Connect with us
Publicitate

Eveniment

„Vrem o țară fără deșeuri abandonate”! A început Campania Națională „Curățăm România!”

Publicat

Publicitate

Începând cu data de 4 aprilie 2022, la inițiativa Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a debutat Campania Națională „Curățăm România!”, care se desfășoară până pe 4 mai 2022, sub sloganul „Vrem o țară fără deșeuri abandonate!”.

„Curățăm România!” este prima campanie de acest fel, în care sunt implicate autoritățile centrale și cele locale, asociațiile de profil, Asociațiile Municipiilor, Orașelor, Comunelor, instituțiile deconcentrate, societatea civilă.

Primii pași în desfășurarea acestei campanii au fost deja făcuți. Astfel, a fost publicat, în Monitorul Oficial, Ordinul MMAP nr. 710/01.04.2022 pentru aprobarea  Ghidului de finanțare pentru Programul privind ecologizarea zonelor afectate de deșeuri. Solicitanți eligibili în cadrul Programului sunt unitățile administrativ – teritoriale organizate la nivel de comună, oraș, municipiu, județ, subdiviziunile administrstiv-teritoriale și asociațiile de dezvoltare intercomunitară. Finanțarea se acordă în cuantum de 100% din valoarea totală eligibilă a proiectului și variază între 3000 lei și 30000 lei în funcție de numărul de locuitori la nivelul UAT solicitante

De asemenea, autoritățile județene au răspuns invitației de a se implica în această campanie prin adoptarea Ordinului Prefectului nr. 158/05.04.2022 privind declararea lunii aprilie 2022 ca LUNA CURĂȚENIEI pe întreg teritoriul administrativ al județului Botoșani. Acest ordin se adresează autorităţilor locale, agenţilor economici, instituţiilor publice, tuturor cetăţenilor judeţului şi cuprinde obligaţiile şi răspunderi ale acestora cu privire la menținerea unui mediu curat şi sănătos.

“Campania CURĂȚĂM ROMÂNIA este un prilej pentru fiecare dintre noi de a arăta că ne pasă de ceea ce se întâmplă în jurul nostru.Aruncarea deșeurilor la întâmplare a devenit, din păcate, o obișnuință. Este momentul potrivit pentru a interveni și a ecologiza aceste grămezi de gunoi care afectează atât mediul înconjurător, cât și sănătatea noastră”., a declarat directorul executiv al APM Botoșani, dl. Eugen Mateciuc.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

ITM Botoșani: Din 60 de agenți economici verificați, 43 au fost amendați. Control amplu al inspectorilor de muncă

Publicat

Publicitate

Potrivit informațiilor ITM Botoșani, în cursul lunii iunie 2024, în domeniul Relaţii de Muncă, au fost efectuate 118 controale.

Au fost constatate 115 deficienţe, pentru care au fost dispuse măsuri de remediere, au fost aplicate 13 sancţiuni contravenționale, din care 6 avertismente și 7 amenzi în valoare totală de 79.300 lei.

In cadrul acestor controale efectuate, au fost depistate 3 persoane prestând muncă nedeclarată, din care 2 persoane își desfășurau activitatea fără întocmirea contractului individiual de muncă și o persoană a cărei contract individual de muncă nu a fost transmis în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității, motiv pentru care s-au aplicat 2 amenzi în valoare totală de 60.000 lei.

În cadrul Compartimentului Contracte Colective de Muncă şi Monitorizare Relaţii de Muncă, în cursul lunii iunie 2024, au fost eliberate 75 de certificate/rapoarte cu informaţii extrase din baza de date gestionată de Inspecţia Muncii, 59 de parole pentru transmiterea on-line a registrului electronic al salariaţilor și un număr de 7 carnete de muncă aflate în gestiune şi neridicate de titulari în termenul legal.

Totodată au fost preluate la sediul inspectoratului de muncă, un număr de 161 de registre electronice de evidenţă a salariaţilor.

 

Publicitate

În ceea ce privește interacțiunea directă cu cetățenii și problemele pe care aceștia le-au reclamat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani, în luna iunie 2024, au fost înregistrate 37 de petiții, din care 1 a fost clasată , 4 au fost redirecționate către alte inspectorate teritoriale de muncă și 1 către altă instituție. Motivele cele mai des intâlnite ale acestora au fost:

15-pentru neplată salarii, 7-program lucru, 6-neeliberarea documentelor pentru încetarea activității,  6-muncă suplimentară, 5-pentru neefectuare concediu odihnă,   5-muncă nedeclarată, 5-lipsă echipament protecție, 2-normă muncă, 2-muncă în zile de sărbători legale, 1-neplată sporuri, 1-condiții muncă, 1-neacordare bonuri masă.

În domeniul Securitate şi Sănătate în Muncă, în cursul lunii iunie 2024, s-au desfăşurat următoarele activităţi:

Publicitate

– au fost efectuate controale la un număr de 60 agenţi economici, din care au fost sancționați 43,  au fost constatate 45 neconformităţi şi au fost dispuse 49 de măsuri, fiind aplicate 3 amenzi în valoare de 20.000 de lei și 40 avertismente;

– 6 evenimente au fost comunicate în această lună de către angajatori către  Inspectoratul Teritorial de Muncă;

–  4 evenimente au fost cercetate de angajatori și avizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă;

– 4 evenimente communicate de Inspectoratul Teritorial de Muncă către Inspecția Muncii;

– au fost înregistrate 4 persoane accidentate în accidente de muncă, toate cu incapacitate temporară de muncă.

Cele mai des întalnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control au fost:

– neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului

medical periodic;

– lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi de îmbolnavire profesională;

– lipsă fișe tehnice de securitate;

– lipsa verificărilor periodice ale instalațiilor electrice la termenele stabilite de

reglementările tehnice din domeniu ;

–  căi și ieșiri în caz de urgență parțial blocate;

–  semnalizare incompletă;

–  neinformarea lucrătorilor despre riscurile de accidentare și de îmbolnăvire

profesională  precum și măsurile de prevenire.

 

Valoarea totală a amenzilor aplicate de către  ITM Botoşani, în cadrul domeniilor  Sănătate şi Securitate în Muncă şi Relaţii de Muncă în cursul lunii iunie 2024 este de 99.300 lei.

Citeste mai mult

Eveniment

Cutremur noaptea trecută, în judeţul Vrancea. Detalii de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului

Publicat

Publicitate

Un cutremur cu magnitudinea 3,4 s-a produs în noaptea de joi spre vineri, la ora 00:25, în judeţul Vrancea, zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul a avut loc la adâncimea de 122,5 kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 38 kilometri vest de Focşani, 61 km nord de Buzău, 73 km est de Sfântu-Gheorghe, 84 km est de Braşov, 96 km sud-vest de Bârlad, 98 km nord-est de Ploieşti şi tot 98 km sud de Bacău.

De la începutul lunii iulie, în România s-au produs trei cutremure cu magnitudini între 2 şi 3,4.

În acest an, cea mai puternică mişcare tectonică, de magnitudine 4,3, a avut loc în judeţul Vrancea, în data de 15 ianuarie, la o adâncime de 74 de kilometri, iar anul trecut în data de 14 februarie s-a produs un seism de 5,7 în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.AGERPRES

Citeste mai mult

Educație

Astăzi, proba de Limba şi literatura maternă din cadrul primei sesiuni a examenului de bacalaureat

Publicat

Publicitate

Elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale vor susţine vineri proba de Limba şi literatura maternă din cadrul primei sesiuni a examenului de bacalaureat.

Probele încep la ora 9,00, accesul elevilor în săli fiind permis în baza unui act de identitate valid până la ora 8,30.

Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Beneficiază de prelungire (cu cel mult două ore) candidaţii cărora li s-a aprobat solicitarea în acest sens de către comisiile judeţene, conform Procedurii de asigurare a condiţiilor privind egalizarea şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc.), precum şi a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). De asemenea, elevii vor fi informaţi că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc.

Candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.

Publicitate

Pe durata desfăşurării probelor, toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video.

Afişarea primelor rezultate (în centrele de examen şi online) este programată în data de 8 iulie, până la ora 12,00.

Contestaţiile pot fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12,00 – 18,00, inclusiv prin mijloace electronice.

Publicitate

Afişarea rezultatelor finale este programată în data de 12 iulie (în centrele de examen şi online). Rezultatele sunt afişate prin anonimizarea numelui şi a prenumelui candidatului (coduri).

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulat, următoarele condiţii: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea; obţinerea cel puţin a mediei 6 la probele scrise (media notelor obţinute la probele scrise).

În zilele în care se desfăşoară probele scrise, Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi, între orele 8,00 – 16,00, linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi privind organizarea/desfăşurarea examenului.

Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie va publica subiectele şi baremul de corectare pentru fiecare probă scrisă, zilnic, la ora 15,00, pe site-ul subiecte.edu.ro. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul

Publicat

Publicitate

Acest sfânt era originar din Trapezunt, de pe țărmul sud-vestic al Mării Negre. Tatăl său era de neam din Antiohia Siriei, iar mama din Colhida (Grecia). Deși, părinții Cuviosului Atanasie doreau ca el să ajungă un soldat viteaz, nu au avut parte nici măcar de creșterea lui deoarece au murit de timpuriu. El a fost crescut de către o călugăriță, care era rudă mai îndepărtată.

Într-o zi a venit în Trapezunt un slujitor împărătesc, care văzându-l pe Atanasie și calitățile sale sufletești, l-a luat la Constantinopol și l-a încredințat unui învățător vestit pentru a-l învăța filosofia. Chiar Atanasie a ajuns profesor mai târziu.

Mai târziu a părăsit Constantinopolul împreună cu Cuviosul Mihail Malein, starețul mănăstirii Chiminan din Asia Mică. Acesta l-a tuns în monahism, dându-i numele de Atanasie. După patru ani s-a retras la muntele Athos. Împăratul Nichifor și fratele său Leon patricianul au ascultat rugămintea Cuviosului Atanasie și au zidit în Athos Mănăstirea Maicii Domnului, chilii și case pentru călugări.

Cuviosul Atanasie a murit în timp ce înălța un zid în mănăstire, împreună cu alți șase frați călugări. Zidul s-a prăbușit peste ei și i-a omorât pe toți. S-au săvârșit multe minuni la mormântul Cuviosului Atanasie, mulți oameni bolnavi vindecându-se.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending