Connect with us

Actualitate

Ziua NATO marcată cu ceremoniale militare la Botoșani

Publicat

Publicitate

Împlinirea a 73 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord a fost marcată astăzi cu ceremoniale militare la Botoșani.

Potrivit legislaţiei naţionale, România celebrează Ziua NATO și se împlinesc 18 ani de apartenenţă la Alianţa Nord-Atlantică, iar la Botoșani a fost organizată un întreg ceremonial, la care au fost prezenți atât oficialii militari precum și liderii administrației locale și de stat, în frunte cu ministrul muncii din România, deputatul PSD Marius Constantin Budăi.

”Astăzi, sărbătorim împreună, Ziua NATO,  o sărbătoare dedicată democrației, spiritului european şi euro-atlantic.  În această perioadă, mai mult ca oricând, ne dăm seama de importanța statutului României de aliat NATO. Apartenența la NATO, alături de Parteneriatul Strategic cu SUA și integrarea în Uniunea Europeană, reprezintă pilonii politicii externe ale României.

Alianța Nord-Atlantică a făcut posibilă consolidarea securității la nivel regional și global și a creat condițiile pentru dezvoltarea activităților desfășurate împreună cu Uniunea Europeană în domenii de interes comun pentru cele două organizații internaționale. Trebuie să apreciem astăzi eforturile depuse de cei care au realizat integrarea României în Uniunea Europeană și aderarea la NATO.

Calitatea de membru NATO a conferit României drepturi egale cu ale tuturor celorlalte state, securitate, dar și obligații de care țara noastră s-a achitat cu succes. Alianța Nord-Atlantică a fost și continuă să fie pentru România principalul garant și pilonul fundamental al apărării. Nevoia unei Alianțe Nord-Atlantice puternice, unite și eficiente este, în această perioadă, mai mare decât oricând.  La mulți ani, România! La mulți ani, NATO!” a fost mesajul prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.

“Astăzi, când traversăm vremuri atât de tulburi, când războiul s-a mutat atât de aproape de granița noastră, înțelegem, poate mai bine ca oricând, importanța demersului susținut din timpul guvernării Năstase prin care România a devenit un pilon de bază al securităţii din regiunea Mării Negre şi a flancului Estic al Alianței. Importanța noastră ca țară în arhitectura NATO rezidă și din faptul că secretarul general-adjunct, numărul doi în organizație, este un român, Mircea Geoană.

Publicitate

Alianţa Nord-Atlantică este fundamentală pentru România, iar angajamentul nostru la succesul său este unul puternic. Alături de apartenenţa la Uniunea Europeană şi de Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, NATO asigură cea mai solidă protecţie de care România a beneficiat în întreaga sa istorie, în faţa oricăror ameninţări la adresa securităţii sale naţionale. Deci, România se bucură, în acest moment, de cele mai puternice garanţii de securitate din întreaga istorie, pentru că  punctul fundamental al NATO a fost şi rămâne Articolul 5: „un atac armat împotriva unui aliat în Europa sau în America de Nord va fi considerat un atac împotriva tuturor”.

De Ziua NATO, ne exprimăm susţinerea faţă de permanenta adaptare a organizaţiei şi membrilor săi la provocările cauzate de evoluţiile geo-politice. La Mulţi Ani, NATO! La mulţi ani României în NATO!”, a spus și președintele Consiliului Județan Botoșani, Doina Federovici.

Tot astăzi, pentru a marca acest moment, au avut loc ceremonii militare în toată țara.

La sediul comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” din Cluj-Napoca, a participat ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, în timp ce o serie de evenimente au fost organizate de Forţele Navale Române la bordul navelor militare din porturile Constanţa, Mangalia, Brăila şi Tulcea.

Într-un mesaj transmis ieri, Vasile Dîncu afirmă că aderarea la NATO a adus României cea mai solidă garanţie de securitate din istoria ţării, iar ţara noastră are acum o armată profesionistă, experimentată, care şi-a exersat capacităţile în misiuni în teatrele de operaţii.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Femeie de 54 de ani, din Șendriceni, dispărută acum 32 de ani, este căutată de familie. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 54 de ani, din comuna Șendriceni, care în anul 1992 a părăsit domiciliul, iar până în prezent, nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

Popa Ileana s-ar fi deplasat pe teritoriul Turciei, însă nu există date concrete în acest sens, iar familia încearcă să o găsească.

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!

Citeste mai mult

Eveniment

De ce este așa frig? Explicații pentru răcirea neobișnuită a vremii. Meteorologii au emis o informare de ploi, lapoviță și vânt

Publicat

Publicitate

De ce este așa frig? Explicații pentru răcirea neobișnuită a vremii. Meteorologii europeni au explicat anomaliile de temperatură care au lovit continentul, iar cei români au emis sâmbătă o informare valabilă în următoarele 3 zile, în care vorbesc despre precipitații moderate cantitativ, lapoviță și ninsoare la altitudini mari, intensificări ale vântului.

Răcirea neobișnuită din Europa în a doua jumătate a lunii mai 2025: Europa se confruntă cu o răcire bruscă și neașteptată pentru această perioadă a anului, când temperaturile ar trebui să fie mult mai ridicate.

După jumătatea lunii mai 2025, când în mod normal am aștepta temperaturi plăcute de primăvară târzie, continentul european se află sub influența unui val de aer polar care a coborât temperaturile până la 5 grade Celsius în multe regiuni.

România, care de obicei se bucură de temperaturi medii de 20-25°C în această perioadă, înregistrează acum valori termice cu 15-20 de grade sub normalul perioadei.

Zonele montane se confruntă chiar cu precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, un fenomen rar pentru mijlocul lunii mai.

Principalul motiv al acestei răciri bruște este o modificare temporară a circulației atmosferice la nivel continental, potrivit Severe-Weather, consultat de Alba24.

Publicitate

Un anticiclon puternic poziționat deasupra Scandinaviei blochează deplasarea maselor de aer cald dinspre sud și permite aerului arctic să coboare nestingherit spre centrul și estul Europei.

Acest fenomen, cunoscut de meteorologi ca „blocaj atmosferic”, poate persista zile sau chiar săptămâni.

În ultimul deceniu, variabilitatea climatică a crescut semnificativ, ducând la apariția mai frecventă a extremelor meteorologice.

Oscilația Nord-Atlantică, un sistem de presiune atmosferică care influențează major vremea în Europa, se află într-o fază negativă pronunțată, favorizând pătrunderea aerului rece dinspre nord.

Meteorologii estimează că această situație neobișnuită va persista cel puțin până la mijlocul săptămânii viitoare, după care temperaturile ar urma să revină treptat la valorile normale pentru această perioadă.

De ce este așa frig în România: precipitații moderate cantitativ, lapoviță și ninsoare la altitudini mari, intensificări ale vântului

Meteorologii au transmis sâmbătă o informare meteo valabilă  în intervalul 17 mai, ora 10 – 20 mai, ora 10.

Fenomene vizate: precipitații moderate cantitativ, lapoviță și ninsoare la altitudini mari, intensificări ale vântului, vreme deosebit de rece.

Vor fi averse pe arii extinse în vestul, nordul și centrul țării și local în rest. Se vor semnala și descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare vor fi cantități de apă de 15…25 l/mp și pe arii restrânse de peste 35…40 l/mp.

La munte, în general la altitudini mai mari de 1500 m, vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare și local se va depune strat de zăpadă (în medie de 5…10 cm).

Temporar vântul va avea intensificări în toate regiunile, cu viteze în general de 40…60 km/h, iar la munte de peste 80…90 km/h.

Vremea va fi deosebit de rece, cu valori termice cu mult sub mediile multianuale specifice perioadei, sâmbătă în toată țara, apoi în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și Moldova.

Vor fi maxime cuprinse în general între 11 și 21 de grade și minime între 2 și 12 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiuni.

Citeste mai mult

Eveniment

Trei cutremure în România, în doar câteva ore. Cel mai mare a avut 4,2 grade pe Scara Richter

Publicat

Publicitate

Trei cutremure în România, în doar câteva ore: Cel mai recent cutremur, cu magnitudinea 2,6, a avut loc sâmbătă dimineața în zona Vrancea. Este al treilea înregistrat sâmbătă în România, în doar câteva ore. 

A avut magnitudinea 2,6 și s-a produs la adâncimea de 110,5 kilometri. În cursul nopții de vineri spre sâmbătă, alte două cutremure au avut loc în țară.

Unul, cu magnitudinea 4,2, a avut loc la ora 00.59 în județul Buzău, iar al doilea, cu magnitudinea 2,4, a avut loc tot în noaptea de vineri spre sâmbătă la ora 3.37 în județul Vrancea.

Cel mai mare a fost cel din Buzău, care a și fost resimțit.

”În ziua de 17 Mai 2025 la ora 00:59:15 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICĂ VRANCEA, BUZĂU un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.2, la adâncimea de 131.9 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 53 km NV de Buzău, 57 km V de Focșani, 64 km SE de Sfântu-Gheorghe, 68 km E de Brașov, 76 km NE de Ploiești” au transmis reprezentanții Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Gala Voluntarului, a doua ediție, la Teatrul „Vasilache” Botoșani

Publicat

Publicitate

Botoșani, 17 mai 2025 – Într-un demers de susținere a implicării civice și de recunoaștere a eforturilor tinerilor din comunitate, Primăria Municipiului Botoșani a organizat astăzi cea de-a doua ediție a Galei Voluntarului, eveniment desfășurat la Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache”.

Manifestarea a avut loc cu prilejul Zilei Internaționale a Voluntariatului și a reunit mulți tineri botoșăneni implicați în activități educaționale și culturale, alături de cadre didactice și coordonatori dedicați. Gala a fost un moment de apreciere publică a contribuției aduse de aceștia la dezvoltarea orașului prin inițiativă, responsabilitate și solidaritate.
Primarul Municipiului Botoșani, Cosmin Ionuț Andrei, a transmis un mesaj de susținere pentru toți tinerii implicați în activități de voluntariat, reafirmând angajamentul administrației locale față de sprijinirea educației și a tineretului:

„Dincolo de investițiile realizate prin PNRR în modernizarea școlilor, susținerea tinerilor este o prioritate pentru noi. Gala Voluntarului este o formă prin care recunoaștem public implicarea lor și îi încurajăm să rămână activi în viața comunității. Pregătim proiecte prin care să le oferim sprijin real, spații dedicate și oportunități de dezvoltare aici, acasă, în Botoșani.”

În cadrul galei, mai mulți tineri voluntari au fost premiați pentru implicarea lor în activități artistice, sociale și educaționale. Evenimentul s-a încheiat cu spectacolul Micul Prinț, un moment artistic deosebit, realizat cu talent și sensibilitate de către tinerii actori și echipa de creație a teatrului.

Gala Voluntarului este parte dintr-un calendar mai larg de inițiative susținute de Primăria Botoșani, menite să încurajeze participarea activă a tinerilor și promovarea valorilor educației, culturii și solidarității civice!

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending