Connect with us

Eveniment

2 mai, Ziua Națională a Tineretului. Ce oraș este capitala tineretului în 2023

Publicat

Publicitate

Ziua Naţională a Tineretului este sărbătorită în fiecare an, în data de 2 mai. Cu acest prilej, în toată țara sunt organizate activități menite să promoveze sprijinirea tineretului.

Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea nr. 425/2004.

Potrivit legii, cu prilejul acestei zile, sunt organizate şi prezentate, prin mijloacele de informare în masă, activităţi sociale, culturale, artistice şi sportive, care vizează domeniile de interes ale tineretului.

Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale care au atribuţii în domeniul tineretului acordă sprijin material, financiar şi organizatoric evenimentelor prilejuite de marcarea acestei zile.

Ziua Naţională a Tineretului, sărbătorită din 2004

Proiectul legislativ privind decretarea acestei zile a fost iniţiat în anul 2004, de 15 deputaţi reprezentând toate formaţiunile politice parlamentare. Respinsă de Senat, la 1 aprilie 2004, propunerea legislativă a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz, la 5 octombrie 2004, iar Legea nr. 425 privind instituirea acestei zile a fost adoptată la 25 octombrie 2004.

Cu prilejul zilei naţionale a tineretului, în reşedinţele de judeţ, dar şi în alte localităţi, autorităţile locale în colaborare cu alţi factori locali şi cu organizaţii non-guvernamentale dedicate tinerilor organizează numeroase manifestări specifice, concerte, seminarii, conferinţe, întreceri pentru a aduce în prim plan importanţa tinerilor la nivelul societăţii.

Publicitate

În fiecare an, un oraș din România devine Capitala Tineretului

Începând din 2016, anual, un oraş din România primeşte titlul de Capitala Tineretului din România.

Capitala Tineretului din România funcţionează pe principii similare cu cele dedicate Capitalei Europene a Tineretului, fiind un program naţional destinat tinerilor, având ca scop dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele româneşti, în general, şi din mediul urban, în mod special.

Desemnarea acestui oraş se face în urma unui concurs de concepte, iar oraşul câştigător este sprijinit financiar, respectiv prin formare şi consultanţă, pentru a implementa iniţiativele din dosarul de candidatură, potrivit portalului www.capitalatineretului.ro.

Primul oraş desemnat Capitala Tineretului din România a fost Timişoara, care a deţinut acest statut în perioada 2 mai 2016-1 mai 2017.

Începând cu 2 mai 2017, Capitala Tineretului din România a fost municipiul Bacău, până la 1 mai 2018.

Apoi Baia Mare a fost desemnată Capitala Tineretului din România pentru perioada 2 mai 2018-1 mai 2019.

Municipiul Iaşi a fost desemnat Capitală a Tineretului din România din anul 2019.

Capitala Tineretului din România în perioada 2 mai 2020-1 mai 2022 a fost municipiul Constanţa, titlul fiind oferit în cadrul celei de-a şasea ediţii a Galei Tineretului din România.

Ecosistemul de tineret şi perspectivele tinerilor

La 2 decembrie 2021, în cadrul Galei Tineretului Clujean, organizată la Cluj-Napoca, municipiul Târgu-Jiu a fost desemnat, online, Capitala Tineretului din România, pentru ediţia 2023, mandatul urmând să se desfăşoare în perioada 1 ianuarie 2023-31 decembrie 2023.

În context, municipiul reşedinţă al judeţului Gorj aduce în atenţie conceptul #YouthURL (UnLearn, ReLearn, Learn), care are drept pilon principal procesul de învăţare, potrivit https://capitalatineretului.ro/.

Priorităţile acestui program, #YouthURL, sunt structurate pe patru direcţii de acţiune: stare de bine, acţiunea tinerilor, ecosistemul de tineret şi perspectivele tinerilor, conform sursei citate.

Capitala Tineretului din România, ediția 2024,  este orașul Ploiești, ce urmează să îşi desfăşoare mandatul în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2024.

Orașul Ploiești aduce în prim-plan „Ploiești, Let’s PLAY!” (Partnership. Lifelong-Learning. Advocacy. YOUth). Prin acesta își doresc să aibă o abordare complexă, dar adaptată și atrăgătoare pentru tineri, asupra conceptelor care au dat naștere acronimului PLAY. Așadar, etapele de dezvățare, reînvățare și învățare, cuprind activități pentru tineri, dar nu numai, și sunt transpuse într-o serie de activități diverse, de la acțiuni de voluntariat, podcasturi, cursuri, consiliere, aplicații mobile, imnul tinerilor, cafenele publice până la competiții și crearea unor spații destinate tinerilor.

sursă: Agerpres

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

George Simion, depășit de Nicușor Dan într-un sondaj IRSOP. Ce procente au fiecare înainte de turul doi al prezidențialelor

Publicat

Publicitate

George Simion, depășit de Nicușor Dan într-un sondaj IRSOP dat publicității joi. Dan ar avea 52%, pe când Simion 48%. Asta după ce, în primul tur, candidatul AUR a obținut un procent dublu de voturi față de candidatul independent. De asemenea, 51% dintre români preferă tandemul Nicușor Dan – Ilie Bolojan pentru conducerea țării, față de tandemul George Simion – Călin Georgescu, scrie alba24.ro

Candidatul independent Nicușor Dan este cotat peste George Simion, candidatul AUR, într-un sondaj de opinie realizat de IRSOP și prezentat joi, 15 mai 2025.

George Simion, depășit de Nicușor Dan: Potrivit rezultatelor, dacă alegerile prezidențiale ar avea loc acum, 52% dintre românii cu intenția fermă de a vota l-ar susține pe Nicușor Dan, în timp ce George Simion ar obține 48% din voturi.

Estimarea privind prezența la urne este de peste 60%, conform analizei IRSOP, prezentate de G4Media.

Sondajul oferă și o perspectivă asupra preferințelor legate de echipa care ar trebui să conducă România.

51% dintre respondenți susțin tandemul Nicușor Dan – Ilie Bolojan, în timp ce 42% ar opta pentru o conducere George Simion – Călin Georgescu.

Publicitate

Cercetarea a fost realizată telefonic, în perioada 10–13 mai 2025, pe un eșantion de 951 de persoane, reprezentativ pentru populația adultă din România. Marja de eroare este de ±3,2%, la un nivel de încredere de 95%.

Sondajul a fost finanțat integral de IRSOP, institut independent de cercetare și consultanță cu o activitate continuă din 1990.

Reprezentanții IRSOP au subliniat că acest studiu are caracter exclusiv informativ, în sprijinul unei dezbateri democratice transparente.

Citeste mai mult

Eveniment

Substanțe periculoase cu destinația Franța oprite la intrarea în țară

Publicat

Publicitate

Echipa comună de control formată din polițiști de frontieră și lucrători vamali a descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui autoturism condus de un bărbat cu cetățenie română, o cutie ce conținea o butelie de freon precum și cantitatea totală de 48 de litri de alcool.

În data de 14 mai a.c., în jurul orei 15.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți, s-a prezentat la controlul de frontieră un bărbat cu cetățenie română, în vârstă de 27 de ani, aflat la volanul unui autoturism ce se deplasa către Franța.

În baza profilului de risc, echipa comună de control a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport, ocazie cu care a fost descoperită o cutie ce conținea o butelie cu freon, cantitatea de 18 litri de vin spumant și 30 litri de băuturi spirtoase.

Persoana în cauză nu deținea autorizație de transport pentru butelia cu freon transportată, iar întreaga cantitate de bunuri, în valoare de aproximativ 3.500 lei, a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor.

În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la transportul și tranzitul de substanțe și preparate periculoase, cu încălcarea prevederilor legale în vigoare, urmând ca, la finalizarea acestora, să fie propuse soluții legale prin unitatea de parchet.

Conform prevederilor legale, pentru bunurile transportate ilegal, persoana a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 10.000 de lei, iar autoturismul a fost reținut până la plata amenzii.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Contrabandă cu băuturi și carne, oprită la frontiera Stânca

Publicat

Publicitate

Echipa comună de control formată din polițiști de frontieră și lucrători vamali a descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui ansamblu auto, condus de un bărbat cu cetățenie română, ascunsă și nedeclarată cantitatea totală de 480 litri de vin, 24 litri de băuturi spirtoase și 240 kilograme carne de porc.

În data de 14 mai a.c., în jurul orei 21.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca, pe sensul de intrare în țară, s-a prezentat la controlul de frontieră un bărbat cu cetățenie română, în vârstă de 41 de ani, aflat la volanul unui ansamblu rutier format dintr-un autocar și o remorcă, ambele înmatriculate în R. Moldova.

În baza profilului de risc, echipa comună de control a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport, ocazie cu care a fost descoperită cantitatea de 480 de litri de vin, 24 litri de băuturi spirtoase și 240 kilograme carne de porc congelată.

Conform prevederilor legale, persoana au fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 10.000 de lei, iar bunurile, în valoare totală de peste 16.275 de lei au fost ridicate în vederea confiscării.

Citeste mai mult

Eveniment

Ei sunt viitorul! Câștigătorii concursului profesional „Trofeul Electricianului”, desfășurat la Botoșani în această săptămână, au fost premiați

Publicat

Publicitate

Cei mai buni specialiști ai companiei Delgaz Grid și elevi de la licee de profil partenere au fost premiați la Trofeul Electricianului 2025

 

  • 27 de specialiști Delgaz Grid și 3 elevi electricieni au urcat pe podium, în cadrul etapei pe companie;
  • Câștigătorii vor reprezenta compania la etapa națională a competiției Trofeul Electricianului care va fi organizată în iulie la Craiova.

 

După două zile de probe teoretice și practice, cei mai buni 27 de specialiști ai Delgaz Grid au fost premiați la cele nouă specializări de la etapa pe companie a concursului profesional „Trofeul Electricianului”, desfășurat la Botoșani în această săptămână.

 

Ei vor reprezenta compania la etapa națională a competiției care va avea loc în luna iulie la Craiova, unde vor concura cu specialiști din mai multe companii de distribuție de energie electrică din țară.

Publicitate

 

La competiția Delgaz Grid încheiată miercuri, 14 mai, au participat peste 130 de electricieni și ingineri din Delgaz Grid și 15 tineri electricieni de la cinci licee de profil din zona Moldovei.

 

Electricienii Delgaz Grid au concurat la specializările: exploatare stații de transformare, exploatare rețele de medie și joasă tensiune, PRAM (protecții și automatizări), măsură energie electrică, montare și reparații echipament primar 110 KV și medie tensiune din stații de transformare, montare și reparații instalații de medie tensiune și joasă tensiune (posturi de transformare, linii electrice aeriene și subterane), defectoscopie linii electrice subterane de medie și joasă tensiune, dispecer energetic de distribuție.

 

În paralel s-a derulat și competiția dedicată inginerilor, aflată la a patra ediție.

 

Evenimentul a inclus, pentru al nouălea an, și Trofeul Electricianului Junior, secțiune la care au participat elevi de la cinci unități de învățământ care au clase cu profil energetic: Colegiul Tehnic N.V. Karpen din Bacău,  Liceul „Dimitrie Leonida” din Iași, Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” din Suceava, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Botoșani și Colegiul Tehnic „Grigore Cobălcescu” din Moinești, Bacău.

 

Șapte electricieni din Suceava, cinci din Iași și câte patru din Botoșani, Bacău, Neamț au urcat pe podium în aplauzele colegilor.

 

La specializarea Dispecer energetic de distribuție, locurile I și II au ajuns la Iași, iar locul III a ajuns la Suceava.

 

La secțiunea pentru ingineri, locurile I și III au ajuns la Suceava, iar locul II la Vaslui.

 

La Trofeul Electricianului Junior, locul I a fost câștigat de Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” Suceava, locul II de Colegiul Tehnic „Grigore Cobălcescu” Moinești, jud. Bacău, iar locul III de Liceul „Dimitrie Leonida” din Iași.

 

În lumea în care trăim electricitatea este oxigenul economiei și al oricăror activități, iar sistemul de distribuție asigură clienților noștri energia de care au nevoie. Acest lucru este posibil doar prin profesionalismul, dedicarea și efortul permanent depus de electricienii și specialiștii noștri care asigură funcționarea rețelelor și echipamentelor. Felicitări pentru rezultatele obținute la Trofeu, dar și pentru activitatea de zi cu zi și vă doresc să vă întoarceți de la etapa națională cu cât mai multe premii”, a declarat Cristian Ifrim, director general adjunct al Delgaz Grid.

 

Ca în fiecare an, în cadrul evenimentului au fost prezenți cu standuri expoziționale producători de echipamente, materiale, dispozitive și unelte, aparate de măsură specifice domeniului, dar, în premieră și firme constructoare de rețele electrice cu care colaborăm.

 

„Trofeul Electricianului” este un eveniment de tradiție, probabil cel mai longeviv și de anvergură concurs profesional din România. Istoria de 48 de ani a competiției începe 1977 și este strâns legată de Moldova și de municipiul Iași, unde a avut loc prima ediție a competiției.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending