Connect with us

Actualitate

Zeci de copii cu sindrom Down şi cu autism din judeţul Botoşani beneficiază de terapie recuperatorie printr-o fundație

Publicat

Publicitate

Zeci de copii cu sindrom Down şi cu autism din Nordul judeţului Botoşani beneficiază de terapie recuperatorie şi consiliere datorită unor proiecte implementate de Fundaţia „Star of Hope” din Iaşi. Organizaţia neguvernamentală a deschis în 2013 Centrul „Steaua speranţei” din municipiul Dorohoi, acesta fiind singurul unitate din zonă care oferă servicii copiilor cu dizabilităţi, informează AGERPRES.

Centrul „Steaua speranţei” funcţionează într-o clădire pusă la dispoziţie de administraţia locală, iar fondurile necesare funcţionării sunt atrase în baza unor proiecte cu finanţare externă.

Alături de copii, în programele de consiliere sunt incluşi şi părinţii acestora. Psihologul Loredana Gherman, care lucrează de 20 de ani pentru „Star of hope”, susţine necesitatea sprijinirii părinţilor, în egală măsură cu copii.

„Din anul 2003, suntem singurul ONG din Dorohoi care oferim servicii de consiliere psihologică părinţilor copiilor cu dizabilităţi şi terapie recuperatorie pentru copiii cu nevoi speciale în Dorohoi. De ce oferim consiliere părinţilor? Pentru că ei sunt primii care se lovesc de realitatea cruntă a sistemului, deoarece copiii, diferiţi, sunt respinşi din învăţământul de masă şi la aflarea veştii că au un copil cu nevoi speciale părinţii sunt defavorizaţi şi nu ştiu unde să se ducă. Noi intervenim şi îi ajutăm, îi îndrumăm, îi ajutăm să accepte copii cu nevoi speciale şi să fie propriul terapeut al copilului”, afirmă psihologul Loredana Gherman.

 

Publicitate

Foto: AGERPRES


Directorul centrului de la Dorohoi, Camelia Topală, susţine că eforturile pentru terapia copiilor cu autism sau sindrom Down sunt uriaşe, însă satisfacţia apare atunci când starea micuţilor se îmbunătăţeşte.

„Pentru Dorohoi acest centru este foarte important. Lucrăm cu 30 de copii cu nevoi speciale şi sunt copii care vin de la sute de kilometri. Părinţii lor pleacă dimineaţa şi se întorc seara, deoarece nu există o altă posibilitate în zona noastră. Suntem în Dorohoi din 2013 şi oferim servicii de suport pentru copiii, terapii de reabilitare şi grup suport pentru părinţi. Avem familii care au câte doi- trei copii cu dizabilităţi, familii care ajung aici din disperare, fără niciun ajutor, fără nicio direcţie. Nu este simplu. De multe ori poate am fost şi noi epuizaţi, deoarece suntem doar eu şi colega mea care oferim suport acestor familii, dar primim putere să mergem mai departe când vedem că progresele copiilor se văd. Sunt copii care la început nu stăteau două-trei minute pe scaun, iar acum unii dintre ei merg la grădiniţă, ies în societate şi putem spune că am adus un plus de valoare”, a declarat Camelia Topală.

Mădălina Mihăescu are 29 ani şi este mama a doi băieţei cu autism. Ea a văzut cel mai bine cât de necesară este includerea copiilor în programe de terapie şi consiliere.

„Cel puţin în cazul meu, acest centru este foarte important. Am doi băieţei cu autism, de şase ani şi jumătate, şi am început terapia la acest centru acum trei ani, când aveau trei ani şi jumătate. În primul rând nu vorbeau, nu ascultau de noi. Nu îi scoteam undeva, pentru că îmi era foarte greu să gestionez crizele lor de furie. O dată ajunşi aici, aceste crize au încetat. Au început să socializeze mai bine cu ceilalţi copii, cu doamnele de aici şi au început să apară rezultatele”, mărturiseşte Mădălina Mihăescu.

La acest centru ajunge şi Mihaela Pricop, o mămică care este nevoită să parcurgă peste 60 de kilometri dus-întors pentru a beneficia de facilităţile oferite de Fundaţia Star of hope.

 

Foto: /AGERPRES


„Singura problemă mare este distanţa. Noi venim de la Darabani ori de câte ori este program la acest centru. Este nevoie pentru că, fără ajutorul terapeuţilor de aici, ne-ar fi fost mult mai greu să gestionăm situaţia”, a spus Mihaela.

Fundaţia „Star of Hope” Romania este o organizaţie neguvernamentală cu sediul în Iaşi, înfiinţată în 1998 cu sprijinul organizaţiei suedeze Star of Hope Internaţional.

AGERPRES

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Institutul Blecher. Ediția specială – 309, la Botoșani

Publicat

Publicitate

Clubul de lectură Institutul Blecher a luat naștere în septembrie 2009, la aniversarea centenarului M. Blecher. Fondatorii și-au propus să deruleze o serie de întâlniri care să-i aibă în prim-plan pe scriitorii cei mai valoroși și mai activi ai momentului, dar și pe tinerii încă nedebutați. Iar pentru a aminti de un scriitor exemplar proiectul a fost așezat sub tutela lui M. Blecher, considerat de fondatori un model posibil pentru scriitorii tineri din orice epocă.

În peste 300 de ediții, începând din septembrie 2009, în spațiul Institutului Blecher, au citit majoritatea scriitorilor emergenți, în special poeții, înainte de a debuta în volum, dar și o bună parte dintre autorii deja consacrați. La Institutul Blecher s-au conturat câteva dintre direcțiile potențiale și au fost confirmate personalități și prestigii ale câmpului literar.

Ediția specială – 309 – cu care începe sezonul XXXII – va avea loc, la invitația Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, pe data de 15 ianuarie, începând cu ora 15:00, la Botoșani, la Cafeneaua Artelor.

Invitatele acestei ediții sunt Laura Francisca Pavel, Olga Ștefan și Ligia Keșișian.

Ediția 309 va fi moderată de Claudiu Komartin.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Bacalaureat 2025: reguli la probele de competențe, ce se vor desfășura din 27 ianuarie. Cum vor fi organizate în licee

Publicat

Publicitate

Bacalaureat 2025: Ministerul Educației a transmis recomandări pentru desfășurarea probelor de competențe în licee. Acestea se vor organiza în perioada 27 ianuarie-7 februarie, scrie alba24.ro. Recomandările cuprind planificări privind programul de examen și modificarea orarului elevilor care susțin probele, potrivit unui document citat de edupedu.ro.

„Conducerea unității de învățământ va întreprinde măsurile necesare în vederea asigurării suplinirii cadrelor didactice care sunt implicate în comisiile de examen, în situațiile în care acest lucru se impune”, se arată în nota ministerului.

Este vorba despre susținerea probelor de:

  • evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — Proba A
  • evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — Proba B
  • evaluare a competențelor lingvistice de comunicare într-o limbă de circulație internațională — Proba C
  • evaluare a competențelor digitale — Proba D

Bacalaureat 2025: reguli la probele de competențe și program

Consiliul de administrație al fiecărei unități de învățământ, în care se susțin aceste probe, va aproba programul școlar al unității de învățământ pentru perioada respectivă.

Pentru probele A, B și D:

  • ”Probele se vor susține începând cu ora 13.00, după finalizarea programului școlar pentru elevii claselor a XII-a.
  • În situația în care programul școlar al elevilor de clasa a XII-a/a XIII-a este planificat după-amiază, procesul de evaluare a competențelor pentru probele A, B și D se organizează anterior programului școlar, începând cu ora 9.00”.

Pentru proba C:

Publicitate
  • ”Proba de înțelegere a unui text audiat, urmată de proba scrisă, se susține în data de 3.02.2025, începând cu ora 8.30. Programul școlar se va derula începând cu ora 10.30. Pentru unitățile de învățământ care funcționează în două schimburi, programul școlar al claselor care funcționează după-amiază se va decala în mod corespunzător.
  • Proba orală se va desfășura în perioada 4-5.02.2025, începând cu ora 13.00, după finalizarea programului școlar al claselor a XII-a. În situația în care programul școlar al elevilor de clasa a XII-a/a XIII-a este planificat după-amiază, procesul de evaluare a competențelor pentru proba orală din cadrul probei C se organizează anterior programului școlar, începând cu ora 9.00”.

Bacalaureat 2025: Probele de competențe. Calendar

  • 27—29 ianuarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 29—31 ianuarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 3—5 februarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 5—7 februarie 2025 Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 30 mai — 4 iunie 2025 Susținerea probelor A, B, C, D din cadrul examenului național de bacalaureat — 2025 pentru elevii prevăzuți la art. 18 alin. (3) din ordin

Bacalaureat 2025. Probele scrise. Calendar

  • 2—6 iunie 2025 Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
  • 6 iunie 2025 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 10 iunie 2025 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 11 iunie 2025 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 13 iunie 2025 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 16 iunie 2025 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 20 iunie 2025 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și
  • depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14.00—18.00)
  • 23—24 iunie 2025 Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 30 iunie 2025 Afișarea rezultatelor finale

Între 14-21 iulie se vor înscrie candidaţii la a doua sesiune de examen.

Citeste mai mult

Eveniment

Sindicatele au anunțat că vor picheta Instituției Prefectului din municipiul Botoșani. Polițiști i-au chemat pe lideri la dialog

Publicat

Publicitate

Astăzi, 14 ianuarie, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani a avut o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor reprezentative din cadrul instituției, pentru a discuta despre intenția acestora de a organiza, în data de 15 ianuarie 2025, o manifestație în fața Instituției Prefectului din municipiul Botoșani.

Această reuniune, organizată în cadrul dialogului trimestrial stabilit între conducerea I.P.J Botoșani și sindicate, a avut ca obiectiv sublinierea importanței respectării cadrului legal specific unor astfel de evenimente de către polițiștii participanți. Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani a reiterat înțelegerea față de dreptul legal al polițiștilor de a participa la astfel de manifestări.

În cadrul discuțiilor, a fost transmis și mesajul conducerii Ministerului Afacerilor Interne, care subliniază angajamentul ferm pentru acordarea tuturor drepturilor polițiștilor, precum și pentru realizarea demersurilor necesare în vederea asigurării condițiilor materiale și logistice optime pentru desfășurarea activităților polițienești.

Dialogul permanent dintre conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani și reprezentanții sindicatelor, precum și preocuparea constantă a conducerii MAI pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă ale polițiștilor, reflectă un angajament ferm pentru colaborare și transparență, având o relevanță deosebită în contextul ultimilor ani.

Vom continua în același mod colaborarea cu toate structurile sindicale, atât timp cât acest lucru este în interesul polițiștilor și al cetățenilor în slujba cărora suntem.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Accident la Vârfu Câmpului! Mașină răsturnată pe cupolă, într-un șanț. Trei persoane implicate

Publicat

Publicitate

Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, pe DN 29 A, în localitatea Vârfu Câmpului. În eveniment au fost implicate un autoturism și o autoutilitară, în care se aflau, în total, trei persoane.

La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare.

Aceștia au constatat faptul că autoturismul era în șanț, răsturnat pe cupolă, iar toate persoanele erau ieșite din autovehicule. Nu au fost persoane rănite.

Pompierii au acționat pentru înlăturarea pericolului de incendiu.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Publicitate

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending