Connect with us
Publicitate

Eveniment

2000 de lei amendă și internare la psihiatrie pentru un botoșănean beat care amenința că se sinucide

Publicat

Publicitate

Un botoșănean în vârstă de 36 de ani a fost amendat de jandarmi cu 2000 de lei, după ce a sunat în repetate rânduri la numărul unic pentru apeluri de urgență 112, anunțând că se va sinucide. 

Un echipaj mixt jandarm – polițist l-a depistat, în jurul orelor 21.00, pe strada Petru Rareș din municipiul Botoșani, în apropierea Școlii Gimnaziale nr.1, apelantul aflându-se sub influența băuturilor alcoolice.

Din cauza comportamentului agresiv, bărbatul a fost condus la Unitatea de Primire a Urgențelor, personalul medical hotărând trimiterea acestuia la Secția de Psihiatrie, unde a și fost internat pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție se sancționează contravențional cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activități în folosul comunității. Săvârșirea din nou a contravenției în interval de un an de la aplicarea sancțiunii se sancționează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei sau cu prestarea de la 400 de ore la 800 de ore de activități în folosul comunității”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi de la Botoșani, Dan Izotov.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

O tânără de 33 de ani, din comuna Drăgușeni, bănuită de delapidare, a fost reținută. Ce ispravă a făcut

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au emis mandat de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unei tinere, de 33 de ani, din comuna Drăgușeni, bănuită de comiterea infracțiunilor de delapidare și exercitarea fără drept a unei profesii.

Din cercetări, a reieșit faptul că aceasta, la data de 13 august a.c. și-ar fi însușit pe nedrept peste 28.000 de lei, sumă încasată pe semnătură de la o instituție publică și care era destinată unei asociații de îngrijire a persoanelor vârstnice, din municipiul Botoșani.

Totodată, aceasta și-ar fi însușit pe nedrept medicamente care aparțineau beneficiarilor aceleiași asociații și ar fi practicat profesia de asistent medical generalist, în perioada iulie 2023-august 2024, deși nu figurează cu aviz în evidențele filialei Ordinul Asistenților Medicali Generealiști, Moașelor și Asistenților Medicali din România.

La data de 12 septembrie 2024, au fost puse în executare patru mandate de percheziție domiciliară la trei imobile aparținând unor persoane fizice și la un imobil aparținând unei persoane juridice ( locul de muncă al reținute), prilej cu care au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, mai multe mijloace de probă.

Tânăra a fost introdusă în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate pentru stabilirea tuturor împrejurărilor comiterii faptei.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Proiect de lege în care vârsta de pensionare scade în zeci de localități

Publicat

Publicitate

Noi schimbări la calcularea pensiilor pentru grupele de muncă sunt incluse într-un nou proiect de lege aflat în parlament. Deputatul PNL Florin Roman a declarat marţi, 10 septembrie, că va depune un proiect de lege cu privire la calcularea pensiilor pentru grupele de muncă, scrie alba24.ro.

Potrivit acestuia, propunerea este ca punctul de referinţă să fie calculat raportat la prevederile legii în vigoare la momentul ieșirii la pensie. 

Potrivit acestuia, sunt mineri din Munții Apuseni care, după recalculare, au avut scăderi la pensie de 5.000 – 6.000 de lei. În proiectul de lege sunt incluse zeci de localități în care este prevăzută scăderea vârstei de pensionare, fără penalizare.

EXTRAS din DOCUMENT:

Reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare: Art.1

La articolul 28 din Legea nr. 360 din 29 noiembrie 2023 privind sistemul public de pensii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1089 din 4 decembrie 2023, alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:

a) Unitățile miniere și unitățile de prospecțiuni și explorări geologice, pentru personalul care își desfășoară activitatea în subteran cel puțin 50% din timpul normal de lucru în luna respectivă;

Reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare Art. 2.( Lista localităților)

La articolul 58 din Legea nr. 360 din 29 noiembrie 2023 privind sistemul public de pensii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea 1, nr. 1089 din 4 decembrie 2023, se va introduce un nou aliniat (4), care va avea urmatorul cuprins:

Publicitate

(4) Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării și arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac și derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice și/sau de cocs metalurgic, a prelucrării țițeiului sulfuros, desulfurării benzinei, a țițeiului parafinos şi neparafinos, a distilării țițeiului în vederea producerii păcurii și a uleiurilor, respectiv în localităţile:

Baia Mare, Călăraşi, Copșa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureș, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum și în localităţile:

  • Abrud, Avram lancu, Baia de Arieș, Bistra, Lupșa, Ocna Mureș, Ocoliș, Roșia Montană, Sălciua și Zlatna din județul Alba,
  • Aluniș, Arad, Cicir, Fântânele, Frumușeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu din judeţul Arad,
  • Pitești din judeţul Argeș,
  • Bacău, Comăneşti și Onești din judeţul Bacău,
  • Băița din judeţul Bihor,
  • Maieru, Rodna și Șanț din judeţul Bistriţa-Năsăud,
  • Codlea, Crizbav, Făgăraș, Feldioara, Hălchiu, Satu Nou și Victoria din judeţul Braşov,
  • Brăila, Chişcani și Tichilești din judeţul Brăila,
  • Anina, Armeniş, Ciudanoviţa, Moldova Nouă, Oţelu Roșu şi Reșița din judeţul Caraș-Severin,
  • Aghireşu, Câmpia Turzii, Căpușu Mare, Dej, Iara şi Turda din judeţul Cluj,
  • Năvodari din judeţul Constanţa, Baraolt din județul Covasna,
  • Târgoviște şi Titu din județul Dâmboviţa,
  • Işalniţa din judeţul Dolj,
  • Galaţi din judeţul Galaţi,
  • Clejani, Giurgiu din judeţul Giurgiu,
  • Letca Nouă, Brănești, Bâlteni, Bustuchin, Câlnic, Drăgotești, Fărcășești, Ionești, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopşoru, Prigoria, Roșia de Amaradia, Rovinari, Turburea, Turceni și Urdari din județul Gorj,
  • Bălan, Borsec, Corbu, Jolotca, Sândominic și Tulgheș din judeţul Harghita,
  • Aninoasa, Baia de Criș, Băița, Brad, Călan, Certeju de Sus, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăștie, Petrila, Petroșani, Răchitova, Șoimuș, Teliucu Inferior, Uricani, Vaţa de Jos, Veţel, Vulcan din județul Hunedoara,
  • Ciulniţa și Slobozia din județul Ialomiţa,
  • Băiuț, Borșa, Cavnic, Cicârlău, Desești, Satulung, Şișești, Remetea Chioarului și Copalnic Mănăștur din judeţul Maramureş,
  • Grinţieș şi Săvineşti din judeţul Neamţ,
  • Brazi, Comarnic, Florești, Ploieşti şi Valea Călugărească din judeţul Prahova,
  • Videle din judeţul Teleorman, Broșteni, Crucea, Iacobeni, Ostra, Stulpicani și Vatra Dornei din județul Suceava,
  • Fârdea, Margina, Nădrag și Tomești din județul Timiș, Mina Altân Tepe și Tulcea din judeţul Tulcea, Berbești şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea, 

pe o rază de 8 km în jurul localităţii în care se află situl contaminat, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare.

Publicitate

Reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare Art. 3.

La articolul 84 din Legea nr. 28 din 360 din 29 noiembrie 2023 privind sistemul public de pensii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1089 din 4 decembrie 2023, dupa alineatul (1), se va introduce un nou aliniat (11), care va avea urmatorul cuprins;

(1.1) Prin exceptie de la dispozitiile art. 84 , alin (1), in cazul persoanelor care au realizat stagiul de cotizare în condițiile prevăzute la art. 28, alin (1), valoarea punctului de referinţă prevăzută la art. 83 alin. (1) reprezintă raportul  dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a prezentei legi și nivelul stagiilor de cotizare complete prevăzute de legislația valabilă la data ieșirii în pensie.

Vezi AICI documentul (în format .PDF)

Schimbări la calcularea pensiilor pentru grupele de muncă, propuse de deputatul Florin Roman

„PSD a creat o imensă aşteptare în momentul în care, de la nivelul prim-ministrului şi al ministrului Muncii, s-a anunţat că toate pensiile vor creşte. Asta a fost prima comunicare a PSD. PNL spunea atunci că vor fi nişte probleme, pentru că era evident pentru toată lumea că dispărând excepţiile de la legea pensiilor, cum erau pensionarea anticipată cu 2 ani mai repede pentru cei aflaţi în zonele miniere, pensionarea anticipată în baza calculului pe grupele de muncă, vor apărea inechităţi.

Am spus aceste lucruri şi atunci s-a modificat comunicarea de la nivelul PSD – au spus că 3.800.000 de pensii vor creşte. În momentul în care ne-am uitat pe lege, era evident că cei 18% vor fi nedreptăţiţi”, a spus Roman la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

„Având în vedere că pentru persoanele prevăzute la art. 28, alin. (1) din Legea 360 din 2023 privind sistemul public de pensii, stagiul complet de cotizare, la data ieșirii acestora în pensie, a fost mai mic de 25 de ani, respectiv 15, 17 și 20 de ani, iar prin noua lege este instituit ca stagiu mediu de cotizare luat în calcul la determinarea drepturilor cuvenite acestor persoane o perioadă de 25 de ani ( art. 84 aliniat (1)), pentru aceste categorii de pensionari a rezultat o pensie recalculată mai mică decât cea aflată în plată, iar majorarea acesteia potrivit dispoziţiilor art. 84 alin. (3)-(7), ar fi posibilă doar după circa 3-5 ani, până atunci rămânând la nivelul aflat în plată înainte de recalculare, în condițiile în care ceilalți beneficiari de pensii ar beneficia anual de majorările instituite prin noua lege.

Îngheţarea lor la nivelul actual pentru o perioadă de 3-4 ani înseamnă că cei afectaţi nu vor beneficia de prevederile noii legi care spune că valoarea punctului de referință se majorează anual, în luna ianuarie, cu rata medie a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică. Pensionarii vor trebui să facă faţă inflației şi majorărilor de prețuri cu banii pe care îi primesc acum, situaţie care creaza noi discriminări şi inechități”, explică deputatul, în expunerea de motive.

Miner cu o scădere a pensiei de 6.000 de lei în urma recalculării, după ce a lucrat 23 de ani în subteran

Florin Roman a precizat că a avut în audienţă mai mulţi mineri. Unul dintre aceștia a avut o scădere la pensie de 6.000 de lei în urma recalculării pensiilor, după ce a lucrat 23 de ani în subteran.

„Legea, la momentul respectiv, spunea că vă puteţi pensiona nu la 25 de ani, cum se calculează acum punctul de referinţă, ci la 15, 17, 19, 20 de ani. În condiţiile în care au avut salariile mai mari, ei au şi contribuit cu 30% mai mult.

Propunerea noastră vine să rezolve această problemă, în sensul că atunci când calculezi punctul de referinţă, trebuie să o faci pentru acei oameni la condiţiile de atunci din lege, pentru că nu e vina lor că ulterior legile s-au tot schimbat. De aici le apare această scădere, întrucât punctul de referinţă nu era aşa – 25 de ani stagiul de cotizare – ci la 19 sau 20 de ani în condiţiile în care au contribuit mai mult.

Propunerea noastră este ca punctul de referinţă să fie calculat la ceea ce spunea legea la momentul respectiv, să fie de 20 ani, dacă aşa s-a pensionat atunci, pentru că aşa i-a permis legea, pentru că era beneficiar de grupă de muncă”, a afirmat acesta.

Includerea unităților de prospecţiuni și explorări geologice în categoria locurilor de muncă încadrate în grupa 1

„Principalul obiectiv al Legii 360 din 2023 a fost eliminarea inechităţilor şi discriminărilor din sistemul public de pensii. Din păcate, noua legea a creat noi discriminări care afectează peste 800.000 de pensionari, oameni care au muncit în condiții extrem de grele de muncă.

Pentru a asigura eliminarea unei mari inechități create, se impune includerea unităților de prospecţiuni și explorări geologice în categoria locurilor de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupa 1 de muncă, prin modificarea art. 28, alin. (1). Aceasta inechitate a existat în legislatia anterioară, fiind eliminată prin adoptarea OUG nr. 10/2020 pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Persoanele care au desfășurat activități miniere, în subteran, în domeniul prospecțiunii, explorării, dezvoltării, exploatării, preparării sau prelucrării, concentrării, conservării și închiderii minelor din cadrul unităților de prospecțiuni și explorări geologice trebuie să beneficieze și ele de o pensie pentru limita de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 20 de ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani realizat în aceste activități.

Scopul este acela de a elimina inechitățile existente între categorii de pensionari care au desfășurat activități în aceleași condiții și medii, iar la determinarea punctajului mediu anual au fost utilizate stagii complete de cotizare diferite, în funcție de legislația în vigoare la data înscrierii la pensie”, mai explică deputatul, în expunerea de motive.

Citeste mai mult

Cultura

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani deschide stagiunea cu o premieră: „L.M.A.” de Selma Dragoș

Publicat

Publicitate

Botoșănenii sunt așteptați în acest sfârșit de săptămână, la premiera spectacolului „L.M.A.” de Selma Dragoș, regia Delia Gavlițchi.

Sâmbătă, 14 septembrie și duminică, 15 septembrie de la ora 1800, Teatrul „Mihai Eminescu” vă invită la Casa Tineretului, B-dul Mihai Eminescu nr.48 la premiera spectacolului „L.M.A.” de Selma Dragoș

Regia artistică: Delia Gavlițchi

Scenografia: Tȕnde Tomos

Coregrafia: Victoria Bucun

Sound design: Adrian Cimpoeșu (Văzduh)

Publicitate

Montaj video: David Tuluș

Voce: Sofia Mărculescu

Din distribuția spectacolului fac parte: Dana Bucătaru, Andreea Moțcu, Cezar Amitroaei, Lidia Uja, Ioan Crețescu, Alexandra Vicol, Laura-Alexandra Purice și Eric Cracană .

Publicitate

O trupă de actori binevoitori invită doi adolescenți să contribuie la realizarea unui spectacol de teatru despre adolescență.

Dezacordurile încep repede. Adulții, convinși că știu mai bine cum stau lucrurile cu adolescența, căci au trecut deja de mult prin ea, iar ce urmează e dramatic. Tot mai dramatic.

Cine știe mai bine? Cine greșește?

Oare toate familiile seamănă între ele?

Chiar și cele imaginare?

„Am fost pentru prima dată la Botoșani în noiembrie anul trecut (2023). Am fost în primul rând impresionată de elevii cu care m-am întâlnit – prompți, încrezători, amuzanți, răbdători cu un adult care întreba, din perspectiva unei mame autoare de teatru, despre lucrurile care fac vârsta adolescenței atât de dificilă pentru cei care o trăiesc și atât de temută de părinți și profesori, care asistă la ea. Multe din incidentele si elementele din text vin din aceste întâlniri. Laura Purice și Eric Crăcană au contribuit nu doar cu idei, feedback și “definiții”, ci au devenit și actori în spectacolul care sper că le seamănă. Le mulțumesc și celorlalți adolescenți botoșăneni cu care m-am întâlnit și sper să fie mulțumiți de ce am făcut cu ce mi-au dat. Eu cred că generația asta de copii sunt mai capabili decat cei de dinainte să se detașeze de ce li se întâmplă. De-asta sunt asa înspăimântători pentru adulți – vorbesc uneori cu luciditatea unui adult. Sarcasmul asta al lor e o distanță pe care o înghițim greu, ca părinți. Cum să mai joci rolul de părinte cu copiii ăștia?” (Selma Dragoș)

 

Preț bilet – 36 lei; 18 lei – elevi, studenți, pensionari.

Biletele se găsesc la Agenția teatrală:

Casa TineretuIui 0231.510.970 | 0735.779.821 marți-vineri: 10°°-18°° sâmbătă, duminică: 12°°-20°°

Cinema Unirea 0722.557.556 luni-duminică: 10°°-19°°

online https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Expoziția de caricatură „Cik Damadian”, în spațiul Colecției de Artă a Muzeul Județean Botoșani

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 12-30 septembrie 2024, în spațiul Colecției de Artă, expoziția de caricatură „Cik Damadianˮ, organiszată de Uniunea Armenilor din România, Sucursala Botoșani. Evenimentul se desfășoară în contextul Festivalului de Caricaturi și Epigrame ,,Cik Damadian… din umorul armenesc…ˮ, ediția a IV-a.

Vor fi expuse aproximativ 100 de caricaturi, realizate de artiști din toate colțurile lumii, ilustrând năravuri și moravuri, dar și portretele unor personalități marcante ale comunității armene din țară și din străinătate. Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 13 septembrie 2024, ora 13.00.

Coordonatorul evenimentului: Cristian Lazarovici.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending