Connect with us
Publicitate

Eveniment

Ziua 11 de RĂZBOI: Rusia cere UE şi NATO să nu mai furnizeze armament Ucrainei

Publicat

Publicitate

Administraţia Vladimir Putin a cerut, sâmbătă seară, Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice să nu mai furnizeze armament Ucrainei, informează agenţia de presă RIA Novosti, citată de Reuters şi de cotidianul Le Figaro.

Moscova a avertizat că există riscul ca sistemele de rachete portabile Stinger să ajungă la grupuri teroriste, ceea ce ar genera ameninţări pentru avioanele comerciale.

Pe de altă parte, președintele Ucrainei,  Volodimir Zelenski, a transmis sâmbătă seara un nou mesaj video, la capătul celei de-a 10-a zi a invaziei ruse. El a lăudat curajul poporului ucrainean și le-a cerut locuitorilor din teritoriile ocupate din Donbas să se alăture rezistenței pe care ucrainenii o opun invadatorilor în mai multe orașe.

Publicitate

„Oamenii noștri, ucrainenii noștri nu se retrag. Nu renunță. Ei nu opresc rezistența. Ei strigă ocupanților: duceți-vă acasă! Îi alungă de pe teritoriul nostru. Le blochează drumurile. Fiecare metru al pământului nostru ucrainean, câștigat prin proteste și umilirea ocupanților, este un pas înainte spre victoria pentru întregul nostru stat. Este o șansă la viață”.

De asemenea, acesta a avut o discuție și cu Elon Musk, pe care l-a invitat în Ucraina după ce se va termina războiul.

Ce au precizat reprezentații ruși: „Cerem încă o dată ţărilor din Uniunea Europeană şi NATO să nu aprovizioneze regimul de la Kiev cu cele mai noi sisteme de rachete, pentru a evita riscurile imense pentru aviaţia civilă şi alte mijloace de transport, nu doar în Europa, ci peste tot”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova.

Publicitate

Uniunea Europeană şi NATO au anunţat că vor finanţa şi vor furniza armament Ucrainei, în contextul invaziei militare ruse.

În schimb, Guvernul de la Budapesta a anunţat că nu va permite transferul de armament din alte state membre ale Uniunii Europene spre Ucraina pe teritoriul Ungariei, de teama riscurilor unor atacuri ale armatei ruse.

Forțele rusești în pauză operațională

Publicitate

Mai mult de atât, este posibil ca forțele rusești din Ucraina să fi intrat într-o scurtă pauză pentru a pregăti reluarea operațiunilor în Kiev, Harkov, Mykolayiv și posibil în Odesa în următoarele 24-48 de ore, arată o analiză făcută de Institutul pentru Studierea Războiului, un think tank american.

Trupele rusești nu au lansat nicio ofensivă terestră majoră împotriva orașelor Kiev, Harkov sau Mykolayiv în ultimele 24 de ore.

Pe de altă parte, forțele ucrainene de lângă Harkov au dus o contraofensivă, avansând până la granița cu Rusia.

Trupele rusești au continuat să bombardeze orașul încercuit Mariupol, în timp ce forțele rusești de la est de Harkov și din nordul regiunii Luhansk par că încearcă să se conecteze.

„Trupele rusești din jurul orașului Kherson se pregătesc, cel mai probabil, să reia operațiunile ofensive împotriva Mykolayiv și în cele din urmă în Odesa, în timp ce infanteria navală rusă din Crimeea continuă să se pregătească pentru operațiuni amfibie, care cel mai probabil se vor petrece lângă Odesa”, arată institutul.

Kievul se pregătește de defensive

Între timp, la Kiev se pregătesc acțiuni defensive. De la blocaje, la unități mobile de asalt, ucrainienii pregătesc terenul pentru invazia rușilor.

Armata ucraineană susține că rușii au pierdut, de la începutul invaziei, peste 10.000 de militari, 60 de rezervoare cu combustibil, 39 de avioane, 40 de elicoptere și alte echipamente. Între pierderi se mai numără 60 de rezervoare cu combustibil, 945 de mașini blindate.

Informațiile au fost transmise sâmbătă, printr-un mesaj publicat de forțele armate ucrainene pe Facebook.

Autoritățile ucrainene mai spun că este complicată calcularea pierderilor din cauza ”ostilităților foarte intense”, dar datele ”devin tot mai precise”.

Doar în ultimele 24 de ore, rușii au pierdut 9 avioane și elicoptere, printre care și unul dintre cele mai performate aparate SU 34.

În Kharkiv, ucrainienii au anunțat că au capturat 30 de mașini de luptă de la ruși.

La Ierusalim, la Zidul Plângerii mai multe persoane cu steagul Ucrainei s-au rugat. Imaginile au devenit virale pe internet, fiind postate pe Twitter.

Dezastru umanitar la Mariupol

La Mariupol situația este foarte dificilă, orașul fiind  supus „unei blocade umanitare” şi bombardamentelor intense. Potrivit acestuia, bombardamentele din ultimele zile s-au soldat cu „mii de răniţi”, iar forţele ruse împiedică sosirea alimentelor şi a medicamentelor.

„Trăim fără electricitate de cinci zile, nu avem încălzire sau reţea mobilă”, a spus primarul, Vadim Boicenko, într-un interviu difuzat sâmbătă, pe mai multe rețele sociale.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Pensia anticipată, ANULATĂ în instanță pentru locuitorii din zonele poluate

Publicat

Publicitate

Pensia anticipată, ANULATĂ în instanță pentru locuitorii din zonele poluate. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins posibilitatea de recalculare a pensiei anticipate parţiale în cazul persoanelor care au locuit în zonele poluate. Instanța supremă s-a pronunțat asupra unei spețe venite de la o curte de apel din țară, scrie alba24.ro.

”Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Galaţi şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea şi aplicarea unitară a art. 65 alin. (1), (4) şi (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, nu este posibilă recalcularea pensiei anticipate parţiale stabilită în condiţiile art. 65 alin. (1) şi (4) din Legea nr. 263/2010 prin aplicarea dispoziţiilor art. 65 alin. (5) din acelaşi act normativ. Obligatorie, potrivit art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 18 noiembrie 2024”, potrivit site-ului instanţei supreme.

Colegiul de conducere al Curţii de Apel Galaţi a sesizat instanţa supremă cu un recurs în interesul legii privind pensia anticipată parţială în cazul persoanelor care au locuit în zonele poluate, în vederea unificării practicii la nivelul tuturor instanţelor judecătoreşti, întrucât în jurisprudenţă s-a constatat că nu există un punct de vedere unitar, transmite Agerpres.

Publicitate

Pensia anticipată parţială se cuvenea, cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la opt ani.

Potrivit art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (abrogată între timp), ar fi beneficiat persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza:

  • extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase,
  • a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu,
  • a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic,
  • a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurării benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor.

Potrivit legii era vorba despre persoanele care au locuit pe o rază de 8 kilometri în jurul localităţii în care se află situl contaminat, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4) referitor la diminuarea cuantumului în raport cu stagiul de cotizare realizat.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Poșta Română închide toate oficiile poștale: „Nu sunt profitabile și nu au niciun viitor”

Publicat

Publicitate

Poșta Română va închide treptat toate oficiile poștale pe care le deține, iar spațiile vor fi transformate în locații de închiriat. Anunțul a fost făcut de Valentin Ștefan, directorul general al companiei, în cadrul European Digital Commerce Summit 2024, scrie adevărul.ro.

Ștefan a explicat că principala motivație pentru această decizie este lipsa de rentabilitate a oficiilor poștale, care nu mai au un viitor viabil în actualul context economic. „Vom închide oficiile poștale. Miza pentru care încă le ținem deschise este că avem o datorie morală față de angajații care și-au dedicat zeci de ani companiei. Însă acestea nu sunt profitabile și nu au niciun viitor. Vom reduce treptat activitatea, iar veniturile din închirierea spațiilor vor depăși cu mult câștigurile din activități precum vânzarea de timbre”, a explicat Valentin Ștefan, potrivit Economica.

Acesta a oferit un exemplu concret pentru a ilustra dificultățile financiare cu care se confruntă Poșta Română. „O să vă dau un exemplu: vindeam niște timbre pentru Ministerul Justiției care aveau o valoare de 10 bani. Pentru 10 bani, comisionul nostru era de 5%. Nu poți să ai salarii și să fii profitabil când tu faci un maxim de 2 bani din produsul pe care tu îl vinzi. Deci, miza noastră nu este acolo, sigur ne dăunează la reputație, la imagine dar oficiile poștale nu sunt profitabile și nu au niciun viitor. Deci o să le închidem, reducem activitatea, închiriem spații, facem mai mulți bani din închiriere decât din vânzarea de timbre și transformăm compania într-o companie modernă. Poșta are 162 de ani și s-a schimbat de-a lungul timpului și acum cred că e momentul să se schimbe din nou. Ne dorim să avem salarii mai bune, ca salariații să fie mai relaxați, încercăm să transformăm prin traininguri și pregătire profesională acei salariați care sunt la cursul carierei ca să fie cât mai customer oriented, dar în același timp oficiul poștal nu are niciun viitor și nu avem de gând să îl păstrăm”, a declarat sursa citată.

Publicitate

Deși oficiile poștale vor fi eliminate treptat, reprezentanții companiei au dat asigurări că serviciile esențiale vor continua să fie disponibile. Acestea vor fi adaptate însă la noile condiții operaționale, iar Poșta Română va pune accent pe eficientizarea proceselor interne și pe dezvoltarea unor soluții moderne pentru a răspunde cerințelor clienților.

Poșta Română este una dintre cele mai mari entități cu capital de stat din România, având aproximativ 19 milioane de clienți. În prezent, compania este deținută majoritar de statul român prin Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (93,52% din acțiuni), iar restul de 6,48% din acțiuni este deținut de Fondul Proprietatea.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Elevii de la „A.T. Laurian”, alături de pompieri și paramedicii SMURD

Publicat

Publicitate

Două clase ale Liceului „A.T. Laurian” din Botoșani au decis să marcheze Ziua Mondială de comemorare a victimelor traficului rutier într-un mod educativ și practic. Elevii au petrecut câteva ore alături de pompierii și paramedicii SMURD, dornici să învețe cum pot face diferența în momente critice.

Aceștia au fost interesați să descopere care sunt pașii corecți pentru intervenția la un accident rutier, ce trebuie să facă atunci când sunt martori ai unui eveniment tragic și, mai ales, cum pot evita să devină victime ale accidentelor rutiere. În cadrul activității, un echipaj SMURD a prezentat echipamentele specifice de prim ajutor pentru a oferi elevilor o demonstrație practică despre salvarea de vieți.

Aceștia le-au explicat elevilor cum să evalueze rapid o situație de urgență, cum să alerteze autoritățile și care sunt primele gesturi esențiale pentru a ajuta o victimă până la sosirea echipajelor de intervenție. Demonstrațiile au inclus tehnici de resuscitare, metode de imobilizare a fracturilor și sfaturi esențiale pentru a asigura siguranța proprie și a celor implicați în accident. În cadrul activității, a fost simulat un accident rutier, iar „pasagerii” implicați au avut ocazia să experimenteze pe pielea lor ce înseamnă să fie în rolul victimelor, învățând astfel importanța intervenției rapide și corecte.

Publicitate

În plus, colegii de la Inspecția de Prevenire au fost la rândul lor în mijlocul elevilor și le-au explicat acestora cum pot preveni și interveni în cazul producerii unui incendiu sau cutremur. Elevii au primit informații despre măsurile de siguranță în caz de dezastre, precum și despre importanța unei reacții corecte și rapide pentru a reduce riscurile și a salva vieți.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) Marius Budăi îl întreabă pe Iftime cum poate să ceară votul cetățenilor la parlamentare după ce le-a vândut repartitoare la suprapreț?

Publicat

Publicitate

Deputatul PSD Marius Budăi a revenit cu o nouă întrebare adresată președintelui PNL Botoșani, Valeriu Iftime, care a refuzat până acum să răspundă la întrebările PSD privind modul în care a obținut fără licitație multe contracte cu bani publici, în special de la administrațiile locale din alte județe conduse de colegii săi din PNL.

De această dată, întrebarea lui Marius Budăi se referă la o amendă primită de firmele lui Valeriu Iftime din partea Consiliului Concurenței pentru că a aranjat cu alți competitori prețurile pentru vânzarea de repartitoare și servicii de mentenanță pentru consumatorii casnici:

O nouă întrebare la care nu va răspunde președintele PNL Botoșani: Este adevărat, domnule Iftime, că firmele pe care le-ați condus au fost amendate de Consiliul Concurenței pentru că au măsluit prețurile la repartitoarele pentru consumatorii casnici?”, a scris Marius Budăi pe o rețea de socializare.

Publicitate

În acest context, social democratul arată contradicția dintre grija față de cetățeni mimată în campanie de șeful PNL Botoșani și abordarea fără scrupule pe care o avea ca om de afaceri față de consumatorii casnici.

Cum puteți, acum în campanie, să vă rupeți cămașa de grija cetățenilor, după ce ați vândut repartitoare la suprapreț seniorilor și familiilor cu mulți copii îngrijorate de cheltuielile cu energia termică? Cum puteți să mergeți acum la acești cetățeni să le cereți votul pentru alegerile parlamentare?”, a mai scris Budăi

În clipul video atașat postării, deputatul PSD mai amintește că Valeriu Iftime a fugit și de alte întrebări de interes public, contrar transparenței pe care o anunța cu surle și trâmbițe înainte de a-și lua în primire funcția la Consiliul Județean:

Publicitate
  • „Nu a răspuns câte miliarde de lei au încasat firmele dumnealui de la administrațiile conduse de la colegii săi din PNL.”
  • „Nu a răspuns cum a obținut fără licitație 90% din cele peste 7.800 de contracte cu statul.”
  • „Nu a răspuns nici cum și-a pus fiul la conducerea Camerei de Comerț din Botoșani.”

 

https://www.facebook.com/share/v/1JtBHduVJs/?mibextid=WC7FNe

CMF11240017

Publicitate

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending