Connect with us
Publicitate

Eveniment

200 de euro de la STAT pentru elevii și studenții care vor să își cumpere calculatoare, în 2023

Publicat

Publicitate

Elevii și studenții din învățământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până în 26 de ani, care provin din familii cu un venit brut lunar de maximum 500 lei pe membru de familie, pot beneficia de un ajutor financiar de 200 de euro pentru a-și cumpăra calculatoare și în 2023, anunță Guvernul, relatează alba24.ro.

„Programul <Euro 200> pentru acordarea unui ajutor financiar elevilor și studenților în vederea achiziționării de calculatoare continuă și în anul 2023, potrivit unei Hotărâri aprobată astăzi (joi – n.r.).

De acest sprijin vor beneficia elevii și studenții din învățământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până în 26 de ani, care provin din familii cu un venit brut lunar de maximum 500 lei pe membru de familie.

Publicitate

Pentru acest an venitul brut lunar pe membru de familie s-a majorat de la 250 de lei la 500 de lei, urmare a evoluției indicelui prețului de consum comunicat de Institutul Național de Statistică în perioada 2022-decembrie – 2004-iunie”, a explicat Dan Cărbunaru.

Bugetul alocat pentru acest an este de 1,7 milioane de lei.

Documente necesare pentru obținerea ajutorului de 200 de euro

Pentru a putea obține ajutorul financiar de la stat, beneficiarii vor completa o cerere-tip pe care o depun la unitatea/instituția de învățământ la care este înscris elevul/studentul.

Publicitate

Cererea va fi completată de studentul care solicită ajutorul financiar sau, în cazul elevilor, de un părinte. De asemenea, cererea va fi însoțită de următoarele documente:

a) copie a certificatului de naștere sau a actului de identitate al elevului/studentului, iar în cazul elevilor, împreună cu o copie a actului de identitate al părintelui/ocrotitorului legal, precum și a actului care să dovedească calitatea de ocrotitor legal, după caz;

b) copii ale certificatelor de naștere sau ale actelor de identitate, după caz, ale celorlalți membri ai familiei;

Publicitate

c) adeverință de la instituțiile de învățământ/unitățile din care să rezulte calitatea de elev sau student a celorlalți frați/surori;

d) acte doveditoare, în original, privind veniturile membrilor familiei.

e) declarație pe propria răspundere a părintelui, tutorelui, reprezentantului legal sau a ocrotitorului legal, după caz, sau dată personal de către persoanele cu vârsta mai mare sau egală cu 18 ani, în sensul că venitul brut lunar pe membru de familie se încadrează în plafonul prevăzut de art. 2 alin. (2) din Legea nr. 269/2004 și că dispun de diferența de bani pentru achiziționarea unui calculator cu o configurație minimă standard.

Publicitate

f) adeverință eliberată de către unitatea de învățământ din care să rezulte media generală/calificativul din anul școlar anterior depunerii cererii pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare, pentru toți elevii, cu excepția elevilor clasei I;

g) adeverință eliberată de către unitatea de învățământ din care să rezulte numărul de absențe nemotivate din anul școlar anterior depunerii cererii pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare, pentru toți elevii, cu excepția elevilor clasei I;

h) adeverință eliberată de către instituția de învățământ din care să rezulte că studentul a promovat minimum 45 de credite în anul universitar anterior depunerii cererii pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare, pentru toți studenții, cu excepția studenților din anul I.

Configurația minimă recomandată

Configurația minimă recomandată a calculatoarelor pentru achiziționarea cărora se acordă ajutor financiar potrivit Legii nr. 269/2004 este următoarea:

a) pentru desktop-procesor cu frecvență nominală minimum 3.0 GHz; HDD minimum 500 GB sau SSD minimum 240 GB; RAM tip DDR3 sau DDR4 minimum 8 GB; monitor LCD sau LED cu diagonală minimum 18.5“ și rezoluție minimum 1920 x 1080; tastatură, mouse optic; cameră web;

b) pentru laptop, notebook, ultrabook și dispozitive echivalente – procesor cu minimum 2 nuclee; RAM tip DDR3 sau DDR4 minimum 8 GB; HDD minimum 500 GB sau SSD minimum 240GB; diagonală minimum 14“; rezoluție minimum 1.366 x 768; cameră web.

Calculatoarele a căror achiziționare se realizează prin ajutor financiar vor cuprinde în mod obligatoriu un sistem de operare licențiat.

sursa: mediafax.ro, edupedu.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Mai multe comune din județul Botoșani, plasate sub COD PORTOCALIU

Publicat

Publicitate

🟠 Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o avertizare nowcasting tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru localitățile Flămânzi, Vorona, Frumușica, Tudora, Cristești, Copălău și Prăjeni.

Aceasta se va manifesta prin grindină de mici și medii dimensiuni, averse torențiale care vor acumula peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și va fi valabilă până la ora 16:30.

Pentru a gestiona în mod operativ situațiile de urgență care ar putea apărea din cauza fenomenelor meteorologice periculoase, pompierii botoșăneni sunt la datorie, pregătiți să intervină cu mijloacele tehnice din dotare.

Publicitate

De asemenea, au fost înștiințate unitățile administrativ-teritoriale vizate cu privire la fenomenele meteorologice prognozate.

Deoarece există riscul producerii unor inundații locale, recomandăm cetățenilor să:

– curețe șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
– nu arunce gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei;
– construiască bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă, în caz de inundație;
– urmărească la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor;
– în cazul unei situații de urgență reale, sesizați evenimentul la numărul unic 112.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Cetățenii vor fi avertizați și prin mesaj RO-ALERT.

#ISU_BOTOSANI #pompierii #salvatorii #prevenire #pregatire #mereuladatorie

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Comunele Vorona și Tudora se află sub COD GALBEN. Se anunță grindină și descărcări electrice

Publicat

Publicitate

Până la ora 16:00, localitățile Vorona și Tudora
se vor afla sub o atenționare meteorologică tip cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Se anunță averse care vor acumula peste 20…35 l/mp, grindină, descărcări electrice, intensificări ale vântului.

Pentru a preveni situațiile de urgență, vă recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

Publicitate

✔️curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
✔️nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei;

✔️ în măsura în care este posibil, dacă vântul bate cu putere, întrerupeți activitățile în aer liber și adăpostiți-vă în locuințe sau în spații care să vă asigure protecția; închideți ușile și ferestrele;
✔️fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

✔️ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
✔️ nu atingeți firele căzute la pământ.

Publicitate

Pe platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență FII PREGĂTIT pot fi consultate ghidurile special create pentru a afla cum vă puteți proteja în diverse situații de urgență, generate de fenomene meteo extreme.

FURTUNĂ: https://fiipregatit.ro/ghid/furtuna/

ℹ️ Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute și din aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Publicitate

#ISU_BOTOSANI #pompierii #salvatorii #prevenire #pregatire #mereuladatorie

Citeste mai mult

Eveniment

Slujbă înălțătoare la Biserica ,,Rosetti”, unde a slujit pr. Cătălin Vatamanu, profesor la Facultatea de Teologie din Iași

Publicat

Publicitate

A doua zi de Paști, luni, 6 mai 2024, la Biserica „Întâmpinarea Domnului” din municipiul Botoșani s-u împletit trei virtuți: lumină, slujire și înnvățătură. Aflându-ne încă în bucuria luminii care s-a revărsat la Învierea Domnului, enoriașii parohiei „Rosetti” au avut parte de o slujire înălțătoare și de un cuvânt de învățătură de „înaltă clasă”. Alături de părintele paroh Gheorghe Grigorași, la săvârșirea Sfintei Liturghii s-a alăturat și părintele Cătălin Vatamanu , conferențiar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Și dacă, de obicei, predica o rostește „invitatul”, părintele Cătălin Vatamanu a conferențiat și aici, adică în afara Faculltăății. Părintele a vorbit în predica sa despre trăirea creștinului în lumina lui Hristos care îndepărtează răutățile din lume.

Pr. Lect. Dr. Cătălin Vatamanu (n. 1978), lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” – Iași, predă Studiul Vechiului Testament, din 2013. Este Doctor în „Exegeza biblică a Vechiului Testament și limba ebraică biblică”, din 2010. A finalizat studiile de Master în „Istoria evreilor și ebraistica” la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași. În 2005–2007 a avut o bursă de cercetare la Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg și Institut für Bibelwissenschaften Halle, Germania. În 2014 a fost distins de Senatul Universității din Iași cu Diploma „Iuventas scientiae” „pentru rezultatele remarcabile obținute în cercetarea științifică”. A fost redactor coordonator al Revistei „Teologie și Viață”, iar în prezent este redactor al Revistei „Studii Teologice”.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Panică într-un bloc din municipiul Botoșani. Incendiu de la o lumânare nesupravegheată. O femeie a ajuns la spital

Publicat

Publicitate

O lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată lângă materiale combustibile a provocat un incendiu în balconul unui apartament de pe strada Vârnav, din municipiul Botoșani. Deși era acasă, proprietara nu și-a dat seama ca ard lucrurile din balcon. Un vecin a observat ca iese fum și a sunat la 112 după ajutor.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu cinci autospeciale de intervenție, trei de stingere, una de descarcerare și o ambulanță SMURD. Proprietara a fost găsită în casă, suferise un atac de panică, a primit îngrijiri medicale la fața locului, dar a refuzat transportul la spital. Incendiul a fost stins în scurt timp, iar apartamentul, situat la etajul II, a fost aerisit. Nu a fost necesară evacuarea persoanelor care locuiesc pe scara respectivă

Evenimentul s-a produs în urmă cu puțin timp.

Publicitate

Astfel pot fi evitate dacă respectați următoarele măsuri:

▪️asigurați-vă că lumânările se află în poziţie verticală şi sunt fixate într-un suport special destinat, astfel încât să nu cadă sau să curgă picături de ceară fierbinte;

▪️ nu lăsați lumânările aprinse dacă trebuie să părăsiţi încăperea;

Publicitate

▪️amplasați întotdeauna lumânările pe o suprafaţă netedă rezistentă la căldură;

▪️ nu puneți lumânările aprinse în apropierea materialelor care se pot aprinde uşor (mobilier, perdele, ziare etc.) sau în locuri unde pot ajunge copiii şi animalele;

▪️ stingeți întotdeauna lumânările înainte de a le muta;

Publicitate

▪️nu adormiţi cu lumânările aprinse.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending