Connect with us
Publicitate

Eveniment

24 de incendii într-o singură săptămână, la Botoșani

Publicat

Publicitate

Într-o singură săptămână, pompierii botoșăneni au stins incendii cât într-o lună, au anunțat astăzi reprezentanții ISU Botoșani.

În perioada  10 – 16 ianuarie a.c., pe teritoriul județului Botoșani s-au produs nu mai puțin de 24 de evenimente cu foc. Cele mai multe incendii s-au înregistat la sfârșitul săptâmânii.

Zlătunoaia, Ripiceni, Ionășeni, Bălușeni, Botoșani, Plopenii Mari, Flămânzi, Cătămărăști Deal, Dealu Mare, Oneaga, Stracova, Vlăsinești, Cătămărăști Vale, Unțeni, Cordăreni, Văculești, Sârbi, Hudum, Coțușca, Săveni, Havîrna,Silișcani și Drislea sunt localitățile unde s-au produs aceste evenimente.

Responsabilii ISU Botoșani au explicat și care sunt cauzele probabile: foc deschis în spații deschise, coș de fum necurățat de funingine, neprotejat față de materialele combustibile, fumat, jocul copiilor cu focul și cu peterde.

Pentru că că cele mai multe dintre incendii s-au produs pe terenuri exravilane, nu s-au înregistrat pagube materiale însemnate.

“O parte dintre evenimentele cu foc puteau fi evitate dacă proprietarii gospodăriilor afectate ar fi curațat sau izolat față de materialele combustibile din stuctura acoperișului coșurile de fum. Incendiile de vegetație uscată nu s-ar fi produs dacă s-ar fi respectat măsurile de prevenire pe timpul utilizării focului deschis în spații deschise. Pentru a preveni situații de urgență, fumătorii sunt sfătuiți să nu arunce resturile de țigară aprinsă la întâmplare, iar părinții să nu lase la îndemâna copiilor surse de aprindere”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Botoșani, Dorina Lupu.

Publicitate

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Când este următoarea minivacanță pentru români. Câte zile libere mai sunt până în anul 2025

Publicat

Publicitate

Aceste zile libere sunt acordate bugetarilor, potrivit Codului Muncii și hotărârilor Guvernului. Pot beneficia de acestea și categorii de angajați din mediul privat, în funcție de decizia conducerii firmelor, scrie alba24.ro. Următoarea minivacanță pentru români va fi în luna august. Bugetarii, dar și alte categorii de angajați vor avea un nou weekend prelungit. Apoi, până la finalul anului, vor mai fi încă două perioade cu sărbători legale.

În august, minivacanța de Sfânta Maria va fi de 4 zile. 15 august pică joia, vineri este zi-punte dată de Guvern, urmată de weekend.

Aceste zile libere sunt acordate bugetarilor, potrivit Codului Muncii și hotărârilor Guvernului. Pot beneficia de acestea și categorii de angajați din mediul privat, în funcție de decizia conducerii firmelor.

Pentru bugetari însă, zilele libere se recuperează.

Zile libere 2024. Cum se recuperează zilele libere
Prin hotărârea 1.307/din decembrie 2023, Guvernul a decis modalitatea în care se recuperează zilele libere acordate în plus.

Actul normativ prevede că:

Publicitate

pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice, zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 se stabilesc ca zile libere.
Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru

până la data de 31 mai, 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, potrivit planificărilor stabilite.
Pentru munca prestată prin prelungirea programului, nu se acordă timp liber corespunzător.

Zile libere 2024. Excepții
Zilele libere menționate nu se acordă în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

Publicitate

Nu se aplică nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024.

De asemenea, nu se aplică nici participanților în aceste procese.

Zile libere până la finalul anului 2024
joi, 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria)
vineri, 16 august – zi liberă decisă de Guvern (minivacanță 15-18 august, 4 zile)
sâmbătă, 30 noiembrie – Sfântul Andrei
duminică, 1 decembrie – Ziua Națională
miercuri, 25 decembrie – Crăciunul
joi, 26 decembrie – a doua zi de Crăciun
vineri, 27 decembrie – zi punte spre weekend
Alte zile libere
Salariații pot primi zile libere plătite pentru evenimente speciale în familie sau pentru alte situații după cum urmează:

căsătoria salariatului – 5 zile (cinci zile lucrătoare)
nașterea unui copil – 5 zile (cinci zile lucrătoare). La acestea se pot adăuga alte 10 zile libere (zece zile lucrătoare) dacă angajatul a urmat un curs de puericultură (concediu paternal)
căsătoria unui copil – 3 zile
schimbarea locului de muncă cu schimbarea domiciliului/reședinței – 5 zile (lucrătoare)
la decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor – 3 zile
la decesul bunicilor, fratilor, surorilor – 1 zi
schimbarea domiciliului în aceeași localitate– 3 zile lucrătoare
îngrijirea sănătății copilului – 1 zi (pentru familiile cu 1 sau 2 copii) și 2 zile (pentru familiile cu cel puțin 3 copii)
În situațiile în care evenimentele de mai sus apar în timpul efectuării concediului de odihnă acesta se suspendă și va continua după efectuarea zilelor libere plătite.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Românca acuzată că vindea parfumuri contrafăcute a scăpat de pedeapsă. Decizia Judecătoriei Suceava

Publicat

Publicitate

Judecătoria Suceava a dispus încetarea procesului penal pentru femeia acuzată de vânzarea de parfumuri contrafăcute.

Într-o decizie recentă, Judecătoria Suceava a dispus încetarea procesului penal împotriva unei femei de afaceri din Suceava acuzată de vânzarea de parfumuri contrafăcute.

Decizia Judecătoriei Suceava

Printre brandurile care au intentat acțiune în justiție se numără Victoria’s Secret, Bvlgari, Guerlain și Lacoste. Sentința a fost pronunțată după ce instanța a constatat că termenul de prescripție a intervenit pentru faptele imputate, respectiv de cinci ani, începând de la data săvârșirii infracțiunii.Instanța a motivat decizia prin faptul că părțile civile nu au prezentat dovezi concrete ale prejudiciului material, precum facturi sau documente contabile, și nu au demonstrat că cifra de afaceri a fost afectată de vânzarea produselor contrafăcute, scrie playtech.ro.

De asemenea, nu s-a demonstrat că potențialii clienți au refuzat produsele originale ca urmare a activității inculpatei. Astfel, instanța a respins cererile de daune formulate de companiile de renume și a decis că simpla deținere și vânzare a parfumurilor contrafăcute nu constituie o dovadă suficientă pentru a justifica daune morale.

„În plus, părțile civile nu au făcut dovada faptului că prin comiterea, de către inculpată, a faptei, cifra lor de afaceri ar fi fost afectată ori potenţialii clienţi au refuzat să mai cumpere produse originale, aspecte care de asemenea ar putea justifica aprecierea producerii unei vătămări şi implicit existenţa unui prejudiciu. Astfel, simpla deținere în vederea comercializării bunurilor contrafăcute nu poate fi prezumată de instanța de judecată ca aducând atingere unor drepturi nepatrimoniale ale părții civile și să justifice acordarea de daune morale”, mai spun magistrații de la Judecătoria Suceava.
Femeia de afaceri a fost investigată de procurori după ce în august 2018, în urma unor percheziții, au fost descoperite peste 1.000 de parfumuri și produse cosmetice contrafăcute în standul său din Bazarul Suceava. Procesul a fost inițiat în iulie 2023, dar instanța a considerat că termenul de prescripție a făcut imposibilă continuarea procedurilor legale. Sentința nu este definitivă și poate fi contestată în termen de zece zile.

Publicitate

Riscurile parfumurilor contrafăcute

Parfumurile contrafăcute reprezintă o problemă semnificativă în industria cosmeticelor, având efecte negative atât asupra consumatorilor, cât și asupra companiilor de branduri renumite. Aceste produse imitatoare sunt adesea fabricate cu ingrediente de calitate inferioară, care pot provoca reacții adverse la utilizatori, precum iritații ale pielii sau alergii.

În plus, parfumurile contrafăcute nu respectă standardele de siguranță și igienă, putând conține substanțe nocive. Pe lângă riscurile pentru sănătate, ele contribuie la pierderi financiare pentru companiile legitime, care investesc în dezvoltarea și promovarea produselor lor. Aceste practici ilicite subminează, de asemenea, încrederea consumatorilor în produsele originale și afectează echitatea pe piață, generând daune considerabile industriei parfumurilor.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Când intră pensiile în august, luna în care pensionarii vor primi și deciziile de recalculare

Publicat

Publicitate

Când intră pensiile în august 2024. Este luna în care pensionarii vor primi și deciziile de recalculare, în vederea majorărilor din septembrie.În luna august, pensionarii din România își vor primi pensiile conform unui program specific, variind în funcție de modul de livrare – fie prin poștă, fie prin transfer bancar, scrie alba24.ro. Potrivit calendarului oficial, achitarea pensiilor prin poștă se face în intervalul 1 – 15 ale lunii, la domiciliul beneficiarilor.

Când intră pensiile în august 2024

Aproximativ 2,5 milioane de pensionari își primesc pensiile prin poștă, iar distribuirea va avea loc până în 10 august.

Conform Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), achitarea pensiilor pe carduri se face în jurul datei de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni.

Cel mai probabil, banii vor începe să fie distribuiți din data de joi, 1 august, dar banii vor intra pe card sau vor fi aduși de poștași în termenele asumate.

Când vin deciziile de recalculare a pensiilor

În luna august pensionarii vor primi și deciziile de recalculare a pensiilor, în urma modificărilor recente ale legislației.

 

Publicitate

Se așteaptă ca aproximativ un milion de români să primească decizii de recalculare.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu a transmis că deciziile de recalculare a pensiilor vor ajunge în perioada 16 – 31 august la pensionari.

Potrivit acesteia, Casele Teritoriale de Pensi au început deja listarea deciziilor de pensionare. De asemenea, ministrul a adat asigurări că nici o pensie nu va scădea în urma recalculării.

Publicitate

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a stabilit în urmă cu două luni modelele deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii.

Ministrul Muncii a transmis că este „un formular cât mai simplu realizat de cei de la casa Naţională de Pensii, pentru ca fiecare pensionar să poată verifica uşor aceste date”.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Se ridică o mândrețe de biserică la Tocileni, satul unde s-a născut Patriarhul Teoctist. PS Nichifor Botoșăneanul va sfinți lucrările

Publicat

Publicitate

La Tocileni, satul unde s-a născut Patriarhul Teoctist, comuna Stăuceni, judetul Botoșani, lângă casa parohială, parintele Marian Octavian Podut , împreună cu enoriașii, ridică o nouă biserică.

Duminica, 28 iulie, după ora 14, Preasfințitul Nichifor Botosaneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, alături de un sobor de preoti si diaconi, va săvârși slujba de sfințire la începutul lucrărilor.

Patriarhul Teoctist s-a născut în anul 1915 în satul Tocileni, județul Botoșani, din familia părinților Dumitru și Marghioala Arăpașu, primind la botez numele Teodor.

A intrat ca frate la Mănăstirea Vorona în anul 1928, iar ulterior a viețuit la Mănăstirile Neamț și Cernica.

Este tuns în monahism la Mănăstirea Bistrița, sub numele Teoctist în data de 6 august 1935 și este hirotonit ierodiacon în data de 4 ianuarie 1937.

În anul 1940 s-a înscris la Facultatea de Teologie din București, pe care o absolvă cinci ani mai târziu. În perioada studenției, a îndeplinit diferite funcții administrative în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Publicitate

La data de 1 martie 1945 a fost transferat la Centrul Eparhial din Iași, fiind hirotonit ieromonah în data de 25 martie 1945 și hirotesit arhimandrit în 1946.

Între anii 1945-1947 a fost preot slujitor, iar apoi mare Eclesiarh la Catedrala Mitropolitană din Iași și Exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor (1946-1948). Concomitent cu aceste sarcini a urmat cursurile Facultății de Litere și Filosofie din Iași. În data de 28 februarie 1950 a fost ales în funcția de Episcop vicar patriarhal cu titlul Botoșăneanul, fiind instalat în data de 5 martie a aceluiași an.

În perioada petrecută în funcția de Episcop vicar patriarhal a fost numit și secretar al Sfântului Sinod, rector al Institutului Teologic Universitar din București (1950-1954) și a condus diferite sectoare din cadrul Administrației Patriarhale.

Publicitate

Ales în demnitatea de Episcop la Arad, a fost instalat în data de 16 septembrie 1962, eparhie pe care a păstorit-o vreme de 10 ani (între decembrie 1969 – decembrie 1970, locțiitor de Episcop la Oradea). La 25 februarie 1973 a fost înscăunat în funcția de Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei (28 ianuarie).

Patru ani mai târziu, în 25 septembrie 1977, a fost ales în demnitatea de Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Sucevei, fiind întronizat în data 9 octombrie 1977. Începând cu luna iulie a anul 1980 și până în ianuarie 1982 a îndeplinit și funcția de locțiitor de Mitropolit al Ardealului.

Ca urmare a trecerii la cele veșnice a Patriarhului Iustin, în 31 iulie 1986, a devenit locțiitor de Patriarh, demnitate în care a și fost ales în data de 9 noiembrie a aceluiași an. O săptămână mai târziu, la 16 noiembrie 1986, a fost întronizat ca Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

În timpul în care a păstorit Biserica Ortodoxă Română au existat numeroase schimbări sociale și civile, precum Revoluția din decembrie 1989 și schimbarea regimului politic.

După 21 ani de păstorire ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Teoctist a trecut la cele veșnice în data de 30 iulie 2007.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending