Connect with us
Publicitate

Eveniment

Weekendul viitor România trece oficial la ora de iarnă. În noaptea de 28/29 octombrie, ora 4.00 devine ora 3.00

Publicat

Publicitate

În ultimul weekend al lunii octombrie România va trece oficial la ora de iarnă. Sistemul schimbării orei este aplicat pentru o utilizare mai eficientă a luminii și energiei, relateazză alba24.ro.

În România, se trece la ora de iarnă în weekendul 28-29 octombrie. Se dau ceasurile înapoi cu o oră, iar cea mai lungă zi din an va fi duminică, 29 octombrie.

Ora 4.00 devine ora 3.00, în noaptea de 28/29 octombrie.

Publicitate

Noaptea va fi mai lungă cu o oră, iar ultima duminică din luna octombrie va fi cea mai lungă zi din acest an, având 25 de ore.

Sistemul schimbării orei

În fiecare an sunt două schimbări de oră: în martie și în octombrie, motivul principal fiind conservarea energiei.

În martie trecem la ora de vară, și atunci ceasul se dă cu o oră înainte, în timp ce în octombrie se trece la ora de iarnă, iar ceasul se dă cu o oră înapoi.

Publicitate

Schimbarea nu este simultană în toate ţările, din cauza diferenţei de fus orar.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3.00 devine ora 4.00), în timp ce la ora de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4.00 devine ora 3.00.

În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) este de două ore, față de trei ore la ora de vară.

Publicitate

Ora de iarnă în România și în lume

România a aplică sistemul orei de iarnă din anul 1931. Până în 1998, schimbarea avea loc în ultimul weekend din septembrie. Începând cu acel an, trecerea se face în octombrie, pentru a permite românilor să beneficieze de cât mai multă lumină naturală.

Ideea schimbării orei a fost propusă pentru prima dată de Benjamin Franklin în 1784. Inițial, obiectivul era economisirea uleiului de lampă. În timpul Primului Război Mondial, metoda a fost adoptată de câteva țări europene. Astăzi, aproximativ 70 de țări din Europa și America urmează acest sistem.

Pe continentul european, schimbarea orei (atât cu cea de vară, cât și cu cea de iarnă) se face în toate ţările, cu excepţia Islandei, Georgiei, Belarusului, Azerbaidjanului, Turciei şi Rusiei.

Publicitate

Unele dintre aceste ţări au revenit la ora iniţială, în timp ce altele au preferat să rămână la ora de vară.

Ora de iarnă 2023: posibile efecte

Schimbarea orei poate avea efecte asupra organismului uman.

Mulți oameni resimt simptome precum oboseală, nervozitate și insomnie.

În plus, cei care luptă cu depresia sau problemele cardiace pot fi influențați negativ.

Totuși, aceste simptome au tendința de a se diminua în câteva zile.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Alertă falsă cu bombă în municipiul Botoșani. Un bărbat a anunțat că a plasat o bombă într-un local public

Publicat

Publicitate

Luni, în jurul orei 02:00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au fost sesizați de către o persoană anonimă cu privire la faptul că într-un local public, din municipiul Botoșani ar fi plasată o bombă, fără a oferi alte informații, iar la reapelare, telefonul era închis.

În cel mai scurt timp, la fața locului au fost direcționate mai multe echipaje de poliție, inclusiv cei din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, jandarmerie și pirotehniștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.

Au fost evacuate peste 200 de persoane, atât din interior, cât și din zona adiacentă localului, iar în urma verificărilor efectuate nu a fost identificat niciun dispozitiv exploziv.

Publicitate

Ulterior, la data de 13 mai a.c., în urma verificărilor efectuate, a fost stabilită identitatea persoanei care a efectuat apelul, fiind vorba despre un tânăr, de 33 de ani, din municipiul Botoșani.

Acesta a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 4.000 de lei, pentru alertarea falsă a forțelor de ordine, determinând astfel intervenția acestora în mod nejustificat.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Scuterist beat, din Păltiniș, oprit de polițiștii de frontieră. Când i-au cerut permisul, și-a amintit că trebuie să facă școală

Publicat

Publicitate

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Rădăuți Prut au depistat în trafic un cetățean român care conducea un scuter, deşi consumase băuturi alcoolice și nu deținea permis de conducere valabil pentru nicio categorie de vehicule.

În data de 13 mai a.c., în jurul orei 22.00, pe timpul desfăşurării unei misiuni specifice de supraveghere în zona de competenţă, un echipaj al poliţiei de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Rădăuți Prut – I.T.P.F. Iași, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a oprit în trafic, pentru un control de rutină, pe raza localității Horodiștea, comuna Păltiniș, județul Botoșani, un scuter marca Piaggio, condus de un cetățean român, în vârstă de 43 de ani.
Cu ocazia controlului, polițiștii de frontieră au observat că bărbatul nu era coerent în vorbire și emana o halenă alcoolică, motiv pentru care a fost solicitat un echipaj din cadrul Poliţiei Rutiere Darabani, în vederea testării cu aparatul etilotest pentru stabilirea alcoolemiei. În urma testării, a rezultat o alcoolemie de 0.66 mg/alcool pur în aerul respirat.
Totodată, în urma verificărilor efectuate în bazele de date, colegii noștri au stabilit că bărbatul nu deține permis de conducere valabil pentru nicio categorie de vehicule.
Persoana a fost condusă la Spitalul Municipal Dorohoi pentru a i se preleva probe biologice în vederea stabilirii concentraţiei de alcool în sânge.
În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice și conducere fără permis.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

„Micul Prinţ” vine la Teatrul „Vasilache” Botoșani

Publicat

Publicitate

În această săptămână,  la Teatrul “Vasilache”,  micuții botoșăneni pot viziona spectacolul „Micul Prinţ”. Programul spectacolelor anunțat de organizatori este următorul:

– joi, 16 mai 2024, de la ora 18:00

– duminică, 19 mai 2024, de la orele 11:00 şi 12:30

Publicitate

Spectacolul „Micul Prinţ” este o adaptare de Sorina Băleanu după Antoine de Saint-Exupéry. Regia artistică este semnată de Sorina Băleanu; scenografie, videomapping şi ecleraj: Gelu Rîșca; coregrafia şi efecte sonore: Victoria Bucun.

Din distribuţie fac parte actorii:  Adelina Cojocariu, Cosmin Tanasă, Oana Asofiei, Andrei Iurescu, Andrei Bordianu, Ioana Buta, Pavel Petraşi, Marius Rusu

 

Publicitate

„Spectacolul „Micul Prinţ” este călătoria fiecăruia prin „univers”, în căutarea unor suflete, a unor prieteni care simt şi gândesc la fel ca noi. O călătorie în trecut pentru regăsirea copilului din noi şi pentru şansa de a ne aminti că „toţi adulţii au fost şi ei cândva copii”, dar au uitat asta, aşa că acum se comportă ciudat. Iar pentru copii este foarte obositor să le tot explice adulţilor cum funcţionează viaţa.

„Micul Prinţ” este un spectacol de animaţie fără păpuşi, care se adresează copiilor peste 6 ani, dar şi tinerilor (nu-i exclude pe părinţii acestora).” Sorina Băleanu – regizor artistic.

 

Publicitate

Preţ bilet 15 lei

 

Biletele pentru spectacolele Teatrului „Vasilache” se pot achiziţiona on line https://www.entertix.ro/g/334/teatrul-pentru-copii-si-tineret-vasilache.html sau accesând www.teatrulvasilache.ro secțiunea Cumpără Bilet, ori de la sediul instituţiei, de marţi şi până vineri, între orele 10:30 şi 12:30, dar şi înainte de începerea fiecărui spectacol, în limita locurilor disponibile.

Publicitate

Accesul în sala de spectacole se face cu o jumătate de oră înainte de începere spectacolului.

 

Totodată, spectacolul MICUL PRINŢ va fi prezentat  şi sâmbătă, 18 mai 2024, începând cu ora 11:00 pe scena Teatrului Municipal “Matei Vişniec” din Suceava,  în cadrul Festivalului International Zilele Teatrului “Matei Vişniec” !

Citeste mai mult

Administratie

Sprijin financiar pentru sute de pensionari din Municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Peste 500 de pensionari din municipiul Botoșani au primit tichete sociale, acestea fiind distribuite de către funcționarii Direcției de Asistență Socială. Este vorba despre tranșa acordată înaintea sărbătorilor pascale.

Ajutorul, în cuantum de 100 de lei de persoană, este destinat pensionarilor din sistemul public de pensii care au împlinit sau împlinesc în acest an 65 de ani și care au venitul net lunar, provenit dintr-o singură pensie sau din pensii cumulate, însumate cu 1/12 din valoarea netă a dobânzii anuale aferente depozitelor bancare deținute de titular, mai mic sau cel mult egal cu nivelul indemnizației sociale stabilită anual prin legea bugetului de stat multiplicată cu coeficientul 1,02, respectiv 1.307 de lei. Nu beneficiază de acest ajutor pensionarii care au venituri din beneficii de asistență socială pentru sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale, respectiv  indemnizații cuvenite persoanelor cu handicap grav sau accentuat.

Acest ajutor se acordă de câțiva ani și face parte din pachetul de măsuri sociale destinat pensionarilor și asumat de municipalitatea botoșăneană, a declarat viceprimarul Liviu Toma.

Publicitate

Tichetele sociale se distribuie de două ori pe an, în apropierea sărbătorilor pascale și sărbătorilor de iarnă, în baza Hotărârii de Consiliu Local nr. 288 din 20 decembrie 2016, modificată prin Hotărârea de Consiliu Local 156 din aprilie 2022. Înaintea sărbătorilor de iarnă 2023, au primit tichete sociale 440 de pensionari din Municipiul Botoșani.

Cu aceste tichete, pensionarii beneficiază de bunuri și servicii în valoare echivalentă constând în alimente, îmbrăcăminte, produse de igienă, medicamente, servicii medicale sau de curățenie. Unitățile care asigură aceste produse sau servicii sunt incluse în lista care a fost distribuită pensionarilor odată cu înmânarea tichetelor.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending