Connect with us

Eveniment

VREMEA în Săptămâna Mare, de Paște și 1 Mai: variații mari de temperatură, ploi

Publicat

Publicitate

Vremea va fi foarte rece până în 20 aprilie în țară, apoi se mai încălzește, de Paști, când sunt anunțate și ploi în unele regiuni. Apoi va fi din nou frig. Temperaturile cresc iar în jurul datei de 1 mai, informează alba24.ro.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat prognoza de vreme pentru perioada 18 aprilie – 1 Mai în regiuni din țară.

Vremea va fi foarte rece până în 20 aprilie în țară, apoi se mai încălzește, de Paști, când sunt anunțate și ploi în unele regiuni. Apoi va fi din nou frig. Temperaturile cresc iar în jurul datei de 1 mai.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat prognoza de vreme pentru perioada 18 aprilie – 1 Mai în regiuni din țară.

Prognoza meteo 18 aprilie – 1 Mai: TRANSILVANIA

În primele zile ale intervalului vremea va fi deosebit de rece, media maximelor fiind de 8-9 grade. Din 20 aprilie, media maximelor va crește treptat și va ajunge până la 18 grade, în zilele de 24 și 25 aprilie.

Apoi vremea se va răci, astfel încât până la sfârșitul intervalului temperatura aerului va scădea până spre 14 grade, în medie.

Publicitate

Media minimelor în primele 2 nopți se va situa în jurul valorii de -4 grade, apoi va crește până spre 4-5 grade în 26 aprilie. Ulterior datei de 26 aprilie, media minimelor va scădea până la sfârșitul intervalului spre valori în jurul a 2 grade.

Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare în zilele de 19 și 20 aprilie și în intervalul 24 aprilie-1 mai.

Prognoza meteo 18 aprilie – 1 Mai: LA MUNTE

Vremea va fi deosebit de rece în primele 4 zile ale intervalului, când în medie se vor înregistra temperaturi maxime de 0-2 grade. Ulterior datei de 21 aprilie vremea se va încălzi ușor. Media maximelor va ajunge la 8 grade în perioada 23- 27 aprilie.

Apoi vremea se va răci, media maximelor urmând a coborî ușor 6 grade până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză.

Media minimelor va crește treptat, de la -8…-6 grade în intervalul 18 -20 aprilie, spre valori de 2 grade în intervalul 25 – 27 aprilie. Apoi va scădea spre -1 grad până la sfârșitul intervalului.

Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare în intervalul18 – 20 aprilie, apoi în intervalul 24 aprilie – 1 mai.

Prognoza meteo 18 aprilie – 1 Mai: MARAMUREŞ

Vremea va fi deosebit de rece la începutul intervalului, cu o medie a valorilor diurne ce se va situa în jurul a 10 grade. Apoi temperatura aerului va crește, astfel că în ziua de 25 aprilie, se va ajunge la valori în jurul a 18 grade. Ulterior vremea se va răci treptat, astfel că până la sfârșitul celei de-a două săptămâni de prognoză media maximelor se va situa în jurul a 14 grade.

Media minimelor în primele 2 nopți va fi de -3…-2 grade, apoi va crește până spre 7 grade în 26 aprilie. Ulterior vremea se va răci, astfel că până la sfârșitul celei de-a două săptămâni de prognoză media minimelor va fi de 4 grade.

Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în intervalul 20 aprilie -1 mai.

Prognoza meteo 18 aprilie – 1 Mai: BANAT

În perioada 18 – 20 aprilie vremea va fi deosebit de rece, media maximelor urmând a se situa în jurul a 11 grade. Ulterior datei de 20 aprilie, temperatura aerului va crește treptat, astfel

încât în ziua de 22 aprilie se va ajunge la valori de 18-19 grade în medie, valori ce ulterior vor caracteriza intervalul 23 – 27 aprilie. Din 27 aprilie și până la sfârșitul intervalului, variațiile termice vor fi nesemnificative de la o zi la alta, maxima regională caracteristică fiind de 16-18, în medie.

Minimele vor fi de 0-1 grad la începutul intervalului, apoi vor fi în creștere până spre valori medii de 8 grade în data de 27 aprilie. Ulterior datei de 27 aprilie și până la sfârșitul intervalului, tendința temperaturii aerului este de scădere ușoară spre medii în jurul a 6 grade.

Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în intervalul 17 -20 aprilie și din nou în intervalul 22-30 aprilie.

Prognoza meteo 18 aprilie – 1 Mai: CRIŞANA

Vremea va fi deosebit de rece la începutul intervalului, când media maximelor va fi de 10-11 grade. Ulterior zilei de 20 aprilie, temperatura aerului va crește spre valori medii ale maximelor de 17-18 grade, valori ce vor caracteriza întreg intervalul 22 -27 aprilie. Apoi, va scădea până spre 16 grade la sfârșitul intervalului.

În ceea ce privește regimul termic nocturn, temperatura va fi de -1…0 grade în primele 3 nopți, apoi va crește până spre 8 grade în 26 aprilie. În perioada 27 aprilie – 1 mai media minimelor va scădea treptat spre valori în jurul a 4 grade.

Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare în zilele de 19 și 20 aprilie, apoi în intervalul 22 aprilie – 1 mai.

Prognoza meteo 18 aprilie – 1 Mai: MOLDOVA

La începutul intervalului vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă, cu o medie a maximelor termice ce se va situa în jurul a 10 grade și a minimelor în jurul a -1 grad. Apoi temperatura aerului va fi în creștere, astfel că, în 25 aprilie, media regională a maximelor va ajunge la 18 de grade, iar a celor minime la 8 grade, în 27 aprilie.

Ulterior acestor date și până la sfârșitul intervalului, temperatura aerului va scădea, astfel încât media maximelor va coborî spre 14 grade, iar minimele spre valorii de 4 grade.

Probabilitatea pentru ploi va fi mai mare în zilele de 20 și 21 aprilie, apoi în intervalul 25 aprilie – 1 mai.

Prognoza meteo 18 aprilie – 1 Mai: DOBROGEA

Vremea va fi deosebit de rece în primele 2 zile ale intervalului, cu o medie a temperaturilor maxime de 10-11 grade. Ulterior datei de 19 aprilie vremea va intra într-un proces de încălzire ușoară, astfel încât media maximelor va ajunge la 16 grade în 27 aprilie. Apoi se va răci, media maximelor urmând a coborî spre 14 grade în zilele de 30 aprilie și 1 mai.

Media minimelor va crește treptat de la 3-4 grade în intervalul 18 -20 aprilie spre valori de 9 grade în perioada 27-29 aprilie, apoi va scădea ușor spre 8 grade până la sfârșitul intervalului.

Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare în 20 aprilie, apoi în intervalul 25 aprilie -1 mai.

Prognoza meteo 18 aprilie – 1 Mai: MUNTENIA

Media maximelor va fi în creștere treptată, de la valori de la 11 grade în primele două zile când vor caracteriza o vreme deosebit de rece, până la valori în jurul a 20 de grade în perioada 25 -27 aprilie.

Ulterior, acestui interval temperatura aerului va scădea și se va ajunge la o medie regională a maximelor de 17-18 grade. Nopțile vor fi reci în primele zile ale intervalului, când media regională a minimelor va fi de 1-2 grade. Apoi temperatura aerului va crește spre valori de 8 grade în intervalul 26 -29 aprilie, iar în ultimele nopți va coborî spre 6-7 grade.

Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare în zilele de 19 și 20 aprilie, apoi în intervalul 25 aprilie -1 mai.

Prognoza meteo 18 aprilie – 1 Mai: OLTENIA

Vremea va fi deosebit de rece în primele 3 zile ale intervalului, cu o medie a temperaturilor maxime de 10-11 grade. Ulterior datei de 20 aprilie vremea va intra într-un proces de încălzire ușoară, astfel încât media maximelor va ajunge la 19 grade în perioada 25- 28 aprilie. Apoi vremea se va răci, media maximelor urmând a coborî spre 16-17 grade până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză.

Media minimelor va crește treptat de la 1-2 grade în intervalul 18 -21 aprilie spre valori de 8 grade în perioada 26 -29 aprilie, apoi va scădea ușor spre 6 grade până la sfârșitul intervalului.

Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare în perioada 18 -20 aprilie, apoi în intervalul 22 aprilie- 1 mai.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Bursele olimpicilor ar putea fi înghețate din anul 2025. Ce se întâmplă cu celelalte burse pentru elevi și studenți

Publicat

Publicitate

Bursele olimpicilor ar putea fi înghețate din anul 2025. Guvernul nu va majora bursele de excelență odată cu creșterea salariului minim brut, potrivit proiectului de OUG „trenuleț”.

Bursele de excelență tip I și tip II (pentru premii sau medalii la competițiile școlare internaționale, respectiv locul I pe țară la olimpiadele școlare naționale), care sunt stabilite în funcție de salariul minim brut, ar urma să fie înghețate în 2025, notează edupedu.ro.

În prezent, acestea sunt în cuantum de la 100% din salariul minim brut la 25% din acesta, în funcție de premiul obținut la olimpiadă.

Salariul minim ar urma să crească, de la 1 ianuarie 2025, la 4.050 lei, de la 3.700 de lei, cât este în prezent, potrivit Ministerului Muncii.

Însă potrivit proiectului de OUG, bursele nu vor crește odată cu majorarea salariului minim.

”Cuantumul lunar al burselor de excelență olimpică I/ internațională și II/națională este diferențiat în funcție de nivelul distincției obținute, după cum urmează:

Publicitate

pentru locul I, cuantumul lunar al bursei de excelență olimpică I/internațională reprezintă echivalentul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul lunii decembrie 2024
pentru locul al II-lea, cuantumul lunar al bursei de excelență olimpică I/internațională reprezintă echivalentul a 75% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul lunii decembrie 2024
pentru locul al III-lea, cuantumul lunar al bursei de excelență olimpică I/internațională reprezintă echivalentul a 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul lunii decembrie 2024
pentru mențiune, cuantumul lunar al bursei de excelență olimpică I/internațională reprezintă echivalentul a 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul lunii decembrie 2024”, prevede proiectul.
Ce se întâmplă cu celelalte burse pentru elevi
Aceeași măsură ar urma să fie aplicată și pentru celelalte burse: de merit, de reziliență, socială și tehnologică. Acestea vor rămâne la nivelul celor din 2024.

Modificările propuse la Legea învățământului:

”Prin excepție de la prevederile alin. (1), pentru anul școlar 2025 – 2026, cuantumul minim al burselor este stabilit după cum urmează:

bursă de merit – 450 lei/lună
bursă de reziliență – 300 lei/lună
bursă socială – 300 lei/lună
bursă tehnologică – 300 lei/lună.”
Și bursele pentru studenți ar urma să fie înghețate. Fondul de burse și protecție socială se va calcula după un cost standard pe student menținut la nivelul lunii decembrie 2024.

Proiectul de OUG ar putea suferi modificări.

Citeste mai mult

Eveniment

Putem să ajutăm! O tânără cu minte sclipitoare din Botoșani are nevoie 10 mii de euro ca să scape de o boală chinuitoare

Publicat

Publicitate
O tânără din Botoșani suferă cumplit din cauza unui dignostic care îi răpește bucuria vieții. Vestea că suferă de ADENOMIOZA DIFUZA, ENDOMETRIOZA PROFUNDA de gradul 4, ( forma cea mai grava, care i-a atacat deja mai multe organe) a căzut ca trăsnetul pe sufletul ei și pe membrii familiei pe care tot ea îi îmbărbătează că totul va trece cu bine. 
Și se poate face sănătoasă, vigoarea celor 35 de ani o ajută foarte mult, însă are nevoie de mulți bani.
Botoșănenii sunt chemați să doneze un bănuț cât de mic ca să o ajute pe această tânără care a strălucit la învățătură, a „rupt” cartea, absolvind facultatea la un pas de locul întâi.
Povestea ei este spusă e preoteasa ANa MAria MAcuc, filtrul prin care trec zeci de cazuri care necesită sprijin din partea semenilor pentru a se bucura de viață.
„Multi oameni nu-si doresc DE SARBATORI bunuri materiale, ci ISI DORESC DOAR ..SANATATE, doar ca sănătatea costa foarte mult, în comparație cu veniturile lor lunare.
O tânără frumoasa, desteapta ( a terminat a 2-a pe facultate), de doar 35 de ani, după multa suferinta si dupa luni de zile de investigatii prin spitale, fara un diagnostic concret, în urma cu doar o luna de zile, a primit mai multe diagnostice grave printre care ADENOMIOZA DIFUZA, ENDOMETRIOZA PROFUNDA de gradul 4, ( forma cea mai grava, care i-a atacat deja mai multe organe) și trebuie sa se opereze cat mai curand.
Aceasta operatie dureaza cateva ore si din pacate se face doar in spitalele private.
A reusit sa se programeze pentru operatie abia pe data de 4 februarie, la Spitalul Medlife Grivita, din București, dar costul operației este foarte mare, pornește de la 5.000 de Euro si poate ajunge la 10.000 Euro.
Pe lângă suferinta fizica pe care o are, este foarte îngrijorată de suma mare de bani pe care trebuie sa o aiba in doar o luna si jumatate …
Va rog mult, cei care puteti, sa o ajutati financiar, cu cat de putin, donandu-i in NUMARUL DE CONT RO66INGB0000999915314956 deschis la ING.
O puteti contacta la NR. DE TELEFON +40 742 649 715 pentru a va da mai multe detalii si pentru a va da numele complet.
Mai bine sa fim noi cei care ajutam, decat sa ajungem noi sa avem nevoie de ajutorul celorlalti!
Din pacate, din cauza bolilor care pot aparea in viata noastra cand ne asteptam cel mai putin, oricand putem ajunge in postura celui ce are nevoie de ajutorul celorlalti.
Putin cate putin, macar o ajutam sa prinda curaj, sa simta ca nu este singura in lupta aceasta.
IMPREUNA, putem alina suferinta celor de langa noi, putem salva viata celor de langa noi, care pe lângă suferinta cauzata de boala, se streseaza si din cauza costurilor mari ale intervențiilor chirurgicale”, a spus preoteasa Ana Maria Macuc.

Citeste mai mult

Eveniment

Noul Cod Silvic a fost promulgat. Drumurile forestiere vor fi supravegheate video. Noi infracțiuni silvice

Publicat

Publicitate

Legea privind noul Cod Silvic a fost promulgată, vineri, 20 decembrie, de către președintele Klaus Iohannis. Potrivit documentului, drumurile forestiere vor fi monitorizate video și sunt stabilite sancțiuni penale, scrie alba24.ro.

Noul Cod Silvic a fost adoptat de Parlament în 17 decembrie.

Actul normativ reglementează regimul silvic, guvernanţa sectorului silvic, controlul aplicării şi respectarea regimului silvic, precum şi regimul sancţionator al acestuia. De asemenea, stabileşte cadrul legal pentru lupta digitalizată cu tăierile ilegale de pădure, potrivit Agerpres.

Drumurile forestiere vor fi supravegheate video, cu sisteme tehnice de monitorizare, care să ajute la descoperirea furturilor şi tăierilor ilegale.

Totodată, noul Cod Silvic reglementează sistemul de sancţiuni penale şi regimul măsurilor asiguratorii şi confiscarea materialelor lemnoase, a mijlocului de transport şi suspendarea accesului în sistemul informatic integrat pentru păduri, ca urmare a săvârşirii unor fapte care sunt încadrate ca infracţiuni.

Noul Cod Silvic. Cetățenii se vor putea plimba în orice pădure din țară

Potrivit actului normativ, se extinde suprafaţa unde sunt interzise tăierile la ras în parcurile naturale şi în toate ariile naturale protejate din România. De asemenea, se dă posibilitatea tuturor cetăţenilor de a se plimba pe jos sau cu bicicleta în orice pădure din ţară.

Publicitate

Documentul a fost elaborat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar din grupul de lucru care a scris acest proiect de lege au făcut parte cadre universitare de la Universitatea Transilvania din Braşov, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava şi specialişti de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”.

Noul Cod Silvic. Alte prevederi

Sunt introduse noi infracţiuni silvice: falsificarea datelor informatice de natură silvică şi falsul în declaraţiile informatice vor fi pedepsite cu 1 până la 5 ani de închisoare.

Se înfiinţează:

  • Registrul Forestier Naţional pentru evidenţa exploataţiilor forestiere
    • vor fi incluşi toţi proprietarii de pădure din România, pentru facilitarea prin modalităţi informatice a avizărilor şi raportărilor între diferite entităţi publice şi monitorizarea implementării serviciilor silvice
  • Consiliul Naţional pentru Silvicultură
    • va avea rol de a urmări exercitarea în condiţii de etică profesională şi respectarea standardelor profesionale de către personalul silvic.

Se stabilesc clar obligaţiile şi drepturile proprietarilor de terenuri forestiere, diferenţa pentru proprietăţile forestiere de până la 10 ha şi proprietăţile forestiere de peste 10 ha.

Se introduce conceptul de „insule de îmbătrânireˮ, un mecanism prin care suprafeţele de pădure de minimum 0,1 ha, cu rol în menţinerea biodiversităţii, vor fi protejate de tăieri. De asemenea, se dublează suprafaţa minimă acoperită cu arbori, necesară pentru categoria de folosinţă pădure, de la 0.25 ha la 0.5 ha, potrivit Mediafax.

Se introduce termenul de „folosinţă agrosilvică”, ceea ce înseamnă că terenurile agricole vor putea fi mai uşor împădurite. În acelaşi timp, este reglementată acordarea de compensaţii financiare de la bugetul de stat pentru restricţiile impuse şi dezavantajele create prin conservarea biodiversităţii habitatelor forestiere. Prin proiect sunt definite interesele şi incompatibilităţile pentru personalul domeniului silvic.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Magia sărbătorilor a adus bucurie la Cinema Unirea Botoșani

Publicat

Publicitate

Astăzi, *Cinema Unirea* a fost gazda unui eveniment special dedicat celor mai prețioși locuitori ai orașului nostru – copiii. Într-un decor festiv și plin de căldură, sute de micuți au avut ocazia să se bucure de o experiență unică: vizionarea filmului de aventuri *„Max & Brigada Seniorilor”*, însoțită de gustări delicioase și multe zâmbete.

Acest eveniment, organizat cu sprijinul Primăriei Botoșani, al echipei de la Cinema Unirea, al voluntarilor și al sponsorilor generoși, a fost mai mult decât o simplă proiecție de film – a fost o oportunitate de a aduce spiritul sărbătorilor mai aproape de cei care, de multe ori, nu au parte de astfel de momente speciale.

*Primarul Cosmin Andrei* a fost prezent și a transmis un mesaj emoționant:
„Este minunat să vezi bucuria copiilor în astfel de momente. Zâmbetele și entuziasmul lor ne dau energia să continuăm să organizăm evenimente care aduc comunitatea mai aproape și oferă clipe de neuitat. Orașul nostru este mai frumos datorită lor.”

Pentru cei care nu au reușit să participe la evenimentul de astăzi, veștile bune continuă! *Mâine, 21 decembrie, de la ora 11:00, Cinema Unirea va difuza din nou filmul *„Max & Brigada Seniorilor”**, gratuit, oferind o nouă șansă tuturor micuților să se bucure de această aventură cinematografică.

Mulțumim echipei Cinema Unirea, voluntarilor și sponsorilor care au contribuit la succesul acestui eveniment. Împreună, am demonstrat că magia sărbătorilor este despre generozitate, iubire și comunitate.

*Despre Cinema Unirea*
Cinema Unirea este locul unde arta cinematografică întâlnește comunitatea, oferind filme de calitate și evenimente speciale pentru toți botoșănenii. Cu sprijinul Primăriei Botoșani, acest spațiu continuă să fie un punct de referință cultural în oraș.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending