Connect with us

Eveniment

Ziua Europei a fost marcată și la Instituția Prefectului Botoșani, cu participarea a zeci de elevi din județ și cadre didactice

Publicat

Publicitate

La eveniment au participat, prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, subprefecții județului Botoșani, Paula Berențan și Cristina Breșug, directorul Cancelariei Prefectului, Cătălina Acatrinei, Comisar șef Alin Popovici – șef serviciu SPCP Botoșani, Subcomisar de poliție Sorin Stoeleriu – împuternicit șef serviciu SPCRPCIV Botoșani, Sergiu Balanovici – muzeograf, Cristina Bălăucă – Inspector Școlar General Adjunct, Giosu Constantin – Inspector școlar – proiecte educaționale și aproximativ 70 de elevi însoțiți de cadre didactice de la Colegiul Național ”A.T. Laurian” Botoșani, Liceul ”Regina Maria” Dorohoi, Colegiul Economic ”Octav Onicescu” Botoșani, Colegiul Național ”Grigore Ghica” Dorohoi, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani și Liceul de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani.

Evenimentul a debutat cu intonarea imnurilor României şi Uniunii Europene, a urmat cuvântul de deschidere al prefectului județului Botoșani, Sorin Cornilă, iar domnul Sergiu Balanovici a prezentat semnificația zilei de 9 mai.

În continuare, elevii prezenți și-au împărtășit experiențele dobândite în cadrul proiectelor europene la care au participat.

Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani: ” Ne face o deosebită plăcere să vă avem invitați astăzi și să sărbătorim împreună Ziua Europei, o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa.

Data de 9 mai marchează aniversarea momentului istoric reprezentat de ”Declarația Schuman”, prin care a propus ideea unei noi forme de cooperare politică în Europa. Declarația a fost citită pe 9 mai 1950. Momentul de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate.

O vorbă din popor spune: ”toate la timpul lor”. Voi sunteți acum în acea perioadă din viață când învățați, experimentați și descoperiți. Iar foarte mulți dintre voi ați descoperit deja multe țări din Europa, fie în vacanțe împreună cu părinții, fie ghidați de domnii și doamnele profesor în cadrul proiectelor Erasmus.

Publicitate

Aceste oportunități vă oferă posibilitatea să învățați, să descoperiți și să experimentați. Iar toate aceste lucruri vă modelează ca oameni și vă clădesc viitorul. Pentru că fiecare dintre noi suntem suma experiențelor trăite și acumulate, a lucrurilor învățate și a interacțiunilor cu alți oameni. Zi de zi facem alegeri. Iar toate aceste lucuri învățate și alegerile făcute vă vor ghida în viață.

Și va venit acea etapă din din viața voastră când voi veți modela viitorul țării și al Uniunii Europene. Iar când va veni acel moment veți fi pregătiți să realizați lucruri mărețe, să modelați viitorul, să inventați, să creați și să dezvoltați

Și sunt convins că lumea făcută de voi, modelată de voi, va fi o lume mai bună. Aveți încredere în voi. Eu am, părinții voștri au încredere în voi, domnii și doamnele profesori au încredere în voi și în alegerile voastre.

În încheiere, vreau să vă vorbesc un pic și despre alegerile electorale. Pe 9 iunie, europenii, ies la vot și-și aleg reprezentanții în Parlamentul European. În aceiași zi, toți cetățenii cu drept de vot din Uniunea Europeană își votează preferații. Aleg și votează.

Peste cîțiva ani, când veți fi majori, veți vota și voi pe cine să vă reprezinte în Parlamentul European. Și unii dintre voi veți fi candidați pentru un post de europarlamentar. Dar nu vă grăbiți să ajungeți în acea perioadă a vieții. Bucurați-vă de fiecare etapă, de fiecare experiență, de fiecare moment și fiți fericiți. Pentru că, nu-i așa, toate se întâmplă la timpul lor.”

Ziua Europei este organizată anual la 9 mai pentru a sărbători pacea și unitatea în Europa și pentru a marca aniversarea semnării declarației Schuman.

Declaraţia rostită pe 9 mai 1950 de Robert Schuman, ministrul francez de externe de la acea vreme și viitor președinte al Parlamentului European, a rămas înscrisă în istoria construcţiei europene, ca o propunere de organizare a statelor Europei sub forma unei comunități supranaționale.

 

https://bt.prefectura.mai.gov.ro/eveniment-organizat-de-institutia-prefectului-judetul-botosani-pentru-a-marca-ziua-europei/

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Botoșani: „Emoții în zbor” – expoziție personală, în spațiul Colecției de Artă

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în spațiul Colecției de Artă, în perioada 9-26 ianuarie 2025, expoziția intitulată „Emoții în zbor”, a artistei vizuale Ioana Gina Poleac.

Beneficiind de o formare artistică ale cărei baze au fost puse în cadrul Liceului de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani, Ioana Poleac și-a continuat drumul spre împlinirea prin artă absolvind secția Artă Murală a Facultății de Arte Vizuale și Design din Iași, ceea ce-i va permite ca, între 2014-2021, să se dedice acestui domeniu, specializându-se în tehnicile și tehnologiile necesare realizării mozaicului artistic și religios și în tehnica picturii pe sticlă fuzionată, în calitate de coordonator de echipă în atelierul Mozaic Donart din Bacău.

Chiar dacă, începând din 2023, și-a orientat cariera înspre protejarea patrimoniului cultural, ocupând postul de conservator de bunuri culturale la Muzeul Județean Botoșani, artele vizuale au continuat să reprezinte un mod de viață și de exprimare, pasiunea și talentul artistei fiind recunoscute și apreciate de public și de specialiști, nu doar prin participări multiple la expoziții colective, ci și prin câștigarea a numeroase premii și distincții: premiul II la Olimpiada de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artelor, etapa națională, secția Artă Monumentală, Târgoviște, 2011; premiul I la concursul de fotografie Grand Hotel Traian, Iași, 2016; premiul I la concursul Can Pack Design, organizat de Can Pack Romania, București, 2018; premiul pentru cel mai talentat artist în devenire, oferit de Ambasada Republicii Armenia în România, în cadrul concursului de pictură ,,Andronic Țăranu”, Botoșani, 2021; trofeul categoriei, secțiunea Arte Vizuale, la Festivalul Național de Interpretare și Creație ,,Dragobete pupă fete”, ediția a IV-a, organizat de Centrul Educațional ,,Micul Picasso”, Ploiești, 2022 etc.

Într-o perioadă de finalizare, de sedimentare a căutărilor și interogațiilor, spre a lăsa loc uneia a maturizării artistice, Ioana Gina Poleac aduce în fața publicului prima ei expoziție personală, „Emoții în zbor”, care se constituie într-o transpunere „în mod inconștient a emoțiilor în propriul limbaj”, ajutând-o mereu „să elibereze ceea ce uneori a fost prea mult pentru a simți”. Cuprinzând lucrări realizate în tehnică mixtă, pictură în acrilice și mozaic din sticlă pigmentată, expoziția ilustrează, după cum precizează artista însăși, „căutările mele în direcția reprezentării ideii de zbor. Reprezentat inițial sugestiv, prin aripi, iar mai apoi prin păsări ce se înalță înspre infinitul văzduhului, zborul reprezintă pentru mine eliberarea de constrângeri și dorința de evoluție în această lume a posibilităților infinite”.

Vernisajul va avea loc pe 11 ianuarie 2025, începând cu ora 11.00. Invitatul special va fi psihoterapeutul Mihaela Cristina Puciu, cea căreia Ioana consideră că îi datorează înțelegerea în profunzime a propriilor emoții, reflectate în lucrările etalate.

Curatoriată de Liviu Șoptelea, expoziția va fi prezentată de Maria-Laura Tocariu. Ambianța artistică va fi potențată de minirecitalul de vioară susținut de Cezara Ariciuc.

Publicitate

În zilele de 18-19 și 25-26 ianuarie, în încercarea de a transmite publicului entuziasmul care i-a însoțit călătoria de cunoaștere și descoperire a mozaicului, artista va organiza ateliere de creație dedicate adulților, cărora le va propune realizarea unor lucrări de mozaic folosind diverse tipuri de materiale din sticlă.

Accesul este gratuit.

Citeste mai mult

Eveniment

Cum va fi vremea în 2025: Variații mari în termometre, secetă și momente de caniculă extremă în România

Publicat

Publicitate

Cum va fi vremea în 2025: Se anticipează temperaturi globale ridicate, cu ierni caracterizate de variații semnificative în România, influențate de dinamica vortexului polar și de fenomene climatice globale, informează alba24.ro.

Conform estimărilor Met Office, anul 2025 va fi unul dintre cei mai călduroși trei ani înregistrați vreodată la nivel mondial, cu o creștere a temperaturii medii globale între 1,29°C și 1,53°C față de perioada preindustrială.

În România, iarna cu care începe anul 2025 se anunță cu fluctuații de temperatură, alternând între perioade foarte reci și intervale cu temperaturi mai ridicate decât media sezonului.

Valorile medii vor varia în ianuarie între 5°C și 12°C, cu episoade mai friguroase la începutul lunii decembrie, când temperaturile pot scădea sub 0°C în zone extinse.

Zăpada va fi mai puțină decât de obicei, cu excepția zonelor montane înalte, transmite Antena 3.

Un factor important în evoluția vremii este dezvoltarea vortexului polar deasupra Polului Nord.

Publicitate

În acest an, formarea acestuia este mai lentă decât de obicei, ceea ce ar putea influența condițiile meteorologice din Europa și Statele Unite în lunile de iarnă.

Cum va fi vremea în 2025: Se anticipează temperaturi globale ridicate, cu ierni caracterizate de variații semnificative în România, influențate de dinamica vortexului polar și de fenomene climatice globale.

Conform estimărilor Met Office, anul 2025 va fi unul dintre cei mai călduroși trei ani înregistrați vreodată la nivel mondial, cu o creștere a temperaturii medii globale între 1,29°C și 1,53°C față de perioada preindustrială.

În România, iarna cu care începe anul 2025 se anunță cu fluctuații de temperatură, alternând între perioade foarte reci și intervale cu temperaturi mai ridicate decât media sezonului.

Valorile medii vor varia în ianuarie între 5°C și 12°C, cu episoade mai friguroase la începutul lunii decembrie, când temperaturile pot scădea sub 0°C în zone extinse.

Zăpada va fi mai puțină decât de obicei, cu excepția zonelor montane înalte, transmite Antena 3.

Un factor important în evoluția vremii este dezvoltarea vortexului polar deasupra Polului Nord.

În acest an, formarea acestuia este mai lentă decât de obicei, ceea ce ar putea influența condițiile meteorologice din Europa și Statele Unite în lunile de iarnă.

Un vortex polar puternic menține aerul rece în Cercul Arctic, ducând la ierni mai blânde în regiunile temperate, în timp ce un vortex slab permite pătrunderea aerului rece către sud, provocând episoade de frig extrem și ninsori abundente.

Cum va fi vremea în 2025: Iarna 2025 (ianuarie – februarie):

  • Temperaturi: Iernile în Europa Centrală și de Est, inclusiv în România, tind să devină mai blânde, dar vor exista episoade de frig polar cauzate de slăbirea vortexului polar. În România, temperaturile pot oscila între -10°C (în depresiunile intramontane) și 5°C în zonele de câmpie.
  • Ninsori: Cantitățile de zăpadă vor fi mai reduse decât în mod obișnuit în zonele de câmpie și coline, dar munții vor beneficia de perioade de ninsoare intensă.
  • Precipitații: Precipitațiile mixte (ploi și lapoviță) vor fi mai frecvente în sudul țării.

Primăvara 2025 (martie – mai):

  • Temperaturi: Primăvara va debuta cu temperaturi ușor sub media multianuală în martie, urmate de un aprilie și mai mai calde, cu temperaturi medii între 10°C și 20°C.
  • Precipitații: Precipitații abundente sunt așteptate în martie și aprilie, mai ales în nordul și vestul țării, cu posibile episoade de inundații locale.
  • Fenomene meteo extreme: Creșterea frecvenței furtunilor de primăvară, mai ales în luna mai, cu intensificări ale vântului și descărcări electrice.

Cum va fi vremea în 2025: Vara 2025 (iunie – august):

  • Temperaturi: Vara va fi caracterizată de episoade de caniculă, cu temperaturi ce pot depăși 35°C, mai ales în zonele de sud și sud-est (Muntenia, Dobrogea). În Transilvania, temperaturile vor fi mai moderate, cu maxime de 30°C.
  • Secetă: Probabilitatea de secetă este mare, în special în zonele sudice și estice.
  • Fenomene extreme: Furtuni violente, însoțite de grindină, vor fi frecvente în lunile iulie și august.

Toamna 2025 (septembrie – noiembrie):

  • Temperaturi: Septembrie va fi mai cald decât media multianuală, cu temperaturi de până la 25°C în zonele joase. Octombrie și noiembrie vor aduce o răcire treptată.
  • Precipitații: Sezonul ploios va debuta în octombrie, mai ales în vestul și centrul țării.
  • Fenomene speciale: În zonele montane, primele episoade de ninsoare ar putea apărea spre sfârșitul lunii noiembrie.

Tendințe climatice generale pentru România în 2025:

  1. Încălzirea globală continuă: Temperatura medie anuală va fi cu 1-2°C mai ridicată față de media multianuală din ultimele decenii.
  2. Fenomene meteo extreme: România va experimenta mai multe episoade de vreme severă, inclusiv furtuni intense, valuri de căldură și precipitații abundente într-un interval scurt.
  3. Schimbări sezoniere: Sezoanele vor deveni mai greu de definit, cu o tranziție rapidă între iarnă și vară, reducând durata primăverii și a toamnei.

Citeste mai mult

Eveniment

Rata șomajului, la un nivel ridicat în rândul tinerilor. Peste 25% dintre aceștia nu au loc de muncă

Publicat

Publicitate

Rata șomajului rămâne la un nivel ridicat în rândul tinerilor. Peste 25% dintre aceștia nu au loc de muncă. Iar tentința este de creștere, scrie alba24.ro.

Rata şomajului a ajuns în luna noiembrie 2024, în formă ajustată sezonier, la 5,3%, ȋn scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de cea ȋnregistrată ȋn luna octombrie 2024, arată datele INS.

Rata şomajului la bărbaţi a fost cu 0,5 puncte procentuale mai mare decât la femei.

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna noiembrie a anului 2024 a fost de 435.600 persoane, în scădere faţă de luna precedentă (441.100 persoane), dar şi faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent (449.400 persoane).

Rata şomajului în rândul tinerilor (15-24 ani) se ridică la 25,3% în perioada iulie – septembrie 2024, în creştere de la 23,2% în aprilie-iunie şi 20,5% în ianuarie-martie.

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4% pentru luna noiembrie 2024 (3,8% în cazul femeilor şi 4,1% în cazul bărbaţilor), potrivit Mediafax.

Publicitate

Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 70,9% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna noiembrie 2024.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Ierarh Petru, episcopul Sevastiei

Publicat

Publicitate

Petru al Sevastiei (340 – 391) a fost un episcop al Bisericii creștine timpurii, care a avut sediul episcopal în orașul Sevastia din provincia romană Armenia Minor. El era fratele mai mic al teologilor și episcopilor Vasile cel Mare și Grigorie de Nyssa, al faimosului jurist creștin Naucratius și al monahiei Macrina cea Tânîră.

Părinții săi erau creștinii Vasile și Emilia din Cezareea Capadociei, care au fost alungați pentru credința lor în timpul domniei împăratului Galerius (305-314) și au fugit în deșerturile din Pont. Bunica sa a fost Macrina cea Bătrână, care a fost instruită de Grigorie Taumaturgul. Cel mai tânăr din zece, era fratele lui St. Macrina cea Tânără și cei doi medici capadocieni, St. Vasile din Cezareea și Sf. Grigorie de Nyssa. Macrina, sora lui mai mare, a exercitat o mare influență asupra pregătirii sale religioase, acționând ca instructor și dirijându-l spre viața spirituală și ascetică.

Abandonând studiul științelor laice, s-a dedicat meditației asupra Sfintei Scrieri și cultivării vieții religioase. La scurt timp după alegerea fratelui său Vasile pe scaunul episcopal al Cezareei în 370, Petru a fost hirotonit preot. Basil pare să-și fi angajat fratele ca agent confidențial în anumite chestiuni. Ulterior, s-a retras din afacerile active și a reluat viața unui ascet solitar.

El și-a ajutat sora și mama în stabilirea comunității monahale după moartea tatălui său. Petru s-a implicat în transformarea treptată a gospodăriei mamei sale dintr-o comunitate de fecioare într-o comunitate cenobitică formată atât din femei, cât și din bărbați. El a condus mănăstirea masculină în timp ce Macrina era responsabilă pentru comunitatea feminină. Când provinciile Pontus și Capadocia au fost vizitate de o foamete severă, el a dat o dovadă remarcabilă a carității sale, dispunând liberal de tot ce aparținea mănăstirii sale și orice ar putea ridica, pentru a aproviziona cu necesități numeroasele mulțimi la care recurgeau zilnic el, în vremea aceea de suferință.

În jurul anului 380 a fost ales ca episcop al orașului Sevastia din provincia Armenia Minor și, fără a prezenta nici o activitate literară, și-a luat poziția alături de frații săi Basil și Grigorie în lupta lor împotriva ereziei ariene. În viața sa și în administrația episcopală a prezentat aceleași caracteristici ca Vasile. Legat în cea mai apropiată manieră cu frații săi, el le-a urmat scrierile cu cel mai mare interes.

La sfatul său, Grigorie de Nyssa și-a scris marea operă, Împotriva lui Eunomius, în apărarea cărții numite în mod similar a lui Basil, care răspunde la opera polemică a lui Eunomius. De asemenea, la dorința lui, Grigorie a scris Tratatul despre munca celor șase zile, pentru a apăra tratatul similar al lui Vasile împotriva interpretărilor false și pentru a-l completa.

Publicitate

O altă lucrare a lui Grigorie, Despre înzestrarea omului, a fost scrisă la propunerea lui Petru și trimisă acestuia din urmă cu o prefață corespunzătoare ca dar de Paște în 397. Nu există informații detaliate cu privire la activitatea sa de episcop, cu excepția faptului că a fost prezent la Sinodul Ecumenic de la Constantinopol din 381. După moartea sa în 391 a fost venerat ca un sfânt.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending