Connect with us
Publicitate

Eveniment

2024 – Anul comemorativ al tuturor sfinților tămăduitori fără de arginți

Publicat

Publicitate

 Prima pereche de sfinți doctori fără de arginți Cosma și Damian este pomenită în calendarul ortodox pe 1 iulie. Sfinții Cosma și Damian s-au născut și au trăit la Roma în a doua parte a secolului al III-lea, fiind botezați încă din tinerețe.

Amândoi au învățat medicina, care i-a ajutat să răspândească ușor credința creștină printre compatrioții lor. Aceștia le spuneau celor bolnavi că este necesar să se boteze pentru a fi vindecați complet. Lucrarea lor tămăduitoare nu putea fi trecută cu vederea în plină perioadă a prigoanei creștine. Împăratul roman Carin i-a chemat pe cei doi frați să dea explicații și să îi convingă să jertfească idolilor, însă, în acel moment, fața i s-a sucit la spate. După ce a fost vindecat de Sfinții Cosma și Damian, împăratul Carin s-a convertit la creștinism.

Sfinții tămăduitori și-au continuat activitatea, însă profesorul care îi învățase medicina i-a ucis cu pietre pe cei doi tămăduitori, fiindcă îl întrecuseră în vindecarea bolnavilor. Prima pereche de sfinți doctori fără de arginți Cosma și Damian este pomenită în calendarul ortodox pe 1 iulie. Sfinții Cosma și Damian s-au născut și au trăit la Roma în a doua parte a secolului al III-lea, fiind botezați încă din tinerețe. Amândoi au învățat medicina, care i-a ajutat să răspândească ușor credința creștină printre compatrioții lor. Aceștia le spuneau celor bolnavi că este necesar să se boteze pentru a fi vindecați complet. Lucrarea lor tămăduitoare nu putea fi trecută cu vederea în plină perioadă a prigoanei creștine. Împăratul roman Carin i-a chemat pe cei doi frați să dea explicații și să îi convingă să jertfească idolilor, însă, în acel moment, fața i s-a sucit la spate. După ce a fost vindecat de Sfinții Cosma și Damian, împăratul Carin s-a convertit la creștinism.

Publicitate

Sfinții tămăduitori și-au continuat activitatea, însă profesorul care îi învățase medicina i-a ucis cu pietre pe cei doi tămăduitori, fiindcă îl întrecuseră în vindecarea bolnavilor. A doua pereche de sfinți Cosma și Damian este din Arabia și este pomenită pe 17 octombrie. Cei doi sfinți au trăit în Arabia pe vremea împăraților romani Dioclețian și Maximian (284 – 305). Aceștia mergeau din cetate în cetate și vindecau oameni fără să perceapă taxe.

Vindecarea oamenilor era însoțită întotdeauna de propovăduirea Evangheliei lui Hristos, fiind creștini desăvârșiți. În ultimele lor zile de viață au mers în cetatea Eghea din Lisia unde au fost prinși de guvernator că propovăduiau credința creștină, lucru interzis de împăratul Dioclețian în acea vreme. Au fost condamnați la moarte prin bătaie și apoi aruncați în mare, însă printr-o minune au ieșit la mal, unde au fost iarăși capturați. Au fost aruncați într-un cuptor încins și apoi răstigniți pe cruce, însă nici această suferință nu le-a adus moartea. În final, le-au fost tăiate capetele, murind cu vina de a fi creștini.

A doua pereche de sfinți Cosma și Damian este din Arabia și este pomenită pe 17 octombrie. Cei doi sfinți au trăit în Arabia pe vremea împăraților romani Dioclețian și Maximian (284 – 305). Aceștia mergeau din cetate în cetate și vindecau oameni fără să perceapă taxe. Vindecarea oamenilor era însoțită întotdeauna de propovăduirea Evangheliei lui Hristos, fiind creștini desăvârșiți. În ultimele lor zile de viață au mers în cetatea Eghea din Lisia unde au fost prinși de guvernator că propovăduiau credința creștină, lucru interzis de împăratul Dioclețian în acea vreme. Au fost condamnați la moarte prin bătaie și apoi aruncați în mare, însă printr-o minune au ieșit la mal, unde au fost iarăși capturați. Au fost aruncați într-un cuptor încins și apoi răstigniți pe cruce, însă nici această suferință nu le-a adus moartea.

Publicitate

În final, le-au fost tăiate capetele, murind cu vina de a fi creștini. A treia pereche de frați sfinți Cosma și Damian este prăznuită pe 1 noiembrie. Este vorba despre sfinții care au trăit în Asia. Sfinții Cosma și Damian s-au născut din tată elin (grec) și mamă creștină din Asia, dar au rămas orfani de mici. Mama lor i-a învățat virtuțile creștine, iar ei au deprins arta vindecării, medicina, atât cea dedicată oamenilor, cât și cea pentru animale, veterinară.

Toată viața lor și-au dedicat cunoștințele dobândite oamenilor care aveau nevoie de ei, astfel că nu percepeau taxe pentru serviciile medicale oferite. Erau și foarte buni creștini, dar au fost păziți de prigoanele împăraților romani. Sfinții Cosma și Damian din Asia au trecut la viața veșnică fără să fie chinuiți de vreun guvernator sau împărat anticreștin, așa cum zic sinaxarele „în pace s-au săvârșit”. Cum poți diferenția sfinții în icoane? Diferențele dintre cele trei perechi de Sfinți Doctori fără de Arginți Cosma și Damian sunt substanțiale. În iconografie doctorii fără de arginți din Roma sunt înfățișați ca tineri care țin crucile în mâna dreaptă ca semn al martiriului și vasele cu leacuri în mâna stângă. Sfinții Cosma și Damian din Arabia pot fi identificați ușor deoarece portă turbane pentru a rezista temperaturilor extrem de ridicate din țara lor. Cosma și Damian din Asia sunt înfățișați cu barbă, ținând penele în mâna dreaptă, care este semnul marii lor educații, iar vasele deschise cu leac în mâna stângă.

A treia pereche de frați sfinți Cosma și Damian este prăznuită pe 1 noiembrie. Este vorba despre sfinții care au trăit în Asia. Sfinții Cosma și Damian s-au născut din tată elin (grec) și mamă creștină din Asia, dar au rămas orfani de mici. Mama lor i-a învățat virtuțile creștine, iar ei au deprins arta vindecării, medicina, atât cea dedicată oamenilor, cât și cea pentru animale, veterinară. Toată viața lor și-au dedicat cunoștințele dobândite oamenilor care aveau nevoie de ei, astfel că nu percepeau taxe pentru serviciile medicale oferite. Erau și foarte buni creștini, dar au fost păziți de prigoanele împăraților romani. Sfinții Cosma și Damian din Asia au trecut la viața veșnică fără să fie chinuiți de vreun guvernator sau împărat anticreștin, așa cum zic sinaxarele „în pace s-au săvârșit”. Cum poți diferenția sfinții în icoane? Diferențele dintre cele trei perechi de Sfinți Doctori fără de Arginți Cosma și Damian sunt substanțiale.

Publicitate

În iconografie doctorii fără de arginți din Roma sunt înfățișați ca tineri care țin crucile în mâna dreaptă ca semn al martiriului și vasele cu leacuri în mâna stângă. Sfinții Cosma și Damian din Arabia pot fi identificați ușor deoarece portă turbane pentru a rezista temperaturilor extrem de ridicate din țara lor. Cosma și Damian din Asia sunt înfățișați cu barbă, ținând penele în mâna dreaptă, care este semnul marii lor educații, iar vasele deschise cu leac în mâna stângă. A treia pereche de frați sfinți Cosma și Damian este prăznuită pe 1 noiembrie. Este vorba despre sfinții care au trăit în Asia. Sfinții Cosma și Damian s-au născut din tată elin (grec) și mamă creștină din Asia, dar au rămas orfani de mici. Mama lor i-a învățat virtuțile creștine, iar ei au deprins arta vindecării, medicina, atât cea dedicată oamenilor, cât și cea pentru animale, veterinară. Toată viața lor și-au dedicat cunoștințele dobândite oamenilor care aveau nevoie de ei, astfel că nu percepeau taxe pentru serviciile medicale oferite.

Erau și foarte buni creștini, dar au fost păziți de prigoanele împăraților romani. Sfinții Cosma și Damian din Asia au trecut la viața veșnică fără să fie chinuiți de vreun guvernator sau împărat anticreștin, așa cum zic sinaxarele „în pace s-au săvârșit”. Cum poți diferenția sfinții în icoane? Diferențele dintre cele trei perechi de Sfinți Doctori fără de Arginți Cosma și Damian sunt substanțiale. În iconografie doctorii fără de arginți din Roma sunt înfățișați ca tineri care țin crucile în mâna dreaptă ca semn al martiriului și vasele cu leacuri în mâna stângă. Sfinții Cosma și Damian din Arabia pot fi identificați ușor deoarece portă turbane pentru a rezista temperaturilor extrem de ridicate din țara lor. Cosma și Damian din Asia sunt înfățișați cu barbă, ținând penele în mâna dreaptă, care este semnul marii lor educații, iar vasele deschise cu leac în mâna stângă.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Tânăr de 19 ani, săltat din trafic la Botoșani și dus la spital după ce a fost suspectat de consum de amfetamină

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au anunțat că astăzi, 7 mai 2024, în jurul orei 00:30, au oprit pentru control, pe  Calea Națională, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un tânăr, de 19 ani, din  aceeași localitate.

Întrucât avea un comportament suspect, acesta a fost testat cu aparatul DrugTest, rezultând posibila prezență în organism a unei substanțe psihoactive (amfetamină).

“Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a existenței unei substanțe interzise în organism”, a transmis într-un comunicat IJP Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Monitorizare cu BRĂŢĂRI pentru toți cei aflaţi sub control JUDICIAR şi arest la DOMICILIU. Propunere MAI

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) propune modificarea legislaţiei pentru a permite monitorizarea cu brăţări electronice a persoanelor aflate sub control judiciar şi arest la domiciliu, relatează mediafax.ro.

Astfel, conducerea MAI a anunţat marţi că a iniţiat modificarea şi completarea, prin Ordonanţă de urgenţă a Guvernului, a Legii nr.146 din anul 2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale.

De asemenea, în acelaşi scop, conducerea MAI a dispus elaborarea unui proiect de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.1025 din anul 2022 pentru stabilirea aspectelor tehnice şi organizatorice privind funcţionarea în sistem-pilot, precum şi a celor privind operaţionalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică.

Publicitate

„Modificările legislative au ca obiectiv creşterea gradului de siguranţă publică şi eficientizarea modului de supraveghere a executării măsurilor dispuse de organele judiciare, un deziderat asumat de conducerea Ministerului Afacerilor Interne”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Totodată, MAI propune devansarea datei de extindere la nivel naţional a proiectului de monitorizare electronică pentru ordinele de protecţie şi ordinele de protecţie provizorii de la 1 ianuarie 2025 la 1 octombrie 2024.

„În plus, va fi devansată aplicarea sistemului de monitorizare electronică pentru persoanele faţă de care a fost dispusă măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu de la 1 ianuarie 2026 la 1 octombrie 2024. De asemenea, începând cu intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă şi până la data de 1 octombrie 2024, va fi testată folosirea sistemului de monitorizare electronică pentru persoanele faţă de care a fost dispusă măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu în mun. Bucureşti şi în judeţele în care este implementat deja SIME. Testarea se va face folosind infrastructura şi dispozitivele deja existente”, arată MAI.

Publicitate

Conform comunicatului, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică acoperă la acest moment situaţiile de violenţă domestică în care a fost dispusă emiterea unui ordin de protecţie sau a unui ordin de protecţie provizoriu faţă de agresor şi a fost conceput pentru a fi implementat în trei etape:

a) prima etapă – în perioada 2022 – 2023 – la nivelul municipiului Bucureşti şi a judeţelor Iaşi, Mureş şi Vrancea;

b) a doua etapă – în anul 2024 – la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) şi la nivelul judeţelor Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea;

Publicitate

c) a treia etapă – la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) şi b) şi la nivelul judeţelor Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Maramureş, Olt, Suceava, Timiş şi Tulcea, cu termen iniţial anul 2025.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Hlipiceni, dat jos de la volan după ce a fost prins că mergea haotic și a ieșit pozitiv la aparatul etilotest

Publicat

Publicitate

Un tânăr din Hlipiceni a fost dat jos de la volan de polițiști după ce a ieșit pozitiv la aparatul etilotest.

La data de 6 mai 2024, în jurul orei 03:00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni au oprit pentru control, pe drumul comunal din comuna Răuseni, un autoturism care avea o deplasare haotică, condus de un tânăr, de 23 de ani, din aceeași localitate.

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, tânărul a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului”, a transmis IJP Botoșani.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cutremur cu magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter în zona Vrancea în această seară

Publicat

Publicitate

Un cutremur cu magnitudinea 4,1 a avut loc marţi seară în judeţul Buzău, relatează mediafax.ro.

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc la ora 18.32 în judeţul Buzău.

Acesta a avut magnitudinea 4,1 şi s-a produs la adâncimea de 140 de kilometri.

Publicitate

Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Focşani (44 km), Buzău (51 km), Sfântu Gheorghe (72 km), Braşov (80 km), Ploieşti (86 km).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending