Connect with us
Publicitate

Eveniment

1,12 mg/l alcool pur în aerul expirat, atât avea un șofer din Botoșani, oprit pentru că depășise viteza legală

Publicat

Publicitate

Vineri, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au oprit, pe drumul județean D.J. 296, în comuna Roma, un autoturism condus de un bărbat, de 44 de ani, din municipiul Botoșani, care se deplasa cu viteză peste limita legală.

 

Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 1,12 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 580 de lei, pentru depășirea vitezei legale, iar pentru faptul că se afla sub influența alcoolului a fost întocmit dosar de cercetare penală.

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Polițiștii spun că dacă retrag carnetele 72 de ore la teste Drugtest, șoferilor NU li se întocmește “dosar penal” ci „lucrare penală”, care poate fi închisă administrativ

Publicat

Publicitate

Polițiștii susțin că în cazul în care unui șofer i s-a retras carnetul pentru 72 de ore în așteptarea rezultatelor de la INML, acestuia nu i se întocmește “dosar penal” ci „lucrare penală”, procedură care, în opinia polițiștilor, poate fi închisă pe cale administrativă.

Precizarea a fost făcută într-un comunicat de presă emis ieri seară, de polițiștii din România, care au explicat că având în vedere dezbaterea îndreptățită din spațiul public, cu privire întocmirea unor dosare penale (ex:Teleorman, Prahova), în urma testărilor pozitive cu aparatul Drager5000, sunt necesare mai multe precizări.

Iată comunicatul emis de polițiștii români.

Centrul de Informare și Relații Publice din cadrul Poliției Române este abilitat să comunice următoarele:

Înainte de intrarea în vigoare a noilor prevederi din domeniul siguranței rutiere, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a relaționat cu factorii decizionali din cadrul Parchetului General, pentru stabilirea unui mod unitar de aplicare a prevederilor Ordinului Comun al M.A.I. şi P.Î.C.C.J. nr. 56/12/C/2014, raportat la OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare ( inclusiv OUG 84 și OUG 97).

În mod concret, facem trimitere la prevederile articolului 4, alin. 2 din Ordinul Comun, mai sus invocat, respectiv : ,,Înregistrarea actului de sesizare se face într-un termen de cel mult 5 zile, cu excepția cauzelor penale urgente, a căror înregistrare se realizează în termen de maxim 12 ore. În cuprinsul acestor termene, se realizează întreg circuitul administrativ intern, de la primirea sesizării până la predarea cauzei organului de cercetare penală al poliției judiciare.”

Publicitate

În acest sens, în situația unui rezultat pozitiv, în urma testării cu aparatul Drager5000, polițiștii întocmesc o lucrare (Este vorba de actul de sesizare, iar nu de un dosar penal), care rămâne la unitatea de poliție, pe parcursul celor 72 de ore, în care instituțiile de medicină legală trebuie să transmită rezultatul probelor biologice aferente.

Dacă în interiorul termenului de 72 de ore, polițiștii primesc de la medicină legală un rezultat negativ, acesta se anexează lucrării de bază(cea menționată în paragraful anterior), iar documentele se înaintează de către Poliție, unității de parchet competente, cu propunere de închidere a procedurii, pe cale administrativă.

Această propunere, a unității de poliție, de închidere pe cale administrativă, într-o astfel de situație, are la bază rezultatul negativ al probelor biologice, emis de medicina legală, și NU presupune o propunere de clasare în accepțiunea Codului de Procedură Penală, ci închiderea pe calea administrativă a lucrării.

Publicitate

Astfel, persoana testată, cu rezultat negativ de la medicină legală, nu este cercetată de organele de poliție, sub nicio formă, în cadrul unui dosar penal.

În situația în care rezultatul de la medicină legală este pozitiv, acesta se anexează lucrării de bază și documentele se transmit unității de parchet competente, unde lucrarea primește un număr unic, respectiv aceasta devine ,,dosar penal”, în care se continuă cercetările și se administrează probe, conform Codului Penal și Codului de Procedură Penală.

Prin urmare, măsura retragerii/reținerii permisului de conducere, pentru 72 de ore, este de natură a înlătura un potențial pericol din traficul rutier, până la primirea rezultatelor de la medicină legală.

Ieri, conducerea Poliției Române a organizat din nou o videoconferință, la care au participat, la nivel teritorial, inspectorii șefi, șefii serviciilor rutiere și purtătorii de cuvânt, activitate în cadrul căreia au fost reprelucrate aspectele de ordin legislativ și administrativ, inclusiv cele menționate în prezenta precizare.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfinții Cuvioși Rafail și Partenie de la Agapia Veche

Publicat

Publicitate

Sfântul Rafail s-a născut în satul Bursucani, co¬muna Bălăbănești din ținutul Bârladului în anul 1560, într-o familie dreptcredincioasă. Auzind de marele sihastru Eufrosin de la Agapia, a părăsit cele pământești și, urcându-se în munte, i s-a făcut ucenic.

A fost călugărit de acesta și sporea în rugăciune și în post, încât îl întrecea pe dascălul său. După mai mulți ani de viață pustnicească pe Mun¬tele Scaunele, Cuviosul Rafail a coborât în schitul înte¬meiat de Eufrosin. Aici a sporit și mai mult în dragostea lui Hristos, în privegheri de toată noaptea și în rugăciuni cu lacrimi.

Smerindu-se înaintea tuturor prin ascultare, s-a învrednicit de la Dumnezeu de darul preoției și al facerii de minuni. Izgonea duhurile necurate, cunoștea gândurile oamenilor și vedea dinainte cele viitoare. Era un neîntrecut dascăl al rugăciunii lui Iisus și părinte duhovnicesc al tuturor sihaștrilor. Săvârșind îngerește călătoria acestei vieți și lăsând în urmă mulți ucenici, Sfântul Rafail și-a dat sufletul în mâinile Domnului. Apoi, făcându-se unele minuni la mormântul său și încredințându-se părinții că l-a proslăvit Dumnezeu, i-au scos din sicriu trupul întreg și plin de bună mireasmă și l-au așezat în biserică, spre închinarea tuturor.

Sfântul Partenie era ucenic al marilor sihaștri din Muntele lui Agapie. Luând din tinerețe jugul lui Hris¬tos, s-a făcut călugăr în Mănăstirea Agapia Veche, la începutul secolului XVII. Apoi, deprinzând frica de Dumnezeu și rugăciunea din inimă, s-a retras la liniște în Muntele Scaunele. Acolo, mult nevoindu-se cu postul și cu rugăciu¬nea de toată noaptea și biruind cumplitele ispite ale vrăjmașului diavol, s-a învrednicit a primi de la Dum¬nezeu darul tămăduirii și al izgonirii duhurilor necurate. Și nu puțini bolnavi de prin sate alergau la chilia lui și primeau mângâiere și sănătate.

Apoi, rămânând Mă¬năstirea Agapia fără povățuitor, Cuviosul Partenie a pri¬mit darul preoției și a ajuns vestit egumen al sihaștrilor din obște. Astfel, pe toți îi păstorea cu smerenie și cu înțelepciune, făcându-se pe sine pildă tuturor, atât celor din schit, cât și celor din pustie. În anul 1660, Sfântul Partenie s-a strămutat la cereștile lăcașuri, iar trupul său a fost îngropat în „Livada Părinților”.

Mai târziu, cinstindu-se de părinți în ceata cuvioșilor și făcându-se unele minuni la mor¬mântul său, moaștele lui s-au așezat în biserică spre închinare, fiind sărutate și de însuși Sfântul Mitropolit Dosoftei. Apoi, năvălind turcii peste Țara Moldovei, moaștele Cuviosului au fost ascunse în munte și au rămas acolo neștiute de nimeni, până în zilele noastre. În anul 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a canonizat pe Sfinții Rafail și Partenie de la Agapia Veche, cu zi de pomenire 21 iulie.

Publicitate

Sfinților cuvioși Rafail și Partenie, rugați-vă pentru noi!

Citeste mai mult

Eveniment

Program de furnizare a apei restricționat la Curtești, Răchiți, Stăuceni, Unțeni

Publicat

Publicitate

În vederea refacerii rezervei de apă obligatorii din Stația de tratare a apei Cătămărești Deal, afectata de seceta pedologica din această perioadă, utilizatorii din localitățile Curtești, Răchiți, Stăuceni, Unțeni vor avea program de apă restricționat, după cum urmează: în intervalul orar 20:00-08:00, pentru perioada 20 iulie 2024 – 23 iulie 2024.

S.C. NOVA APASERV S.A. Botoșani face un nou apel către toți utilizatorii pentru folosirea apei numai pentru uz casnic și menajer!

Citeste mai mult

Eveniment

Părintele Ilie Avasiloaie, care a slujit peste șase decenii la biserici din Botoșani, a fost pomenit la Cimitirul Eternitatea

Publicat

Publicitate

Astăzi 20 iulie 2024, de sărbătoarea Sfântului Ilie la Cimitirul Eternitatea a avut loc pomenirea părintelui Ilie Avasiloaie, la 28 de ani de la trecerea la cele veșnice.

Părintele Ilie Avasiloaie s-a născut la 8 iunie 1911 în satul Socrujeni, județul Botoșani. După școala primară a urmat cursurile Seminarului Teologic “Mitropolitul Pimen Georgescu” din Dorohoi și apoi a absolvit Facultatea de Teologie din Cernăuți în anul 1936.
La 25 octombrie 1931 s-a căsătorit cu Maria Daniil. Este hirotonit preot la 1 februarie 1933 pe seama parohiei Lencăuti-Hotin. A slujit apoi la parohiile: Mereșeanca-Soroca, Tomești, Buimăceni, Răchiți. În anul 1965 este transferat la biserica Sfântul Nicolae din Botoșani unde slujește până în anul 1991, când se pensionează.
Între anii 1965-1975 a lucrat la cancelaria Protopopiatului Botoșani ca funcționar și apoi secretar. Între anii 1979-1982 a îndeplinit funcția de președinte al Consistoriului Protopopesc.
A slujit ca preot activ timp de 58 de ani și apoi ca pensionar încă 5 ani (1991-1996), în total peste 63 de ani.

Preotul Ilie Avasiloaie a fost chemat la Domnul, să slujească la Altarul Ceresc, în dimineața de Paști, la 14 aprilie 1996, la vârsta de 85 de ani.
Este înmormântat în cimitirul Eternitatea din Botoșani, alături de soția sa, preoteasa Maria (1910-1983).
VEȘNICA LUI POMENIRE!

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending