Connect with us

Eveniment

200 de euro de la STAT pentru elevii și studenții care vor să își cumpere calculatoare, în 2023

Publicat

Publicitate

Elevii și studenții din învățământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până în 26 de ani, care provin din familii cu un venit brut lunar de maximum 500 lei pe membru de familie, pot beneficia de un ajutor financiar de 200 de euro pentru a-și cumpăra calculatoare și în 2023, anunță Guvernul, relatează alba24.ro.

„Programul <Euro 200> pentru acordarea unui ajutor financiar elevilor și studenților în vederea achiziționării de calculatoare continuă și în anul 2023, potrivit unei Hotărâri aprobată astăzi (joi – n.r.).

De acest sprijin vor beneficia elevii și studenții din învățământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până în 26 de ani, care provin din familii cu un venit brut lunar de maximum 500 lei pe membru de familie.

Pentru acest an venitul brut lunar pe membru de familie s-a majorat de la 250 de lei la 500 de lei, urmare a evoluției indicelui prețului de consum comunicat de Institutul Național de Statistică în perioada 2022-decembrie – 2004-iunie”, a explicat Dan Cărbunaru.

Bugetul alocat pentru acest an este de 1,7 milioane de lei.

Documente necesare pentru obținerea ajutorului de 200 de euro

Pentru a putea obține ajutorul financiar de la stat, beneficiarii vor completa o cerere-tip pe care o depun la unitatea/instituția de învățământ la care este înscris elevul/studentul.

Publicitate

Cererea va fi completată de studentul care solicită ajutorul financiar sau, în cazul elevilor, de un părinte. De asemenea, cererea va fi însoțită de următoarele documente:

a) copie a certificatului de naștere sau a actului de identitate al elevului/studentului, iar în cazul elevilor, împreună cu o copie a actului de identitate al părintelui/ocrotitorului legal, precum și a actului care să dovedească calitatea de ocrotitor legal, după caz;

b) copii ale certificatelor de naștere sau ale actelor de identitate, după caz, ale celorlalți membri ai familiei;

c) adeverință de la instituțiile de învățământ/unitățile din care să rezulte calitatea de elev sau student a celorlalți frați/surori;

d) acte doveditoare, în original, privind veniturile membrilor familiei.

e) declarație pe propria răspundere a părintelui, tutorelui, reprezentantului legal sau a ocrotitorului legal, după caz, sau dată personal de către persoanele cu vârsta mai mare sau egală cu 18 ani, în sensul că venitul brut lunar pe membru de familie se încadrează în plafonul prevăzut de art. 2 alin. (2) din Legea nr. 269/2004 și că dispun de diferența de bani pentru achiziționarea unui calculator cu o configurație minimă standard.

f) adeverință eliberată de către unitatea de învățământ din care să rezulte media generală/calificativul din anul școlar anterior depunerii cererii pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare, pentru toți elevii, cu excepția elevilor clasei I;

g) adeverință eliberată de către unitatea de învățământ din care să rezulte numărul de absențe nemotivate din anul școlar anterior depunerii cererii pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare, pentru toți elevii, cu excepția elevilor clasei I;

h) adeverință eliberată de către instituția de învățământ din care să rezulte că studentul a promovat minimum 45 de credite în anul universitar anterior depunerii cererii pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare, pentru toți studenții, cu excepția studenților din anul I.

Configurația minimă recomandată

Configurația minimă recomandată a calculatoarelor pentru achiziționarea cărora se acordă ajutor financiar potrivit Legii nr. 269/2004 este următoarea:

a) pentru desktop-procesor cu frecvență nominală minimum 3.0 GHz; HDD minimum 500 GB sau SSD minimum 240 GB; RAM tip DDR3 sau DDR4 minimum 8 GB; monitor LCD sau LED cu diagonală minimum 18.5“ și rezoluție minimum 1920 x 1080; tastatură, mouse optic; cameră web;

b) pentru laptop, notebook, ultrabook și dispozitive echivalente – procesor cu minimum 2 nuclee; RAM tip DDR3 sau DDR4 minimum 8 GB; HDD minimum 500 GB sau SSD minimum 240GB; diagonală minimum 14“; rezoluție minimum 1.366 x 768; cameră web.

Calculatoarele a căror achiziționare se realizează prin ajutor financiar vor cuprinde în mod obligatoriu un sistem de operare licențiat.

sursa: mediafax.ro, edupedu.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Străzile Pacea, Mihail Kogălniceanu, Bucovina, Viilor, Nicolae Iorga au rămas fără apă din cauza unei avarii

Publicat

Publicitate

Astăzi -20 decembrie 2024, echipele de intervenție ale S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani intervin pentru executarea lucrărilor de remediere a unei avarii survenite pe conducta de alimentare cu apă din material OL, cu diametrul de 300 mm, localizată în intersecția străzilor  Octav Onicescu  cu Pacea.

Pentru realizare acestor operațiuni, în intervalul orar 11:30-15:00 se sistează furnizarea apei potabile către utilizatorii din municipiul Botoșani, ce locuiesc pe străzile: Pacea, Mihail Kogălniceanu, Bucovina, Viilor, Nicolae Iorga, inclusiv pe străzile și aleile adiacente.

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani își cere scuze față de abonații afectați și îi asigură că se va interveni cu operativitate pentru finalizarea lucrărilor, astfel încât disconfortul creat să fie cât mai redus.

Citeste mai mult

Educație

Elevii intră în vacanţa de iarnă vineri, după terminarea cursurilor. Când se întorc la școală

Publicat

Publicitate

Elevii intră în vacanţa de iarnă vineri, 20 decembrie, după terminarea cursurilor. Aceștia se vor întoarce la şcoală miercuri, 8 ianuarie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei., scrie alba24.ro.

Anul şcolar 2024-2025 este structurat, pe intervale de cursuri şi intervale de vacanţă, astfel:

Intervale de cursuri:

  • de luni, 9 septembrie 2024, până vineri, 25 octombrie 2024;
  • de luni, 4 noiembrie 2024, până vineri, 20 decembrie 2024;
  • de miercuri, 8 ianuarie 2025, până vineri, 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025, sau vineri, 21 februarie 2025, după caz, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educaţiei, cu părinţii/reprezentanţii legali ai acestora şi cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităţilor de învăţământ;
  • de luni, 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025, sau luni, 3 martie 2025, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, după caz, până joi, 17 aprilie 2025;
  • de luni, 28 aprilie 2025, până vineri, 20 iunie 2025;

Calendarul vacanțelor din 2025

Intervale de vacanţă:

  • de sâmbătă, 21 decembrie 2024, până marţi, 7 ianuarie 2025;
  • o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în perioada 10 februarie – 2 martie 2025;
  • de vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025;
  • de sâmbătă, 21 iunie 2025, până duminică, 7 septembrie 2025.

În zilele nelucrătoare sau de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri, scrie Agerpres.ro.

Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 9 septembrie 2024 – 30 mai 2025, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Cum va fi vremea de Crăciun si Revelion. Prognoza meteo pe patru săptămâni

Publicat

Publicitate

Conform estimărilor, în perioada Crăciunului vom avea parte de temperaturi mai ridicate decât ce ar trebui să avem în această perioadă. Apoi vremea se răcește, mai ales în zonele montante și centrale. Pentru zăpadă consistentă, șansele sunt mai mari doar la munte.

Meeorologii de la ANM au publicat estimarea valorilor termice și a precipitațiilor pentru următoarele patru săptămâni. Sunt anunțate variații mari de temperatură, de la o săptămână la alta. Astfel, conform estimărilor, în perioada Crăciunului va fi mai cald, apoi se va răci semnificativ.

Odată cu primele zile ale anului 2025 vremea va fi normală pentru data din calendar, cel puțin din punct de vedere al temperaturilor și cantităților de precipitații.

Vremea de Crăciun (23-30 decembrie 2024): Vremea va fi relativ blândă, mai caldă decât de obicei în est și sud-est. Vor fi ploi mai frecvente în regiunile extracarpatice și vestice.

Vremea de Revelion (30 decembrie 2024 – 6 ianuarie 2025): Se așteaptă temperaturi apropiate de cele normale, în cea mai mare parte a țării. Va fi vreme mai rece în munți și în centrul țării. Precipitațiile vor fi moderate și mai puțin frecvente în vest și sud.

Pentru zăpadă consistentă, șansele sunt mai mari în zonele montane.

Publicitate

Prognoza meteo pe patru săptămâni, în intervalul 23 decembrie 2024 – 20 ianuarie 2025:

Prognoza meteo pe patru săptămâni. Săptămâna 23 – 30 decembrie 2024

Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile estice și sud-estice, dar și ușor mai coborâte în cele vestice.

În restul zonelor țării, temperaturile vor fi în general apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile extracarpatice, precum și în extremitatea de vest a țării. În extremitatea de nord-vest, precipitațiile vor fi, local, deficitare.

În rest, regimul pluviometric  va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Prognoza meteo pe patru săptămâni. Săptămâna 30 decembrie 2024 – 6 ianuarie 2025

Temperaturile medii vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă în zonele montane și local în cele centrale.

În rest, valorile termice vor fi în general apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, cu posibilitatea unui ușor deficit în regiunile vestice și în cele extracarpatice.

Prognoza meteo pe patru săptămâni. Săptămâna 6 – 13 ianuarie 2025

Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.

Regimul pluviometric va putea fi ușor excedentar în nordul, centrul și estul teritoriului, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Prognoza meteo pe patru săptămâni. Săptămâna 13 – 20 ianuarie 2025

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Pompierii din Săveni – Moș Crăciun pentru trei familii cu mai mulți copii din Crasnaleuca, Coțușca și Săveni

Publicat

Publicitate

Crăciunul înseamnă iubire, dăruire, speranță, credință și familie. Sărbătorile nu sunt un prilej de bucurie pentru toată lumea. Sunt oameni loviți de soartă care privesc viitorul cu ochii în lacrimi și doar un sprijin, uneori neașteptat, le poate reda speranța în suflet.

Pompierii, cunoscuți nu doar pentru curajul lor în lupta cu focul, ci și pentru solidaritatea cu cei aflați în nevoie, au identificat familiile cu mai mulți copii care se confruntă cu dificultăți materiale și au decis să le ofere o mică bucurie înainte de Crăciun. Cu brațele încărcate de pachete cu alimente, dulciuri și jucării, salvatorii de la Stația de Pompieri Săveni și Punctul de Lucru Coțușca au bătut la ușa a trei familii din Crasnaleuca, Coțușca și Săveni care nu mai aveau speranță, oferindu-le nu doar daruri materiale, ci și încrederea că nu sunt singuri.

O mamă singură, care crește patru copii într-o casă modestă din Crasnaleuca, a primit darurile cu lacrimi în ochi. „Nu știam cum vom petrece sărbătorile. Ne-ați adus o rază de lumină într-un moment dificil!”

Într-o altă casă, nouă suflete se luptă, zilnic, cu neajunsurile. „Nu credeam că se gândește cineva la noi. Vă mulțumim pentru faptul că, în ziua de Crăciun, vom putea să stăm cu toții, la masă!”, a spus vizibil emoționată mama copiilor.

De bucurie s-a umplut o altă familie din Coțușca, unde locuiesc patru persoane: părinții și doi copii.

Acțiunea face parte dintr-o serie de evenimente umanitare organizate de pompierii botoșăneni în perioada sărbătorilor, demonstrând astfel dedicarea lor nu doar în intervenții de urgență, ci și în sprijinirea celor vulnerabili.

Publicitate

Prin acest demers, pompierii din Săveni au reușit să aducă spiritul Crăciunului în casele și inimile celor care aveau cea mai mare nevoie.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending