Connect with us
Publicitate

Eveniment

2 mai, Ziua Națională a Tineretului. Ce oraș este capitala tineretului în 2023

Publicat

Publicitate

Ziua Naţională a Tineretului este sărbătorită în fiecare an, în data de 2 mai. Cu acest prilej, în toată țara sunt organizate activități menite să promoveze sprijinirea tineretului.

Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea nr. 425/2004.

Potrivit legii, cu prilejul acestei zile, sunt organizate şi prezentate, prin mijloacele de informare în masă, activităţi sociale, culturale, artistice şi sportive, care vizează domeniile de interes ale tineretului.

Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale care au atribuţii în domeniul tineretului acordă sprijin material, financiar şi organizatoric evenimentelor prilejuite de marcarea acestei zile.

Ziua Naţională a Tineretului, sărbătorită din 2004

Proiectul legislativ privind decretarea acestei zile a fost iniţiat în anul 2004, de 15 deputaţi reprezentând toate formaţiunile politice parlamentare. Respinsă de Senat, la 1 aprilie 2004, propunerea legislativă a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz, la 5 octombrie 2004, iar Legea nr. 425 privind instituirea acestei zile a fost adoptată la 25 octombrie 2004.

Cu prilejul zilei naţionale a tineretului, în reşedinţele de judeţ, dar şi în alte localităţi, autorităţile locale în colaborare cu alţi factori locali şi cu organizaţii non-guvernamentale dedicate tinerilor organizează numeroase manifestări specifice, concerte, seminarii, conferinţe, întreceri pentru a aduce în prim plan importanţa tinerilor la nivelul societăţii.

Publicitate

În fiecare an, un oraș din România devine Capitala Tineretului

Începând din 2016, anual, un oraş din România primeşte titlul de Capitala Tineretului din România.

Capitala Tineretului din România funcţionează pe principii similare cu cele dedicate Capitalei Europene a Tineretului, fiind un program naţional destinat tinerilor, având ca scop dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele româneşti, în general, şi din mediul urban, în mod special.

Desemnarea acestui oraş se face în urma unui concurs de concepte, iar oraşul câştigător este sprijinit financiar, respectiv prin formare şi consultanţă, pentru a implementa iniţiativele din dosarul de candidatură, potrivit portalului www.capitalatineretului.ro.

Publicitate

Primul oraş desemnat Capitala Tineretului din România a fost Timişoara, care a deţinut acest statut în perioada 2 mai 2016-1 mai 2017.

Începând cu 2 mai 2017, Capitala Tineretului din România a fost municipiul Bacău, până la 1 mai 2018.

Apoi Baia Mare a fost desemnată Capitala Tineretului din România pentru perioada 2 mai 2018-1 mai 2019.

Municipiul Iaşi a fost desemnat Capitală a Tineretului din România din anul 2019.

Capitala Tineretului din România în perioada 2 mai 2020-1 mai 2022 a fost municipiul Constanţa, titlul fiind oferit în cadrul celei de-a şasea ediţii a Galei Tineretului din România.

Ecosistemul de tineret şi perspectivele tinerilor

La 2 decembrie 2021, în cadrul Galei Tineretului Clujean, organizată la Cluj-Napoca, municipiul Târgu-Jiu a fost desemnat, online, Capitala Tineretului din România, pentru ediţia 2023, mandatul urmând să se desfăşoare în perioada 1 ianuarie 2023-31 decembrie 2023.

În context, municipiul reşedinţă al judeţului Gorj aduce în atenţie conceptul #YouthURL (UnLearn, ReLearn, Learn), care are drept pilon principal procesul de învăţare, potrivit https://capitalatineretului.ro/.

Priorităţile acestui program, #YouthURL, sunt structurate pe patru direcţii de acţiune: stare de bine, acţiunea tinerilor, ecosistemul de tineret şi perspectivele tinerilor, conform sursei citate.

Capitala Tineretului din România, ediția 2024,  este orașul Ploiești, ce urmează să îşi desfăşoare mandatul în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2024.

Orașul Ploiești aduce în prim-plan „Ploiești, Let’s PLAY!” (Partnership. Lifelong-Learning. Advocacy. YOUth). Prin acesta își doresc să aibă o abordare complexă, dar adaptată și atrăgătoare pentru tineri, asupra conceptelor care au dat naștere acronimului PLAY. Așadar, etapele de dezvățare, reînvățare și învățare, cuprind activități pentru tineri, dar nu numai, și sunt transpuse într-o serie de activități diverse, de la acțiuni de voluntariat, podcasturi, cursuri, consiliere, aplicații mobile, imnul tinerilor, cafenele publice până la competiții și crearea unor spații destinate tinerilor.

sursă: Agerpres

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia. Meteorologii au emis COD GALBEN

Publicat

Publicitate

Hidrologii au actualizat prognoza și au anunțat că există risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia și au emis un cod galben de duminică, de la ora 06:00, până luni, la ora 24:00.

Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE” .

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.

Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate este permanent monitorizată atât prin Centrul Operaţional al inspectoratului, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

 

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

Publicitate

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

▪ curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

▪ nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro ( https://fiipregatit.ro/ghid/ghid-inundatie/) sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Zeci de botoșăneni au cerut intervenția polițiștilor în ultimele 24 de ore

Publicat

Publicitate

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, intervenind la 54 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

 

De asemenea, au fost organizate 4 acțiuni punctuale în cadrul planului de activitate Blocada, unde s-a acționat împreună cu jandarmeria.

 

În cadrul activităților desfășurate, polițiștii au aplicat 169 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 140.000 de lei. Totodată, în urma controalelor efectuate în trafic, au fost reținute 9 certificate de înmatriculare și 7 permise de conducere

 

Publicitate

În aceeași perioadă, au fost surprinse în flagrant delict patru persoane, fiind întocmite dosare penale pentru infracțiuni la regimul rutier și au fost reținute pentru 24 de ore, două persoane.

 

Totodată, a fost emis un ordin de protecție provizoriu pentru infracțiunea de violență în familie.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

FOTO: Elevii de la Liceul „Demostene Botez” Trușești au sărbătorit „Ziua Europeană a limbilor”

Publicat

Publicitate

Elevii de la Liceul „Demostene Botez” Trușești, îndrumați de către profesoarele Ionescu Ana-Claudia și Cosorianu Rebeca, au sărbătorit, ieri, Ziua Europeană a limbilor!

Deviza din acest an “Pace prin diversitate lingvistică”, și-a propus să sublinieze rolul cheie pe care îl joacă diversitatea lingvistică și învățarea limbilor străine în promovarea păcii, a toleranței și a democrației.

„Activitatea interdisciplinară realizată de către elevii de gimnaziu si liceu a avut drept scop stimularea creativității și curiozității copiilor, implicarea acestora fiind plină de entuziasm.În lumea de astăzi din ce în ce mai interconectată și mai interdependentă, competența de comunicare în alte limbi este o abilitate vitală care îți oferă oportunitatea de a te conecta cu lumea din jur într-un mod mai semnificativ, fie în orizontul local, fie la mii de kilometri distanță, pregătindu-ne pentru a concura și a avea succes în economia globală. Mulțumiri cu recunoștință elevilor și cadrelor didactice implicate!”, a declarat profesoara Cătălina Gania.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Botoșani: „Gala Teatrului „Vasilache”. Programul evenimentului

Publicat

Publicitate

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” organizează în data de 29 septembrie 2024 „Gala Teatrului „Vasilache” – Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii în parteneriat cu Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani și Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Botoşani.

Proiectul va debuta la ora 15:00 cu un colocviu susţinut de prof. universitar dr. Călin Ciobotari – directorul Şcolii Doctorale de Teatru din cadrul UNAGE Iaşi cu titlul: „Direcții ale teatrului românesc. Certitudini și îndoieli”.

Tot în cadrul Galei Teatrului „Vasilache”, începând cu ora 18:00 se va lansa albumul aniversar „Teatrul Vasilache – 70 de ani de… tinereţe”.

Ceremonia va continua cu decernarea premiilor oferite spectatorilor câştigători ai Programului „Povestiri din copilărie”, prilejuit de aniversarea zilei de naştere a marelui povestitor Ion Creangă, ediţiile 2023 şi 2024.

Manifestările vor fi încheiate cu spectacolul identitar „Vasilache și Mărioara”.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending