Connect with us

Cultura

Zilele Eminescu – Ziua Culturii Naționale la Memorialul Ipotești

Publicat

Publicitate

În perioada 14-15 ianuarie 2024, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, aflat în subordinea Consiliului Județean Botoșani, colaborează cu alte instituții din județ pentru organizarea Zilelor Eminescu – eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale. Aceste zile vor include diverse activități sub tema comună a Poeziei și Muzicii.

Manifestările vor debuta pe 14 ianuarie, la ora 10.00, cu slujba de Te Deum, oficiată cu ocazia zilei de naștere a lui Mihai Eminescu în Bisericuța familiei Eminovici de la Ipotești, și cu depuneri de flori la bustul poetului din incinta Memorialului.

Începând cu ora 11.00, în Sala de expoziții temporare „Horia Bernea” a Memorialului Ipotești, va avea loc spectacolul de muzică și poezie Când însuși glasul gândurilor tace…, organizat în parteneriat cu Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani.

Violonistul Marcian David și pianista Ozana Kalmuski-Zarea vor interpreta piesele: I.S. Bach, Aria; A. Corelli, Folies d’ Espagne; J.H. Fiocco, Allegro; M.T. von Paradis, Sicilienne; L. van Beethoven, Romanza in Fa major; H. Wieniawsky, Legende; J. Massenet, Thais; F. Kreisler, Rondino; F. Kreisler, Liebesleid; E. Elgar, Salut d’amour; G. Enescu, Balada; B. Bartok, Șase dansuri romănești.

Actorii teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani Ela Nistor și Cezar Amitroaie vor susține un recital de poezie eminesciană.

Corul Sf. Nicolae Botoșani va reconstitui contextul muzical al secolului XIX.

Publicitate

Programul zilei de 15 ianuarie va începe la ora 11.00, în Sala de expoziții temporare „Horia Bernea” a Memorialului Ipotești, cu conferința Manuscrisele necunoscute ale lui Enescu cu tematică religioasă, susținută de dr. Eugen Ciurtin, directorul Institutului de Istorie a Religiilor, Academia Română.

În aceeași zi, la Cinema Unirea din Botoșani va fi difuzat filmul artistic Luceafărul (regie: Emil Loteanu, 1986) și se va vernisa expoziția Genii ale Culturii Române, un proiect al Institutului Hispano-Român.

De Ziua Culturii Naționale, începând cu ora 18.00, Memorialul Ipotești, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu” Botoșani, organizează, la Casa Sindicatelor, evenimentul „Strigoii” – reconstituirea unui concept Eminescu-Enescu. Programul se va deschide cu decernarea Premiului Național pentru promovarea operei eminesciene și a culturii române, Laudatio pentru laureat fiind rostit de Emil Hurezeanu, Ambasadorul României la Viena.

Va urma masa rotundă Interferențe literar-muzicale moderată de Mihai Cojocaru (Filarmonica „George Enescu” București), la care vor participa, cu prezență fizică sau online: Oana Andreica (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca), Eugen Ciurtin (Institutul de Istorie a Religiilor din cadrul Academiei Române), Dan Dediu (Universitatea Națională de Muzică București, președinte al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România), Radu Vancu (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu).

Seara se va încheia cu un recital muzical susținut de soprana Larisa Ștefan și pianista Adina Cocargeanu. Vor fi interpretate piesele: George Enescu / Carmen Sylva, Armes Mägdlein; Nicolae Bretan / Mihai Eminescu, Ce te legeni, codrule?; George Enescu / Carmen Sylva, Schlaflos; Carmen Petra Basacopol / Mihai Eminescu, Peste vârfuri; Nicolae Bretan / Mihai Eminescu, Și dacă ramuri bat în geam; George Enescu / Mihai Eminescu, Rege, a venit Maria din oratoriul Strigoii; Gheorghe Dima / Mihai Eminescu, De ce nu-mi vii?; Nicolae Bretan / Mihai Eminescu, Stelele-n cer; George Enescu / Carmen Sylva, Pluie (traducere în franceză de George Enescu).

În cadrul Zilelor Eminescu, ediția ianuarie 2024, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” va vernisa câteva expoziții itinerante: la Veneția (Italia) – expoziția Patrimoniul Memorialului Ipotești; la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui – expoziția de grafică Spiru Vergulescu; la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă din orașul Drochia (Republica Moldova) – expoziția Eminescu. Ediții ilustrate.

La toate evenimentele organizate de Memorialul Ipotești cu prilejul Zilelor Eminescu – Zilei Culturii Naționale, intrarea este liberă.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Taxiurile vor fi scoase din Aeroportul din Cluj. Mașinile vor putea fi comandate folosind o aplicație mobilă sau un automat

Publicat

Publicitate

Taxiurile vor fi scoase din Aeroportul Avram Iancu din Cluj – Napoca și va exista o zonă dedicată în park&ride cu un sistem modern de comandă.  Explicațiile vin de la viceprimarul Dan Tarcea, care a anunțat schimbări majore în sistemul de taximetrie la Aeroportul Cluj-Napoca, potrivit Cluj24.

Mașinile vor putea fi comandate prin aplicație sau prin automat direct din terminal, cu ajutorul unei aplicații.

Potrivit viceprimarului, componenta tradițională de taxi din incinta aeroportului va fi eliminată.

În locul acesteia, pasagerii vor putea comanda taxiuri folosind o aplicație mobilă sau un automat, unde vor avea posibilitatea să aleagă compania de taximetrie dorită.

După selectare, un taxi va ajunge în câteva minute pentru a prelua pasagerul și a-l duce la destinație.

Toate firmele de taximetrie autorizate vor fi integrate în acest sistem digitalizat.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani este încă învăluit în ceață. Este COD GALBEN și pe multe drumuri vizibilitatea este sub 50 de metri

Publicat

Publicitate

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului.

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un Codul galben de ceață și polei, pentru o parte din județul Botoșani, până la ora 10:00.

Din această cauză, pe drumurile din Dorohoi, Ungureni, Hudești, Mihai Eminescu, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Cristinești, Avrămeni, Dersca, George Enescu, Manoleasa, Hilișeu-Horia, Păltiniș, Vlăsinești, Broscăuți, Mileanca, Pomârla, Roma, Unțeni, Știubieni, Darabani, Mihăileni, Drăgușeni, Nicșeni, Corlăteni, Leorda, Cândești, Cordăreni, Viișoara, Brăești, Săveni, Concești, Văculești, Lozna, Mitoc, Dimăcheni, Adășeni și Bucecea se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm:
▪️conduceți prudent;
▪️reduceți viteza;
▪️măriți distanța dintre autovehicule;
▪️evitați orice manevră riscantă;
▪️dacă sunteți pietoni, fiți atenți la drum pentru a nu aluneca!

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 1️⃣1️⃣2️⃣!

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu la Corni! O casă a fost în pericol, seara trecută, după ce funinginea depusă pe pereții interiori ai coșului de fum s-a aprins

Publicat

Publicitate

Curățați coșurile de fum: pericol de incendiu

O casă din localitatea Corni a fost în pericol, seara trecută, după ce funinginea depusă pe pereții interiori ai coșului de fum s-a aprins.
Pompierii militari de la Detașamentul Botoșani au acționat prompt și au stins flăcările înainte de a produce pagube materiale.

Pentru prevenirea unor situații similare, ISU Botoșani vă reamintește:

– verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grunzi, astereală etc.);

– curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

– tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

Publicitate

– îngrășați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

– păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Material de informare preventivă: https://youtu.be/ixUc6UmdzHY

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Ierarh Grigorie Teologul, arhiepiscopul Constantinopolului

Publicat

Publicitate

Sfântul Ierarh Grigorie, Cuvântătorul de Dumnezeu (Teologul), s-a născut în anul 328 în cetatea Nazianz din Capadocia şi a trăit în vremea împăraţilor Valens (364-378) şi Teodosie cel Mare (379-395). S-a născut într-o familie de neam ales, din oameni drepţi, Sfinţii Grigorie cel Bătrân şi Nona. Tatăl său, deşi venise la credinţă de puţină vreme, a fost hirotonit episcop de Nazianz pentru vredniciile sale.

Din tinereţe, Sfântul Grigorie a învăţat la şcolile cele mai de seamă din vremea sa: la Cezareea Capadociei, unde s-a împrietenit cu Sfântul Vasile, la Cezareea Palestinei, la Alexandria şi la Atena, şcoala cea mai înaltă de atunci, unde a şi fost rugat să rămână ca profesor. S-a întors în Capadocia, iar tatăl său, care era acum bătrân, l-a sfinţit preot, fără voia lui. Voind tatăl său să-l sfinţească episcop în locul său, Sfântul Grigorie a fugit în pustie, lângă Sfântul Vasile cel Mare, prietenul său, de unde s-a întors peste o vreme, fiind chemat în ajutor de tatăl său, ajuns la neputinţă din cauza bătrâneţii. Mai târziu a fost sfinţit episcop pentru cetatea Sasima, tot fără voia lui, de către Sfântul Vasile cel Mare. Era un cuvântător înnăscut. Iubea viaţa duhovnicească, poezia creştină şi teologia pe înţelesul oamenilor.

Când Biserica din Constantinopol a fost ameninţată de rătăcire, întrucât dreapta credinţă a fost primejduită de înşelătoarele învăţături ale ereticilor Arie şi Macedonie, Sfântul Grigorie a fost chemat de puţinii drept-credincioşi care mai erau în cetate ca să le fie păstor, iar el a primit. Sfântul Grigorie a adunat pe credincioşi într-o bisericuţă mărginaşă, pe care a numit-o biserica Învierii, deschisă chiar în casa uneia dintre rudele sale. Aici a rostit şi vestitele cinci Cuvântări teologice, care i-au adus faima de mare cuvântător de Dumnezeu, adică teolog, pentru că tâlcuia, pe înţelesul oamenilor, dreapta învăţătură despre Sfânta Treime. Astfel, el i-a întors pe cei mai mulţi la dreapta credinţă, devenind arhiepiscop al cetăţii imperiale, Constantinopolul.

În această calitate, el a participat la cel de-al doilea Sinod Ecumenic, care s-a ţinut în anul 381, la Constantinopol, pe vremea binecredinciosului împărat Teodosie cel Mare (379-395). Sfântul Grigorie a adus multe dovezi contra învăţăturilor greşite care tulburau atunci Biserica, el susţinând dumnezeirea Duhului Sfânt şi învăţătura ortodoxă despre Sfânta Treime. Din pricina unor neînţelegeri provocate de invidia unora, în scurtă vreme, Sfântul a părăsit scaunul arhieresc al capitalei şi s-a retras în singurătate, unde, până la sfârşitul vieţii sale, a alcătuit multe scrieri şi poeme despre viaţa duhovnicească şi despre teologia ortodoxă, pe care le-a lăsat moştenire Bisericii. În teologia sa, Biserica Răsăritului regăseşte tâlcuită propria ei teologie despre Sfânta Treime; de aceea, creştinătatea îl cinsteşte pe Sfântul Grigorie ca fiind cel mai mare teolog al Sfintei Treimi.

Şi astfel, trăindu-şi credinţa şi tâlcuind oamenilor învăţătura despre Dumnezeu şi tainele Lui, Sfântul Grigorie s-a mutat la Domnul la 25 ianuarie, în anul 389.

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending