Connect with us

Actualitate

World Vision România: Unu din patru copii din medii defavorizate merge seara la culcare fără să ia cina

Publicat

Publicitate

World Vision România lansează campania ‘Hrănește-le foamea de carte’ pentru copiii din medii vulnerabile

București, 30 aprilie. În cazul unuia din patru copii din medii defavorizate (23%), mâncarea pentru masa de seară nu ajunge pentru toată familia, cei mici fiind nevoiți să renunțe la masă în favoarea celor mari sau a adulților care muncesc. Totodată, din lipsa banilor, părinții nu își permit să îi țină la școală.

Mai mult, două treimi dintre cadrele didactice care predau în învățământul simultan (65%) consideră că sărăcia gospodăriilor de proveniență este principala barieră în calea performanței școlare a elevilor din învățământul simultan.

Campania ‘Hrănește-le foamea de carte’ pentru copiii din medii vulnerabile

Pentru copiii din medii vulnerabile, foamea nu se vede, foamea se simte, uneori în stomac, alteori în minte. Astfel, Fundația World Vision România lansează campania ‘Hrănește-le foamea de carte’, pentru programul Pâine și Mâine prin care copiii din clasele primare primesc o masă caldă la prânz și două ore de ajutor la teme.

În 2025, 152 de copii pot beneficia de acest sprijin cu ajutorul contribuabililor care aleg să redirecționeze 3,5% din impozitul pe venit. Procesul este simplu, complet digitalizat și durează doar un minut. Formularul poate fi completat online aici: https://bit.ly/3CKNIrE. În contextul în care doar o treime dintre români redirecționează acest procent, implicarea fiecăruia poate face o diferență majoră în viața unui copil de la sat.

Publicitate

În cadrul programului ‘Pâine și Mâine’, Fundația World Vision România oferă o masă caldă zilnică pentru peste 1000 de copii din mediul rural, din județele Botoșani, Călărași, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Iași, Olt, Teleorman, Mehedinți, Vâlcea și Vaslui. Copiii primesc și ajutor două ore la teme și desfășoară activități de educație remedială sub îndrumarea a 98 cadre didactice. La nivelul anului 2024, prin programul ‘Pâine și mâine’, au fost oferite 204.000 porții de masă caldă copiilor în cadrul programului de after-school și Școală de Vară.

Învățământul simultan, noua abordare a programului Pâine și Mâine

La finalul anului 2024, World Vision România a lansat noua abordare a programului ‘Pâine și Mâine’, dedicat în noul an școlar exclusiv elevilor ce studiază în regim simultan.

Pentru aproape o treime dintre cadrele didactice din învățământul simultan perspectiva generală asupra avantajelor oferite de învățământul simultan copiilor este cea de servicii minimale educaționale: copiii pot interacționa cu alți copii și au posibilitatea de a acumula câteva informații. 65% dintre cadrele didactice consideră că învățământul simultan este benefic pentru că le oferă totuși o șansă (singura în fapt) de a avea acces la educație copiilor din zonele afectate de depopulare severă, în condițiile lipsei facilităților de transport.

‘Își împart câte trei frați aceeași pereche de ghete ca să vină la școală când plouă, că restul au doar papuci, îi vezi cu hăinuțele rupte, cu mâinile și năsucurile murdare. Mi-e milă de ei să-i văd cum vin înghețați de frig, să îi știu cu stomacurile goale, unii dintre ei și cu vreo vânătaie de la vreun părinte alcoolic. Cum să îl cert că nu și-a făcut temele când el n-are nici masă ca lumea acasă pe care să scrie? Cum să vreau să aibă caiete curate când el nici creion nu are sau pix? El vine micuțul de drag la școală, că speră să-i fie mai bine în viață și să scape de sărăcia din casa de acum. Dar pentru cei mai mulți visul acesta este rapid spulberat.’ (învățătoare, învățământ simultan)

Rezultatele care se opun greutăților din mediul rural

Peste 50% dintre școlile din programul ‘Pâine și mâine’ raportează o prezență a copiilor de 99% la școală, astfel copiii din comunitățile rurale își doresc să meargă la școală, chiar dacă au nenumărate dificultăți. Atât masa caldă, cât și orele remediale îi ajută foarte mult în prevenirea abandonului școlar, profesorii raportând o creștere semnificativă a prezenței copiilor la școală (cu mai mult de 40%).

De asemenea, rezultatele școlare ale copiilor din program s-au îmbunătățit pentru cel puțin 70% dintre copii: 82% dintre elevi și-au îmbunătățit rezultatele la limba română, iar 85% dintre copii și-au îmbunătățit rezultatele la matematică. Astfel, programul ‘Pâine și mâine’ are un impact semnificativ asupra celor 1.030 de elevi de școală primară din 12 județe ale țării.

Andra vrea să devină învățătoare, iar Ana-Maria, polițistă

Andra și Ana-Maria învață la o școală dintr-un sat din județul Dolj. În școala lor, elevii învață în sistem simultan, ceea ce înseamnă că un singur cadru didactic desfășoară orele cu mai multe clase deodată, în aceeași încăpere. Pășim ușor în sala de clasă și vedem exact cum decurge ora – în partea stângă, clasa pregătitoare și clasa întâi lucrează împreună la ora de dezvoltare personală; pe mijloc sunt elevii de clasa a doua, care scriu de zor pe portative la ora de muzică; iar în dreapta, elevii de clasa a treia și a patra au ora de educație civică. În tot acest timp, doamna învățătoare jonglează cu materii, fișe de lucru și mânuțe ridicate.

Andra și Ana-Maria își iau un pic privirea din manualul de educație civică și ne spun despre visurile lor: Andra își dorește să devină învățătoare, iar Ana Maria polițistă. Tot ele ne fac semn către o băncuță mai îndepărtată, unde fratele lor mai mic, Valentin, colorează concentrat un greiere și o furnică. Acasă mai au o soră mai mare, una mai mică și încă un frate sau o soră pe drum.

În ultimul an școlar, copiii au făcut parte din programul Pâine și Mâine. Prin program, elevii beneficiază de două ore suplimentare la școală, în care primesc ajutor la teme și șansa de a recupera lacunele de la clasă. În cele două ore, clasa cu cele 5 stadii de învățare, se împarte la două cadre didactice, astfel că cei mici pot aprofunda un pic mai bine materia, iar doamnele învățătoare pot acorda mai multă atenție fiecărui elev în parte.

Dar partea preferată a copiilor nu este aceasta, ci masa caldă pe care o primesc zilnic, tot prin intermediul programului. Pentru mulți copii din mediul rural, masa primită la școală este singura masă din zi.

Vrem să continuăm să le oferim o masă caldă în fiecare zi și ajutor la teme

Ce este 3,5% și cum funcționează

Orice ajutor poate face o diferență imensă, iar educația este singură șansă pe care o au pentru a-și construi un viitor un pic mai blând. În această perioadă, se poate redirecționa 3,5% din impozitul pe venit, formularul poate fi completat direct aici.Durează doar 1 minut completarea formularului, durează o viață ajutorul dat.

Orice cetățean român cu venituri declarate plătește la stat un impozit pe venit. Din acest impozit, cetățenii pot redirecționa 3,5% către o fundație/organizație neguvernamentală (ONG) în misiunea căreia cred. Neredirecționat, acest procent va ajunge la stat, unde nu există o vizibilitate asupra modului în care banii vor fi cheltuiți.

Despre World Vision România

World Vision România este o organizație care desfășoară programe de educație, intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. Detalii la www.woldvision.ro și http://fb.com/WorldVisionRomania

Rucsandra Topoloiu
Specialist PR
Departament Comunicare&Advocacy
World Vision Romania / National Office

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Noi reguli privind examenul pentru obținerea permisului de conducere

Publicat

Publicitate

Noi reguli privind examenul pentru obținerea permisului auto

 

În data de 11.06.2025 a fost adoptată legea pentru modificarea OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Actul normativ vizează modificarea legislației rutiere, în sensul instituirii unor măsuri de simplificare și facilitare a obținerii permisului de conducere, astfel încât persoanele care dețin permis de conducere categoria B1, obținut la vârsta de 16 ani sau 17 ani, să fie exceptate de la susținerea probei teoretice la obținerea permisului de conducere categoria B, fiind necesară doar promovarea probei practice.

 

Totodată, actul normativ adoptat prevede că persoanele care au obținut permisul de conducere pentru categoria A1 și solicită obținerea categoriei A2 sau A, să fie exceptate de la susținerea probei teoretice, fiind necesară doar promovarea probei practice. Legea va produce efecte după publicarea în Monitorul Oficial.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

România ar putea introduce o taxă de 10% pe reclamele online, după modelul Germaniei

Publicat

Publicitate

Guvernul României ar putea lua în calcul introducerea unei taxe de 10% pe veniturile din publicitate opținute de Google, Facebook sau TikTok, scrie alba24.ro. 

Astfel, Guvernul ia în calcul posibilitatea introducerii unei măsuri fiscale similare cu cea propusă în Germania, pentru a corecta un dezechilibru evident: platformele internaționale câștigă sume considerabile din publicitatea vândută în România, însă contribuțiile lor la bugetul național rămân minime.

Autoritățile federale din Germania au demarat elaborarea unui proiect de lege care vizează impunerea unei taxe de 10% pe veniturile din publicitate, generate pe teritoriul german de către platforme precum Google, Facebook sau Instagram.

Wolfram Weimer, comisarul federal pentru media și cultură, a declarat publicației germane Stern că noul guvern este hotărât să pună în aplicare o astfel de taxă, chiar dacă se iau în calcul și alternative, precum angajamentul voluntar al companiilor vizate de a-și crește contribuțiile fiscale.

Inițiativa este susținută de organizațiile media din Germania, care consideră că platformele digitale trebuie să fie trase la răspundere pentru veniturile semnificative pe care le obțin din publicitate fără să contribuie proporțional la finanțele publice, scrie mediafax.

Mai multe ţări din UE au deja taxe aplicate companiilor digitale
Coaliția de centru-stânga, condusă de cancelarul Friedrich Merz, a inclus în tratatul de guvernare un acord clar privind evaluarea unei taxe digitale, cu scopul de a sprijini industria media germană.

Publicitate

Oficialii spun că modelul austriac, care impune o taxă de 5% pe serviciile de publicitate online, este o posibilă sursă de inspirație, însă în Germania s-ar putea aplica o rată dublă, pe care guvernul o consideră ca fiind „moderată și legitimă”. Mai multe ţări din UE, inclusiv Franţa, au deja taxe aplicate companiilor digitale.

O astfel de măsură are, însă, și potențialul de a alimenta tensiunile comerciale între Europa și Statele Unite. În trecut, administrația de la Washington, condusă de Donald Trump, a criticat deja practicile europene, acuzând Uniunea Europeană că discriminează companiile americane și amenințând cu impunerea unor tarife în replică.

Taxă de 10% pe reclamele online. În România, veniturile declarate de Google, Facebook și TikTok sunt cel mult modeste
În ciuda acestor avertismente, autoritățile germane sunt decise să meargă mai departe. Comisarul federal Weimer a afirmat că se poartă discuții cu reprezentanții platformelor digitale și că textul de lege este în curs de redactare.

„Pregătim un proiect concret de lege pentru taxarea serviciilor de publicitate online realizate de operatorii de platforme foarte mari”, a declarat comisarul pentru publicația Stern, citat de mediafax.

În România, contextul este similar: platforme ca Google, Facebook sau TikTok generează venituri consistente din publicitatea online, dar raportările fiscale sunt, în cel mai bun caz, modeste. În acest sens, exemplul german ar putea declanșa o dezbatere națională utilă privind o eventuală reformă fiscală în domeniul digital.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Un copil de 4 ani a ajuns la spital, după un accident produs la ieșirea din municipiul Botoșani, în zona Lebăda

Publicat

Publicitate

Un copil, în vârstă de 4 ani, a avut nevoie de îngrijiri medicale în urma unui accident rutier care s-a produs la ieșirea din municipiul Botoșani, în zona Lebăda. În eveniment, care a avut loc în urmă cu puțin timp, au fost implicate două autovehicule.

La caz au ajuns pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare, ambulanța de terapie intensivă mobilă SMURD și Poliție.

Aceștia au constatat faptul că nu erau persoane încarcerate. Un băiețel a fost rănit. Acesta a fost preluat de echipajul medical și transportat la spital pentru îngrijiri de specialitate.

Pompierii au intervenit și pentru înlăturarea pericolului de incendiu, fiind deconectate bornele bateriilor.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Proprietarul spațiului de joacă din Botoșani, unde tavanul a căzut peste copii, a fost reținut

Publicat

Publicitate

Bărbat reținut pentru faptul ca a pus în pericol siguranța unor persoane, prin nerespectarea legislației în realizarea unei construcții sau executarea de modificări ale acesteia.

Proprietarul spațiului de joaca (administrator), lucrările fiind efectuate la indicațiile acestuia.

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 42 de ani, din comuna Mihai Eminescu, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de „executare fără autorizație de construire sau de desființare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrărilor de construcție”, „continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente” și „proiectarea, realizarea unei construcții sau executarea de modificări ale acesteia fără respectarea prevederilor legale privind stabilitatea și rezistența, dacă în acest fel este pusă în pericol integritatea fizică a uneia sau mai multor persoane.”

Din cercetări, a reieșit faptul că în perioada aprilie 2022 – iunie 2024, acesta, în calitate de administrator al unei societăți comerciale cu destinația de spațiu de joacă, din municipiul Botoșani, ar fi efectuat lucrări de reabilitare a clădirii și activități de construire fără a avea autorizație.

De asemenea, deși, ulterior, lucrările ar fi fost sistate de către autorități, persoana bănuită de comiterea faptelor ar fi continuat activitățile de construcție fără obținerea unei autorizații în acest sens.

Astfel, ca urmare a efectuării lucrărilor fără autorizație, la data de 7 iunie a.c., s-a produs distrugerea parțiala a construcției prin prăbușirea tavanului de rigips din spatiul central multifuncțional, din interiorul clădirii, fiind pusă, astfel, în pericol, integritatea fizică a persoanelor care se aflau în interior.

Publicitate

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani, cercetările fiind continuate pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-au produs faptele.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending