Connect with us
Publicitate

Eveniment

18 CANDIDAȚI pentru România. Cine sunt cei care vor să devină PREȘEDINTE. Termenul pentru depunerea candidaturilor s-a încheiat

Publicat

Publicitate

Termenul pentru depunerea, la Biroul Electoral Central, a candidaturilor la funcţia de preşedinte al României s-a încheiat sâmbătă seara, la ora 24,00, relatează agerpres.ro.

Potrivit calendarului electoral, pe data de 10 octombrie candidaturile rămân definitive.

În termen de 48 de ore de la data rămânerii definitive a candidaturilor (12 octombrie), are loc stabilirea ordinii de înscriere în buletinul de vot.

Pentru alegerile de la sfârşitul lunii noiembrie şi-au depus candidaturile (în ordinea înregistrării lor la Biroul Electoral Central):

* George Simion – Alianţa pentru Unirea Românilor

* Elena Lasconi – Uniunea Salvaţi România

Publicitate

* Călin Georgescu – candidat independent

* Nicolae Ciucă – Partidul Naţional Liberal

* Kelemen Hunor – Uniunea Democrată Maghiară din România

Publicitate

* Mircea Geoană – candidat independent

* Diana Iovanovici-Şoşoacă – Partidul S.O.S. România

* Cristian Diaconescu – candidat independent

* Cristian Terheş – Partidul Naţional Conservator Român

* Ana Birchall – candidat independent

* Marcel Ciolacu – Partidul Social Democrat

* Ludovic Orban – Forţa Dreptei

* Silviu Predoiu – Partidul Liga Acţiunii Naţionale

* Oana Creţu – Partidul Social Democrat Unit

* Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie

* Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru – partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională

* Ciprian-Romeo Mega – candidat independent

* Răzvan-Nicolae Constantinescu – Partidul Patrioţii Poporului Român

Singura înregistrare de candidatură respinsă până în prezent de Biroul Electoral Central a fost cea a lui Miron Cozma. Acesta a depus, în termen, doar o cerere de admitere a candidaturii independente şi a precizat că lista susţinătorilor necesară în vederea înregistrării candidaturii la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024 a fost lăsată în custodia Autorităţii Electorale Permanente şi a BEC pentru alegerea preşedintelui României din anul 2019. Miron Cozma a solicitat valorificarea acestei liste din 2019, însă lista susţinătorilor depusă la scrutinele precedente nu poate reprezenta îndeplinirea condiţiei prevăzute de lege. De asemenea, candidatul nu a depus, pe lângă lista susţinătorilor, nici declaraţia de acceptare a candidaturii, declaraţia de avere, declaraţia de interese, declaraţia pe propria răspundere, în sensul că a avut sau nu calitatea de lucrător al Securităţi sau de colaborator al acesteia, după cum a informat BEC.

În urma unor contestaţii depuse la Curtea Constituţională a României, candidatura Dianei Iovanovici-Şoşoacă la funcţia de preşedinte a fost anulată, iar aceasta nu mai are o altă cale de atac.

Conform art. 29 alin. (2) şi art. 30 alin. (6) din Legea nr. 370/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Biroul Electoral Central urmează să se pronunţe cu privire la înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor şi a semnelor electorale, după caz, în termen de cel mult 48 de ore de la depunerea acestora.

Astfel, în prezent se află încă în analiză, în termenul prevăzut de lege, candidaturile depuse vineri şi sâmbătă şi anume: Cristian Diaconescu, Cristian Terheş, Ana Birchall, Marcel Ciolacu, Ludovic Orban, Silviu Predoiu, Oana Creţu, Sebastian-Constantin Popescu, Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru, Ciprian-Romeo Mega şi Răzvan-Nicolae Constantinescu.

Deciziile BEC pot fi contestate la Curtea Constituţională.

***

Primul tur al alegerilor prezidenţiale este programat pentru data de 24 noiembrie.

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale începe oficial pe data de 25 octombrie şi se încheie pe 23 noiembrie, la ora 7,00.

Pe 22 noiembrie, la ora 12,00, începe votarea în diaspora. A doua zi a votării în străinătate este 23 noiembrie, românii din afară având dreptul să îşi exercite votul până la ora 21,00.

Cel de-al doilea tur de scrutin este programat pentru data de 8 decembrie.

Sura foto ilustrativ: Digitaliada.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Sărbătoare la Toastmasters Botoșani. Clubul celor care și-au depășit frica de a vorbi în public împlinește 10 ani de la înființare

Publicat

Publicitate

Este sărbătoare mare la Toastmasters Botoșani, pentru că pe 9 octombrie clubul împlinește 10 ani de la prima întâlnire. Cu această ocazie, structura dedicată dezvoltării personale și susținerii tuturor celor care vor să lupte cu emoțiile vorbitului în public organizează o ședință festivă.

Evenimentul va avea loc joi în aula Colegiului Național „A.T. Laurian”, începând cu ora 18,30, când sunt așteptați actualii și foștii membri, musafirii de peste ani, precum și toți botoșănenii ce vor să afle ce înseamnă și, mai ales, ce a însemnat Toastmasters în acești ani. Întâlnirea va avea discursuri pregătite de acasă, dar și-a rezervat și  momente de sărbătoare, în cinstea numărului rotund de ani.

Clubul de oratorie și leadership este unul dintre cele 20 din întreaga țară și s-a înființat în 2014, când câțiva entuziaști au văzut distracția și spiritul de autodezvoltare al clubului din Suceava, invitându-i pe membrii de aici să vină la Botoșani și să ajute la nașterea unei noi familii Toastmasters. Prima întâlnire a fost, așadar, pe 9 octombrie 2014, iar deschiderea oficială a clubului s-a făcut pe 7 aprilie în anul următor. A funcționat de-a lungul timpului în Biblioteca Județeana „Mihai Eminescu”,  în Camera de Comerț, Industrie și Agricultură, în Irish Pub, Carrefour, a trecut prin online în perioada pandemiei, pentru ca acum să fie găzduit de Cambridge Star.

Membrii Toastmasters, alături de orice musafir doritor să lupte cu emoțiile și să încerce măiestria de a vorbi ca un adevărat leader, exersează în fiecare joi, creând un mediu de dezvoltare și sprijin reciproc, de divertisment și învățare în același timp.

Clubul botoșănean a avut în cei 10 ani câteva sute de membri și este mereu deschis. Oameni de afaceri, antreprenori, profesori, studenți, elevi, pensionari, polițiști, psihologi, actori și mulți alții au învățat să vorbească în public mai bine decât o făceau, au împărtășit din experiența lor. Cei mai curajoși au participat la concursurile organizate semestrial pe diferite niveluri și regiuni și au ținut să fie de față în taberele de instrucție și relaxare ce se țin frecvent în locuri impresionante, creând amintiri ce merită să fie povestite peste ani.

Toastmasters Botoșani s-a implicat, în acești ani, și în acțiuni de voluntariat, sprijinind comunitatea locală prin organizarea unor workshop-uri în liceele botoșănene, învățându-i pe tinerii botoșăneni trucurile necesare pentru a-și controla emoțiile și pentru a avea discursuri mai sigure și convingătoare. Unul dintre aceste proiecte s-a derulat chiar în acest an și s-a bucurat de mare priză în rândul liceenilor.

Publicitate

Sărbătoarea celor de la Toastmasters este dublă, chiar, pentru că tot în această lună se împlinesc 100 de ani de când s-a născut conceptul. Apărut în America și extins, mai apoi, în întreaga lume, clubul de oratorie și leadership poate fi surprins alături de societatea ultimului secol în toate marile momente prin care istoria le-a adus.

În acest moment sunt peste 14.000 de cluburi Toastmasters în întreaga lume, rețeaua punând la dispoziția celor interesați căi de dezvoltare personală, o structură complexă a ședințelor, cu momente educaționale dar și amuzante sau inspiraționale, cu roluri specifice asumate de voluntari ce găsesc timp să fie la dispoziția celor ce vor să învețe, să se relaxeze sau să-și găsească o a doua familie.

„Îi așteptăm pe toți botoșănenii ce au amintiri legate de Toastmasters să ne fie aproape joi seară, în aula Laurianului. Vrem să depănăm amintiri, să ne bucurăm din nou de marea familie care suntem. Sperăm că foștii membri vor afla și vor veni, ne vor povesti cât de mult au contat experiențele trăite împreună. Va fi o seară frumoasă!”, a declarat George Bogdan Pamparău, actualul președinte al Toastmasters Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Biserica cu hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Dracșani a fost resfințită de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul

Publicat

Publicitate

Biserica cu hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Dracșani a fost resfințită ieri de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor alături de un sobor de preoți și diaconi. Alături de înalții prelați, la slujbă au participat și mai multe oficialități, printre care și președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Elena Federovici dar și fostul ministru al muncii, deputatul Marius Budăi.

Biserica a fost construită între anii 1914-1931 în timpul păstoririi preotului Gheorghe Crudu, fiind ctitoria prințului Nicolae D. Ghica, iar în decursul timpul Sfântul lăcas a trecut prin mai multe etape de restaurare și înnoire, prin purtarea de grijă a păstorilor sufletești ai acestei comunități parohiale, prima de acest fel fiind cea din anul 1949 când, în urma unui trăsnet, cafasul bisericii a ars, iar pictura a fost degradată.

Începând cu anul 2008 cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, s-au desfășurat noi lucrări de reabilitare la exteriorul și interiorul bisericii astfel, a fost refăcut acoperișul și s-a montat o nouă învelitoare, fațadele exterioare au fost restaurare, s-a refăcut pardoseala și s-a introdus încălzirea centrală. Pictura, în tehnica Al Fresco, a fost reabilitată, între anii 2009- 2916. Pe lângă acestea, s-a construit ansamblul parohial care cuprinde camera mortuoară, sala praznicală, bucătăria și locuința. De asemenea a fost refăcut gardul din fața bisericii în care au fost încadrate două icoane lucrate în tehnica mozaic.

Lucrările s-au desfășurat sub coordonarea și  cu purtarea de grijă a  preotului paroh Gavril_Popa, fiind posibile prin jertfa și dărnicia credincioșilor din parohie la care s-au adăugat eforturile altor donatori și binefăcători.

“A zidi, ori a restaura o biserică, un loc de rugăciune unde omul se întâlnește cu Hristos, un loc unde sălășluiește Dumnezeu Cel Întreit în Persoane, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, un loc unde mii de oameni, în zeci sau poate sute de ani, vor aduce slavă şi rugăciune lui Dumnezeu este un mare dar, o mare binecuvântare.

Este un dar pentru că toți ctitorii și binefăcătorii care au ajutat la ridicarea și înfrumusețarea altarului sfânt vor rămâne în istorie, însă nu doar în istoria localității, ci mai ales în istoria mântuirii, la Dumnezeu.

Publicitate

A zidi un altar sfânt este o jertfă și doar cei care împlinesc o astfel de jertfă știu cât de greu și minunat este acest sacrificiu, pentru că cere să-ți pui tot sufletul, timpul, puterea, în slujba acestui ideal, după cuvintele poetului Tudor Arghezi: „Altarul ca să fie și pietrele să ție/Cer inima și viața zidite-n temelie”!

Felicitări Părinte Paroh. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a transmis președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Elena Federovici.

Iată și câteva imagini de la fața locului:

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Când intră banii pe VOUCHERE SOCIALE în luna octombrie. Amenzi uriașe dacă sunt folosite incorect

Publicat

Publicitate

Peste 2,6 milioane de români vor primi în luna octombrie o nouă tranşă de 250 lei pentru cumpărarea de alimente, a anunţat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, relatează alba24.ro.

Cardurile de alimente (tichetele sociale) vor fi încărcate din data de 15 octombrie. Atenție: din 2025, valoarea lor va fi redusă la jumătate. 

Per total, în acest an, beneficiarii de vouchere sociale mai au de încasat 500 de lei, în două tranșe.

De menționat că după recalcularea pensiilor, Guvernul a majorat plafonul veniturilor de la care se acordă voucherele sociale. Noul plafon este acum de 2.210 lei.

Vouchere sociale: Când intră banii pe octombrie și ce se întâmplă dacă nu le folosești corect

După data la care intră banii pe voucherele sociale, va fi urmărită respectarea indicațiilor de folosire a lor.

Publicitate

Sunt prevăzute amenzi uriașe pentru cei care folosesc incorect aceste carduri sociale.

Amenda care poate fi primită de cei care folosesc incorect cardurile sociale este de 2.600 de lei (persoane fizice), dar aceasta poate ajunge la 6.500 de lei pentru comercianți.

Prin intermediul cardurilor sociale 2024 nu se pot cumpăra alcool sau țigări.

Publicitate

Se poate, cumpăra însă orice produs alimentar de la comercianții parteneri. De exemplu, carne, pâine, ulei, făină, zahăr, cafea, bulion, conserve, apă, legume, brânzeturi.

De asemenea, se pot cumpăra mese calde de la partenerii din lanțurile de supermarketuri, dar și magazinele mai mici.

Beneficiarii acestui sprijin acordat de Guvernul României sunt:

  • persoanele – copii şi adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.210 lei;
  • familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;
  • familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;
  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.210 lei;
  • persoanele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Cardurile sociale pot fi utilizate pentru alimente sau pentru mese calde.

Până la această dată, beneficiarii de carduri de alimente au primit tranşa de 250 de lei pentru alimente în lunile februarie, aprilie, iunie şi august. Astfel, mai rămân de virat doar două tranşe, în lunile octombrie şi decembrie, însumând 500 de lei.

Situații întâlnite de beneficiari, explicate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

  • Am primit cardul, dar nu este încărcat

Sunt câteva situații în care, din motive tehnice, confirmarea distribuirii cardului către fiecare beneficiar se efectuează cu întârziere.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene nu poate efectua plata până nu primește această confirmare de la C.N. Poșta Română.

Dacă aveți card și nu este încărcat, sunați la 031.9268.

  • Am pierdut cardul / cardul nu funcționează

Beneficiarul care a pierdut/nu îi funcționează cardul social trebuie să anunțe emitentul, apelând serviciul de Asistență Clienți sau utilizând aplicația mobilă a emitentului.

Emiterea unui nou card și expedierea la adresa emitentului se vor face, prin grija emitentului, în termen de 60 de zile de la data la care cardul a fost declarat pierdut.

Numerele de telefon oficiale sunt următoarele:

– Edenred: 021 301 33 03

– Sodexo: 021 204 46 64

– UP România: 0374 66 22 73

  • De unde pot cumpăra alimente/mese calde

Listele cu operatorii economici unde pot fi utilizare voucherele sunt disponibile pe www.fonduri-ue.ro/vouchere. Ele sunt verificate săptămânal, iar dacă există modificări, sunt publicate pe site-ul MIPE.

Carduri sociale de 250 de lei pentru alimente: din 2025, valoarea voucherelor se reduce la jumătate

În cursul anul 2024, cardurile de alimente (tichetele sociale) vor fi încărcate cu câte o tranșă de 250 lei, o dată la două luni.

În perioada 2025 – 2027, acestea vor avea o valoare nominală de 125 lei.

Citeste mai mult

Eveniment

Astăzi se joacă ultimele trei partide din etapa a 12-a din Superliga de Fotbal. FC Botoşani speră să bată Rapidul pe municipal

Publicat

Publicitate

Astăzi, duminică, se vor juca ultimele trei partide din etapa a 12-a a Superligii de fotbal. Rapid va juca la Botoşani, FC Hermannstadt va primi vizita celor de la Sepsi Sf.Gheorghe, iar FCSB va întâlni pe teren propriu formaţia Gloria Buzău, relatează mediafax.ro.

FC Hermannstadt-Sepsi Sf.Gheorghe va începe la ora 13.30. Se vor întâlni două formaţii care şi-au propus să ajungă în play-off. Mai aproape sunt sibienii care au 13 puncte şi se află pe locul 9. Sepsi, însă, are un început prost de campionat şi ocupă locul 14 cu 11 puncte.

Al doilea meci al zilei, cel mai important pentru noi, FC Botoşani – Rapid Bucureşti, va începe la ora 18.15. Moldovenii sunt pe ultimul loc având doar 8 puncte, în timp ce rapidiştii sunt pe 10 cu 13 puncte. În încercarea de a securiza așteptările băieților lui Liviu Ciobotariu, unul dintre sponsorii FC Botoșani, Electroalfa, pune la bătaie o primă consistentă.

„Jucăm acasă, vrem să oferim spectacol fotbalistic oamenilor care vin la stadion. Sper să fie stadionul plin, să ne încurajeze, să fie alături de noi. Pentru noi este foarte important să reuşim să câştigăm acest joc, pentru că nu ne-am mai bucurat de foarte mult timp, de la meciul cu UTA. A trecut o perioadă lungă şi jucătorii, noi cei din staff, conducerea, ne dorim foarte mult acest lucru, ca duminică să terminăm cu o evoluţie foarte bună şi cu o victorie. Nu va fi uşor, pentru că şi Rapidul vine după un rezultat de egalitate acasă cu Oţelul, şi vor veni foarte motivaţi aici. Am convingerea că, cu fanii alături timp de 90 de minute, noi vom fi cei care ne vom bucura la finalul partidei”, a declarat Liviu Ciobotariu, potrivit siteului oficial  al FC Botoșani.

În ultima partidă a etapei a 12-a se vor întâlni FCSB şi Gloria Buzău. Meciul va începe la ora 21.00. Campionii sunt doar pe locul 11 cu 13 puncte, în timp ce buzoienii sunt pe penultimul loc având 10 puncte.

Celelalte partide ale etapei a 12-a s-au jucat zilele trecute. Sâmbătă, CFR Cluj a învins Poli Iaşi, scor 2-1, iar Oţelul Galaţi şi Univ. Craiova au terminat la egalitate, 1-1.

Publicitate

Tot sâmbătă, Unirea Slobozia şi U Cluj au încheiat la egalitate, scor 2-2. Gazdele au condus cu 2-0 la pauză, dar clujenii au revenit în partea a doua a meciului şi au reuşit să egaleze.

Vineri s-au jucat partidele UTA Arad-Petrolul Ploieşti 3-1 şi Farul Constanţa-Dinamo Bucureşti 1-1.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending