Connect with us

Eveniment

Zeci de șoferi din Botoșani testați pentru alcool, permise de conducere reținute pentru viteză. Bilanțul ultimelor 24 de ore

Publicat

Publicitate

Marți, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Botoșani, împreună cu cei ai Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani și Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni, au organizat o acțiune pentru creșterea vizibilității elementului polițienesc, prevenirea și combaterea infracțiunilor la regimul rutier, și prevenirea faptelor antisociale.

 

În cadrul activităților desfășurate, au fost legitimate 224 de persoane și au fost controlate 185 de autovehicule, au fost efectuate 46 de testări alcooltest, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 34 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 13.945 de lei.

Totodată pentru abaterile înregistrate la regimul rutier, au fost reținute, în vederea suspendării, 4 permise de conducere.

 

Acțiune a polițiștilor din Dorohoi

Publicitate

 

La data de 22 august 2023, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Dorohoi, împreună cu cei ai Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni și Secției de Poliție Rurală nr. 6 Pomîrla au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor stradale și menținerea unui climat de ordine și siguranța publică.

 

În cadrul activităților desfășurate, au fost legitimate 75 de persoane și au fost controlate 69 de autovehicule, au fost efectuate 21 testări alcooltest, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 21 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 9135 de lei.

 

Dintre acestea, 7 sancțiuni au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier, respectiv depășirea regimului legal de viteză. Totodată, au fost reținute în vederea suspendării, 2 permise de conducere.

 

 

Acțiune a polițiștilor din Darabani

 

La data de 22 august 2023, polițiștii din cadrul Poliției orașului Darabani, împreună cu cei ai Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani, au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere și menținerea unui climat de ordine și siguranță publică.

 

În cadrul activităților desfășurate, au fost legitimate 31 de persoane și au fost controlate 21 de autovehicule, au fost efectuate 5 testări alcooltest, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 6755 de lei.

Marți, polițiștii din cadrul Poliției orașului Săveni, împreună cu cei ai Secției de Poliție Rurală nr. 9 Vlăsinești, au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor stradale și menținerea unui climat de ordine și siguranța publică.

 

În cadrul activităților desfășurate, au fost legitimate 65 de persoane și au fost controlate 39 de autovehicule, au fost efectuate 25 de testări etilotest, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 6 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 870 de lei.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Accident la Unțeni! Un șofer de 75 de ani a intrat cu mașina într-un stâlp

Publicat

Publicitate

Un bărbat în vârstă de 75 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce autoturismul pe care îl conducea a părăsit partea carosabilă și s-a izbit de un stâlp de pe marginea drumului. Evenimentul s-a produs pe raza localității Unteni, în urmă cu puțin timp.

 

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detaşamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere și modul, dar și un echipaj de ambulanță din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță.

 

Când salvatorii au ajuns la locul evenimentului, au constatat că șoferul era în afara autoturismului, fiind preluat de echipajul medical pentru a fi transportat la Unitatea de Primiri Urgențe pentru îngrijiri medicale de specialitate.

 

Publicitate

Pompierii au intervenit pentru înlăturarea pericolului de incendiu, fiind deconectate bornele bateriilor.

Citeste mai mult

Eveniment

Schemă frauduloasă cu ceasuri de lux, descoperită de ANAF. Prejudiciu uriaș la bugetul de stat

Publicat

Publicitate

Inspectorii ANAF au descoperit o schemă frauduloasă cu ceasuri de lux, cu un prejudiciu uriaș: aproape 86 de milioane de lei, sumă datorată bugetului de stat, relatează alba24.ro

În luna noiembrie 2024 inspectorii antifraudă din cadrul Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF) au finalizat controlul desfășurat la un grup de societăți care a efectuat operațiuni bancare și financiare, în principal pentru achiziționarea de ceasuri de lux, sub directa coordonare a două persoane fizice de naționalitate italiană, transmite ANAF.

Pe parcursul verificărilor efectuate, inspectorii DGAF au descoperit că grupul de firme a organizat circuite financiare fictive și a înregistrat în evidențele contabile relații comerciale artificiale și documente necesare creării unei proveniențe aparent licite a operațiunilor nereale introduse în acest circuit fraudulos.

Astfel, inspectorii antifraudă au stabilit că grupul de societăți verificate datorează cumulat către bugetul general consolidat al statului sume estimate în valoare totală de 85,91 milioane lei – impozit pe profit și TVA de plată.

Foto: rol ilustrativ

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Locul blestemat al tâlharilor. Stâncile misterioase despre care se spune că au fost un „templu” păzit de spirite puternice

Publicat

Publicitate

În județul Botoșani, pe culmile înalte care străbat comunele Vorona, Coșula, Tudora, Copălăul și Flămânziul, se află codrii deși, seculari. Acolo, în adâncurile pădurii, se află secretele unei lumi vechi care încă-și păstrează tainele, de la ruine de cetăți dacice, locuri de taină ale bandiților și iazuri blestemate. Un loc aparte se află în comuna Coșula, adânc în pădurile de pe coamele Holmului, la peste 564 de metri înălțime. Se numește ”Masa Tâlharilor”, iar localnicii o cred un loc blestemat, scrie ADEVĂRUL.

 

O fomarțiune stâncoasă ciudată

La ”Masa Tâlharilor” se poate ajunge urmând două rute. Fie cea directă, din municipiul Botoșani, cotind către Coșula și cu ajutorul ghizilor locali prin pădure, fie cea străbătând drumul mănăstirilor, din Vorona-Oneaga-Coșula. Acum cu gps-urile se poate ajunge și fără ghid prin pădure. Se străbat câțiva kilometri de drum forestier și apoi pieptiș pe deal până la ”masa tâlharilor”.

 

În primul rând, odată ajunși, turiștii constantă că nu este nicio masă, dar nici picior de tâlhar. „Masa” este de fapt o formațiune stâncoasă ciudată, de mari dimensiuni, parcă prăvălită într-o râpă. Locul este spectaculos. Prin ferestrele create de arbori se poate vedea până în depărtare, pe drumurile ce leagă Hârlăul de Botoșani. De jur împrejur, o natură sălbatică pitorească. Ceea ce atrage atenția sunt urmele unui iaz secat, în pădure. Un mister încă neelucidat. Pentru localnici locul este încărcat de legende. Neculai Tararai povestea cu ani în urmă tuturor turiștilor interesați istoria acelor stânci.

Publicitate

„Se spune că au fost oamenii care au trăit demult prin pădurile astea au pus aceste pietre mari, Dumnezeu ştie cum, ca să se roage. Alţii spun că le-au pus uriaşii. În anul 2000, s-a dus la vale pământul şi pietrele s-au prăbuşit. Două bucăţi din piatră au căzut la vale. Bătrânii nu vin aici. Nici nu vorbesc de locul ăsta“, spune săteanul. Adică fie ar fi un monument din vremuri de demult, asemănătoare celor megalitice, fie adus de uriași. Specialiștii în geologie cred însă că este vorba de două blocuri de gresie care efectiv s-au desprins și prăbușit din cauza eroziunii solului. De altfel, faptul că a fost un loc de sacrificiu, al unor popoare vechi, dar și vaietele disperate pe care unii din zonă spun că le aud, transformă ”masa tâlharilor” într-un loc aproape nefrecventabil pentru cei superstițioși.

Locul de întâlnire al tâlharilor

Având o reputație atât de proastă și cu toți oamenii fugind de pietrele ciudate, locul a fost ales de tâlhari ca punct de întâlnire. Este vorba de acei bandiți de codru care din veacul al XVIII-lea au tot bătut pădurile Botoșaniului. Se spune că odată pe an se adunau aici, la pietrele acestea mari. Tocmai de aceea li s-a și spus „masa tâlharilor”. Se adunau, petreceau și țineau sfat. Chiar bande rivale care acționau în toate zona Iașiului și Botoșaniului. Făceau și chiolhane, puneau la punct și atacuri noi, dar mai ales îngropau bunurile și banii furați. Din acest loc se vede clar fostul drum comercial care lega târgurile Botoșaniului și Hârlăului, dar și Târgu Frumos sau Iașiul.

„De asta i se spune «masa tâlharilor», pentru că veneau aici şi se adunau măcar de două ori pe an. Pădurea era aşa deasă că potera nu putea dibui drumurile. Dealul era uşor de apărat. Aici, pe masă, cu bunătăţi jefuite de la boieri, popi şi negustori, încingeau petrecerea.”, mărturisește localnicul. Aici s-au adunat celebrele bande ale lui Casapu, frații Maxim și în cele din urmă banda lui Coroi, ultimii haiduci de la Masa Tâlharului.

Febra comorilor

Se spune că bandiții au îngropat comorile peste tot prin adâncurile pământului, prin jurul mesei tâlharilor. Visul aurului și al bijuteriilor lăsate de haiduci acolo a aprins imaginația multor localnici. Veneau oameni de peste tot, mai ales începând cu anii ’30, și au săpat în neștire. Bătrânii spun că au fost găsite butoaie cu aur, dar pe care au fost nevoiți să le îngroape, fiindcă nimeni nu putea birui demonul care păzeau comorile haiducilor.

„A fost o nebunie cu aurul haiducilor. Sunt oameni care prin anii ’30 s-au apucat să caute comorile. Bătrânii spun că s-au găsit butoaie cu aur în pământ. Au luat boi să le tragă afară, dar se rupeau lanţurile şi au murit şi boii. Au venit preoţi şi degeaba, nu au putut birui demonul. Aurul a rămas în pământ“, povestea un localnic, din Copălău, comuna vecină. Se spune că, de fapt, iazul a fost secat tocmai de căutătorii de comori. Culmea, se zvonește că mulți au dispărut fără urmă, urmați de blestemul comorilor. Astăzi, tinerii de la oraș, în special, și mulți excursioniști din două județe vin să viziteze misterioasele stânci, fără să se gândească la demoni sau aurul haiducilor. În schimb, admiră peisajele fabuloase de pe acești „uriași” de gresie și calcar ai Moldovei, potopiți de păduri dese și pitorești.

Sursa: ADEVĂRUL

 

Citeste mai mult

Eveniment

Centrul de Tineret din Parohia Lupăria-Prăjeni a fost sfințit

Publicat

Publicitate

Centrul de Tineret al Parohiei „Sfântul Mare Mucenic, Dimitrie Izvorâtorul de Mir” – Lupăria, județul Botoșani, a fost inaugurat oficial, oferind un spațiu dedicat activităților destinate copiilor și tinerilor. Deschiderea centrului a fost marcată prin slujba de sfințire a clădirii, oficiată de Arhim. Nicodim Petre, Consilier al Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor.

Proiectul de amenajare a acestui centru a obținut cel mai mare punctaj în cadrul Concursului de Proiecte organizat de Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor, beneficiind astfel de sprijin financiar pentru implementare. De asemenea, un aport esențial la deschiderea și întreținerea centrului a fost oferit de Primăria Comunei Prăjeni.

„Apreciem și sprijinim fiecare inițiativă care oferă tinerilor un cadru prielnic pentru dezvoltarea abilităților, în care aceștia să se simtă în comuniune cu părintele paroh și cu ceilalți tineri din parohie. Concursul de proiecte adresat tinerilor din Arhiepiscopia Iașilor sprijină astfel de inițiative locale, care cunosc cel mai bine nevoile și prioritățile parohiei.” (Arhim. Nicodim Petre)

La inaugurare, aproximativ 100 de copii au participat la diverse ateliere organizate de echipa de voluntari coordonată de părintele paroh Cristian Butnărașu. Prin rotație, toți tinerii au participat la un atelier de felicitări de Crăciun, care vor fi trimise prietenilor și familiei, și au petrecut timp jucând diferite jocuri de societate.

Centrul de Tineret va funcționa având patru săli principale destinate diverselor activități: Sala de Creație, Sala jocurilor de societate, Sala de lectură (Biblioteca) și Escape Room. Alte spații includ o sală de calculatoare, o sală de film, un spațiu pentru grădiniță și o sală de ședințe, unde voluntarii vor planifica viitoarele proiecte.

„Noutățile introduse în atelierele noastre includ activități din Sala de Creație, unde copiii au confecționat lumânări parfumate cu tematică de sezon, și Escape Room, unde și-au testat abilitățile de detectivi. În cadrul acestui joc, participanții, organizați în echipe de șase persoane, au avut la dispoziție 40 de minute pentru a descifra indiciile și a găsi cheia care le permitea să iasă dintr-o încăpere încuiată. De asemenea, am avut bucuria de a-l avea alături pe părintele Alin-Vasile Pașcău, de la Parohia «Sfântul Mare Mucenic Dimitrie» – Chițoveni, Flămânzi, județul Botoșani. Dânsul a susținut un atelier catehetic despre Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos, care a fost încununat de o serie de colinde.” (Pr. Paroh Cristian Butnărașu)

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending