Connect with us
Publicitate

Eveniment

Zece cazuri noi de COVID la Botoșani, în ultimele 24 de ore

Publicat

Publicitate

În ultimele 24 de ore,în județul Botoșani au fost diagnosticate cu COVID zece persoane, potrivit datelor puse la dispoziție de oficialii Direcției de Sănătate Publică. Patru cazuri de îmbolnăviri se înregistrează în municipiul Botoșani, câte un caz la Hilișeu, Copălău, Dorohoi, Rădăuți-Prut și două cazuri la Corni.

Rata de infectare la nivelul municipiului Botoșani este 0,31,în timp ce în județ acest indice este 0,23 la mia de locuitori.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Interzicerea telefoanelor mobile în școli. Elevii care încalcă repetat regulile de folosire la școală ar putea fi exmatriculați

Publicat

Publicitate

Interzicerea telefoanelor mobile în școli. Elevii care încalcă repetat regulile de folosire a telefonului mobil la școală ar putea fi exmatriculați. Ministrul Educației, Ligia Deca, a explicat luni seara la Digi24 că noul regulament prevede sancțiuni care merg „de la avertisment verbal sau scris până la sancțiunea cea mai gravă care este exmatricularea”.

Potrivit acesteia, fiecare școală poate alege dacă adoptă o regulă generală, care interzice utilizarea telefoanelor în timpul orelor și prevede o zonă de depozitare la intrarea în clasă, fie o regulă mai strictă, similară cu cele aplicate în alte țări europene.

Astfel, pentru elevii care insistă să folosească telefoanele mobile în timpul orelor, fără acordul profesorului în scop didactic, sancțiunile încep de la un avertisment verbal și pot merge până la exmatricularea elevilor care deranjează desfășurarea cursurilor.

„Există în regulament o serie de sancțiuni care merg de la avertisment verbal sau scris până la sancțiunea cea mai gravă care este exmatricularea. În funcție de gravitatea faptei se aplică o sancțiune adecvată”, a clarificat Ligia Deca la Digi24.ro.

Interzicerea telefoanelor mobile în școli. Ce măsuri pot lua unitățile de învățământ

Publicitate

Potrivit ministrului Educației, a fost introdus în regulamentul propriu au unităților de învățământ posibilitatea de a interzice de tot utilizarea telefoanelor mobile pe perioada activității în școală. În regulamentul general de organizare și funcționare al sistemului de învățământ se prevede faptul că acestea nu pot fi utilizate în timpul orelor de curs.

„Am lăsat la latitudinea școlii pentru că sunt școli unde se ajunge ușor, părinții pot ajunge ușor dacă apare o urgență, dar sunt și școli în zone îndepărtate, unde, de exemplu părinții au nevoie să ia legătura cu elevii pentru a ști când trebuie să-i preia, când există o urgență și așa mai departe.

Fiecare școală știe comunitatea, știe nevoile, știe posibilitățile și atunci pot decide fie să meargă pe regula generală, fără telefoane în timpul orelor, cu zonă de depozitare la intrarea în sala de clasă, fie să meargă pe o regulă și mai strictă, cum am văzut în alte state europene: interzicerea cu totul a telefoanelor mobile în școli, sigur, cu excepțiile date de utilizarea lor în scop educațional. Dacă profesorul le consideră utile pentru o lecție interactivă, ele pot fi utilizate punctual”, a explicat Ligia Deca.

Publicitate

Ministrul Educației a precizat că există o confirmare științifică a faptului că utilizarea în exces a telefonului mobil aduce un impact negativ asupra performanței.

„Dependența digitală este o problemă reală a lumii noastre, iar cei care sunt în dezvoltare, copiii, elevii au nevoie de sprijin suplimentar pentru a își putea echilibra timpul online cu timpul de interacțiune socială reală”, a mai precizat Ligia Deca.

sursa: digi24.ro

Citeste mai mult

Cultura

„Micul prinț” deschide o nouă stagiune la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache”

Publicat

Publicitate

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache”o nouă stagiune teatrală cu spectacolul „Micul prinţ”!

 

Micii botoșăneni sunt invitați  să vizioneze spectacolul „Micul prinţ”, în zilele de:

– joi, 12 septembrie 2024, de la ora 18:00

– sâmbătă, 14 septembrie 2024, de la ora 11:00

– duminică, 15 septembrie 2024, de la orele 11:00 şi 12:30

Publicitate

 

Spectacolul „Micul Prinţ” este o adaptare de Sorina Băleanu după Antoine de Saint-Exupéry. Regia artistică este semnată de Sorina Băleanu; scenografie, videomapping şi ecleraj: Gelu Rîșca; coregrafia şi efecte sonore: Victoria Bucun.

Din distribuţie fac parte actorii:  Adelina Cojocariu, Cosmin Tanasă, Oana Asofiei, Andrei Iurescu, Andrei Bordianu, Ioana Buta, Pavel Petraşi, Marius Rusu

Publicitate

 

„Spectacolul „Micul Prinţ” este călătoria fiecăruia prin „univers”, în căutarea unor suflete, a unor prieteni care simt şi gândesc la fel ca noi. O călătorie în trecut pentru regăsirea copilului din noi şi pentru şansa de a ne aminti că „toţi adulţii au fost şi ei cândva copii”, dar au uitat asta, aşa că acum se comportă ciudat. Iar pentru copii este foarte obositor să le tot explice adulţilor cum funcţionează viaţa.

„Micul Prinţ” este un spectacol de animaţie fără păpuşi, care se adresează copiilor peste 6 ani, dar şi tinerilor (nu-i exclude pe părinţii acestora).” Sorina Băleanu – regizor artistic.

 

Preţ bilet 15 lei

 

Biletele pentru spectacolele Teatrului „Vasilache” se pot achiziţiona on line https://www.entertix.ro/g/334/teatrul-pentru-copii-si-tineret-vasilache.html sau accesând www.teatrulvasilache.ro secțiunea Cumpără Bilet, ori de la sediul instituţiei, de marţi şi până vineri, între orele 10:30 şi 12:30, dar şi înainte de începerea fiecărui spectacol, în limita locurilor disponibile.

Accesul în sala de spectacole se face cu o jumătate de oră înainte de începere spectacolului.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Când NU se vor oficia căsătorii în comuna Mihai Eminescu. Anunțul făcut de Compartimentul de Stare Civilă din cadrul primăriei

Publicat

Publicitate

Primăria Comunei Mihai Eminescu, vă aduce la cunoștință faptul că în cadrul Compartimentului de Stare Civilă au avut loc anumite modificări, în ceea ce privește modalitatea de desfășurare a activităților pe linie de stare civilă, ca urmare a implementării, la nivel național, de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI) în parteneriat cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), a proiectului „Sistem Integrat Informatic pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă” – S.I.I.E.A.S.C., proiect considerat a fi de o importanță deosebită pentru autoritățile publice locale, având ca scop digitalizarea sistemului de depunere a cererilor pentru înregistrarea și eliberarea efectivă a documentelor de stare civilă.

Comuna Mihai Eminescu este angrenată, de asemenea, prin personalul din subordine în acest proiect, desfășurându-se în prezent, exclusiv electronic, activitatea de întocmire a actelor de stare civilă privind nașterea, decesul, respectiv validarea actelor de stare civilă, eliberarea duplicatelor certificatelor de naștere și deces.

Ca urmare a comunicării transmise de către Direcția Generală de Evidența Persoanelor (D.G.E.P.), începând cu data de 10.09.2024, toate cererile ce urmează a fi primite la compartimentul de stare civilă vor fi preluate exclusiv prin Sistem Integrat Informatic pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (S.I.I.E.A.S.C.).

În acest context, adresăm rugămintea persoanelor ce urmează a se prezenta în vederea solicitării înscrierii sau înregistrării evenimentelor sau faptelor de stare civilă, respectiv eliberarea oricăror altor tipuri de documente (ex.: duplicate, extrase multilingve, schimbare de nume, rectificări, etc.), să dețină asupra lor, pe cât posibil, actul de identitate, certificatele de stare civilă, sau orice alte înscrisuri pe care le consideră utile de anexat în susținerea solicitărilor adresate compartimentului de stare civilă.

Odată cu înregistrarea în sistemul informatic a întregii activități în materie de stare civilă, registrele de stare civilă în format fizic, pe care, până în prezent s-au întocmit actele de stare civilă (naștere, căsătorie, deces) vor fi închise la nivelul tuturor oficiilor de stare civilă din România.

Având în vedere faptul că, acest proiect este în faza de început a implementării și pentru că încă se mai desfășoară activități de optimizare a bunei funcționări a sistemului, în vederea evitării unor situații de ordin tehnic care să facă imposibilă atât înregistrarea actelor, cât și eliberarea documentelor sau a certificatelor de stare civilă, ținând cont de faptul că în zilele lucrătoare (luni-vineri) este mai facilă solicitarea sportului tehnic instituțiilor abilitate în vederea remedierii eventualelor erori transmise de sistemul informatic, la nivelul U.A.T. Mihai Eminescu s-a dispus prin Dispoziția Primarului Nr. 174 din data de 04.09.2024, modificarea desfășurării activității privind oficierea căsătoriilor, întocmirea actelor și eliberarea certificatelor de căsătorie, respectiv înregistrarea deceselor, întocmirea acelor și eliberarea certificatelor de deces.

Publicitate

Activitatea Compartimentului de Stare Civilă, începând cu data de 10.09.2024, se va desfășura doar în zilele lucrătoare astfel:

Zile Ore
Luni – Joi 08:00 – 16:00
Vineri 08:00 – 14:00
Sâmbătă ÎNCHIS
Duminică ÎNCHIS

 

În zilele de sâmbătă și duminică sau sărbători legale:

Publicitate
  • NU se vor oficia căsătorii;
  • NU se vor înregistra acte de deces, cu excepția situațiilor care impun înhumarea urgentă a defunctului/ei.

Citeste mai mult

Educație

Absolvenții de liceu, cu premii II, III sau mențiuni la olimpiadele naționale, nu se mai pot înscrie la facultate fără admitere

Publicat

Publicitate

Absolvenții de liceu, cu premii II, III sau mențiuni la olimpiade, nu se mai pot înscrie la facultate fără admitere. Această facilitate rămâne valabilă doar pentru cei care obținut premiul I la olimpiadele naționale. Restul vor trebui să susțină concursul de admitere, în funcție de cerințele facultății pe care o aleg.Noutatea este inclusă în ordinul ME 3693/2024. Acesta aprobă Metodologia-cadru privind organizarea admiterii în învățământul superior în ciclurile de studii universitare de scurtă durată, de licență, de master și de doctorat, potrivit edupedu.ro.

Noua metodologie este pentru admiterea la facultate în anul universitar 2025-2026.

Candidații la studiile universitare de licență care au obținut, în perioada studiilor liceale, distincții (premiile I, II, III, la olimpiade școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și/sau premiul I la olimpiade naționale, finanțate de Ministerul Educației) beneficiază de dreptul de a se înscrie, fără susținerea concursului de admitere, pe locuri finanțate de la buget, în instituțiile de învățământ superior de stat și, respectiv, cu taxă, în instituțiile de învățământ superior particulare sau confesionale. Instituțiile de învățământ superior pot corela prin regulamentul propriu disciplinele școlare la care au fost obținute premiile cu domeniile de studii pentru care se organizează admiterea la studii”, prevede ordinul citat.

Potrivit metodologiei anterioare, și absolvenții de liceu cu locul II, locul III și mențiune sau medaliile echivalente, obținute la olimpiadele școlare naționale – etapele pe țară, aveau dreptul se înscrie fără concurs de admitere la studii de licență.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending