Connect with us
Publicitate

Eveniment

23 noiembrie: Ziua Fibonacci. Misterul secvenței matematice care se regăsește peste tot în natură

Publicat

Publicitate

23 noiembrie: Ziua Fibonacci. Misterul secvenței matematice care se regăsește peste tot în natură. Mulți entuziaști ai matematicii își dedica o zi pentru a celebra aceste numere speciale și matematicianul italian Leonardo Fibonacci, informează alba24.ro

El este cel care a introdus secvența Fibonacci în lumea occidentală în secolul al XIII-lea.

Ce este secvența Fibonacci

Secvența Fibonacci este o serie de numere în care fiecare termen este suma celor două anterioare: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, etc.

Publicitate

Există secvențe care apar în mod repetat în natură, unele care par să definească însuși fundamentul realității lumii și să coordoneze modul în care totul se leagă.

Unul dintre aceste numere este secvența Fibonacci și poate fi găsită în cele mai surprinzătoare locuri.

23 noiembrie: Ziua Fibonacci

Ziua Fibonacci comemorează această secvență și omul care a adus-o la atenția oamenilor în 1202.

Publicitate

Leonardo din Pisa, cunoscut astăzi sub numele de Fibonacci, nu pare să fi fost primul care a gândit această secvență.

El a fost primul însă care a adus-o în lumea europeană și a conștientizat importanța ei în avansarea științei.

Secvența însăși a apărut pentru prima dată în matematica indiană, cunoscută sub numele de numerele Virahanka, și a fost legată de prosodia sanscrită.

Publicitate

Secvența numerică este, de asemenea, legată de raportul de aur și triunghiul de aur, ambele apărând din nou și din nou în natură, la fel ca și secvența în sine.

Misterul secvenței Fibonacci

Unde apare această secvență unică, ar putea întreba unii?

Ea se regăsește în cele mai fundamentale elemente, de la petalele de la floarea de mușețel galben până la ramificarea complexă și aparent aleatoare a ramurilor unui copac – și acestea sunt doar câteva exemple.

Privind mai adânc, cineva care acordă atenție va găsi aceste numere în conul de pin, precum și în forma unei ferigi care se desfășoară.

Într-un mod cu adevărat ciudat de înțeles, numerele pot fi găsite în descrierea arborelui genealogic al albinelor, ceea ce este deosebit de important pentru apicultori.

Și datorită prevalenței sale în natură, această secvență are și tendința de a fi repetată de către oameni, astfel încât este întâlnită în diverse forme de artă și arhitectură.

Se poate vedea în clădiri, picturi, desene, sculpturi și multe altele, potrivit informațiilor colectate de Alba24.

Secvența Fibonacci în viața de zi cu zi

Ieșiți în natură și descoperiți unde există, adică peste tot. Puteți chiar să vă uitați în propria casă și curte și să găsiți locuri în care secvența Fibonacci structurează lumea din jurul vostru.

Desigur, cum natura este plină de unicitate și variante, acestea nu se întâmplă întotdeauna în proporție de 100%.

Mai multe detalii vedeți AICI.

Cochilii de Melci

Spiralele adesea încorporează aceste numere pe măsură ce cresc într-un model care imită secvența Fibonacci.

Flori de Girasol Gigant

O altă versiune a acestei secvențe poate fi găsită în spirală la girasol. Privind spre centrul semințelor, ochiul poate percepe că secvența numerică continuă să crească odată cu mărirea florii.

Ananas

Cei interesați să numere scărițele unui ananas vor descoperi că, în cea mai mare parte, secvența Fibonacci este prezentă atunci când privești fructul dintr-o perspectivă diagonală.

Petale de flori

Cele mai multe flori găsite în natură au un număr de petale din secvența Fibonacci: fie 1, 3, 5, 8, 13 sau chiar 21 de petale.

Foarte puține au 4, 6 sau 7 petale.

Desigur, există excepții (cum ar fi trifoiul cu patru foi), dar acestea sunt mai puțin obișnuite.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Bogdan Buhăianu, viceprimar PSD, municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

”Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Bogdan Buhăianu, viceprimarul municipiului Botoșani și una dintre vocile importante din PSD de la nivelul municipiului Botoșani.

Viceprimarul municipiului Botoșani a dat exemple clare despre ceea ce înseamnă ca administrația publică locală să fie ajutată de parlamentarii români și a explicat de ce este important ca aceștia să facă parte din același partid politic.

Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare. (CMF: 11240017)

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșănean beat criță, încătușat după ce a făcut scandal într-un bloc situat lângă sediul Poliției Locale

Publicat

Publicitate

Pe strada Mihail Kogălniceanu, în scara unui bloc, o persoană de sex masculin, aflîndu-se sub influența băuturilor alcoolice, tulbura ordinea și liniștea publică prin strigăte și larmă, iar locatarii blocului au solicitat ajutor deoarece respectiva persoană este cunoscută pentru comportamentul violent.

Ofițerul de serviciu, care a preluat sesizarea a trimis la fața locului patrula mobilă de ordine publică, care, ajunsă la locul indicat, l-a indentificat pe numitul T.G. în vârstă de 39 ani. În momentul în care, i s-a solicitat să părăsească zona, acesta a arătat un comportament violent atât verbal cât și fizic față de polițiștii locali, fapt ce a impus imobilizarea acestuia (încătușarea) și transportarea la sediul Poliției Locale. Ulterior a fost solicitată prezenta unui echipaj al Serviciului de Ambulanță în vederea transportării la spital și acordării unui tratament de spcialitate.

De asemenea, persoana respectivă a fost sancționată cu amendă în cuantum de 500 lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 61/1991.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat luat pe sus de polițiști, pe Pietonalul Unirii din Botoșani. A ținut calea unei mame cu copilul în cărucior

Publicat

Publicitate

Persoană fără adăpost, cunoscută pentru probleme neuropsihice, aflându-se pe Pietonalul Unirii, în fața bisericii Sf. Parascheva, a fost observată pe camerele de supraveghere având un comportament agresiv față de cetățeni, inclusiv față de un copil în cărucior  însoțit de mamă și bunică.

Deoarece respectiva zonă se află pe intinerariul de patrulare a polițiștilor locali cu atribuții în domeniul ordinii și liniștii publice, aceștia au intervenit prompt, și, folosind forța fizică, au imobilizat și încătușat pe numitul N.I deoarece se maifesta violent verbal și fizic. Ulterior, polițiștii locali, au solicitat prezența unui echipaj al Serviciului Judeșean de Ambulanță în vederea acordării de îngrijiri de specialitate, persoanei fără adăpost.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Zeci de elevi şi studenţi aduşi la audieri la DIICOT pentru trafic şi consum de droguri, la Iași

Publicat

Publicitate

Un număr de 40 de persoane au fost identificate şi vor fi aduse la sediul DIICOT Iaşi, în urma a 50 de descinderi domiciliare efectuate într-un dosar privind traficul de droguri şi substanţe psihoactive în special în mediile şcolare.

Potrivit ofiţerilor Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Iaşi, la audierile de la DIICOT Iaşi vor fi aduşi şi 70 de consumatori.

„În cursul zilei de astăzi (luni – n.r.) au fost efectuate 50 de percheziţii domiciliare. Vor fi aduse la cercetări aproape 40 de persoane, se vor continua cercetările pentru stabilirea vinovăţiei acestora, şi în acelaşi timp urmează să fie aduşi la cercetări aproximativ 70 de consumatori care vor fi audiaţi ca martori în diversele dosare penale aflate în lucru la DIICOT – ST Iaşi”, a declarat, presei, unul dintre ofiţerii BCCO Iaşi.

Publicitate

Aceeaşi sursă menţionează că în cadrul dosarelor instrumentate, cel mai mic consumator are în jur de 13 ani, iar cel mai tânăr traficant are 15 ani.

„Operaţiunea de astăzi a grupat un număr mai mare de dosare penale în care s-au făcut investigaţii şi s-a documentat activitatea infracţională a unor dealeri de droguri, din care marea majoritate vindeau şi către clienţi minori, care erau elevi ai unităţilor de învăţământ de pe raza municipiului şi judeţului Iaşi. Făcând verificări la spitalele de profil, în legătură cu minorii care au prezentat intoxicaţie cu droguri, am constatat, în cursul anului, că s-a înmulţit numărul cazurilor de copii intoxicaţi cu droguri. Din acest motiv am luat hotărârea de a construi o operaţiune care să vizeze aceşti traficanţi de droguri”, a declarat, presei, unul dintre ofiţerii BCCO Iaşi.

Potrivit sursei citate, nu au fost ridicate persoane din unităţile de învăţământ.

Publicitate

„Am încercat să urmărim trasabilitatea drogurilor urmărind dealerii principali, furnizorii care trimiteau drogurile pe raza municipiului Iaşi. Aşa am ajuns şi în alte judeţe. Drogurile erau din aproape toate categoriile, substanţe etnobotanice, canabis, droguri sintetice, în special Cristal, MDMA. La unele percheziţii am găsit şi seringi care au fost folosite pentru heroină”, a menţionat sursa citată.

Aceeaşi sursă menţionează că modalităţile de operare erau diverse: unii se întâlneau în parcuri, alţii vindeau de la domiciliu sau de la locuinţe închiriate.

„Nu exista un mod de operare comun, unitar, care să fie respectat de toţi traficanţii”, a precizat sursa citată.

Publicitate

Conform unui comunicat al DIICOT, cercetările efectuate au beneficiat de sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, DGASPC Iaşi şi Spitalului de Copii Sfântului Maria, care monitorizează cazurile minorilor intoxicaţi ca urmare a consumului de substanţe interzise.

AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending