Connect with us
Publicitate

Actualitate

13 octombrie – Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor (ONU)

Publicat

Publicitate

Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor este marcată în fiecare an la 13 octombrie. În 2024, Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor se concentrează pe rolul educaţiei în protejarea şi împuternicirea copiilor pentru un viitor fără dezastre, potrivit www.un.org.

Multe dezastre, adesea agravate de schimbările climatice, reprezintă ameninţări semnificative la adresa bunăstării copiilor şi tinerilor. UNICEF raportează că aproximativ un miliard de copii din întreaga lume sunt expuşi unui risc extrem din cauza impactului climatic şi a dezastrelor asociate. În 2022, numărul copiilor afectaţi de inundaţii în Ciad, Gambia, Pakistan şi Bangladesh a fost cel mai mare din ultimii 30 de ani. Pe lângă riscul de deces şi rănire, copiii se confruntă cu alte provocări: întreruperi în şcolarizare, nutriţie, îngrijire medicală şi probleme de protecţie în urma unui dezastru, arată sursa citată.

Pentru a proteja copiii de dezastre, ţările trebuie să ia în considerare vulnerabilităţile şi cerinţele acestora atunci când elaborează strategii naţionale şi locale de reducere a riscului de dezastre. Este la fel de important să împuternicim copiii şi tinerii şi să le oferim oportunitatea de a contribui la reducerea riscului de dezastre, aşa cum este subliniat în Cadrul Sendai pentru reducerea riscului de dezastre (2015-2030), arată www.un.org.

Publicitate

Împuternicirea copiilor, în special prin educaţie, îi poate echipa să se protejeze şi să devină agenţi ai schimbării în familiile şi comunităţile lor, împărtăşind ceea ce au învăţat. Acest lucru este relevant în special în contextul efortului global de extindere a sistemelor de avertizare timpurie în cadrul iniţiativei Secretarului General al ONU „Avertizare timpurie pentru toţi”, potrivit sursei citate.

În 2023, Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor a abordat legătura dintre dezastre şi inegalitate. Dezastrele şi inegalitatea sunt două feţe ale aceleiaşi monede. Fiecare adversitate o întăreşte pe cealaltă: accesul inegal la servicii îi lasă pe cei mai vulnerabili expuşi pericolului dezastrelor, în timp ce efectele dezastrelor exacerbează inegalităţile şi îi împing pe cei mai expuşi riscurilor şi mai mult în sărăcie, potrivit www.un.org.

În 2022, Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor a avut în vedere punctul G al Cadrului Sendai: „Creşteţi în mod substanţial disponibilitatea şi accesul la sistemele de avertizare timpurie pentru mai multe pericole cu informaţii şi evaluări privind riscurile de dezastre pentru oameni până în 2030”.

Publicitate

Marcarea Zilei internaţionale pentru reducerea riscului dezastrelor a devenit necesară în urma unui apel al Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în 1989, pentru a promova o cultură globală a conştientizării riscurilor şi reducerii dezastrelor. Cu acest prilej este sărbătorit modul în care oamenii şi comunităţile din întreaga lume îşi reduc expunerea la dezastre şi sporesc gradul de conştientizare cu privire la importanţa reducerii riscurilor cu care se confruntă.

Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor a fost desemnată prin rezoluţia 64/200 a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care a decis, în 2009, marcarea acestei zile în fiecare an la 13 octombrie.

Înaintea acestei decizii, o altă rezoluţie a Adunării Generale a ONU, 44/236 din 22 decembrie 1989, stabilea ca Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor naturale să aibă loc în cea de-a doua zi de miercuri a lunii octombrie. Ziua trebuia să fie marcată în fiecare an în cadrul Deceniului internaţional pentru reducerea dezastrelor naturale, 1990-1999.

Publicitate

La cea de-a treia Conferinţă mondială a ONU privind reducerea riscului de dezastre, care a avut loc în martie 2015, în Sendai, Japonia, comunitatea internaţională a fost avertizată asupra faptului că dezastrele afectează cel mai mult la nivel local şi au un mare potenţial în a provoca pierderi de vieţi omeneşti şi serioase probleme sociale şi economice. Dezastrele cu debut brusc generează deplasarea a milioane de oameni în fiecare an. Este necesar, în această situaţie, ca la nivel local, capacităţile să fie consolidate de urgenţă.

Cadrul Sendai are în vedere desfăşurarea de acţiuni orientate pentru reducerea riscului dezastrelor, a riscului de dezastre la scară mică şi la scară largă, cauzate de accidente provocate de om sau din cauze naturale, precum şi a celor legate de mediu, a pericolelor şi riscurilor tehnologice şi biologice. (sursa: https://www.un.org) AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Alegeri Prezidențiale 2024. Exit-poll: Cine intră în turul 2. Procentele obținute de Ciolacu, Lasconi, Georgescu, Simion și Ciucă

Publicat

Publicitate

Principalele posturi de televiziune au anunțat duminică seară estimarea procentelor fiecărui candidat. Primii doi plasați vor intra în turul al doilea. Iată ce procente au obținut Ciolacu, Lasconi, Simion, Ciucă și Georgescu, conform alba24.ro

Exit-polurile vizează voturile exprimate de români, până la ora 19:30  (urmând să fie actualizate cu estimările de la ora 21:00).

Publicitate

Exit-poll Alegeri Prezidențiale 2024: 

EXIT POLL CIRA

  • Ion Marcel Ciolacu – Partidul Social Democrat – 25 %
  • Elena Valerica Lasconi – Uniunea Salvați România – 18 %
  • George Nicolae Simion – Alianța pentru Unirea Românilor – 15 %
  • Nicolae Ionel Ciucă – Partidul Național Liberal – 14 %
  • Călin Georgescu – candidat independent – 16 %
  • Hunor Kelemen – Uniunea Democrată Maghiară din România – 4 %
  • Mircea Dan Geoană – candidat independent – 5 %

EXIT POLL CURS

Publicitate
  • Marcel Ciolacu – 25%
  • Elena Lasconi – 18,1%
  • Călin Georgescu – 16%
  • George Simion – 14%
  • Nicolae Ciucă – 13%
  • Mircea Geoană – 5,5%

Biroul Electoral Central (BEC) a acreditat patru institute de sondare care fac exit-poll-uri astăzi la nivel naţional la primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit deciziilor BEC publicate pe site-ul instituțiilor.

Cele patru institute acreditate sunt:

  • Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS
  • Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE
  • The Center for International Reserch and Analyses
  • ARA Public Opinion SRL

Știre în curs de actualizare

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Alegeri prezidențiale 2024: Stop VOT! Câte persoane au votat în Botoșani până la ora 21.00

Publicat

Publicitate

Stop vot în primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 din România, cursă în care au intrat în acest an nu mai puțin de 14 candidați.

În cele 433 de secții de votare din județul Botoșani, care s-au deschis la ora 7.00 și au rămas deschise până la ora 21.00, în unele cu posibilitatea de prelungire a programului de vot până la cel mai târziu ora 23:59 pentru alegătorii care se aflau la sediul secției de votare la ora 21.00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare, au ajuns astăzi 148.594 persoane ceea ce înseamnă o prezență la vot de 39,54 %.

În Botoșani, au fost așteptate la vot 375.747 de persoane, iar în toată țara erau așteptate 18.008.480 persoane cu drept de vot.

Publicitate

Până la ora 21.00, în județul Botoșani votaseră 148.588 persoane (2,67 % prezență la vot) din care:

134.406 pe liste permanente

12.232 pe liste suplimentare

Publicitate

1.956 persoane cu urna mobilă.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 24 noiembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 24 noiembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 24 noiembrie 2024:

Loto 6 din 49: 28, 20, 39, 38, 42, 11

Publicitate

Loto 5 din 40: 12, 38, 19, 20, 16, 18

Joker: 9, 22, 41, 7, 32 + 1

Noroc: 6 7 4 0 4 0 3

Publicitate

Noroc Plus: 0 2 3 6 0 5

Super Noroc: 7 6 5 8 8 4

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) PSD: Biroul Electoral Județean a sesizat Poliția pentru continuarea propagandei electorale de către PNL Botoșani pentru candidatul liberal la alegerile prezidențiale

Publicat

Publicitate

PSD Botoșani atrage atenția botoșănenilor că PNL a continuat să facă campanie electorală pentru candidatul liberal, în afara campaniei electorale.

Biroul Electoral Județean a sesizat Poliția Botoșani pentru a sancționa PNL Botoșani care a continuat diseminarea în mediul online a mesajelor de propagandă electorală asumate de către membrii PNL Botoșani în vederea susținerii candidatului liberal la funcția de președinte al României.

Reprezentanții PNL Botoșani nu au răspuns la nicio temă de dezbatere pe programe de guvernare propusă de PSD, nu au prezentat nicio soluție pe niciun domeniu de interes național și local, iar în final au ales să încalce legea electorală și să facă propagandă pentru candidatul lor în afara perioadei de campanie.

Publicitate

CMF11240017

Vezi AICI și DECIZIA luată la contestatia făcută de PSD Botosani

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending