Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor este marcată în fiecare an la 13 octombrie. În 2024, Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor se concentrează pe rolul educaţiei în protejarea şi împuternicirea copiilor pentru un viitor fără dezastre, potrivit www.un.org.
Multe dezastre, adesea agravate de schimbările climatice, reprezintă ameninţări semnificative la adresa bunăstării copiilor şi tinerilor. UNICEF raportează că aproximativ un miliard de copii din întreaga lume sunt expuşi unui risc extrem din cauza impactului climatic şi a dezastrelor asociate. În 2022, numărul copiilor afectaţi de inundaţii în Ciad, Gambia, Pakistan şi Bangladesh a fost cel mai mare din ultimii 30 de ani. Pe lângă riscul de deces şi rănire, copiii se confruntă cu alte provocări: întreruperi în şcolarizare, nutriţie, îngrijire medicală şi probleme de protecţie în urma unui dezastru, arată sursa citată.
Pentru a proteja copiii de dezastre, ţările trebuie să ia în considerare vulnerabilităţile şi cerinţele acestora atunci când elaborează strategii naţionale şi locale de reducere a riscului de dezastre. Este la fel de important să împuternicim copiii şi tinerii şi să le oferim oportunitatea de a contribui la reducerea riscului de dezastre, aşa cum este subliniat în Cadrul Sendai pentru reducerea riscului de dezastre (2015-2030), arată www.un.org.
Împuternicirea copiilor, în special prin educaţie, îi poate echipa să se protejeze şi să devină agenţi ai schimbării în familiile şi comunităţile lor, împărtăşind ceea ce au învăţat. Acest lucru este relevant în special în contextul efortului global de extindere a sistemelor de avertizare timpurie în cadrul iniţiativei Secretarului General al ONU „Avertizare timpurie pentru toţi”, potrivit sursei citate.
În 2023, Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor a abordat legătura dintre dezastre şi inegalitate. Dezastrele şi inegalitatea sunt două feţe ale aceleiaşi monede. Fiecare adversitate o întăreşte pe cealaltă: accesul inegal la servicii îi lasă pe cei mai vulnerabili expuşi pericolului dezastrelor, în timp ce efectele dezastrelor exacerbează inegalităţile şi îi împing pe cei mai expuşi riscurilor şi mai mult în sărăcie, potrivit www.un.org.
În 2022, Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor a avut în vedere punctul G al Cadrului Sendai: „Creşteţi în mod substanţial disponibilitatea şi accesul la sistemele de avertizare timpurie pentru mai multe pericole cu informaţii şi evaluări privind riscurile de dezastre pentru oameni până în 2030”.
Marcarea Zilei internaţionale pentru reducerea riscului dezastrelor a devenit necesară în urma unui apel al Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în 1989, pentru a promova o cultură globală a conştientizării riscurilor şi reducerii dezastrelor. Cu acest prilej este sărbătorit modul în care oamenii şi comunităţile din întreaga lume îşi reduc expunerea la dezastre şi sporesc gradul de conştientizare cu privire la importanţa reducerii riscurilor cu care se confruntă.
Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor a fost desemnată prin rezoluţia 64/200 a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care a decis, în 2009, marcarea acestei zile în fiecare an la 13 octombrie.
Înaintea acestei decizii, o altă rezoluţie a Adunării Generale a ONU, 44/236 din 22 decembrie 1989, stabilea ca Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor naturale să aibă loc în cea de-a doua zi de miercuri a lunii octombrie. Ziua trebuia să fie marcată în fiecare an în cadrul Deceniului internaţional pentru reducerea dezastrelor naturale, 1990-1999.
La cea de-a treia Conferinţă mondială a ONU privind reducerea riscului de dezastre, care a avut loc în martie 2015, în Sendai, Japonia, comunitatea internaţională a fost avertizată asupra faptului că dezastrele afectează cel mai mult la nivel local şi au un mare potenţial în a provoca pierderi de vieţi omeneşti şi serioase probleme sociale şi economice. Dezastrele cu debut brusc generează deplasarea a milioane de oameni în fiecare an. Este necesar, în această situaţie, ca la nivel local, capacităţile să fie consolidate de urgenţă.
Cadrul Sendai are în vedere desfăşurarea de acţiuni orientate pentru reducerea riscului dezastrelor, a riscului de dezastre la scară mică şi la scară largă, cauzate de accidente provocate de om sau din cauze naturale, precum şi a celor legate de mediu, a pericolelor şi riscurilor tehnologice şi biologice. (sursa: https://www.un.org) AGERPRES