Connect with us

Eveniment

13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România și Ziua Informării Preventive

Publicat

Publicitate

În fiecare an, Ziua Pompierilor din România este sărbătorită pe data de 13 septembrie. Anul acesta, evenimentul coincide cu Ziua Informării Preventive și va fi marcat prin organizarea unor activități dedicate semenilor.

Astfel, mâine, începând cu ora 11:00, la sediul inspectoratului, va avea loc un ceremonial militar în cadrul căruia se vor citi mesajele autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, Ordinul de zi pe unitate al Inspectorului Șef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani şi ordinele de înaintare în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim, pentru personalul care și-a îndeplinit, în mod exemplar, atribuţiile de serviciu.

De asemenea, vor fi depuse jerbe de flori la monumentele eroilor pompieri din Botoșani și Dorohoi.

Reamintim faptul că, în acest context, mâine, 13 septembrie a.c., între orele 10:00 – 14:00, subunutățile operative ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Botoșani, Dorohoi, Ștefănești, Săveni și Trușești își vor deschide porțile pentru toți cei care își doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei de pompier militar.
Aceștia vor avea ocazia să vadă îndeaproape autospecialele folosite în misiunile operative și vor afla informații utile cu privire la modul în care trebuie să se comporte pentru a preveni situațiile de urgență.

Activitățile se vor desfășura în aer liber, la următoarele sedii:

– Detașamentul de Pompieri Botoșani, din strada Uzinei nr. 3;

Publicitate

– Detașamentul de Pompieri Dorohoi, din strada Dumbrava Roșie, nr.2;

– Stația de Pompieri Săveni, din strada Nicolae Iorga, nr.5;

– Garda de Intervenție Ștefănești, din strada Aleea Trandafirilor;

– Garda de Intervenție Trușești.

În situația în care copiii vor fi însoțiți de cadre didactice, accesul se va realiza în mod organizat, pe baza unui tabel nominal al fiecărei clase în parte, întocmit în prealabil.

Pe 13 septembie, între orele 13:00 – 16:00, se vor desfășura acțiuni de informare și educare preventivă, la Uvertura Mall.

Acțiuni de informare și educare preventivă se vor desfășura și în celelalte localități ale județului prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, care vor primi materiale preventive în vederea distribuirii acestora către cetățeni.

De asemenea, prin intermediul spoturilor video din cadrul campaniilor ”RISC-Renunță! Improvizațiile sunt Catastrofale”, ”Siguranța NU e un joc de noroc!”, ”Nu tremur la cutremur!”, ”Scăpări de gaze” și „Nu încărca butelia la stația GPL!” pompierii readuc în atenția botoșănenilor regulile de prevenire și modalitățile de răspuns în cazul unor situații de urgență.

Informații suplimentare:

 

Începând cu anul 2011, la inițiativa Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și cu sprijinul E-on România, fiecare zi de marți 13, indiferent de luna anului, este declarată „Ziua Informării Preventive”.

În prezent, la nivel naţional, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă derulează următoarele campanii de informare şi pregătire a populaţiei:

1. “AI GRIJĂ la cea mai mare grijă: SIGURANȚA copilului tău”

Campania a fost iniţiată în luna decembrie a anului 2020, având ca obiectiv conștientizarea adulților asupra importanței supravegherii copiilor și a respectării regulilor de siguranță în locuințe.

2. RISC. Proiectul I – „Renunță! Improvizațiile sunt Catastrofale!”

Campania a fost iniţiată în anul 2013 şi are ca obiectiv reducerea numărului de incendii și explozii generate de improvizații la instalațiile electrice și de gaze naturale la locuinţele cetățenilor.

Clip video: https://youtu.be/p7zGgElCYOU

5. Campania RISC. Proiectul II – „Siguranța nu e un joc de noroc!”

Campania a fost iniţiată în anul 2014 şi are ca scop reducerea numărului de incendii generate de coșurile de fum la locuinţele cetățenilor.

Clip video: https://youtu.be/ixUc6UmdzHY

6. Campania RISC. Proiectul III – „Siguranța NU e un joc de noroc!”

Campania a fost iniţiată în anul 2015 şi are ca obiectiv reducerea numărului de incendii generate de improvizații și de suprasolicitarea instalațiilor electrice la locuinţele cetățenilor.

Clip video: https://youtu.be/Q14728rKBAM

7. Campania RISC. Proiectul IV – „Mai bine previi, decât să nu fii!”

Campania a fost iniţiată în anul 2016 şi are ca obiectiv informarea preventivă a populației cu privire la montarea detectoarelor de incendiu în locuința proprie, în scopul reducerii numărului de victime și a pagubelor materiale produse de incendiile la locuințe.

Clip video: https://youtu.be/zr5E3WqSQCk

8. Campania RISC. Proiectul V – „Scăpările de gaze”

Campania a fost iniţiată în anul 2018 şi are ca obiectiv informarea, conștientizarea și pregătirea populației pentru a reacționa corect în situația în care sesizează scăpări de gaze, în scopul reducerii numărului de victime și implicit a pagubelor materiale generate de scăpările de gaze.

Clip video: https://youtu.be/krX33sB8Qh8

9. Campania „Nu încărca butelia la stația GPL!”

Clip video: https://youtu.be/c8P6c0g1Cmk

10. Campania „Nu tremur la cutremur”

Campania a fost iniţiată în anul 2015 şi are ca obiectiv de bază informareax, conștientizare și pregătirea populației pentru a reacționa corect în situația producerii unui cutremur de magnitudine ridicată.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Noua taxă auto pentru mașinile poluante va fi stabilită de PRIMĂRII. Anunțul ministrului Finanțelor

Publicat

Publicitate

Taxa auto pentru vehiculele poluante ar putea fi decisă la nivel local, nu national, deci de către primarii aleși de populație și de către consilierii locali. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat joi, după ședința de Guvern, că propunerile privind această taxă trebuie să vină din partea primăriilor, întrucât tot ele vor fi responsabile de aplicarea noilor măsuri, relatează alba24.ro.

Potrivit acestuia, taxa auto trebuie să vină la pachet cu celelalte modificări ale sistemului fiscal, iar până în prezent nu s-a stabilit o formulă de calcul.

Noua taxă auto pentru mașinile poluante ar putea fi propusă de către primării

„Nu s-a stabilit formula de calcul şi nici n-am avut discuţii concrete cu reprezentanţii autorităţilor locale, asociaţia comunelor, asociaţia oraşelor sau municipiilor, pentru că trebuie să vină la pachet cu celelalte modificări ale sistemului fiscal.

Cu siguranţă, la momentul oportun, o să avem o dezbatere şi pe această temă.

Şi aici, în principiu, propunerile trebuie să vină din partea acestor asociaţii, pentru că primăriile sunt cele care aplică implementarea, sau implementează aceste colectări de taxe locale şi, în mod normal, primele propuneri trebuie sa vină din partea lor”, a spus Tanczos Barna, citat de Agerpres.

Cei cu mașini care poluează mai mult vor plăti mai mult

Tanczos Barna declara în luna februarie că România a promis în 2021 prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) că va face o reformă şi în ceea ce priveşte taxarea mijloacelor de transport care sunt poluante.

Publicitate

Potrivit ministrului, lucrurile trebuie gândite astfel încât cei care poluează mai mult să plătească mai mult, dar trebuie avute în vedere şi gradul de suportabilitate şi puterea de cumpărare a cetăţenilor.

Citeste mai mult

Eveniment

Consilierul județean Luciana Elena Buliga, numită vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Politici și Coordonare în Domeniul Drogurilor și al Adicțiilor

Publicat

Publicitate

Prin Decizia nr. 167 din 2 aprilie 2025, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 291, consilierul județean de la Botoșani, Luciana Elena Buliga, a fost numită în funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Politici și Coordonare în Domeniul Drogurilor și al Adicțiilor. Funcția are rang de subsecretar de stat.

Am plăcerea de a anunța că, începând de ieri, am fost numită în funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Politici și Coordonare în Domeniul Drogurilor și al Adicțiilor. Această onoare reprezintă o mare responsabilitate și o oportunitate de a contribui activ la dezvoltarea și implementarea de politici eficiente în domeniul combaterii adicțiilor și protecției sănătății publice.

Sunt încrezătoare că, împreună cu echipa agenției, vom putea face progrese semnificative în promovarea unor soluții sustenabile și inovative pentru prevenirea și tratamentul adicțiilor.

Mulțumesc pentru încrederea acordată și sunt nerăbdătoare să încep acest nou capitol al carierei mele, având în vedere importanța acestui domeniu pentru societatea noastră”, a transmis Luciana Buliga pe pagina sa de socializare.

Numirea a fost făcută de prim-ministrul României, Ion-Marcel Ciolacu, în temeiul prevederilor legale privind organizarea și funcționarea administrației publice și în conformitate cu legislația specifică de înființare a Agenției.

Agenția Națională pentru Politici și Coordonare în Domeniul Drogurilor și al Adicțiilor a fost înființată prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 147/2024 și are ca obiectiv principal coordonarea politicilor publice în domeniul prevenirii și combaterii consumului de droguri și adicții, precum și dezvoltarea centrelor de sănătate mintală și a serviciilor de sprijin pentru persoanele afectate.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Un jandarm de 34 de ani, aflat la serviciu, s-a sinucis cu pistolul din dotare la Suceava

Publicat

Publicitate

Un jandarm aflat în timpul serviciului s-a sinucis, joi dimineață, cu arma din dotare, au anunțat reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Suceava, relatează agerpres.ro.

Potrivit sursei citate, subofițerul lucra în cadrul Detașamentului 4 Jandarmi Vatra Dornei și a fost găsit decedat, prezentând o plagă prin împușcare la nivelul capului.

‘Jandarmeria Suceava regretă profund tragicul incident petrecut în timpul serviciului, în urma căruia un subofițer în vârstă de 34 de ani, din cadrul Detașamentului 4 Jandarmi Vatra Dornei, a fost găsit decedat, prezentând o plagă prin împușcare la nivelul capului. Evenimentul a fost descoperit de către colegii care au intrat în tura de serviciu, iar imediat a fost apelat numărul unic de urgență 112. Din nefericire, echipajul medical sosit la fața locului a constatat decesul acestuia’, au precizat oficialii IJJ.

Jandarmul își desfășura activitatea în Jandarmeria Română din anul 2014, iar în cadrul IJJ Suceava din 2017. Acesta a fost evaluat psihologic în noiembrie 2022, fiind declarat apt.

Cazul este cercetat de către Parchetul Militar Iași, care desfășoară investigațiile necesare pentru stabilirea cauzelor și circumstanțelor producerii acestui eveniment tragic.

Publicitate
Citeste mai mult

Administratie

Comunele Albești și Coțușca vor avea centrale fotovoltaice proprii. Investiții în energie verde din Fondul pentru Modernizare

Publicat

Publicitate

Vești bune pentru locuitorii comunelor Albești și Coțușca din județul Botoșani: cele două administrații locale au semnat contractele de finanțare pentru construirea unor centrale fotovoltaice, investiții care vor reduce semnificativ costurile cu energia electrică și vor aduce multiple beneficii comunităților.

Evenimentul a avut loc ieri, la sediul Ministerului Energiei, unde primarii Florin-Cristian Cîmpanu (Albești) și Constantin-Viorel Ciobanu (Coțușca) au parafat documentele necesare accesării fondurilor din cadrul Fondului pentru Modernizare. Aceste fonduri vor susține implementarea unor proiecte ce vizează producerea de energie verde, în beneficiul direct al populației și al instituțiilor publice locale.

Valoarea totală a proiectului din comuna Albești se ridică la 1,1 milioane de lei, dintre care 925 de mii de lei sunt fonduri nerambursabile. În cazul comunei Coțușca, proiectul are o valoare mai mare, de 2,13 milioane de lei, cu 1,53 milioane de lei provenind din finanțare nerambursabilă.

Cele două centrale fotovoltaice vor alimenta cu energie electrică întregul sector public din cele două localități, inclusiv iluminatul stradal, școlile și celelalte instituții publice. Pe termen lung, administrațiile locale estimează economii anuale de ordinul sutelor de mii de lei, bani care vor putea fi redirecționați către alte investiții în dezvoltarea locală.

„Cei mai importanți beneficiari sunt cetățenii, care vor resimți direct avantajele acestor investiții – costuri mai mici, un mediu mai curat și o calitate a vieții mai bună”, au transmis reprezentanții autorităților locale.

Senatorul PSD Doina Elena Federovici a felicitat public inițiativa celor doi edili, apreciind implicarea acestora în atragerea de fonduri europene pentru modernizarea comunităților pe care le conduc.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending