Connect with us

Eveniment

VREMEA în România 16-22 ianuarie: Maxime până la 20 de grade, dar și ploi și ninsori

Publicat

Publicitate

Încă o săptămână de primăvară autentică în miez de iarnă. La mijlocul intervalului, sunt așteptate maxime de aproape 20 de grade.

Din punct de vedere al circulației atmosferice, țara noastră se regăsește într-un sector neobișnuit de cald. Acesta avansează dinspre nordul Africii și se va accentua în zona Mării Negre. Duce abaterile termice la valori record de temperaturi, chiar și cu +14, +16 grade peste normalul perioadei în anumite zone, potrivit prognozemeteo.ro.

Va fi o săptămână bogată în precipitații pentru Banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, nord-vestul Olteniei, zonele montane aferente. În aceste regiuni unde se pot acumula chiar și 60-70 de l/mp. În Munții Banatului și vestul Meridionalilor s-ar putea acumula chiar și cantități de peste 100 de l/mp.

Prognoza meteo 16-22 ianuarie: temperaturi minime

  • Luni: valori minime de temperatură ușor sub 0 grade (spre –1, –2 grade) în Muntenia, Oltenia, mare parte din Transilvania, dealurile Moldovei; în Moldova, Dobrogea, estul Munteniei și Maramureș vor fi minime de 2-3 grade. Mult mai cald va fi în Banat și Crișana: 5-7 grade. La munte vor predomina minimele negative; pe creste acestea vor coborî spre 5, –7 grade.
  • Marți: nu sunt schimbări majore față de minimele zilei precedente
  • Miercuri/joi: încălzire agresivă și total neobișnuită; minime care urcă spre 12-14 grade în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Banat, Crișana; 7-9 grade în Transilvana, Maramureș, Moldova. La munte vor fi valori de 5-6 grade și doar pe creste sub 0 grade (-1, –2 grade).
  • Vineri: 2-4, 5 grade în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei
  • Sâmbătă: 3-5 grade în Banat, Crișana, Maramureș, Moldova; 8-10 grade în restul țării; 11-12 grade în sudul extrem al Olteniei.
  • Duminică: aduce o revenire la normal a minimelor, cu valori negative de la –1 spre –3 grade în bună parte din țară; excepție sunt Muntenia, Transilvania, sudul Moldovei și Dobrogea, unde vor fi din nou temperaturi ridicate, spre 4-6 grade.

Prognoza meteo 16-22 ianuarie: temperaturi maxime

Maximele săptămânii vor caracteriza o vreme deosebit de caldă pentru această perioadă, cu valori anormale de temperaturi, potrivite mai degrabă unei luni mai.

  • Luni: maxime spre 10-12 grade în Banat, Crișana, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea; în restul țării 5-7, 8 grade. Și la munte va fi cald: 2-4 grade; pe creste –2, –4 grade.
  • Marți: continuă să se încălzească; maximele urcă chiar spre 15-16 grade în sudul Olteniei, mare parte din Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea; în restul țării se ating 9-11, 12 grade.
  • Miercuri și joi vor reprezenta vârful de căldură al săptămânii; în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea vor fi aproape 18-20 de grade; în restul Moldovei, dealurile Munteniei și Olteniei, Transilvania vor fi 13-15 grade; în Banat, Crișana, Maramureș și nordul Transilvaniei 7-9, 10 grade. Inclusiv la munte va fi deosebit de cald, cu maxime de 8-9 grade, inclusiv pe creste urmând să avem valori pozitive (1-3 grade).
  • Vineri: temperaturile intră pe un făgaș mai apropiat de normal prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul și centrul Moldovei (4-6 grade); rămâne în continuare exagerat de cald în Transilvania (11-12 grade), Oltenia, nordul Munteniei (11-12 grade), Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea (16-17 grade).
  • Sâmbătă: 13-15 grade în Transilvania, Maramureș, Muntenia, sudul Moldovei; în restul țării se vor atinge 9-11 grade. Doar sudul Banatului, zonele montane și SV extrem al Olteniei vor avea maxime ceva mai scăzute, spre 4-6 grade.
  • Duminică: răcire evidentă la nivelul întregii țări; în Moldova, zonele montane, Banat, Crișana, nu mai trecem de 1-3 grade; în restul țării maximele se vor limita la valori de 5-7 grade.

Prognoza meteo 16-22 ianuarie: precipitații

  • Noaptea de duminică spre luni aduce ploi prin Banat, Crișana și lapoviță și ninsori prin zonele înalte din Maramureș. Odată cu orele după amiezii și până la finalul zilei, ploile revin pe arii mult mai extinse din Banat, Crișana, Oltenia, vestul Transilvaniei. În zonele montane vor fi condiții de lapoviță și ninsori. Până la finalul intervalului de prognoză, ploile vor fi prezente și în nordul Munteniei. Ninsorile vor fi prezente în toate zonele montane din Meridionali și Apuseni, dar și prin nordul Orientalilor. Cele mai importante cantități le-am putea avea prin vestul Meridionalilor (10 – 15 l/mp).
  • Și ziua de marți respectă același scenariu: precipitațiile intră prin vestul țării (Banat, Crișana), apoi se extind în Transilvania, Maramureș, zonele montane și nordul Moldovei. Predomină ploile, iar la munte vor fi lapovițe și ninsori. Cantitățile de precipitații, pe arii extinse din Banat, Crișana, zonele montane aferente pot ajunge la 7-10, izolat 15 l/mp.
  • Miercuri ploile continuă prin aceleași regiuni; izolat se pot manifesta și în Oltenia și nordul Munteniei. În vestul țării nu sunt excluse chiar manifestări de instabilitate atmosferică severă (căderi de grindină, vânt cu aspect de vijelie, descărcări electrice). La munte continuă lapovița și ninsorile. În continuare se pot acumula cantități de 10-15, izolat chiar spre 20, 25 de l/mp prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, nordul Olteniei și zonele montane aferente acestor regiuni.
  • Joi: ploile, prezente tot prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia (aici sunt posibile inclusive fenomene convective) respectiv zonele montane (aici putem avea ploi / lapoviță / ninsori). Continuă să se acumuleze cantități importante de precipitații, 15-20, 25 de l/mp.
  • Vineri: ploile ajung și prin nordul Moldovei, continuă și prin Banat, Crișana, Transilvania, prin zonele montane (pe creste lapoviță și ninsoare). Cele mai mari cantități se vor acumula de data aceasta în zona Munților Banatului și V extrem al Meridionalilor (30 – 35 de l/mp).
  • Sâmbătă, precipitațiile vor prefera mai ales Banatul., Oltenia, Muntenia (ploi) respectiv Apusenii și Meridionalii și Munții Banatului (ninsori). Se pot acumula și aici 10-15 l/mp.
  • Duminică: precipitații slabe prin multe zone din țară, ploi, iar la munte dar și prin depresiunile Transilvaniei pot fi și condiții de lapoviță și ninsori.

Strat de zăpadă

Apusenii, Munții Banatului și crestele Meridionalilor vor primi un strat nou și consistent de zăpadă ca urmare a precipitațiilor căzute săptămâna care urmează, strat care va putea trece și de 50 – 60 cm.

sursă: Prognoze Meteo – Vremea în România

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Programul de guvernare convenit de PSD, PNL și UDMR: Mai puține ministere, menținerea cotei unice și impozitarea marilor averi

Publicat

Publicitate

Programul de guvernare convenit de PSD, PNL și UDMR. Liderii principalelor partide pro-europene din România s-au întâlnit marţi pentru a se pune de acord asupra principiilor viitorului program de guvernare. Printre principalele măsuri se numără menţinerea cotei unice, reducerea aparatului administrativ și impozitarea progresivă a marilor averi, scrie alba24.ro.

PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale au convenit ca programul de guvernare să fie unul al reformelor şi investiţiilor, un program de reducere a cheltuielilor statului şi al modernizării României.

Reprezentanţii USR au refuzat să-şi asume acest program, precizând că trebuie să discute în cadrul partidului măsurile pe care acesta le prevede.

Printre măsurile prevăzute în noul program se numără menţinerea cotei unice, care asigură predictibilitate fiscală, reducerea aparatului administrativ prin desfiinţarea a două ministere, comasarea serviciilor, reducerea cu 50% a numărului secretarilor de stat și impozitarea progresivă a marilor averi.

De asemenea, pentru 2025 se preconizează un deficit de 7% din PIB.

Programul de guvernare convenit de PSD, PNL și UDMR

Reforma administraţiei centrale

  • Reducerea numărului de ministere la maximum 16 şi numărul agenţiilor cu cel puţin 25%;
  • Comasarea serviciilor deconcentrate ale ministerelor (niciun minister să nu deţină mai mult de două servicii deconcentrate la nivel teritorial);
  • Reducerea numărului de secretari de stat cu cel puţin 50%. Regulă de maximum 2 secretari de stat /minister/ maximum 3 la ministerele mari;
  • Audit de eficienţă pentru fiecare autoritate centrală, instituţii regionale şi companii de stat, în primele 6 luni ale anului viitor;
  • Desfiinţarea instituţiilor regionale începând cu 1 martie. Această măsură are scopul de a reduce birocraţia excesivă, de a elimina structurile paralele şi de a creşte transparenţa în gestionarea resurselor publice.
  • Lansarea unui program strategic de sprijin pentru eliminarea inegalităţilor teritoriale şi accelerarea dezvoltării zonelor defavorizate din cadrul regiunilor de dezvoltare. Programul vizează investiţii ţintite în infrastructură, educaţie, sănătate şi economie locală, pentru a crea oportunităţi concrete în comunităţile vulnerabile. De asemenea, se urmărește asigurarea unui acces egal la servicii publice de calitate, atragerea de investiţii şi crearea de noi locuri de muncă.

Debirocratizare, simplificare, dereglementare

  • Comasarea autorităţilor de reglementare din acelaşi domeniu de activitate în baza unei analize, în termen de 6 luni;
  • Anularea sau simplificarea unor reglementări nefuncţionale sau supra-birocratice;
  • Digitalizarea şi interconectarea bazelor de date de la nivelul administraţiilor publice centrale şi locale;
  • De la 1 iulie, instituţiile statului nu vor mai avea dreptul să solicite cetăţenilor documente sau hârtii care sunt deja emise de alte instituţii publice. Această măsură va elimina redundanţele birocratice, va simplifica accesul la servicii şi va demonstra respect faţă de timpul şi efortul cetăţenilor.

Descentralizarea şi creşterea eficienţei administraţiei publice locale

  • Transfer de active, competenţe şi responsabilităţi de la nivelul ierarhic superior către cele inferioare;
  • Identificarea activelor instituţiilor centrale lăsate în paragină sau prost administrate şi transferarea lor în proprietatea publică sau privată a primăriilor;
  • Transfer de competenţe în teritoriu între instituţiile statului. Vor fi identificate, pe baza discuţiilor cu asociaţiile primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene, competenţele ce pot fi transferate la nivel local, conform principiului subsidiarităţii.
  • Finanţarea proiectelor de la bugetul de stat pe bază de eficienţă şi co-finanţare din partea autorităţilor locale.

Reforme privind reducerea cheltuielilor şi a risipei banilor publici

  • Reaşezarea bugetului conform noilor priorităţi de dezvoltare. Analiza eficienţei cheltuielilor în marile sisteme publice.
  • Raţionalizarea cheltuielilor nejustificate. Extinderea achiziţiilor centralizate. Mecanism de control pentru creşterile care depăşesc 20% faţă de costurile medii ale instituţiilor publice.
  • Prioritizarea proiectelor de investiţii pentru care se alocă efectiv fonduri la nivel guvernamental şi local. Eficientizarea sistemului de achiziţii publice.
  • Un nou statut al funcţionarului public, care să cuprindă criterii de performanţă, salarizare în funcţie de criterii meritocratice.

Reforme privind consolidarea fiscal-bugetară

  • Consolidare fiscal-bugetară în 7 ani pentru o Românie puternică în UE, conform angajamentelor privind setul de reforme şi investiţii asumate prin Planul bugetar-structural naţional pe termen mediu al României şi PNRR. Concomitent cu reducerea deficitului bugetar ESA la 7% din PIB în 2025 şi menţinerea datoriei în PIB mai mică de 60%.
  • Menţinerea cotei unice pentru predictibilitate fiscală;
  • Reducerea taxelor şi impozitelor pe muncă. Reducerea poverii fiscale pe muncă cu până la 5 puncte procentuale, în cazul salariilor mici şi al familiilor cu copii.
  • Zero contribuţie la asigurarea de sănătate CASS pentru studenţii care ocupă un loc de muncă în timpul studiilor de licenţă şi masterat (vârsta mai mică de 26 de ani).
  • Scutirea de CASS şi opţiune la plata CAŞ pentru pensionarii care au stagiul complet de cotizare contributiv şi se angajează pe un loc de muncă, pentru încurajarea îmbătrânirii active.
  • Impozitarea progresivă a marilor averi.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Festivalul „Tradiții și obiceiuri din Moldova de Nord”, la Casa de Cultură din Săveni

Publicat

Publicitate

Orașul Săveni vă invită să celebrați moștenirea noastră culturală, păstrată cu grijă de-a lungul veacurilor.

În data de 19 decembrie 2024, la Casa de Cultură din Săveni, veți avea ocazia să participați la festivalul “Tradiții și obiceiuri din Moldova de Nord”, o sărbătoare a datinilor și obiceiurilor ce definesc identitatea noastră culturală și spirituală. Evenimentul este dedicat redescoperirii patrimoniului imaterial al acestei regiuni de poveste.

Programul festivalului:
Scene teatrale care readuc la viață datinile și obiceiurile de iarnă, înfățișând fragmente din viața satului moldovenesc;
Colinde tradiționale, interpretate cu suflet de grupuri vocale locale, care vestesc Nașterea Domnului;
Dansuri populare, precum jocurile cu căiuți și capra, măiestru înfăptuite de tineri dornici să ducă mai departe aceste nestemate culturale;
Urături și Sorcova, transmise cu bucurie și speranță, pentru un an nou plin de belșug și sănătate.
Organizatori: Liceul Teoretic “Dr. Mihai Ciucă” Săveni, Primăria orașului Săveni, Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Școala Gimnazială Nr. 1 Săveni. Partenerii din sfera neguvernamentală – Asociația Arlechin, Centrul Județean de Voluntariat Botoșani și Centrul Local “Cutezătorii Botoșani”, membri ai Organizației Naționale “Cercetașii României”.

Coordonarea acestui eveniment este asigurată de cadrele didactice de la Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni: Prof. Cristina CHIORESCU – director, Prof. Mihaela DRASLEUCĂ – director adjunct, Prof. Felicia NĂPÎRCĂ – director educativ și Prof. Carmen GORESCU.

Info line: www.saveni7days.ro / www.voluntariatbotosani.ro

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Elevii din Răuseni au aflat de la polițiști cum pot proteja animalele și care este importanța respectării drepturilor acestora

Publicat

Publicitate

Marți, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au desfășurat activități informativ -educative în cadrul programului ”Școala Altfel”, cu elevii Școlii Primare nr. 2 ”Doina”, din comuna Răuseni.

 

Activitatea a fost interactivă, polițiștii discutând cu elevii despre cum pot proteja animalele și care este importanța respectării drepturilor acestora. Au fost, de asemenea, desfășurate activități în scopul dezvoltării compasiunii față de animale, constând în fișe de lucru, cu activități specifice vârstei.

 

În același context, elevii prezenți la activitate au primit dulciuri din partea polițiștilor, oferite cu sprijinul Corpului Național al Polițiștilor.

Publicitate

 

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Dosar penal pentru un tânăr din Trușești, care s-a urcat la volan dar a „uitat” că nu are permis

Publicat

Publicitate

Marți, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 10 Ștefănești au oprit pentru control, pe drumul comunal, din  comuna Santa Mare, un autoturism condus de un tânăr, de 23 de ani, din comuna Trușești.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending