Connect with us

Actualitate

16 septembrie: Ziua internaţională pentru protecţia stratului de ozon

Publicat

Publicitate

Ziua internaţională pentru protecţia stratului de ozon este marcată, anual, la 16 septembrie. În 2023, tema zilei este „Montreal Protocol: fixing the ozone layer and reducing climate change”, potrivit https://ozone.unep.org/, fiind marcate realizările Protocolului de la Montreal în repararea stratului de ozon şi reducerea schimbărilor climatice.

Protocolul de la Montreal (la Convenţia de la Viena pentru protecţia stratului de ozon adoptată şi semnată de 28 de ţări la 22 martie 1985) pentru protejarea stratului de ozon prin eliminarea treptată a substanţelor chimice care îl epuizează, respectiv a clorofluorocarburilor (CFC), a fost semnat la 16 septembrie 1987. Această eliminare treptată include atât producţia, cât şi consumul de substanţe care diminuează stratul de ozon (ODS).

Protocolul de la Montreal a suferit o serie de modificări prin semnarea unor amendamente: Amendamentul de la Londra (1990; intrat în vigoare la 10 august 1992), Amendamentul de la Copenhaga (1992; intrat în vigoare la 14 iunie 1994), Amendamentul de la Montreal (1997; intrat în vigoare la 10 noiembrie 1999) şi Amendamentul de la Beijing (1999; intrat în vigoare la 25 februarie 2002), potrivit https://ozone.unep.org/.

Convenţia de la Viena şi Protocolul de la Montreal deveneau, la 16 septembrie 2009, primele tratate din istoria Organizaţiei Naţiunilor Unite, care erau universal ratificate, potrivit https://www.un.org/.

La 1 ianuarie 2019, a intrat în vigoare un nou amendament – Amendamentul de la Kigali, Rwanda, adoptat la 15 octombrie 2016 – în vederea eliminării progresive a hidrofluorocarburilor (HFC), gaze cu efect de seră cu potenţial puternic de încălzire climatică şi dăunătoare mediului.

Cea mai recentă actualizare a Grupului de Evaluare Ştiinţifică a Protocolului de la Montreal a confirmat că recuperarea stratului de ozon este pe drumul cel bun, iar nivelurile de ozon sunt de aşteptat să revină la nivelurile din 1980, până în jurul anului 2066, în Antarctica. Prin interzicerea substanţelor care epuizează stratul de ozon, ceea ce permite, apoi, refacerea lentă a acestuia, tratatul protejează, de asemenea, milioane de oameni de cancerul de piele şi de cataractă oculară, protejează ecosistemele şi încetineşte schimbările climatice – deoarece multe substanţe care epuizează stratul de ozon sunt şi gaze ce provoacă încălzirea climei.

Publicitate

Cu toate acestea, munca şi beneficiile Protocolului de la Montreal sunt departe de a fi încheiate. Amendamentul de la Kigali, din 2016, urmăreşte să reducă treptat producţia şi consumul de hidrofluorocarburi (HFC) – gaze puternice de încălzire a climei care au înlocuit substanţele care epuizează stratul de ozon în industria de răcire. Ratificarea universală a amendamentului şi punerea în aplicare integrală sunt cruciale, din mai multe motive.

Planeta se încălzeşte, ceea ce creşte nevoia de aer condiţionat în case, şcoli şi locuri de muncă. În acelaşi timp, extinderea accesului la lanţul frigorific durabil – pentru a menţine alimentele proaspete şi vaccinurile viabile – este esenţială pentru a îndeplini aspiraţiile de dezvoltare durabilă. Această creştere a răcirii trebuie să fie durabilă, ceea ce înseamnă atât găsirea de alternative sigure şi ecologice la HFC, cât şi creşterea eficienţei energetice a echipamentelor de răcire. Prin eliminarea treptată a HFC, Amendamentul de la Kigali poate duce la evitarea încălzirii cu până la 0,5°C până în 2100. Implementarea măsurilor de eficienţă energetică ar putea dubla această cifră, conform https://ozone.unep.org/.

Ozonul este un strat fragil de gaz, format din trei atomi de oxigen, situat în zonele superioare ale atmosferei, în stratosferă, la o altitudine cuprinsă între 19 şi 48 km, cu rolul de a proteja Pământul de razele ultraviolete (UV) ale soarelui. De-a lungul timpului, viaţa pe Pământ s-a adaptat la un anumit nivel de radiaţii UV, creşterea nivelului acestora putând provoca distrugerea treptată a organismelor şi a ecosistemelor.

În 1974, chimiştii Sherwood Rowland şi Mario Molina, de la Universitatea Irvine din California, au publicat un articol care detalia reacţiile asupra stratului de ozon al gazelor clorofluorocarbonate (CFC) sau freoni, gaze utilizate în mod obişnuit în spray-urile cu aerosoli şi ca lichide de răcire în frigidere. Pe măsură ce ajung în stratosferă, razele UV ale soarelui descompun CFC-urile în substanţe care conţin clor. În 1985, o echipă de oameni de ştiinţă englezi a descoperit o gaură în stratul de ozon peste Antarctica, care a fost ulterior legată de CFC-uri. „Gaura” este, de fapt, o zonă a stratosferei cu concentraţii extrem de scăzute de ozon care reapare în fiecare an la începutul primăverii emisferei sudice (din august până în octombrie). Primăvara aduce lumina soarelui, care eliberează clor în norii stratosferici, arată https://www.nationalgeographic.com/.

Oamenii de ştiinţă, cărora li s-a alăturat şi Paul J. Crutzen, au devenit laureaţi ai Premiului Nobel pentru Chimie, în 1995, o recompensă acordată „pentru munca lor în chimia atmosferică, în special în ceea ce priveşte formarea şi descompunerea ozonului”, potrivit https://www.nobelprize.org/. Cercetarea inovatoare a concluzionat că atmosfera are o „capacitate finită de absorbţie a atomilor de clor” din stratosferă. Un atom de clor poate distruge mai mult de 100.000 de molecule de ozon, potrivit Agenţiei SUA pentru Protecţia Mediului, epuizând ozonul mult mai repede decât poate fi înlocuit.

În 1994, prin Rezoluţia nr. 49/114, Adunarea Generală a ONU a proclamat ziua de 16 septembrie, data la care a fost semnat Protocolul de la Montreal, drept Ziua internaţională pentru protecţia stratului de ozon, toate statele lumii fiind invitate să sărbătorească prin diverse acţiuni în concordanţă cu obiectivul principal al Protocolului şi a Amendamentelor sale, se arată pe site-ul oficial al ONU.

România a aderat la Convenţia de la Viena şi la Protocolul de la Montreal prin Legea nr. 84 din 3 decembrie 1993. Totodată, a acceptat amendamentele amintite mai sus, inclusiv pe cel adoptat la Kigali în 2016, prin Legea nr.30 din 27 martie 2020, potrivit https://www.cdep.ro/. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Patriarhul Daniel, în Pastorala de Crăciun: Naşterea Domnului – o sărbătoare a bucuriei

Publicat

Publicitate

Sărbătoarea Naşterii Domnului este una a bucuriei, a evidenţiat, în Pastorala de Crăciun, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, care a adăugat că adevărata credinţă este ‘credinţa lucrătoare prin iubire’ (Galateni 5, 6).

„Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos a fost vestită de îngeri ca fiind bucurie mare pentru tot poporul, pentru că ea este bucuria mântuirii. Iar pentru că vestea aceasta a mântuirii adusă de îngeri oamenilor a fost primită cu credinţă, ea a rodit atunci bucurie mare în sufletele credincioşilor şi rodeşte şi acum bucurie din an în an. Iată de ce Sărbătoarea Naşterii Domnului este o sărbătoare a bucuriei pe care ne-o dăruieşte nouă Dumnezeu-Tatăl în Fiul Său, Hristos – Mântuitorul, prin lucrarea Sfântului Duh, în Biserică şi în sufletele credincioşilor”, a transmis Patriarhul Daniel.

Potrivit Patriarhiei, anul acesta, textul Pastoralei de Crăciun reproduce aproape integral textul Pastoralei de Crăciun din anul 2007, intitulat „Naşterea Domnului – bucuria credinţei”.

„S-a decis republicarea acestui text întrucât reprezintă o frumoasă armonizare cu tema Anului omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor şi constituie un îndemn la bucurie şi nădejde, dar şi la ajutorarea aproapelui aflat în suferinţă”, a precizat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Adrian Agachi.

Întâistătătorul BOR a subliniat în Pastorală că, la fel ca odinioară, şi astăzi, în Biserica Ortodoxă, copiii şi tinerii vestesc în Ajunul Crăciunului Naşterea Domnului.

„După cum odinioară îngerii şi păstorii turmelor de oi de la Betleem au vestit Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos „cu bucurie mare”, ca fiind o minunată lucrare cerească împlinită pentru mântuirea oamenilor, aşa şi astăzi, în Biserica Ortodoxă, copiii şi tinerii, asemenea îngerilor, şi preoţii păstori ai comunităţilor de creştini, asemenea păstorilor de la Betleem, vestesc în Ajunul Crăciunului Naşterea Domnului, cântând troparul praznicului şi arătând icoana slavei Naşterii Domnului, din casă în casă, iar apoi se întorc la Casa Domnului, în biserică, să slăvească şi să laude împreună, cu mare bucurie, taina Naşterii Domnului, iubirea milostivă şi minunată a lui Hristos pentru oameni”, a menţionat PF Daniel.

Publicitate

Înaltul ierarh a îndemnat ca, în viaţa de fiecare zi, dar mai ales în aceste zile de sărbătoare, să se ofere celor din jur daruri şi „semne ale bucuriei”.

„Să aducem bucurie în casele şi în sufletele în care se află tristeţe şi singurătate, boală şi sărăcie, suferinţă şi înstrăinare. Să răspundem iubirii nemărginite a lui Hristos pentru mântuirea oamenilor cu fapte ale iubirii noastre frăţeşti, ştiind că adevărata credinţă este ‘credinţa lucrătoare prin iubire’ (Galateni 5, 6). Să nu uităm în rugăciunile noastre şi în semnele iubirii noastre frăţeşti de Crăciun şi de Anul Nou nici pe fraţii noştri români care se află departe de ţară şi de casă. În noaptea de 31 decembrie 2024 spre 1 ianuarie 2025 şi în ziua de Anul Nou să înălţăm rugăciuni de mulţumire lui Dumnezeu (Te-Deum) pentru binefacerile primite de la El în anul care a trecut şi să-I cerem ajutorul în toată lucrarea cea bună şi folositoare din anul nou în care intrăm”, a completat Patriarhul BOR.

Patriarhul Daniel a adresat tuturor „calde şi părinteşti urări de pace şi sănătate, fericire şi ajutor mult de la Dumnezeu în tot lucrul bun şi folositor, dimpreună cu tradiţionala urare ‘La mulţi ani!'”. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Cele mai frumoase MESAJE de Crăciun 2024: Inspirație pentru urări și felicitări de sărbătoarea Nașterii Domnului

Publicat

Publicitate

MESAJE, URĂRI și FELICITĂRI de CRĂCIUN 2024.Crăciunul este perioada magică a anului, când inimile noastre se umplu de bucurie, iubire și generozitate. Este momentul perfect să ne reamintim de cei dragi, să transmitem gânduri calde și să ne bucurăm de frumusețea sărbătorilor, scrie alba24.ro.

Indiferent dacă preferi mesaje amuzante, romantice sau tradiționale, lista de mai jos te va ajuta să alegi cuvintele potrivite pentru a aduce un zâmbet celor din jur.

Aceste mesaje pot fi adaptate și personalizate pentru a se potrivi oricărei situații. Indiferent de alegerea ta, esența rămâne aceeasi: Crăciunul este despre a dărui iubire, gânduri bune și momente speciale alături de cei dragi.

Mesaje clasice de Crăciun

„Fie ca spiritul blând al Sfintelor Sărbători să ningă asupra voastră doar bucurie, senin, prosperitate și sănătate! Sărbători Fericite și La Mulți Ani!”
„Fie ca sărbătorile de iarnă să vă aducă liniște, căldură și armonie în suflet. Crăciun fericit și un An Nou plin de împliniri!”
„Lumina sfântă venita în Ajun să vă aducă în suflet un veșnic Crăciun. Sărbători de vis alături de cei dragi!”
„Sărbătorile de iarnă să vă găsească înconjurați de cei dragi, cu masa bogată și sufletul curat. Crăciun fericit!”
„Fie ca magia Crăciunului să vă inspire să dăruiți iubire, să vă bucurați de micile momente și să aveți un an nou plin de reușite.”

Mesaje religioase de Crăciun

Publicitate

„Fie ca Nașterea Domnului să vă lumineze sufletele și casa, să aveți parte de sănătate, belșug și fericire!”
„Minunatele nopți ale Crăciunului să vă găsească la ceas de bucurie alături de cei dragi. Gânduri bune și curate să vă însotească pretutindeni!”
„Ridică-ți fruntea ta, creștine, în pragul Crăciunului, și lasă lumina divină să-ți împodobească sufletul. Crăciun Fericit!”
„Pruncul Sfânt să aducă pace și iubire în inimile voastre, iar lumina Crăciunului să vă ghideze pașii spre un viitor luminos.”
„Fie ca binecuvântarea Crăciunului să aducă armonie în sufletele voastre, speranță și bucurie într-un an nou binecuvântat!”

Mesaje amuzante de Crăciun

„Ho Ho Ho, ai fost cuminte? Să vină Moșul cu sacul plin și un brad frumos, iar anul ce vine să fie pe dos: cu mai puține griji și mai multe motive de bucurie!”
„Moș Crăciun cu suflet bun, să vă aducă-n Ajun carduri VISA și un Ferrari sub brad. Dar, dacă n-a reușit, nu fi tristă, poate anul viitor!”
„E Crăciun! E divin! Ne uităm pe geam și vedem… Moșul la volan, blocat într-un trafic infernal!”
„De Crăciun, fii mai bun… Dar nu prea bun, ca Moșul să nu creadă că nu mai ai nevoie de cadouri!”
„Moșule, dacă anul ăsta n-ai adus tot ce am vrut, îți dau adresa mea completă să vii la anul pregătit!”

Mesaje romantice de Crăciun
„Cel mai frumos dar de Crăciun este să te am alături. Ești minunea mea și motivul pentru care sărbătorile sunt magice. Te iubesc!”
„De Crăciun, dacă vine Moșul și te bagă într-un sac, nu te speria! E doar dorința mea, transformată într-un cadou perfect.”
„Crăciunul este magic pentru că-l petrec cu tine. Ești cel mai frumos dar din viața mea.”
„De fiecare dată când ninge, îmi amintesc de tine și de bucuria pe care o aduci în viața mea. Crăciun fericit, iubirea mea!”
„Fie ca acest Crăciun să fie doar despre noi doi, despre iubire și clipe de neuitat alături de tine.”

Mesaje de Crăciun pentru familie
„Dragi părinți, vă mulțumesc pentru toată dragostea voastră. Crăciunul este mai special datorită vouă. Sărbători magice!”
„Mirosul de cozonaci, bradul împodobit și căldura casei îmi amintesc de cele mai frumoase sărbători alături de voi. Crăciun fericit, familie dragă!”
„Fie ca fulgii de zăpadă să cadă peste sufletele voastre, aducând doar bucurie și liniște. Crăciun binecuvântat!”
„Vă doresc un Crăciun plin de zâmbete, încărcat de momente frumoase alături de cei dragi.”
„Sărbătorile de iarnă sunt mai frumoase când le petreci în familie. Vă iubesc și vă mulțumesc pentru tot!”

Mesaje de Crăciun pentru colegi sau parteneri de afaceri
„Farmecul sărbătorilor să vă inspire pentru noi realizări în anul ce vine. Crăciun Fericit și La Mulți Ani!”
„Fie ca Sărbătorile de iarnă să vă aducă bucurie, succes și prosperitate într-un an nou plin de oportunități. Sărbători fericite!”
„La ceas de sărbătoare, vă dorim pace, sănătate și succes într-un an mai bun. Crăciun Fericit!”
„Fie ca magia Crăciunului să vă aducă momente de liniște alături de cei dragi și forța necesară pentru noi proiecte reușite!”
„Sărbători fericite și un an nou plin de provocări frumoase și realizări remarcabile. La mulți ani!”

Mesaje de Crăciun pentru prieteni
„Crăciunul este mai frumos când ai prieteni adevărați alături. Vă mulțumesc că faceți parte din viața mea. Sărbători fericite!”
„Fie ca fiecare stea de pe cerul Crăciunului să aducă în sufletul tău pace, iubire și bucurie. Crăciun fericit, prietene drag!”
„La mulți ani, cu bucurie! Fie ca anul ce vine să ne aducă și mai multe momente frumoase împreună.”
„Prieteni ca voi fac ca fiecare Crăciun să fie mai special. Vă mulțumesc pentru că sunteți în viața mea!”
„Sărbători fericite, pline de magie și amintiri de neuitat alături de prietenii voștri dragi.”

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșănenii vor putea petrece noaptea de Revelion la un spectacol organizat în Piața Revoluției. Va fi și foc de artificii

Publicat

Publicitate

Primăria Municipiului Botoșani lansează invitația botoșănenilor de a petrece noaptea de Revelion la un spectacol organizat în Piața Revoluției.
Seria evenimentelor va debuta în seara de 31 decembrie, de la ora 20:30, în compania lui DJ Radu.
La 21:15, atmosfera va fi asigurată de grupurile de copii pregătiți de Academia de Arte „Modus Vivendi” iar recitalul de muzică populară va începe de la ora 22:15, cu Brândușa Covalciuc.
De la ora 22:40, pe scenă va urca Ciro de Luca.
Momentul artistic al serii va fi semnat de HOLLY MOLLY & BAND, de la ora 23:20.
De la ora 00:00 va fi un foc de artificii.
Seria concertelor va continua cu Edward Sanda și va fi încheiată de DJ Radu.

Citeste mai mult

Eveniment

Comisarii Garzii de Mediu Botoșani au desfășurat în anul 2024 aproape 500 de controale. Ce amenzi au aplicat

Publicat

Publicitate
Comisarii de mediu din cadrul Garda de Mediu Botoșani au desfășurat în anul 2024 nu mai puțin de 468 de acțiuni de inspecție și control la operatori economici, persoane fizice, asociații și autorități publice locale.
Cu toate că termenele de soluționare sunt de 15, 20 sau 30 de zile, comisarii de mediu, în ultima săptămână, au finalizat acțiunile de inspecție și control în vederea soluționării a 3 sesizări, au verificat respectarea condițiilor de mediu pentru un amplasamet finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul României prin Fondul European Agricol pentru Dezvltare Rurală cu 50.000 euro, și au finalizat acțiunile de verificare a unui operator economic care introduce pentru prima dată pe piaţă produse din lemn, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn.
Pentru neconformitățile constatate s-au stabilit măsurii cu termene în vederea remedierii acestora și s-au aplicat 2 sancțiuni: 1 avertisment și 1 amendă de 30.000 de lei, urmată de interzicerea desfășurării activității până la obținerea autorizație de mediu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending