Prima pereche de sfinți doctori fără de arginți Cosma și Damian este pomenită în calendarul ortodox pe 1 iulie. Sfinții Cosma și Damian s-au născut și au trăit la Roma în a doua parte a secolului al III-lea, fiind botezați încă din tinerețe.
Amândoi au învățat medicina, care i-a ajutat să răspândească ușor credința creștină printre compatrioții lor. Aceștia le spuneau celor bolnavi că este necesar să se boteze pentru a fi vindecați complet. Lucrarea lor tămăduitoare nu putea fi trecută cu vederea în plină perioadă a prigoanei creștine. Împăratul roman Carin i-a chemat pe cei doi frați să dea explicații și să îi convingă să jertfească idolilor, însă, în acel moment, fața i s-a sucit la spate. După ce a fost vindecat de Sfinții Cosma și Damian, împăratul Carin s-a convertit la creștinism.
Sfinții tămăduitori și-au continuat activitatea, însă profesorul care îi învățase medicina i-a ucis cu pietre pe cei doi tămăduitori, fiindcă îl întrecuseră în vindecarea bolnavilor. Prima pereche de sfinți doctori fără de arginți Cosma și Damian este pomenită în calendarul ortodox pe 1 iulie. Sfinții Cosma și Damian s-au născut și au trăit la Roma în a doua parte a secolului al III-lea, fiind botezați încă din tinerețe. Amândoi au învățat medicina, care i-a ajutat să răspândească ușor credința creștină printre compatrioții lor. Aceștia le spuneau celor bolnavi că este necesar să se boteze pentru a fi vindecați complet. Lucrarea lor tămăduitoare nu putea fi trecută cu vederea în plină perioadă a prigoanei creștine. Împăratul roman Carin i-a chemat pe cei doi frați să dea explicații și să îi convingă să jertfească idolilor, însă, în acel moment, fața i s-a sucit la spate. După ce a fost vindecat de Sfinții Cosma și Damian, împăratul Carin s-a convertit la creștinism.
Sfinții tămăduitori și-au continuat activitatea, însă profesorul care îi învățase medicina i-a ucis cu pietre pe cei doi tămăduitori, fiindcă îl întrecuseră în vindecarea bolnavilor. A doua pereche de sfinți Cosma și Damian este din Arabia și este pomenită pe 17 octombrie. Cei doi sfinți au trăit în Arabia pe vremea împăraților romani Dioclețian și Maximian (284 – 305). Aceștia mergeau din cetate în cetate și vindecau oameni fără să perceapă taxe.
Vindecarea oamenilor era însoțită întotdeauna de propovăduirea Evangheliei lui Hristos, fiind creștini desăvârșiți. În ultimele lor zile de viață au mers în cetatea Eghea din Lisia unde au fost prinși de guvernator că propovăduiau credința creștină, lucru interzis de împăratul Dioclețian în acea vreme. Au fost condamnați la moarte prin bătaie și apoi aruncați în mare, însă printr-o minune au ieșit la mal, unde au fost iarăși capturați. Au fost aruncați într-un cuptor încins și apoi răstigniți pe cruce, însă nici această suferință nu le-a adus moartea. În final, le-au fost tăiate capetele, murind cu vina de a fi creștini.
A doua pereche de sfinți Cosma și Damian este din Arabia și este pomenită pe 17 octombrie. Cei doi sfinți au trăit în Arabia pe vremea împăraților romani Dioclețian și Maximian (284 – 305). Aceștia mergeau din cetate în cetate și vindecau oameni fără să perceapă taxe. Vindecarea oamenilor era însoțită întotdeauna de propovăduirea Evangheliei lui Hristos, fiind creștini desăvârșiți. În ultimele lor zile de viață au mers în cetatea Eghea din Lisia unde au fost prinși de guvernator că propovăduiau credința creștină, lucru interzis de împăratul Dioclețian în acea vreme. Au fost condamnați la moarte prin bătaie și apoi aruncați în mare, însă printr-o minune au ieșit la mal, unde au fost iarăși capturați. Au fost aruncați într-un cuptor încins și apoi răstigniți pe cruce, însă nici această suferință nu le-a adus moartea.
În final, le-au fost tăiate capetele, murind cu vina de a fi creștini. A treia pereche de frați sfinți Cosma și Damian este prăznuită pe 1 noiembrie. Este vorba despre sfinții care au trăit în Asia. Sfinții Cosma și Damian s-au născut din tată elin (grec) și mamă creștină din Asia, dar au rămas orfani de mici. Mama lor i-a învățat virtuțile creștine, iar ei au deprins arta vindecării, medicina, atât cea dedicată oamenilor, cât și cea pentru animale, veterinară.
Toată viața lor și-au dedicat cunoștințele dobândite oamenilor care aveau nevoie de ei, astfel că nu percepeau taxe pentru serviciile medicale oferite. Erau și foarte buni creștini, dar au fost păziți de prigoanele împăraților romani. Sfinții Cosma și Damian din Asia au trecut la viața veșnică fără să fie chinuiți de vreun guvernator sau împărat anticreștin, așa cum zic sinaxarele „în pace s-au săvârșit”. Cum poți diferenția sfinții în icoane? Diferențele dintre cele trei perechi de Sfinți Doctori fără de Arginți Cosma și Damian sunt substanțiale. În iconografie doctorii fără de arginți din Roma sunt înfățișați ca tineri care țin crucile în mâna dreaptă ca semn al martiriului și vasele cu leacuri în mâna stângă. Sfinții Cosma și Damian din Arabia pot fi identificați ușor deoarece portă turbane pentru a rezista temperaturilor extrem de ridicate din țara lor. Cosma și Damian din Asia sunt înfățișați cu barbă, ținând penele în mâna dreaptă, care este semnul marii lor educații, iar vasele deschise cu leac în mâna stângă.
A treia pereche de frați sfinți Cosma și Damian este prăznuită pe 1 noiembrie. Este vorba despre sfinții care au trăit în Asia. Sfinții Cosma și Damian s-au născut din tată elin (grec) și mamă creștină din Asia, dar au rămas orfani de mici. Mama lor i-a învățat virtuțile creștine, iar ei au deprins arta vindecării, medicina, atât cea dedicată oamenilor, cât și cea pentru animale, veterinară. Toată viața lor și-au dedicat cunoștințele dobândite oamenilor care aveau nevoie de ei, astfel că nu percepeau taxe pentru serviciile medicale oferite. Erau și foarte buni creștini, dar au fost păziți de prigoanele împăraților romani. Sfinții Cosma și Damian din Asia au trecut la viața veșnică fără să fie chinuiți de vreun guvernator sau împărat anticreștin, așa cum zic sinaxarele „în pace s-au săvârșit”. Cum poți diferenția sfinții în icoane? Diferențele dintre cele trei perechi de Sfinți Doctori fără de Arginți Cosma și Damian sunt substanțiale.
În iconografie doctorii fără de arginți din Roma sunt înfățișați ca tineri care țin crucile în mâna dreaptă ca semn al martiriului și vasele cu leacuri în mâna stângă. Sfinții Cosma și Damian din Arabia pot fi identificați ușor deoarece portă turbane pentru a rezista temperaturilor extrem de ridicate din țara lor. Cosma și Damian din Asia sunt înfățișați cu barbă, ținând penele în mâna dreaptă, care este semnul marii lor educații, iar vasele deschise cu leac în mâna stângă. A treia pereche de frați sfinți Cosma și Damian este prăznuită pe 1 noiembrie. Este vorba despre sfinții care au trăit în Asia. Sfinții Cosma și Damian s-au născut din tată elin (grec) și mamă creștină din Asia, dar au rămas orfani de mici. Mama lor i-a învățat virtuțile creștine, iar ei au deprins arta vindecării, medicina, atât cea dedicată oamenilor, cât și cea pentru animale, veterinară. Toată viața lor și-au dedicat cunoștințele dobândite oamenilor care aveau nevoie de ei, astfel că nu percepeau taxe pentru serviciile medicale oferite.
Erau și foarte buni creștini, dar au fost păziți de prigoanele împăraților romani. Sfinții Cosma și Damian din Asia au trecut la viața veșnică fără să fie chinuiți de vreun guvernator sau împărat anticreștin, așa cum zic sinaxarele „în pace s-au săvârșit”. Cum poți diferenția sfinții în icoane? Diferențele dintre cele trei perechi de Sfinți Doctori fără de Arginți Cosma și Damian sunt substanțiale. În iconografie doctorii fără de arginți din Roma sunt înfățișați ca tineri care țin crucile în mâna dreaptă ca semn al martiriului și vasele cu leacuri în mâna stângă. Sfinții Cosma și Damian din Arabia pot fi identificați ușor deoarece portă turbane pentru a rezista temperaturilor extrem de ridicate din țara lor. Cosma și Damian din Asia sunt înfățișați cu barbă, ținând penele în mâna dreaptă, care este semnul marii lor educații, iar vasele deschise cu leac în mâna stângă.