea leadershipului. Clubul funcționează prin voluntariat și se reunește săptămânal, joia, la Cambridge Star, fiind o adevărată rampă de lansare pentru zeci de botoșăneni care și-au depășit limitele.

„Gala 500” va aduce pe scenă prieteni, membri vechi și noi, profesori, elevi și oameni care au fost influențați de acest club în moduri esențiale. Seara se va încheia cu un moment festiv, în care participanții vor putea să socializeze, să depene amintiri și să ridice un pahar de șampanie în cinstea unei comunități ce a crescut frumos și constant.

„Vă așteptăm cu drag marți, 3 iunie, la ora 18:00, la Teatrul „Mihai Eminescu” pentru o experiență de public speaking de poveste”, este invitația lansată de George Bogdan Pamparău, actualul președinte al Toastmasters Botoșani.

Evenimentul este gratuit și deschis tuturor. Fie că ai participat în trecut, fie că abia acum afli de acest club, Toastmasters te așteaptă cu porțile deschise pentru o seară dedicată curajului de a spune lucrurilor pe nume, cu voce tare și inimă deschisă.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Meteorologii anunță o săptămână mohorâtă: Vreme deosebit de rece și ploioasă și săptămâna viitoare la Botoșani

Publicat

Publicitate

Locuitorii județului Botoșani trebuie să se pregătească pentru o săptămână mohorâtă, cu ploi persistente și temperaturi mai scăzute decât cele normale pentru această perioadă a anului. Potrivit prognozei emise de meteorologi, instabilitatea atmosferică se va menține până la finalul lunii mai, cu valori termice sub media multianuală și precipitații aproape în fiecare zi.

Aversele și cerul înnorat vor domina întreaga săptămână viitoare, iar temperaturile maxime nu vor depăși, în primele zile, 13–14 grade Celsius. Luni, 26 mai, sunt așteptate ploi pe tot parcursul zilei, cu cantități importante de apă, în timp ce marți și miercuri vor fi înregistrate ploi de scurtă durată și vânt moderat. Pe măsură ce ne apropiem de weekend, vremea va deveni ușor mai blândă, însă șansele de precipitații rămân ridicate, iar valorile termice vor urca abia spre finalul săptămânii la 20–22 de grade.

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de instabilitate atmosferică pentru județul Botoșani, valabil până luni, 26 mai, la ora 12:00. Sunt prognozate averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat, grindină.

Specialiștii avertizează că vremea capricioasă ar putea afecta traficul rutier, activitățile agricole și desfășurarea în siguranță a evenimentelor în aer liber. Autoritățile recomandă prudență în deplasări, verificarea sistemelor de scurgere a apei pluviale și consolidarea eventualelor elemente exterioare expuse vântului.

În paralel, botoșănenii sunt sfătuiți să urmărească informările oficiale emise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Administrația Națională de Meteorologie, întrucât pot apărea actualizări ale avertizărilor în funcție de evoluția fronturilor atmosferice.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

De luni încep înscrierile la grădiniță, creșă și servicii de educație timpurie. Ce trebuie să știe părinții

Publicat

Publicitate

Începând de luni, 27 mai, părinții din județul Botoșani își pot înscrie copiii pentru anul școlar 2025–2026 în grădinițele, creșele și serviciile de educație timpurie complementare din sistemul public de învățământ.

Pot fi înscriși copiii cu vârste între 3 luni și 3 ani în grupele de nivel antepreșcolar (creșă) și cei între 3 și 6 ani în grupele preșcolare (grădiniță), în limita locurilor disponibile după etapa de reînscrieri.

Conform Ministerului Educației, înscrierile nu se fac pe principiul „primul venit, primul servit”, astfel că ordinea depunerii cererii nu influențează admiterea. Se vor aplica criteriile generale și specifice prevăzute în metodologia națională.

Părinții botoșăneni pot menționa trei opțiuni de instituții de învățământ în cererea-tip de înscriere, pe care o vor depune la unitatea de învățământ preferată ca primă opțiune.

Este important de reținut că grupa mijlocie și grupa mare fac parte din învățământul obligatoriu, iar copiii cu vârste de 4 și 5 ani vor avea prioritate la repartizare.

Ministerul Educației a mai adăugat că pentru a veni în sprijinul părinților, Inspectoratele Școlare Județene vor pune la dispoziție o linie telverde, prin care se pot obține gratuit informații legate de procesul de înscriere. Numărul de telefon, data de la care linia devine funcțională și programul acesteia vor fi anunțate în curând pe site-ul oficial și prin intermediul unităților de învățământ.

Publicitate

Ministerul Educației și autoritățile locale încurajează părinții să se informeze din surse oficiale și să coopereze cu unitățile de învățământ pentru o înscriere eficientă și echitabilă a copiilor în noul an școlar.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending