Connect with us
Publicitate

Eveniment

Zeci de botoșăneni au cerut intervenția polițiștilor, prin apel la 112, în ultimele 24 de ore

Publicat

Publicitate

Polițiștii exercită permanent atribuții privind apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, prevenirea și descoperirea infracțiunilor și respectarea ordini și liniștii publice, în condițiile legii.

 

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au intervenit la 38 de cazuri, dintre care, 36 sesizate prin Serviciul Național Unic pentru Apeluri de Urgență.

 

În urma activităților desfășurate au fost aplicate peste 140 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 61.000 de lei și au fost reținute 8 permise de conducere.

„Recomandăm tuturor cetățenilor să respecte normele de conviețuire socială, drepturile și libertățile celorlalți, pentru a evita astfel să fie implicați în evenimente nedorite”, au transmis polițiștii.

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Jandarmii au găsit droguri asupra unei fete de 15 ani și a prietenului său de 20 de ani, pe o stradă din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Ieri după-amiază, în jurul orei 16.30, un echipaj de jandarmerie aflat în executarea unei misiuni de menținere a ordinii și siguranței publice, a depistat, în zona străzii Marchian din municipiul Botoșani, un bărbat de 20 de ani și o fată de 15 ani care aveau asupra lor câteva bile din folie de plastic, ce conțineau substanțe vegetale de culoare brun-verzuie, cu miros înțepător.

Având în vedere că exista suspiciunea apartenenței acestora la categoria substanțelor cu efect psihoactiv, cei doi au fost conduși la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani pentru efectuarea de verificări.

Jandarmii au ridicat în vederea expertizării substanțele vegetale găsite și au întocmit acte de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, faptă pedepsită cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă, conform prevederilor Legii nr.143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

Conform aceluiași act normativ, în cazul deținerii de droguri de mare risc pentru consum propriu, fără drept, pedeapsa se majorează si constă în închisoare de la șase luni la trei ani, la fel ca și pentru îndemnul la consumul ilicit de droguri de mare risc, prin orice mijloace.

Efectivele operative ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani au zilnic în atenție, pe timpul misiunilor executate pentru siguranța cetățenilor, prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, sens în care cooperează permanent cu Serviciul Judeţean de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani, către care sunt înaintate actele procedurale întocmite, în vederea continuării cercetărilor.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Șoferii pot obține despăgubiri în cazul în care mașina lor a suferit avarii din cauza stării părții carosabile. Ce spune legea

Publicat

Publicitate

Întreţinerea, repararea, administrarea şi exploatarea autostrăzilor, drumurilor expres, drumurilor naţionale și altor elemente de infrastructură rutieră este responsabilitatea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Nu mulți dintre șoferi știu că pot obține despăgubiri în cazul în care mașina lor a suferit avarii din cauza stării părții carosabile. Acestea sunt prevăzute în legislația în vigoare, scrie alba24.ro.

Compania este de interes strategic naţional cât timp statul este acţionar majoritar, care se organizează şi funcţionează sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului.

Potrivit Codului Civil, cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să îl repare, scrie legalbadger.org.

Prin urmare, CNAIR poate să răspundă pentru prejudiciile cauzate unei persoane cu ocazia producerii unui eveniment rutier.

Legislația în vigoare prevede că printre obligațiile CNAIR se află

asigurarea condiţiilor de siguranţă a circulaţiei pe autostrăzi şi drumuri naţionale deschise circulaţiei public

Publicitate

Întreţinerea, repararea, administrarea şi exploatarea autostrăzilor, drumurilor expres, drumurilor naţionale și altor elemente de infrastructură rutieră este responsabilitatea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Compania este de interes strategic naţional cât timp statul este acţionar majoritar, care se organizează şi funcţionează sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului.

Potrivit Codului Civil, cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să îl repare, scrie legalbadger.org.

Publicitate

Prin urmare, CNAIR poate să răspundă pentru prejudiciile cauzate unei persoane cu ocazia producerii unui eveniment rutier.

Legislația în vigoare prevede că printre obligațiile CNAIR se află

asigurarea condiţiilor de siguranţă a circulaţiei pe autostrăzi şi drumuri naţionale deschise circulaţiei publice

semnalizarea și menținerea în stare tehnică coresponzătoare a drumurilor

De asemenea, administratorul drumului public, antreprenorul sau executantul lucrărilor, conform competenţelor ce îi revin, cu avizul poliţiei rutiere, este obligat să instaleze indicatoare ori alte dispozitive speciale, să aplice marcaje pe drumurile publice, conform standardelor în vigoare, şi să le menţină în stare corespunzătoare.

Cazuri de mașini avariate din cauza drumului. Despăgubiri în instanță

Sursa citată prezintă exemple de cazuri în instanță în care au fost obținute despăgubiri.

Unul se referă la un accident în care o vulpe a intrat pe autostrada A2 Constanța-București, iar o mașină a fost avariată. S-a reținut lipsa indicatoarelor rutiere privind riscul ca animalele sălbatice să traverseze autostrada și lipsa gardurilor despărțitoare.

În alt caz, instanța a obligat Compania la plata sumei de 25.428,28 lei, după ce a fost estimate prejudiciul.

În măsura în care accidentul rutier produs din cauza neîntreținerii drumurilor publice s-a soldat cu vătămarea corporală a unei persoane, aceasta poate solicita și contravaloarea cheltuielilor efectuate în scopul revendicării:

”Prejudiciul cauzat constă în cheltuirea unor sume de bani pentru procurarea medicamentelor, pentru efectuarea unor tratamente medicale şi achiziționarea combustibilului în vederea efectuării unor deplasări în legătură directă cu situaţia medicală a persoanei vătămate. Aceste cheltuieli se ridică la suma de 2.285,74 lei după cum rezultă din înscrisurile depuse de persoana vătămată în faţa primei instanţe”, este alt exemplu.

Pe lângă daunele materiale, pot fi solicitate și daune morale, mai scrie sursa citată.

foto: arhivă, rol ilustrativ

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfinții Cuvioși Simeon şi Amfilohie de la Pângăraţi

Publicat

Publicitate

Sfântul Cuv. Simeon de la Pângăraţi s-a născut la începutul secolului al XV-lea, într-un sat din apropierea oraşului Piatra Neamţ, în timpul domniei lui Alexandru cel Bun. A intrat din tinereţe în obştea Mănăstirii Bistriţa, unde a trăit în ascultare şi a sporit duhovniceşte.

Cu binecuvântarea egumenului Mănăstirii Bistriţa şi, împreună cu încă doi ucenici ai săi, în 1432, s-a retras la poalele muntelui numit „Păru”, la 5 km depărtare de mănăstirea sa, lângă malul stâng al pârâului Pângăraţi. Aici, cuviosul şi-a făcut o chilie din bârne de brad, într-o poiană înconjurată de păduri seculare, şi trăia cu ucenicii săi, în necontenite rugăciuni şi în meditaţie la cele cereşti.

Ajungând sihastru desăvârşit şi dascăl iscusit al rugăciunii inimii, mulţi monahi au venit de-a lungul timpului la el, aşezământul lui fiind cunoscut timp de 29 de ani sub numele de „Sihăstria lui Simeon”. Sfântul Voievod Ştefan cel Mare i-a dăruit, în 1461, bani şi ajutor să înalţe o mică biserică de lemn, cu hramul „Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir”. Biserica a fost sfinţită în acelaşi an, la 26 octombrie, de mitropolitul Teoctist I, care l-a hirotonit atunci preot pe Simeon.

Astfel, Sf. Cuv. Simeon a devenit întemeietorul şi primul egumen al Mănăstirii Pângăraţi, ce s-a numit până în 1508 „Schitul lui Simeon”. Viaţa sa curată l-a învrednicit pe Simeon de a primi darul vindecării bolilor şi al vederii înainte. Mulţi suferinzi veneau la chilia sa şi se făceau sănătoşi prin rugăciunea lui. Dregători din sfatul ţării, chiar şi domnitorul Ştefan cel Mare, veneau adesea la el să ceară binecuvântare şi sfaturi. În 1476, când turcii l-au învins pe Ştefan cel Mare în luptele de la Războieni, Cuv. Simeon şi-a luat ucenicii, s-a rugat lui Dumnezeu pentru domn şi pentru ţară ca să-i scape din mâinile cotropitorilor, apoi au trecut peste Carpaţi, în Transilvania, stabilindu-se la Mănăstirea Caşiva. După puţin timp, în toamna aceluiaşi an, a trecut la cele veşnice, fiind îngropat de ucenicii săi la Caşiva.

Sfântul Amfilohie de la Pângăraţi s-a născut în anul 1487, în partea de nord a Moldovei. Viaţa monahală şi-a început-o de foarte tânăr, la Mănăstirea Moldoviţa, de unde a venit la Pângăraţi, în anul 1508. Aici a fost ales stareţ, conducând obştea mănăstirii timp de 56 de ani. În timpul său, domnitorul Alexandru Lăpuşneanul a zidit la Pângăraţi o biserică în numele său, pe locul celei vechi de lemn, care fusese arsă de turci. Se spune că domnitorul a avut un vis în care i s-a cerut să meargă la Pângăraţi să zidească această biserică, sfinţită în 1560 de mitropolitul Grigorie. La bătrâneţe, fericitul Amfilohie a primit marele şi îngerescul chip al schimniciei sub numele de Enoh, iar în anul 1570 a trecut la cele veşnice.

Cuvioșii Simeon şi Amfilofie de la Pângăraţi au fost canonizaţi de Sfântul Sinod al BOR în data de 5 iunie 2008 la Măn. Neamţ.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Medalie de bronz și locul al III-lea pentru CS Unirea Săveni la Campionatul național de Beach-Handbal

Publicat

Publicitate

Organizat în perioada 02-05 septembrie 2024 de Federația Română de Handbal!Echipele de handbal – junioare III de la CS Unirea Săveni, antrenor Gabriela Răducanu și coordonator sportiv Andreea Mariana Scutariu, au obținut locul al III-lea și medalie de bronz  la Campionatul Național de Beach-Handbal.

„Rezultatele sunt remarcabile ținând cont că acești minunați sportivi, componenți ai echipelor de handbal din cadrul CS Unirea Săveni și-au început activitatea sportivă acum 2 ani în cadrul – Olimpiadei Sportului Săveni, inițiată și cu acest scop, de către Primăria orașului Săveni, reprezentată de domnul primar Relu Petru Tîrzioru și domnul viceprimar Bogdan Ilie Catruc, mereu implicați și atenți la nevoile sportivilor, asigurând totodată condiții optime pentru antrenamentele săptămânale și deplasările la competițiile județene, naționale și internaționale. Felicitări doamnelor, Răducanu Gabriela, antrenor și Andreea mariana Scutariu, coordonator sportiv în cadrul CS Unirea Săveni! Felicitări părinților și firmelor susținătoare a întegului parcurs sportiv”, a menționat Flavius Damean, CEO Asociația „Arlechin” și coordonator al programului cu desfășurare anuală – Olimpiada Sportului Săveni.
Competiția sportivă a fost organizată de Federația Română de Handbal la Constanța în perioada 2-5 septembrie 2024 și a reunit echipe din toată țara Programul Campionatului National de Beach Handball 2024 – 03.09.2024(1)

„C.S.Unirea Săveni, locul al III-lea și medalie de bronz la Campionatul național de beach-handbal! Echipa de junioare III aduce prima medalie la un Campionat național la Săveni, după 2 ani de handbal. Doi ani de când copiii din orașul Săveni au descoperit acest minunat joc despre care nu știau nimic. Doi ani de muncă intensă, în care au muncit la propriu, cât alții în 7, ca să poată concura cot la cot cu jucătorii de la categoria de vârstă a lor.
Felicitări junioarelor noastre, dar și juniorilor care au avut și ei o evoluție frumoasă!
Jucătoarea noastră, Iustina Palaghia a obținut și titlul de golgheter al competiției la categoria junioare III. Mulțumim Primăriei Orașului Săveni, sponsorului West Agro SRL și părinților care au făcut tot posibilul să putem fi prezenți la această competiție.
Felicitări Federației Române de Handbal pentru organizare și pentru cupele și medaliile oferite echipelor câștigătoare!” a declarat doamna Răducanu Gabriela, antrenor CS Unirea Săveni.
Info line: www.saveni7days.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending