Connect with us
Publicitate

Eveniment

Zeci de pompieri din Botoșani au luptat să stingă focul care a mistuit peste o sută de hectare din județ, în ultimele 24 de ore

Publicat

Publicitate

Alte 22 de incendii s-au produs pe raza județului Botoșani, în ultimele 24 de ore. Ibănești, George Enescu, Săucenița, Silișcani, Prăjeni, Vlădeni, Nicșeni, Santa Mare, Drislea, Vorona, Viișoara, Bobulești, Văculești, Brăești, Corni, Roma și Cristești sunt localitățile unde s-au produs aceste evenimente. 13 dintre incendiile de vegetație uscată au fost stinse de Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.
Pentru stingerea celorlalte nouă incendii au intervenit peste 70 de pompieri militari de la Detașamentele Botoșani și Dorohoi, Gărzile de Intervenție Trușești și Ștefănești, dar și de la Punctul de Lucru Flămânzi, cu 11 autospeciale de stingere cu apă și spumă.

Cauza probabilă a incendiilor a fost focul deschis în spații deshise.
Nu s-au înregistrat pagube materiale. A ars vegetația uscată de pe o suprafață mai mare de 100 de hectare.

Informare preventivă

Potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepțională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Astfel, trebuie respectate următoarele prevederi legale:

1. Ordonanţa de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare: este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională, al cărei cuantum este cuprins între 3.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice şi între 25.000 – 50.000 lei persoane juridice;

Publicitate

2. Hotărârea Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor: arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

 

În condiţiile în care se obţin toate aprobările prevăzute de legislaţia în vigoare, cetățenii trebuie să respecte următoarele reguli şi măsuri preventive:

Publicitate

Ø la arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale:

– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi și în condiţii meteorologice fără vânt;

– arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate sau pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după terminarea activităţii;

– colectarea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în grămezi, astfel încât arderea să poată fi controlată;

– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;

– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

– supravegherea permanentă a arderii;

– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

– se interzice acoperirea focarelor cu pământ.

Facem apel către cetățenii care dețin terenuri agricole să manifeste responsabilitate în ceea ce privește prevenirea incendiilor de vegetație uscată și miriște deoarece aceste evenimente pot pune în pericol culturile din imediata vecinătate, locuințele, dar și viața cetățenilor.

Totodată, precizam faptul că în urma incendiilor de vegetație uscată, coordonatele suprafețelor agricole afectate de incendii sunt înaintate către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform unui protocol de colaborare încheiat, la nivel național, în vederea monitorizării modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Bătăuș de 38 de ani, din municipiul Botoșani, reținut pentru lovire sau alte violențe 

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din cadrul  poliției Municipiului Botoșani – Biroul de Ordine Publică au reținut un bărbat, de 38 de ani, din municipiul Botoșani, bănuit de comiterea infracțiunii de lovire sau alte violențe.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 18 septembrie a.c., în timp ce se afla într-un imobil de locuințe, din municipiul Botoșani, pe fondul unui conflict, ar fi lovit victima, un bărbat, de 61 de ani, provocându-i leziuni care au necesitat îngrijiri medicale.

 

Având în vederea modul de comitere a faptei, intensitatea loviturilor și zona vizată de acestea, polițiștii au înaintat dosarul penal către Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani,  în vederea declinării competenței și schimbării încadrării juridice în infracțiunea de tentativă la omor.

 

Publicitate

Urmează ca astăzi, persoana bănuită de comiterea faptei să fie prezentată în fața instanței de judecată cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Pompierii botoșăneni alături de oamenii din localitatea Slobozia Conachi, județul Galați

Publicat

Publicitate

Pompierii botoșăneni și-au început, în această dimineață, misiunea în sprijinul oamenilor din județul Galați, afectați de inundații. Aceștia intervin, încă de la primele ore, în localitatea Slobozia Conachi, pentru evacuarea apei și mâlului din locuințe și gospodării și fac tot posibilul pentru a salva și bunurile oamenilor.

O parte dintre pompierii din Botoșani au mai avut astfel de misiuni și știu că în aceste situații, sprijinul moral este la fel de important ca ajutorul material. Pe lângă efortul fizic, aceștia oferă suport emoțional și daruri pentru copii.

Prin acțiunile pe care le desfășoară, cei 32 de salvatori botoșăneni, alături de colegi din alte 24 de inspectorate județene pentru situații de urgență (AB, AR, BH, BN, BV, CJ, CT, DJ, GR, GJ, HD, IS, MH, MM, MS, OT, PH, SB, SM, SV, TM, TR, VL, BIF) și de la Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență Ciolpani, contribuie la efortul comun de a restabili normalitatea în zonele afectate.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență monitorizează constant situația pentru a se asigura că toate măsurile necesare sunt implementate eficient în gestionarea misiunilor din zona afectată.

Publicitate

 

Informare preventivă

Publicitate

 

În fața naturii dezlănțuite fiecare dintre noi trebuie să știe cum să reacționeze, iar cele mai importante sunt măsurile de protecție, luate din timp. Așadar, aveți grijă să curățați șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale. Nu aruncaţi peturi, alte ambalaje sau resturi vegetale în albiile apelor curgătoare și nici în şanţurile sau canalele de colectare a apei.

În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu le traverseze și să nu se apropie de malurile acestora.

Pe platforma Naţională de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă “FII PREGĂTIT” pot fi consultate ghidurile special create pentru a afla cum vă puteţi proteja în diverse situaţii de urgenţă, generate de fenomene meteo extreme.

 

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Elevii Liceului Tehnologic Bucecea s-au întâlnit cu specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog

Publicat

Publicitate

În după-amiază zilei de 19 septembrie, la inițiativa Autorității Teritoriale de Ordine Publică Botoșani, elevii Liceului Tehnologic Bucecea au participat la o activitate interactivă împreună cu specialiștii în prevenire din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Botoșani, Biroului Siguranță Școlară, Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității – Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani și Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani.

Discuțiile cu elevii au avut ca subiecte consumul de droguri în rândul adolescenților, siguranța școlară și bullying-ul, dar și alte aspecte de interes privind prevenirea faptelor antisociale de natură penală și contravențională.

Elevii au fost informați cu privire la efectele negative ale consumului de droguri, modalitățile de prevenire, simptomatologia și semnele asociate consumului de substanțe psihoactive, dar și sistemul integrat de asistență medicală, psihologică și socială acordată de către Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Botoșani.
De asemenea, li s-a recomandat să se implice în activități adecvate vârstei, să facă sport, să evite anturajele care ar putea avea o influență negativă asupra lor, să comunice deschis cu părinții, profesorii sau persoanele de încredere orice problemă cu care se confruntă pentru a găsi, împreună, alternative în soluționarea acestora.

Activități similare vor fi desfășurate de specialiștii antidrog, jandarmi și polițiști pe tot parcursul anului școlar 2024-2025, în vederea prevenirii traficului și consumului de droguri în rândul elevilor și asigurării unui climat de siguranță adecvat procesului educațional în școli, în apropierea acestora, precum și pe traseele de deplasare ale elevilor.

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat din municipiul Botoșani, reținut pentru înșelăciune

Publicat

Publicitate

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 51 de ani, din municipiul Botoșani, bănuit de comiterea infracțiunii de înșelăciune.

 

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, la data de 12 septembrie a.c., în timp ce se afla în Piața Centrală, din municipiul Botoșani, ar fi promis victimei că-i va oferi anumite bunuri, contra sumei de 450 de lei, pe care a primit-o de la aceasta, ulterior, neîndeplinidu-și promisiunea, întrucât nu deținea bunurile respective.

 

Acesta a fost introdus în centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de înșelăciune.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending