Connect with us
Publicitate

Eveniment

13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România și Ziua Informării Preventive

Publicat

În fiecare an, Ziua Pompierilor din România este sărbătorită pe data de 13 septembrie. Anul acesta, evenimentul coincide cu Ziua Informării Preventive și va fi marcat prin organizarea unor activități dedicate semenilor.

Astfel, mâine, începând cu ora 11:00, la sediul inspectoratului, va avea loc un ceremonial militar în cadrul căruia se vor citi mesajele autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, Ordinul de zi pe unitate al Inspectorului Șef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani şi ordinele de înaintare în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim, pentru personalul care și-a îndeplinit, în mod exemplar, atribuţiile de serviciu.

De asemenea, vor fi depuse jerbe de flori la monumentele eroilor pompieri din Botoșani și Dorohoi.

Reamintim faptul că, în acest context, mâine, 13 septembrie a.c., între orele 10:00 – 14:00, subunutățile operative ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Botoșani, Dorohoi, Ștefănești, Săveni și Trușești își vor deschide porțile pentru toți cei care își doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei de pompier militar.
Aceștia vor avea ocazia să vadă îndeaproape autospecialele folosite în misiunile operative și vor afla informații utile cu privire la modul în care trebuie să se comporte pentru a preveni situațiile de urgență.

Activitățile se vor desfășura în aer liber, la următoarele sedii:

– Detașamentul de Pompieri Botoșani, din strada Uzinei nr. 3;

– Detașamentul de Pompieri Dorohoi, din strada Dumbrava Roșie, nr.2;

– Stația de Pompieri Săveni, din strada Nicolae Iorga, nr.5;

– Garda de Intervenție Ștefănești, din strada Aleea Trandafirilor;

– Garda de Intervenție Trușești.

În situația în care copiii vor fi însoțiți de cadre didactice, accesul se va realiza în mod organizat, pe baza unui tabel nominal al fiecărei clase în parte, întocmit în prealabil.

Pe 13 septembie, între orele 13:00 – 16:00, se vor desfășura acțiuni de informare și educare preventivă, la Uvertura Mall.

Acțiuni de informare și educare preventivă se vor desfășura și în celelalte localități ale județului prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, care vor primi materiale preventive în vederea distribuirii acestora către cetățeni.

De asemenea, prin intermediul spoturilor video din cadrul campaniilor ”RISC-Renunță! Improvizațiile sunt Catastrofale”, ”Siguranța NU e un joc de noroc!”, ”Nu tremur la cutremur!”, ”Scăpări de gaze” și „Nu încărca butelia la stația GPL!” pompierii readuc în atenția botoșănenilor regulile de prevenire și modalitățile de răspuns în cazul unor situații de urgență.

Informații suplimentare:

 

Începând cu anul 2011, la inițiativa Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și cu sprijinul E-on România, fiecare zi de marți 13, indiferent de luna anului, este declarată „Ziua Informării Preventive”.

În prezent, la nivel naţional, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă derulează următoarele campanii de informare şi pregătire a populaţiei:

1. “AI GRIJĂ la cea mai mare grijă: SIGURANȚA copilului tău”

Campania a fost iniţiată în luna decembrie a anului 2020, având ca obiectiv conștientizarea adulților asupra importanței supravegherii copiilor și a respectării regulilor de siguranță în locuințe.

2. RISC. Proiectul I – „Renunță! Improvizațiile sunt Catastrofale!”

Campania a fost iniţiată în anul 2013 şi are ca obiectiv reducerea numărului de incendii și explozii generate de improvizații la instalațiile electrice și de gaze naturale la locuinţele cetățenilor.

Clip video: https://youtu.be/p7zGgElCYOU

5. Campania RISC. Proiectul II – „Siguranța nu e un joc de noroc!”

Campania a fost iniţiată în anul 2014 şi are ca scop reducerea numărului de incendii generate de coșurile de fum la locuinţele cetățenilor.

Clip video: https://youtu.be/ixUc6UmdzHY

6. Campania RISC. Proiectul III – „Siguranța NU e un joc de noroc!”

Campania a fost iniţiată în anul 2015 şi are ca obiectiv reducerea numărului de incendii generate de improvizații și de suprasolicitarea instalațiilor electrice la locuinţele cetățenilor.

Clip video: https://youtu.be/Q14728rKBAM

7. Campania RISC. Proiectul IV – „Mai bine previi, decât să nu fii!”

Campania a fost iniţiată în anul 2016 şi are ca obiectiv informarea preventivă a populației cu privire la montarea detectoarelor de incendiu în locuința proprie, în scopul reducerii numărului de victime și a pagubelor materiale produse de incendiile la locuințe.

Clip video: https://youtu.be/zr5E3WqSQCk

8. Campania RISC. Proiectul V – „Scăpările de gaze”

Campania a fost iniţiată în anul 2018 şi are ca obiectiv informarea, conștientizarea și pregătirea populației pentru a reacționa corect în situația în care sesizează scăpări de gaze, în scopul reducerii numărului de victime și implicit a pagubelor materiale generate de scăpările de gaze.

Clip video: https://youtu.be/krX33sB8Qh8

9. Campania „Nu încărca butelia la stația GPL!”

Clip video: https://youtu.be/c8P6c0g1Cmk

10. Campania „Nu tremur la cutremur”

Campania a fost iniţiată în anul 2015 şi are ca obiectiv de bază informareax, conștientizare și pregătirea populației pentru a reacționa corect în situația producerii unui cutremur de magnitudine ridicată.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Botoșăneni angajați pe loc la Bursa Locurilor de Muncă, organizată la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă

Publicat

Astăzi, 27 septembrie 2023 Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani a organizat Bursa Locurilor de Muncă- ICOPROF-BT-R.

Aceasta este o acțiune desfășurată de către AJOFM Botoșani în cadrul proiectului “ICOPROF-BT-R:Informare, consiliere, orientare profesională – Centru de sprijin pentru cariera ta” – POCU/717/5/1/152023 pentru implementarea Activității A5: Furnizarea de servicii specializate de mediere a muncii.

Prin desfașurarea acestui eveniment s-a realizat interacțiunea directă dintre angajatori și persoanele fără loc de muncă prin participarea a:

– 12 angajatori care au pus la dispoziție, în vederea ocupării, un număr total de 83 locuri de muncă;

și

– 55 de persoane în căutarea unui loc de muncă, membri ai grupului țintă din cadrul proiectului cu domiciliul în Zonele Urbane Marginalizate din Municipiul Botoșani.

Rezultatele acestei activități constau în selectarea în vederea încadrării a unui număr de 18 persoane și încadrarea pe loc a 4 persoane. Obiectivul principal si-a atins scopul în sensul că s-a facilitat contactul direct dintre angajatori și viitorii angajați.

Iată și câteva imagini surprinse cu această ocazie la Botoșani:

Citeste mai mult

Eveniment

Marcel Ciolacu, despre naţionalizarea Pilonului 2 de pensii

Publicat

Pilonul II de pensii nu se desfiinţează şi nu se naţionalizează, a declarat, miercuri, prim-ministrul Marcel Ciolacu, precizează alba24.ro.

El a spus că la proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare asumat de Executiv nu a existat un amendament supus aprobării în Guvern prin care să se propună modificarea acestuia, potrivit Agerpres.

„În primul rând, ca şi procedură, (…) fiind o lege de asumare a răspunderii Guvernului, amendamentele se aprobă în Guvernul României.

În Guvernul României nu a existat o astfel de propunere. Ce pot să vă spun, cu certitudine, nici eu, Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, nici Nicolae Ciucă, preşedinte al PNL, nu am luat o decizie politică şi nu am avut în discuţie, noi doi, o decizie politică în ceea ce priveşte naţionalizarea Pilonului II de pensii.

Mai mult, nici eu, nici domnul Ciucă nu vom lua o decizie, cât timp suntem în aceste funcţii, în ceea ce priveşte Pilonul II de pensii „, a afirmat Ciolacu, la Digi 24.

Întrebat despre faptul că un secretar de stat din Ministerul de Finanţe ar fi formulat amendamentul referitor la Pilonul II de pensii, el a susţinut că „orice om are dreptul la opinie fără să fie înfierat”.

„Suntem în anul 2023, nu suntem în Evul mediu şi nu dăm foc la vrăjitoare şi nu înfierăm oamenii cu fierul pe umăr că au avut o opinie.

E dreptul fiecăruia să aibă o opinie. Decizia politică este una foarte clară. Nici n-am avut de gând, nici n-am avut o discuţie serioasă pe acest subiect şi nici nu vom avea de gând să desfiinţăm Pilonul II de pensii. (…)

Deciziile politice le iau liderii politici. Eu, repet, nu sunt în Evul Mediu. Eu nu pot să închid gura oamenilor.

Eu nu pot să-i spun unui om – de ce ai tu o opinie? Eu analizez, că eu sunt decidentul, eu şi Nicolae Ciucă, suntem decidenţi, noi analizăm, vedem dacă e oportună sau e în regulă acea propunere.

Dacă vreţi să fim… în jurul meu să fie numai yesmeni care spun numai ce spun eu? Cum adică să cert lumea că a avut o opinie?

A fost opinie proastă, din punctul meu de vedere. Asta nu înseamnă că eu trebuie să îndepărtez pe toată lumea care nu gândeşte ca mine.

Eu mă uit în ochii dumneavoastră şi vă spun foarte clar: nu se desfiinţează pilonul, nu se naţionalizează Pilonul II de pensii, lucru care s-a întâmplat, mi se pare, şi în Polonia, şi în Ungaria. Suntem, cred, între singurele ţări care avem Pilonul II de pensii în acest sistem”, a spus prim-ministrul.

Potrivit acestuia, Pilonul II de pensii este un fel de asigurare suplimentară pentru salariaţi în cazul în care s-ar întâmpla ceva vreodată cu sistemul Pilonul I.

Cum poți verifica online câți bani ai în cont la Pilonul II de pensii. Doar 10% dintre români își verifică sumele acumulate
„Dar, e ceva ce e suplimentar. În acest moment, se iau nişte bani colectaţi la bugetul de stat, se duc ca un fel de asigurare că, dacă se întâmplă ceva vreodată cu sistemul Pilonul I de pensii, lumea este asigurată şi la alt pilon.

Mai mult, ştiţi foarte bine că mulţi dintre banii colectaţi la Pilonul II de pensii se regăsesc în împrumuturi către statul român.

Deci, este un gentleman agreement. Sper să nu fie nici investiţii, cum s-a întâmplat în trecut, când s-au pierdut banii oamenilor din Pilonul II de pensii. Şi, aici, statul trebuie, prin reglementator, să fie foarte atent să nu se ajungă la acest lucru”, a transmis Ciolacu.

De unde a plecat discuția legată de naționalizarea Pilonului 2 de Pensii
Un amendament despre care liberalii susțin că este al PSD a creat marți scandal pe grupul intern al parlamentarilor PNL.

Modificarea propusă la proiectul de asumare al Guvernului privind măsurile fiscale prevede să se elimine obligativitatea aderării la Pilonul 2.

Parlamentarii PNL au protestat și i-au transmis secretarului general al PNL Lucian Bode că nu sunt de acord si ca „nu vor susține asa ceva”.

Citeste mai mult

Eveniment

Jandarmii vor fi cu ochii pe suporteri la meciul de fotbal dintre FC Botoșani și Rapid București

Publicat

Joi, 28 septembrie, începând cu ora 21:00, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani va asigura ordinea și siguranța publică pe Stadionul municipal Botoșani, la meciul de fotbal din cadrul Cupei României, dintre echipele FC Botoșani și Rapid București.

Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a evenimentului sportiv, jandarmii botoșăneni, cu sprijinul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău și în cooperare cu efective de poliție și pompieri, vor acționa pentru prevenirea apariției unor evenimente de natură să afecteze climatul de ordine și siguranță publică.
Pe traseele către locul de desfășurare a meciului, în apropierea și în incinta arenei sportive, spectatorii sunt obligați să se supună efectuării controlului corporal preventiv şi al bagajelor, la solicitarea forţele de ordine.
În vederea facilitării accesului autocarelor cu suporterii echipei oaspete, traficul autovehiculelor pe Bulevardul Mihai Eminescu, în zona stadionului, va fi restricționat de polițiștii rutieri pentru perioade scurte de timp.
Având în vedere că accesul pe stadion se va face începând cu ora 19:00, recomandăm spectatorilor să se prezinte din timp la porțile de acces, pentru a fi evitată aglomerația în zona acestora.
De asemenea, recomandăm suporterilor să nu se implice în incidente care ar putea duce la tulburarea ordinii şi liniştii publice, delimitându-se de orice formă de violenţă verbală sau fizică ce ar putea conduce la manifestări violențe.
În conformitate cu prevederile Legii nr. 4/2008 privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive, spectatorilor le este interzis:
a) să pătrundă sau să încerce pătrunderea în incinta bazei sportive ori, după caz, a arenei sportive fără documente de acces sau prin încălcarea normelor legale de acces stabilite de organizator;
b) să pătrundă în stare de ebrietate sau să consume băuturi alcoolice în arena sportivă;
c) să introducă sau să încerce introducerea de băuturi alcoolice în arena sportivă;
d) să introducă în arena sportivă inscripţii, embleme, pancarte, bannere, afişe, steaguri sau alte suporturi ce conţin simboluri, sloganuri, imagini ori texte cu conţinut obscen;
e) să săvârşească fapte, acte sau gesturi obscene, să profereze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare, precum şi ameninţări cu acte de violenţă împotriva celorlalţi spectatori, oficiali, jucători sau a bunurilor acestora;
f) să profereze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare la adresa forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă;
Reamintim suporterilor că este interzis accesul în incinta stadionului cu artificii, petarde, materiale explozive, substanțe toxice, iritant lacrimogene ori paralizante, corpuri contondente ori alte obiecte care pot pune în pericol securitatea participanților la această competiție sportivă.

Citeste mai mult

Educație

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Profesor Victor Baciu, antrenorul Secției de Lupte de la Liceul cu Program Sportiv Botoșani

Publicat

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi profesorul Victor Baciu, antrenorul Secției de Lupte de la Liceul cu Program Sportiv Botoșani.
Liceul cu Program Sportiv Botoșani s-a clasat pe locul I în finala Campionatului Național individual pentru categoriile de vârstă U15 și U20, iar antrenorul Victor Baciu, care lucrează alături de un alt antrenor cu rezultate marcante, Dan Iacob, a vorbit astăzi despre cum și în cât timp se „face” un campion.
Cristian Iancu – medalie de aur / campion național la categoria 55 kg, Alexandru Ghețău – medalie de aur / campion național la categoria 60 kg, Lucian Cozma – medalie de aur / campion național la categoria 72 kg, Nicolaos Ignătescu -medalie de aur / campion național la categoria 82 kg, Teodor Cozma – medalie de argint / vicecampion național la categoria 77 kg, Alexandru Țăpoi – medalie de bronz la categoria 63 kg, Roberto Lupașcu – medalie de bronz la categoria 82 kg, apoi Manuel Cotor – medalie de argint / vicecampion național la categoria 38 kg , Narcis Luca – medalie de bronz la categoria 48 kg, Ionuț Cozma – medalie de bronz la categoria 48 kg, sunt doar câțiva dintre campionii din această toamnă creați de cei doi sculptori de talente de la Botoșani.
Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending