Connect with us

Eveniment

14 mai – Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste

Publicat

Publicitate

La 14 mai 2024 este celebrată Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste. Este sărbătorită în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestaţi numeroşi tineri, intelectuali, români care s-au opus regimului comunist.

Această zi a fost instituită la iniţiativa unui grup de 34 de parlamentari PNL, PSD, UNPR, minorităţi şi neafiliaţi, prin Legea nr. 127/2017, care stabileşte sărbătorirea anuală a zilei de 14 mai de autorităţile centrale şi locale, dar şi de instituţiile de cultură din ţară, prin organizarea de comemorări oficiale, depuneri de coroane şi manifestări specifice pentru cinstirea memoriei acestor martiri.

La 14 mai 1948, „au fost arestaţi de către regimul comunist marea majoritate a tinerilor, a intelectualilor, a multor români, care, prin exemplul de neascultare şi reală libertate exprimată în faţa regimului dictatorial ateu, au pătimit asemenea primilor creştini. (…) În acea noapte de 14 spre 15 mai 1948 au fost arestaţi peste 10.000 de tineri, anchetaţi, ulterior condamnaţi şi repartizaţi în puşcăriile unde urma să execute fiecare condamnarea”, potrivit www.cdep.ro. Printre cei care au pătimit în temniţe se numără personalităţi, precum părintele Nicolae Steinhardt, părintele Daniil Sandu Tudor, părintele Arsenie Boca, părintele Ioan Iovan, părintele Dumitru Stăniloae, părintele Arsenie Papacioc, părintele Sofian Boghiu, părintele Gheorghe-Calciu Dumitreasa, părintele Iustin Pârvu, pastorul Richard Wurmbrand, episcopul greco-catolic Iuliu Hosu, părintele greco-catolic Tertulian Langa, avocatul şi politicianul Aurelian Bentoiu, politicianul Iuliu Maniu, poetul Radu Gyr, filosoful şi economistul Mircea Vulcănescu, chimistul şi fizicianul George Manu, dar şi mulţi alţi tineri pătimitori în timpul regimului opresiv comunist.

La 16 martie 2016 a fost depusă la Parlament propunerea legislativă pentru instituirea marcării acestei zile. A fost adoptată de Senat la 1 noiembrie 2016 şi de Camera Deputaţilor, for decizional, la 16 mai 2017. În data de 30 mai 2017, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a Legii pentru instituirea Zilei naţionale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste la data de 14 mai. Legea 127/2017 a fost publicată în Monitorul Oficial din 31 mai 2017.

Numeroşi deţinuţi politici şi-au pierdut viaţa în închisorile comuniste de la Piteşti, Gherla, Aiud, Târgu Ocna, Sighet, Râmnicu Sărat, Arad, Jilava, Văcăreşti. Închisoarea de la Sighet reprezintă astăzi un cunoscut memorial al victimelor comunismului.

Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet a fost iniţiat, în 1992, de poeta Ana Blandiana, în calitatea sa la acel moment de preşedinte al Alianţei Civice, şi a fost realizat în următorul deceniu împreună cu soţul său, scriitorul Romulus Rusan, având alături o echipă de istorici, arhitecţi, constructori şi designeri, potrivit portalului http://www.memorialsighet.ro/. Situat în extremitatea nordică a României, Memorialul are drept scop reconstituirea şi păstrarea memoriei unor popoare, în special a celui român, ”cărora timp de jumătate de secol le-a fost indusă în conştiinţă o istorie falsă”. Consiliul Europei a declarat, în anul 1998, Memorialul de la Sighet drept unul dintre principalele locuri de păstrare a memoriei continentului european.

Publicitate

În memoria martirilor din închisoarea de la Aiud şi din alte temniţe ale regimului opresiv comunist a fost ridicat, în sud-vestul oraşului Aiud pe locul cunoscut sub numele „Râpa Robilor”, în perioada 28 octombrie 1992 – 14 septembrie 1999, Monumentului marilor eroi ai neamului românesc numit ”Calvarul Aiudului”. Lucrarea îi înfăţişează pe martiri în chip de cruci, ducând în spate crucea neamului românesc. Are o înălţime de 18 metri, o lăţime de 6 metri şi o lungime de 27 de metri. Numele celor morţi au fost săpate în piatră pentru a aminti peste veacuri jertfa lor pentru neamul românesc. În anul 2000, la Aiud a fost sfinţit Paraclisul de către arhiepiscopul Bartolomeu Anania, devenit mai târziu mitropolit al Clujului, fost deţinut al închisorii Aiud.

La intrarea în Paraclis, este scris mesajul: „Fericiţi cei prigoniţi pentru dreptate, că a lor este Împărăţia Cerurilor” (Matei 5, 10). Monumentul găzduieşte o icoană unicat a Maicii Domnului cu mâinile înălţate în rugăciune pentru cei care l-au mărturisit pe Hristos în temniţele comuniste. Prin grija părintelui arhimandrit Iustin Pârvu, şi cu binecuvântarea mitropolitului Andrei Andreicuţ, a fost ridicat în acest loc Schitul Înălţarea Sfintei Cruci pentru pomenirea tuturor martirilor neamului românesc. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Concedii 2025: Atenționări ANPC pentru cei care cumpără pachete turistice. Cum să evite capcanele din unele oferte

Publicat

Publicitate

Concedii 2025: ANPC îi sfătuiește pe consumatori să fie atenți când cumpără pachete turistice. Este important să verifice dacă agenția de turism are licență, să evite ofertele ”prea ieftine” și să facă plățile doar în conturi bancare oficiale ale agenției, scrie alba24.ro.

De asemenea, consumatorii ar trebui să afle mai multe despre agenția de turism, să citească recenzii reale și să caute datele de contact directe ale acesteia.

ANPC a transmis recomandări privind pachetele turistice și face referire la cazurile recente legate de compania „Posing Art Creation” din Satu Mare, deținută de Oana Tarța. Aceasta a prejudiciat 32 de turiști. Protecția Consumatorului subliniază importanța verificării licenței agențiilor de turism înainte de achiziție, potrivit Agerpres.

„Firma, care a promovat pachete de Revelion pentru Zanzibar prin platforma „Hai Cu Noi” pe reţele sociale nu deţinea licenţa necesară pentru vânzarea acestor pachete. Din păcate, acest lucru a condus la pierderi financiare pentru turiştii care au cumpărat pachetele respective, fără a mai beneficia de vacanţa promisă”, susţin reprezentanţii ANPC.

Astfel, pentru a evita situaţiile de acest tip, turiştii ar trebui să verifice licenţa agenţiei de turism. „Toate agenţiile licenţiate sunt listate pe site-ul Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului.

Verificaţi dacă numele agenţiei figurează pe această listă oficială”, precizează reprezentanţii ANPC.

Publicitate

Concedii 2025: Recomandări ANPC pentru turiști

Totodată, turiştii trebuie să se ferească de oferte „suspect de ieftine”. „Agenţiile licenţiate oferă transparenţă, facturi clare şi garanţii pentru serviciile contractate. Ofertele prea atractive pot ascunde capcane”, se mai spune în comunicat.

De asemenea, ANPC recomandă verificarea recenziilor autentice şi contactelor directe. „Verificaţi recenziile altor turişti pentru a vă face o idee despre reputaţia agenţiei. Evitaţi agenţiile fără site-uri oficiale sau fără o adresă fizică verificabilă”, se menţionează în document.

ANPC consideră necesar ca turiştii să se informeze despre reputaţia agenţiei. „Recenziile clienţilor şi experienţele altora pot oferi informaţii valoroase despre seriozitatea agenţiei de turism”, arată sursa citată.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor  recomandă ca plăţile să se facă doar în conturi bancare oficiale ale agenţiei de turism.

„Evitaţi plăţile în numerar sau către conturi personale, deoarece acestea pot indica activităţi ilegale sau dubioase, verificaţi dacă datele de pe factură corespund cu cele ale agenţiei de la care aţi achiziţionat pachetele turistice”, spun reprezentanţii instituţiei.

„Fac un apel către toţi consumatorii să verifice întotdeauna licenţa agenţiilor de turism înainte de a semna orice contract sau de a efectua plăţi. Siguranţa şi drepturile consumatorilor sunt prioritatea noastră, iar informarea corectă şi documentarea prealabilă sunt paşi esenţiali pentru a preveni astfel de situaţii regretabile.

ANPC va continua să monitorizeze piaţa şi să ia măsuri împotriva celor care încalcă legea şi prejudiciază consumatorii.”, a declarat Sebastian Hotca, preşedinte interimar ANPC, citat în comunicat.

 

Citeste mai mult

Cultura

Nicolae Grigorescu – liderul topului celor mai bine vânduţi artişti în 2024 la licitaţiile din România

Publicat

Publicitate

Pictorul Nicolae Grigorescu este din nou lider în topul celor mai bine vânduţi artişti la licitaţiile de artă din România, în anul 2024 fiind înregistrate vânzări de peste 880.000 de euro pentru lucrările acestui artist.

În topul pentru anul trecut al celor mai bine vânduţi artişti la licitaţiile din ţară, realizat de site-ul de specialitate www.tudor-art.com, Grigorescu este lider cu vânzări totale de 880.500 de euro pentru 12 opere adjudecate. Şi anul trecut Grigorescu a fost primul în topul celor mai bine vânduţi artişti la licitaţiile din România, cu vânzări totale de 478.781 de euro pentru 14 opere adjudecate.

Pe locul al doilea în topul din acest an se situează Nicolae Tonitza, cu 38 de lucrări cumpărate pentru suma totală de 802.933 de euro, iar pe locul al treilea Ştefan Câlţia, cu 63 opere, adjudecate la suma totală de 410.000 de euro.

Următoarele locuri în topul din 2024 al celor mai bine vânduţi artişti sunt ocupate de: Ion Ţuculescu, cu 10 de opere vândute la suma totală de 299.650 de euro; Adrian Ghenie – cu 10 de lucrări, la 296.249 de euro; Felix Aftene – cu 38 lucrări, la 260.800 de euro; Sabin Bălaşa – cu 26 de lucrări, la 239.349 de euro; Theodor Aman – cu 26 de lucrări, la 195.320 de euro; Theodor Pallady – cu 39 de lucrări, la 195.048 de euro şi George Mazilu, cu 61 de lucrări, la 174.100 de euro.

În 2023, top zece al celor mai bine vânduţi artişti la licitaţiile de artă din România a fost condus de Nicolae Grigorescu cu vânzări totale de 478.790 de euro pentru 14 opere adjudecate. El a fost urmat de Nicolae Tonitza, cu vânzări 452.800 de euro (18 lucrări), Sabin Bălaşa – 206.607 (18 lucrări); Constantin Piliuţă – 197.361 de euro (87 lucrări); Felix Aftene – 186.650 de euro (27 lucrări); Alexandru Ciucurencu – 169.413 de euro (20 lucrări); Horia Bernea – 150.227 de euro (13 lucrări); George Mazilu – 141.644 de euro (29 lucrări); Octav Băncilă – 138.505 de euro (23 lucrări); Iosif Iser – 121.217 de euro (32 lucrări). AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Magazinele Profi, cumpărate de Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image. Achiziția a fost finalizată

Publicat

Publicitate

Ahold Delhaize a anunțat, vineri, finalizarea achiziției retailerului român de produse alimentare Profi Rom Food SRL (Profi) de la MidEuropa. Suma tranzacției este de aproximativ 1,3 miliarde euro, valoarea întreprinderii.

Achiziția dublează amprenta de retail a Ahold Delhaize în România, care operează în prezent aproape 1.000 de magazine sub brandul Mega Image, potrivit unui comunicat al companiei.

”Punctele forte complementare ale Profi și Mega Image vor spori capacitatea acestora de a servi clienții atât din zonele urbane, cât și din cele rurale, vor stimula creșterea și vor oferi mai multe opțiuni și valoare clienților din România”, anunță Ahold Delhaize.

Profi este un retailer de produse alimentare tradiționale din România, care operează aproximativ 1.700 de supermarketuri și magazine de proximitate. În cele 12 luni încheiate în iunie 2024, compania a generat vânzări nete de 2,7 miliarde de euro.

Profi are 1.751 de magazine în țară, peste 25 dintre acestea în județul Alba.

”Potrivirea puternică a formatelor și propunerile complementare oferite clienților de către mărcile Profi și Mega Image vor genera sinergii”, mai precizează compania.

Publicitate

Estimări de vânzări nete după achiziția magazinelor Profi

Ahold Delhaize se așteaptă ca Profi să adauge la rezultatele sale financiare din 2025 aproximativ 3 miliarde de euro în vânzări nete. Se așteaptă ca Profi să aibă un impact neutru asupra profitului pe acțiune diluat al Ahold Delhaize în 2025. Detalii suplimentare despre impactul asupra rezultatelor financiare ale Ahold Delhaize vor fi furnizate pe 12 februarie, ca parte a perspectivei sale pentru 2025.

Intenția de a achiziționa Profi a fost anunțată pe 30 octombrie 2023  și aprobată recent de Consiliul Concurenței din România (CCR), sub rezerva obligațiilor post-închidere privind relațiile cu furnizorii de pe piața de retail din România, precum și cesionarea a 87 de magazine.

BofA Securities și Goldman Sachs au acționat în calitate de consilieri financiari pentru Ahold Delhaize; CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang și GNP Guia Naghi & Partners au acționat în calitate de consilieri juridici.

”Pentru a asigura stabilitate și predictibilitate pe piața de retail din România, alaturi de Mega Image, Profi urmează să acționeze în conformitate cu seria consistentă de angajamente asumate de Ahold Delhaize ca răspuns la preocupările exprimate de Consiliul Concurenței, inclusiv în ce privește cesionarea unui număr de magazine fără a le întrerupe activitatea, și asigurarea protecției personalului”, a anunțat, recent, Profi Rom Food.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânărul de 32 de ani, mort în accidentul de la Suceava, se întorcea la muncă în Italia, după ce a petrecut cu familia de Sărbători. Care este cauza care a dus la tragedie

Publicat

Publicitate

Tânăr de 32 de ani decedat pe loc.  Acum familia se pregătește de înmormântare. Pasagerii din tragedia rutiera de la Ciumârna de vineri dimineață  erau din Vicovu de Sus, Straja și Brodina.  Cu toții mergeau la muncă în Italia. Venise să petreacă sărbătorile de Crăciun și Anul Nou acasă, alături de familie.

Din nefericire, pentru un localnic din Vicovu de Sus destinul a fost frânt. Toți ceilalți au ajuns pe patul de spital.

Viteza excesivă, cauza producerii accidentului rutier mortal

Poliția Municipiului Câmpulung Moldovenesc a fost sesizată prin SNUAU 112 despre producerea unui accident rutier în care a fost implicat un singur autoturism și în care se află mai multe persoane.
Astfel, o echipa operativă formată dintr-un agent de poliție rutieră și tehnician criminalist, care s-au deplasat la fața locului, iar cu ocazia primelor verificări au fost constatate următoarele:
Astazi, în jurul orei 07:45,  REUȚ VASILE de 43 ani din orașul Vicovu de Sus, județul Suceava în timp ce conducea autoturismul marca Volkswagen Caravelle pe D.N. 17A, în afara localitatea  Ciumârna, județul Suceava, având direcția de deplasare spre  Vatra Moldoviței, pe fondul vitezei excesive, a pierdut controlul autoturismului și a fost proiectat în vegetația din afara părții carosabile.
Ca urmare a impactului a rezultat decesul lui  COSTEA VIOREL-ILIE,de 32 ani, din orașul Vicovu de Sus, care ocupa în calitate de pasager locul din dreapta față, fiindu-i aplicate în prealabil manevre de resusictare de către echipajul medical sosit la fața locului.

Totodată, în urma impactului au suferit leziuni și au fost transportați la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc  HASNA IOAN (diagnosticat cu ,,contuzionat”), CÎRCIU COSMIN (diagnosticat cu ,,contuzionat”), JURAVLE OCTAVIA ELENA (diagnosticată cu ,,contuzionat”), CÎRSTEAN ELENA (diagnosticată cu ,,traumatism cranio cerebral,contuzie coloană lombară”), cea din urmă fiind transferată la Spitalul Județean de Urgență ,,Sf. Ioan cel Nou” Suceava pentru investigații suplimentare, unitate spitalicească la care a fost transportat și numitul HASNA PETRU (diagnosticat cu ,,traumatism cranio cerebral, traumatism coloană cervicală”). – RĂNIȚI UȘOR.

Conducătorul auto REUȚ VASILE a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind negativ, ulterior, la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc fiindu-i recoltată o probă biologică de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
S-a intocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Publicitate

stiridinbucovina.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending