Connect with us

Eveniment

19 iulie: Ziua când a murit duhovnicul Arsenie Papacioc. „Dacă nu poţi să-ţi iubeşti vrăjmaşii, măcar să nu-i urăşti”

Publicat

Publicitate

Arhimandritul Arsenie Papacioc, unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți duhovnici din țară, s-a născut în 1914. S-a călugărit de tânăr, la Mănăstirea Sihăstria. A fost egumen la Mănăstirea Slatina, de unde a fost arestat şi dus la Suceava. După ani de detenţie, în 1976, a ajuns la Mănăstirea „Sfânta Maria” – Techirghiol, pe care a păstorit-o până în dimineața zilei de marți, 19 iulie 2011, când s-a mutat la Domnul.

Din invataturile parintelui Arsenie Papacioc

“M-am uitat la voi sa va vad figurile, doar, doar, in felul asta as putea sa va vad si inimile. Faptul ca va aflati aici da de inteles ca va preocupa problema mantuirii, dar mai rational. As vrea sa discutam despre ceva care sa va puna in miscare. Nu teorie, tipic, tipic, si la inima, nimic. Trebuie sa zbori cu amandoua aripile, vertical, fara cea mai mica abatere. Pentru ceea ce a facut Hristos pentru noi, nu e permisa nici cea mai mica abatere. Iar daca se intampla, sa fie fara voia noastra, sa cautam duhovnicul si sa ne dezlegam. Pentru ca nici o nenorocire nu inseamna ceva, daca credinta ramane in picioare. Cel mai mare castig al Satanei este descurajarea noastra in urma unor caderi, slabiciuni. Dragii mei, nu se ajunge sa strabati distante decat pas cu pas, dar sigur. Nu va intreb daca ati auzit de iad. Ati auzit, dar nu-l cunoasteti! Apucati-va de acum de a cunoaste mai intai Raiul. Va cunoasteti dupa identitatea din buletin, dar nu va cunoasteti inimile, posibilitatile.

Dumnezeu ne-a creat numai pentru El

Dragii mei, fiinta omeneasca este cu totul superioara intregii creatii. Umanitatea e superioara ingerilor. Dumnezeu a creat ingerii cu o mare misiune. Ei pot mult, pentru ca sunt curati. Dumnezeu ne-a creat singur, numai pentru El. Nu pentru altceva, cu nici un chip! Ne-a creat ca sa fim impreuna cu El in vecii vecilor, iar pentru asa ceva ne-a creat liberi, dar ne-a asortat, ne-a dat inger pazitor, pe care l-ati uitat! Dar n-ati simtit pe dracul pe spinare ca sa vedeti cat de important e ingerul pazitor impotriva lui. Se spune ca este cu neputinta sa nu mori daca vezi un inger in adevarata lui lumina. Ingerul asta are o misiune grozav de importanta. Toate gandurile si cuvintele tale spre Dumnezeire sunt duse de inger la Dumnezeu.

Nu exista pacat mic

La o conferinta, primeam bilete. Si-mi zice unul ca el are un pacat mic. Dar eu cunosc un pacat si mai mic decat al lui. Adam n-a facut altceva, decat a muscat dintr-un mar. N-a fost impotriva lui Dumnezeu, nu s-a indoit de existenta puterii divine, dar n-a ascultat. Si a rasturnat cerul si pamantul. Nu exista pacat mic! A trebuit sa vina Hristos sa salveze fiinta omeneasca. Si ne-a adus mai mult decat ne-a pierdut Adam! Ne-a dat putinta de a ne indumnezei. Noi, niste fiinte in dimensiunea in care suntem, avem puteri divine! Avem o animalitate in noi si unde inceteaza animalitatea incepe omul. Pana cand, va intrebati, dam voie animalului astuia din noi sa lucreze?

Parintele Arsenie Papacioc – Moartea nu vine sa-i faci o cafea
In viata mea, am fost la multe capataie de muribunzi. Tipete grozave, vedeau dracii, vedeau pacatele exact cum le-au facut! Nu se puteau salva, ca moartea nu vine sa-i faci o cafea! Vine sa te ia. Te duce unde-s faptele, nu discuta. Si toti acestia doreau sa mai traiasca o zi. Ziceti ca-i putin… dar sa vedeti, cand se opreste rasuflarea, ce importanta e o clipa. Justitia divina e incadrata de marea iubire divina, si ne iarta cu o suspinare. Asta m-a facut sa spun ca o clipa poate sa fie un timp si o suspinare poate sa fie o rugaciune. Si un mare traitor a zis ca aceasta clipa e mai mult decat cosul cu lacrimi. Dumnezeu vrea o inima sincera, si nu mii de rugaciuni. Vrea inima noastra. Nimic nu-i mai scump de la Dumnezeu decat timpul. Ni l-a dat ca sa ne salvam. Ne-a suferit, ne-a ingaduit, doar-doar ne-om ridica. Asta e mila lui Dumnezeu – ne tine o viata intreaga! Daca am gasi cu putinta sa intrebam pe cei de sus – ce v-a costat de ati ajuns la atata fericire, raspunsul ar fi: timp, putin timp, petrecut bine. Dumnezeu ne-a creat liberi ca sa luptam, ca harul Lui nu vine la un milog, vine la un erou.

Publicitate

Daca nu poti sa-ti iubesti vrajmasii, macar sa nu-i urasti

A iubi vrajmasii e o porunca, nu un sfat! Eu, care stau de vorba cu multa lume, am simtit ca-mi spun – parinte, pana aici! Fac orice, 1.000 de metanii pe zi, dar sa nu-mi spui sa-mi iubesc dusmanii. Vedeti ghearele dracesti care stapanesc pe fiecare? Daca nu poti sa-ti iubesti vrajmasii, macar sa nu-i urasti, si nu mai esti in balta, ci pe treapta. Sa facem putina cantareala negustoreasca. Focul iadului e o realitate, nu o sperietoare adusa de duhovnici sau parinti in educatia religioasa. Iadul e o mare realitate! Si daca nu ierti, mergi in focul de veci. Focul de acolo e de mii de ori mai tare decat focul de aici, si-i fara lumina. Nu te vezi cu cineva! Si nu stai acolo un timp, ci o vesnicie! Dati-va seama, ingrozitor! Pentru ca nu numai suferinta fizica te macina, ci si faptul ca esti rupt de iubirea lui Dumnezeu pe vesnicie. Te ingrozeste vesnicia asta, mai fratilor! Te plictisesc de multe ori chiar niste bunatati, ca te saturi de ele.

40 de ani erau un timp si nu o vesnicie

Unui oarecare ins i s-au descoperit suferintele din iad. Pana la glezne era unul in foc si tipa groaznic. Si l-a intrebat asta – de ce tipi asa? Pentru ca vesnic sunt in focul asta! Si a mers de a dat de altul care era in foc pana la gat; dar asta se bucura din cand in cand. Si a spus: cu mult mai mult sunt in foc decat altii, dar ma bucur cand se mai face cate unul din neamul meu preot, si peste 40 de ani ma scoate de aici. Vedeti, psihologic, 40 de ani erau un timp si nu o vesnicie. Era fericit pentru ca avea o nadejde.

Fratilor, la judecata vom fi intrebati: de ce n-ai iubit? Pentru ca am dusmanit, pentru ca am vorbit de rau, pentru ca am ucis! Luptati, de ce nu vreti sa cereti harul lui Dumnezeu? Cand vin ispite de tot felul, strigati la Hristos: Doamne Iisuse, Doamne Iisuse! Nu stati in virtutea inertiei, traiti fiecare moment. E greu, dar Dumnezeu va intelege, vrea sa va ajute. Ne urmareste pentru ca ne iubeste. Hai sa ne iubim!”

Nu fa cruce cantand ca la mandolina!

Atunci cand facem crucea ne plecam Sfintei Treimi. Cand ridici mana la frunte, toata inaltimea, Tatal, apoi, toata adancimea, Fiul si duci la umeri, toata latimea, Sfantul Duh.

De aceea fuge dracul de cruce! Dar daca o faci asa, ca si cum ai canta la mandolina, atunci nu stiu care draci vor mai fugi, mai mult ii incurajezi.

Sursa: Ziarul Lumina

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

FOTO: Misiune economică a CCIA Botoșani la evenimentul „Fabricat în Moldova”

Publicat

Publicitate

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani a organizat, în data de 29 ianuarie 2025, o misiune economică în Republica Moldova, având ca destinație Chișinău, unde a avut loc Fabricat în Moldova, cel mai important eveniment de business din țara vecină.

La această acțiune economică au participat 22 de firme din județul Botoșani, active în diverse domenii precum:
🔹 Producția echipamentelor electrice de medie și joasă tensiune
🔹 IT
🔹 HORECA
🔹 Construcții
🔹 Industria textilă
🔹 Comerț
🔹 Consultanță și traduceri autorizate
🔹 Domeniul farmaceutic

În cadrul evenimentului, delegația botoșăneană a avut ocazia să viziteze cele 350 de standuri expoziționale și să participe la întâlniri B2B cu agenți economici din Republica Moldova. Scopul principal al acestor întâlniri a fost stabilirea unor contacte directe, explorarea de noi oportunități de afaceri și dezvoltarea unor parteneriate pe termen lung.

Această misiune economică face parte din strategia CCIA Botoșani de sprijinire a mediului de afaceri local, facilitând accesul firmelor botoșănene la piețe externe și promovând colaborarea economică transfrontalieră.

Prezența companiilor botoșănene la Fabricat în Moldova subliniază interesul crescut pentru dezvoltarea relațiilor comerciale între România și Republica Moldova, având în vedere potențialul de cooperare în multiple sectoare economice.

CCIA Botoșani își reafirmă angajamentul de a susține antreprenorii locali și de a facilita accesul acestora la evenimente internaționale relevante, menite să contribuie la creșterea competitivității și dezvoltarea afacerilor.

Publicitate

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

30 Ianuarie – TĂCEREA e tot VIOLENȚĂ! VOCEA ta e SOLUȚIA! Ziua internațională a nonviolenței în școli

Publicat

Publicitate

Cu prilejul ZILEI INTERNAȚIONALE A NONVIOLENȚEI ÎN ȘCOLI și respectiv în cadrul Campaniei ”TĂCEREA e tot VIOLENȚĂ! VOCEA ta e SOLUȚIA!”, astăzi – 30 ianuarie, polițiștii Biroului Siguranța Școlară, cu sprijinul partenerilor instituționali, au desfășurat activități preventiv-educative cu elevii din învățământul preuniversitar.

 

Municipiul Dorohoi a găzduit astăzi o întâlnire a polițiștilor de siguranță școlară cu elevi ai unităților de învățământ liceal. Activitatea s-a desfășurat cu sprijinul și  cooperarea Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani, respectiv conducerilor unităților de învățământ.

Elevii Colegiului Național ”Grigore Ghica” Dorohoi și respectiv ai Liceului Tehnologic ”Regina Maria” Dorohoi au fost antrenați în discuții legate de aspecte precum:

  • implicațiile legale ale unui comportament violent
  • instrumentele și tehnicile non-violente de soluționare a unui conflict
  • reacțiile adecvate în situația confruntării cu manifestări agresive ale altor persoane
  • importanța sesizării imediate de către oricine ia cunoștință de producerea unor conflicte
  • importanța relaționării armonioase în școală, familie și societate.

 

La activitate au participat peste 250 de elevi și cadre didactice care învață/profesează în unitățile de învățământ menționate anterior.

Publicitate

 

Prilejuit de marcarea Zilei Internaționale a Nonviolenței în Școli, activități similare celor anterior menționate au fost desfășurate și în alte unități de învățământ din județ, prin grija polițiștilor din structurile de ordine publică, atât în mediul urban, cât și în rural.

 

Citeste mai mult

Cultura

Muzeul Județean Botoșani, participant la vernisajul expoziției „Tehnici tradiționale de țesere a scoarțelor în România și Republica Moldova”

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani anunță participarea, în calitate de partener, la vernisajul expoziției „Tehnici tradiționale de țesere a scoarțelor în România și Republica Moldova”, eveniment găzduit de Muzeul Național al Țăranului Român din București – instituție care își serbează cu respectivul prilej 35 de ani de la reînființare – și programat pentru miercuri, 5 februarie 2025, de la ora 18.00, în Sala Noua Galerie.

Alături de Muzeul Județean Botoșani, reprezentat prin Muzeul de Etnografie, vastul demers expozițional mai angrenează Muzeul Olteniei Craiova – Secția Etnografie, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Astra din Sibiu, Muzeul de Etnografie din Piatra Neamț, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Baia Mare și Muzeul Maramureșului din Sighetul Marmației.

Demersul expozițional încorporează covoare și țesături reprezentative pentru specificul regional al Moldovei, Transilvaniei, Maramureșului, Banatului, Munteniei, Olteniei și Basarabiei, anvergura cronologică a pieselor etalate întinzându-se între secolele XVIII-XX. Valențele identitare și comunitare, tradiționale și estetice, ritualice și funcționale ale ansamblului exponatelor vor permite publicului vizitator imersiunea în spectaculosul univers etnografic autohton. Expoziția va putea fi vizitată în Sala Noua Galerie, în perioada 5 februarie – 23 martie 2025, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00; lunea, marțea și cu ocazia sărbătorilor legale va fi închisă.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Zona Bucovina din municipiul Botoșani rămâne fără apă. Cei afectați sunt rugați să-și facă rezerve

Publicat

Publicitate

Pentru efectuarea lucrărilor de remediere a unei avarii survenite pe conducta de alimentare apă cu diametrul de 375 mm, situată în zona intersecției străzii Nicolae Iorga cu B-dul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani,  S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani anunță că furnizarea apei ar putea fi  întreruptă temporar sau să se înregistreze o scădere a presiunii în anumite zone, mâine, 31 ianuarie 2025, în intervalul orar 09:00-15:00.

Sunt afectați consumatorii ce locuiesc în patrulaterul format din străzile: Bucovina (de la intersecția cu Nicolae Iorga, până la intersecția cu Maxim Gorki), Maxim Gorki (până la intersecția cu B-dul Mihai Eminescu), B-dul Mihai Eminescu (până la intersecția cu Nicolae Iorga), precum și pe străzile interioare adiacente acestora.

Pentru a evita efectele negative, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani recomandă utilizatorilor din zonele afectate să-și creeze minime rezerve de apă.

„Ne cerem scuze față de abonați și îi asigurăm că se va interveni cu operativitate pentru finalizarea lucrărilor, astfel încât disconfortul creat să fie cât mai redus”, transmit oficialii NOva Apaserv.

 

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending