Connect with us
Publicitate

Eveniment

Zeci de elevi de la Colegiul „Laurian” Botoșani au fost „angajați” pentru o zi. Conceptul de „job shadowing”

Publicat

Conceptul de ”job shadowing” face parte din noile modalități de apropiere a școlii de societatea reală în care tinerii intră după terminarea studiilor.

Pentru a mai reduce din ruptura existentă între cele două medii experimentate de absolvenți, dascălii trebuie să se gândească la tot felul de colaborări între școală și societate. Un astfel de exemplu este proiectul „Cariera între vis și realitate” derulat în urmă cu câteva zile la Colegiul Național ”A.T. Laurian” sub coordonarea profesoarei Roxana Asandului.

80 de elevi ai claselor  a XI-a și a XII -a au experimentat, timp de o zi sau chiar două, statutul de angajat într-o  instituție, urmărind ”din umbră” ce presupun profesiile la care se gândesc pentru propriul viitor. Au aflat, astfel, mai multe informații despre respectivele joburi chiar de la cei care le practică.

Pentru derularea activităților, colegiul botoșănean a încheiat parteneriate cu 12 instituții publice și structuri private din Botoșani, printre acestea numărându-se Inspectoratul Județean de Poliție, Centrul Militar Județean, Primăria Municipiului Botoșani, dar și birouri de avocatură, structuri din domeniul horeca, din cel al consultanței pentru accesarea fondurilor europene, cabinete medicale stomatologice, farmacii, firme de IT, bănci, birouri de arhitectură sau unități din mass-media botoșăneană.

Tinerii s-au declarat încântați de proiect pentru că au fost primiți cu toată deschiderea și au dat frâu liber curiozității pentru a înțelege mai bine meseriile, sarcinile, dar și abilitățile de care e nevoie pentru diferite profesii.

În astfel de proiecte tinerii descoperă noi opțiuni de carieră, află etapele pe care trebuie să le parcurgă pentru a ajunge să profeseze o anumită meserie, dar și responsabilitatea şi rigoarea care sunt necesare și uneori sunt mai greu de sesizat din afară. Acestea sunt proiectele prin care programul ”școala altfel” își arată utilitatea” , a declarat Ioan Onofrei, directorul Colegiului Național ”A.T. Laurian”, apreciind efortul tuturor celor implicați în acest fel de colaborări.

”Mi-a depășit așteptările, impresiile au fost foarte bune, atmosfera din companie pare foarte prietenoasă și am învățat idei generale despre cum se desfășoară o zi de lucru.”

”Experiența a fost peste așteptările mele. În ziua în care am participat la activitate mi-a schimbat gândirea despre locul de muncă din domeniul IT.”

”Angajații care s-au ocupat de noi erau membrii conducători ai afacerii și ne-au povestit despre responsabilitățile unui angajat, dar și despre propria lor experiență academică. Mă așteptam la o experiență mai practică, dar din cauza nevoii de confidențialitate acest lucru nu a fost posibil.”

”A fost o zi în care am avut șansa de a avea contact direct cu piața muncii și de a afla munca grea din spatele unei afaceri. Tot ce pot spune e că am rămas impresionată de felul în care angajații au format o echipă unită și de modul în care relația lor avea efecte bune asupra clienților. Atmosferă plăcută, lecții învățate, oameni noi….a fost o experiență utilă.”

”Mă bucur că am avut ocazia să descopăr atât de multe lucruri pe care nu le știam despre armată.”

”A fost o zi productivă, m-am simțit bine, a fost o experiență interesantă, iar doamna doctor a fost foarte drăguță și primitoare.”

”A fost o experiență pe care aș repeta-o oricând, atât datorită informațiilor pe care le-am aflat, cât și datorită doamnei avocat, care ne-a răspuns cu drag și răbdare la fiecare întrebare. Am reușit să îmi fac o imagine mai clară asupra acestui domeniu, înțelegând mai bine ceea ce presupune.”

”Stând lângă jurnaliști am intrat în mai multe instituții, cunoscând mai multe medii în aceeași zi. Am fost cei mai șmecheri!”, sunt câteva dintre impresiile tinerilor laurieni participanți în proiect.

”Dorim să mulțumim instituțiilor, companiilor  partenere pentru profesionalism, implicare și disponibilitate! Am fost realmente plăcut impresionată de deschiderea cu care am fost primiți. Dacă ar fi fost mai mulți elevi implicați ar fi fost la rândul lor ghidați și tratați cu aceeași atenție. Am înțeles că este loc pentru astfel de proiecte, că profesioniștii văd utilitatea unor astfel de colaborări, ceea ce e grozav.”, a declarat profesoara care a coordonat întregul proiect.

 

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un șofer din municipiul Botoșani a luat pe capotă un pieton mort de beat

Publicat

Un bărbat, de 43 de ani, din municipiul Botoșani, în timp ce se deplasa cu autoturismul, pe strada Săvenilor ar fi acroșat un pieton, care se angajase în traversarea părții carosabile, prin loc nepermis și fără să se asigure.

 

În urma impactului, victima, un bărbat, de 73 de ani, a fost transportat la o unitate spitalicească pentru acordarea de îngrijiri medicale.

 

Atât conducătorul auto, cât și victima au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ în cazul conducătorului auto și 1,52 mg/l alcool pur în aerul expirat, în cazul victimei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat din Dersca, fără permis de conducere, depistat la volanul unui autovehicul neînmatriculat

Publicat

Luni, polițiștii din Mihăileni au oprit pentru control, drumul comunal DC 77, în comuna Dersca, un autovehicul condus de un bărbat, de 43 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta, nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, iar autoturismul pe care îl conducea nu este înmatriculat.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis și punere în circulație a unui autovehicul neînmatriculat.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Polițiștii de frontieră curăță Prutul de plase monofilament interzise de lege

Publicat

Poliţiştii de frontieră botoşăneni au depistat, pe suprafaţa râului Prut, aproximativ 400 metri de plase monofilament, care au fost îndepărtate de pe luciul de apă.

 

În ultima săptămână, poliţiştii de frontieră botoșăneni, care executau misiuni de patrulare pe râul Prut sau în cooperare cu reprezentanți ai A.J.V.P.S. Botoșani, cu ambarcaţiile din dotare, au observat plase de pescuit, în lungime totală de aproximativ 400 metri, de tip monofilament, ce aveau ochiul de plasă sub dimensiunile admise de lege.

Lucrătorii noştri au îndepărtat plasele de pescuit din apă, fiind ridicate în vederea cercetărilor, iar peştii prinşi în ele au fost redaţi mediului natural acvatic.

Polițiștii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii de producere, import, deţinere, comercializare sau utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament.

Citeste mai mult

Eveniment

Tineri din Dorohoi, prinși cu drogurile sub preș! Cum i-au „mirosit” polițiștii

Publicat

Marți, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au oprit pentru control, pe strada Spiru Haret, din municipiul Dorohoi, un autoturism condus de un tânăr, de 24 de ani, din aceeași localitate.

 

În interiorul autoturismului, în calitate de pasageri se aflau două persoane, de 21 și 38 de ani, ambii din aceeași localitate.

 

Întrucât aceștia aveau un comportament suspect, a fost efectuat controlul autoturismului, iar în interior, sub preșul din fața banchetei din spate, au fost identificate două plicuri din material plastic ce conțineau o substanță albă, sub formă de pulbere, susceptibilă a fi droguri.

 

În cauză cercetările vor fi continuate de polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending