Connect with us
Publicitate

Actualitate

Zeci de copii cu sindrom Down şi cu autism din judeţul Botoşani beneficiază de terapie recuperatorie printr-o fundație

Publicat

Publicitate

Zeci de copii cu sindrom Down şi cu autism din Nordul judeţului Botoşani beneficiază de terapie recuperatorie şi consiliere datorită unor proiecte implementate de Fundaţia „Star of Hope” din Iaşi. Organizaţia neguvernamentală a deschis în 2013 Centrul „Steaua speranţei” din municipiul Dorohoi, acesta fiind singurul unitate din zonă care oferă servicii copiilor cu dizabilităţi, informează AGERPRES.

Centrul „Steaua speranţei” funcţionează într-o clădire pusă la dispoziţie de administraţia locală, iar fondurile necesare funcţionării sunt atrase în baza unor proiecte cu finanţare externă.

Alături de copii, în programele de consiliere sunt incluşi şi părinţii acestora. Psihologul Loredana Gherman, care lucrează de 20 de ani pentru „Star of hope”, susţine necesitatea sprijinirii părinţilor, în egală măsură cu copii.

Publicitate

„Din anul 2003, suntem singurul ONG din Dorohoi care oferim servicii de consiliere psihologică părinţilor copiilor cu dizabilităţi şi terapie recuperatorie pentru copiii cu nevoi speciale în Dorohoi. De ce oferim consiliere părinţilor? Pentru că ei sunt primii care se lovesc de realitatea cruntă a sistemului, deoarece copiii, diferiţi, sunt respinşi din învăţământul de masă şi la aflarea veştii că au un copil cu nevoi speciale părinţii sunt defavorizaţi şi nu ştiu unde să se ducă. Noi intervenim şi îi ajutăm, îi îndrumăm, îi ajutăm să accepte copii cu nevoi speciale şi să fie propriul terapeut al copilului”, afirmă psihologul Loredana Gherman.

 

Publicitate

Foto: AGERPRES


Directorul centrului de la Dorohoi, Camelia Topală, susţine că eforturile pentru terapia copiilor cu autism sau sindrom Down sunt uriaşe, însă satisfacţia apare atunci când starea micuţilor se îmbunătăţeşte.

„Pentru Dorohoi acest centru este foarte important. Lucrăm cu 30 de copii cu nevoi speciale şi sunt copii care vin de la sute de kilometri. Părinţii lor pleacă dimineaţa şi se întorc seara, deoarece nu există o altă posibilitate în zona noastră. Suntem în Dorohoi din 2013 şi oferim servicii de suport pentru copiii, terapii de reabilitare şi grup suport pentru părinţi. Avem familii care au câte doi- trei copii cu dizabilităţi, familii care ajung aici din disperare, fără niciun ajutor, fără nicio direcţie. Nu este simplu. De multe ori poate am fost şi noi epuizaţi, deoarece suntem doar eu şi colega mea care oferim suport acestor familii, dar primim putere să mergem mai departe când vedem că progresele copiilor se văd. Sunt copii care la început nu stăteau două-trei minute pe scaun, iar acum unii dintre ei merg la grădiniţă, ies în societate şi putem spune că am adus un plus de valoare”, a declarat Camelia Topală.

Publicitate

Mădălina Mihăescu are 29 ani şi este mama a doi băieţei cu autism. Ea a văzut cel mai bine cât de necesară este includerea copiilor în programe de terapie şi consiliere.

„Cel puţin în cazul meu, acest centru este foarte important. Am doi băieţei cu autism, de şase ani şi jumătate, şi am început terapia la acest centru acum trei ani, când aveau trei ani şi jumătate. În primul rând nu vorbeau, nu ascultau de noi. Nu îi scoteam undeva, pentru că îmi era foarte greu să gestionez crizele lor de furie. O dată ajunşi aici, aceste crize au încetat. Au început să socializeze mai bine cu ceilalţi copii, cu doamnele de aici şi au început să apară rezultatele”, mărturiseşte Mădălina Mihăescu.

La acest centru ajunge şi Mihaela Pricop, o mămică care este nevoită să parcurgă peste 60 de kilometri dus-întors pentru a beneficia de facilităţile oferite de Fundaţia Star of hope.

 

Foto: /AGERPRES


„Singura problemă mare este distanţa. Noi venim de la Darabani ori de câte ori este program la acest centru. Este nevoie pentru că, fără ajutorul terapeuţilor de aici, ne-ar fi fost mult mai greu să gestionăm situaţia”, a spus Mihaela.

Fundaţia „Star of Hope” Romania este o organizaţie neguvernamentală cu sediul în Iaşi, înfiinţată în 1998 cu sprijinul organizaţiei suedeze Star of Hope Internaţional.

AGERPRES

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Șofer beat din Dângeni, scos din trafic de polițiști

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul judeșean D.J. 282, în comuna Trușești, un autoturism condus de un tânăr, de 35 de ani, din comuna Dângeni.

 

Întrucât emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat.  Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Publicitate

         

Citeste mai mult

Eveniment

Un tânăr din Ștefănești a fost reținut după ce vecinii l-au reclamat că a dat drumul la muzică de duduia blocul

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Ștefănești au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 34 de ani, din orașul Ștefănești, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de tulburarea ordinii și liniștii publice.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 13 noiembrie 2024, ar fi provocat scandal și a tulburat ordinea și liniștea publică într-un imobil de apartamente, în momentul în care a intervenit poliția, ca urmare a unei sesizări efectuate de un alt cetățean din blocul respectiv.

Publicitate

 

Sesizarea a fost referitoare la faptul că mai multe persoane ascultă muzică la intensitate foarte mare, deranjând locatarii imobilului.

 

Publicitate

Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate pentru stabilirea întregii situațiide fapt.

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a explicat cum a rezolvat Guvernul Ciolacu problema pensionarilor cu handicap

Publicat

Publicitate

Deputatul Marius Budăi a explicat în intervențiile de la posturile naționale de televiziune cum a rezolvat Guvernul Ciolacu problema pensiilor pentru persoanele care au lucrat în condiții de handicap grav sau accentuat.

Am avut această intervenție pentru că am observat în această campanie că niciunul dintre partide cu excepția PSD nu pare preocupat de această temă. În urma recalculării pensiilor, în cazul acestei categorii de pensionari au apărut discrepanțe mari față de nivelul pensiilor în plată, în principal din cauza stagiilor mai scurte de cotizare, care sunt de înțeles atunci când se lucrează în condiții de handicap grav sau accentuat. Ca atare, Guvernul Ciolacu, pentru a compensa stagiile de cotizare mai scurte care se aplică acestor persoane, a intervenit cu o ordonanță de urgență prin care a introdus un beneficiu suplimentar, o indemnizație lunară de solidaritate, pentru a compensa acea discrepanță”, a declarat Marius Budăi

Deputatul PSD a precizat că indemnizația nu este un ajutor social, ci reflectă un drept legitim al acestei categorii de pensionari.

Publicitate

Vreau să subliniez că această indemnizație nu este o bonificație socială, ci reflectă compensarea unui drept legitim al persoanelor care au muncit și au cotizat în condiții de handicap grav sau accentuat”, a precizat Marius Budăi.

Vă reamintesc că Legea pensiilor a fost trecută în PNRR de majoritatea PNL-USR cu condiții drastice și cu efecte dramatice pentru seniori, de exemplu: plafonarea pensiilor până în anul 2070 și, drept urmare, nu s-a mai putut interveni la această lege, pentru că avem un angajament față de Comisia Europeană să nu mai modificăm această lege o perioadă de timp. De aceea, intervenția s-a făcut prin această ordonanță care instituie indemnizația de solidaritate, al cărei cuantum este stabilit prin raportarea la pensia în plată și va fi majorată anual în funcție de creșterea indicatorului social de referință, la care se adaugă 50% din creșterea câștigului salarial mediu brut pe țară”, a subliniat deputatul PSD Botoșani.

 

Publicitate

https://www.facebook.com/share/v/19njr2sMyU/

CMF11240017

 

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Meteorologii au actualizat prognoza pe patru săptămâni. Vremea până în 16 decembrie

Publicat

Publicitate

Vremea până în 16 decembrie. Temperaturile vor fi în scădere până la mijlocul primei luni de iarnă. Maximele vor urca până la 8-9 grade Celsius. Urmează perioade cu ploi și ninsori.

Excepție va fi săptămâna viitoare, în jurul datei de 20 noiembrie, când temperaturile vor ajunge la 12-15 grade Celsius. În rest, mercurul în termometre nu va mai urca până la 10 grade.

Vor fi ploi din 21 noiembrie în sud, vest și nord-est, respectiv ninsori, din 24 noiembrie în centru și nord. La munte va ninge din 21 noiembrie.

Publicitate

Potrivit meteorologilor, în 1 decembrie va ninge în nordul țării și la munte. Vor urma noi perioade cu ninsori, din 2 decembrie, în restul țării.

De Moș Nicolae, în weekendul 6-7 decembrie, vor fi din nou lapoviță sau ninsori în nord și la munte. În vest și nord-est va ploua.

Noi perioade cu precipitații vor fi în 10-15 decembrie: ninsori în centru, nord, nord-est și la munte, ploi în restul teritoriului.

Publicitate

În primele două săptămâni din decembrie, minimele vor fi negative.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat prognoza de vreme pentru următoarele patru săptămâni, până în 16 decembrie.

Vremea în săptămâna 18-24 noiembrie

Publicitate

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în jumătatea vestică a țării. În rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi excedentar în toate regiunile, dar mai ales în cele vestice și nord-vestice.

Vremea în săptămâna 25 noiembrie – 1 Decembrie

Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil ușor mai coborâte în jumătatea vestică a țării.

Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval în toate regiunile.

Vremea în săptămâna 1-8 decembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval în toate regiunile.

Vremea în săptămâna 9-16 decembrie

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, cu posibilitatea unui ușor deficit în regiunile sudice.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending