Inspectoratul General de Aviaţie (IGAV) al Ministerului Afacerilor Interne anunță detalii despre admiterea candidaţilor în 2022, în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Apărării Naţionale, pentru cei care vor să devină ofițeri sau maiștri militari în forțele aeriene române, relatează alba24.ro.
Cererea-tip de înscriere la concursul de admitere se depune până la data de 20 mai 2022.
Locuri alocate IGAV – sesiunea de admitere 2022 în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Apărării Naţionale
Instituţia de învăţământ / domeniul de licenţă / specialitatea militară / nr. locuri
Învăţământ superior (ofiţeri) – studii universitare de licenţă, învăţământ cu frecvenţă
Academia Forţelor Aeriene ”Henri Coandă” Braşov, durata studiilor 3 ani
- Facultatea de Management Aeronautic – Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică – Aviaţie piloţi: elicopter – 5 locuri / avion – 2 locuri
- Facultatea de Sisteme de Securitate Aeriană – Meteorologie – 5 locuri
Academia Tehnică Militară ”Ferdinand I” Bucureşti, durata studiilor 4 ani
- Facultatea de Aeronave şi Autovehicule Militare – Inginerie spaţială – Echipamente şi instalaţii de aviaţie – 2 locuri
Învăţământ postliceal (maiştri militari) / învăţământ cu frecvenţă, durata studiilor 2 ani
Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene ”Traian Vuia”
- Aeronave şi motoare de aviaţie – 5 locuri
- Electromecanică şi automatizare de bord de aviaţie – 6 locuri
- Radioelectronică de bord de aviaţie – 3 locuri
Cum se fac înscrierile
Cererea se completează de către candidat în mod lizibil, se semnează şi se depune la unitatea de recrutare însoţită de curriculum-vitae, copia cărţii de identitate, declaraţia de confirmare a cunoaşterii şi acceptare a condiţiilor de recrutare, adeverinţă medicală eliberată de medicul de familie, precum şi consimţământul informat.
Dosarele de candidat vor fi depuse până la data de 22 iunie 2022.
Cei care doresc să urmeze formele de învăţământ amintite vor depune dosarul de candidat la structurile teritoriale de resurse umane ale Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în raport de domiciliul înscris în cartea de identitate.
Pentru municipiul Bucureşti – Serviciul Management Resurse Umane a Inspectoratului General de Aviaţie, cu sediul în Calea Ion Zăvoi, nr. 14, sector 1, Bucureşti.
Cererea se completează de către candidat în mod lizibil, se semnează şi se depune la unitatea de recrutare, însoțită de:
- curriculum-vitae
- copia cărții de identitate
- declarația de confirmare a cunoaşterii şi acceptare a condiţiilor de recrutare
- adeverinţă medicală eliberată de medicul de familie, precum și consimțământul informat.
Condiții pentru candidați
Condiţii generale:
- să aibă cetăţenia română şi domiciliul în România
- să cunoască limba română, scris şi vorbit
- să aibă capacitate deplină de exerciţiu
- să fie apți din punct de vedere medical, fizic şi psihic (aptitudinea/inaptitudinea se constată de structurile de specialitate ale Ministerului Afacerilor Interne printr-o examinare medicală și evaluare psihologică, potrivit reglementărilor specifice în domeniu). În situația în care se constată inaptitudine pentru oricare dintre situații, procedura de recrutare încetează pentru candidatul respectiv
- să aibă vârsta de minimum 18 ani împliniţi în cursul anului în care participă la concurs
- să fie absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat (dovada absolvirii se face cu diplomă sau cu adeverinţă care îndeplinește condițiile de valabilitate, din care să rezulte faptul că au susţinut şi promovat examenul de bacalaureat)
- să aibă un comportament corespunzător cerinţelor de conduită admise şi practicate în societate
- să nu aibă antecedente penale, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea
- să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni
- să nu fi fost destituiți dintr-o funcţie publică sau să nu le fi încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani
- să nu fi desfăşurat activităţi de poliţie politică, astfel cum sunt definite în lege.
Criterii specifice
- să aibă vârsta de până la 27 ani împliniţi în anul participării la concursul de admitere
- să nu aibă tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe/în corp, neacoperite de vestimentație, în ținuta de vară (verificarea se realizează cu ocazia examinării medicale)
- să fi obţinut la purtare, în perioada studiilor liceale, media de cel puţin 9,00, cu excepţia candidaţilor care au absolvit instituţii de învăţământ de nivel liceal în state membre ale Uniunii Europene în care nu se evaluează prin notă/punctaj/calificativ purtarea elevului
- să nu fi fost exmatriculaţi pentru abateri disciplinare dintr-o instituţie de învăţământ.
Condiții de recrutare
Pot fi recrutaţi numai absolvenţii de liceu care au promovat examenul naţional de bacalaureat şi care prezintă la recrutare diploma de bacalaureat ori diplomă echivalentă cu aceasta.
Excepţie de la prezentarea actului de studii la recrutare fac candidaţii promoţiei 2022, care depun adeverinţa eliberată de către instituţia de învăţământ la care au susţinut examenul de bacalaureat.
Încetează activitatea de recrutare și selecţie pentru candidaţii aflaţi în următoarele situaţii:
- nu depun în termenul-limită stabilit dosarul de recrutare în volum complet
- încearcă sau fraudează, prin orice mijloace activitatea de recrutare și selecție
- nu îndeplinesc în mod cumulativ condiţiile şi criteriile de recrutare și selecție.
În cazul în care identificarea situaţiilor mai sus prezentate, se face după încheierea admiterii, candidatul respectiv pierde locul obţinut prin concurs indiferent de anul de şcolarizare în care se află.
Examinarea medicală
Examinarea medicală a candidaţilor se realizează potrivit prevederilor Ordinului MAI nr. 105/2020 privind examinarea medicală a candidaţilor la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ care formează personal pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne, cu modificările şi completările ulterioare.
În etapa de constituire a dosarului de recrutare, candidaţii depun la unitatea care efectuează recrutarea, adeverinţa eliberată de medicul de familie, precum şi consimţământul informat, ale căror modele se regăsesc în continuarea prezentului anunț.
Examinarea medicală a candidaţilor se realizează la nivelul centrelor medicale judeţene, centrelor medicale de diagnostic şi tratament ambulatoriu şi spitalelor din reţeaua Ministerului Afacerilor Interne.
Candidaţii la Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă”, precum şi candidaţii la Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, efectuează și examinarea medicală specifică la Institutul Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială „General doctor aviator Victor Anastasiu” Bucureşti, examinare a cărei contravaloare o vor suporta.
Candidaţii vor avea în vedere faptul că evaluarea în cadrul institutului respectiv durează 4-5 zile. Avizul eliberat va fi depus personal la sediul unităților de recrutare, cu încadrarea în termenul limită de depunere a dosarelor de recrutare sau se va prezenta de candidat cu ocazia înscrierii la instituția de învățământ în vederea admiterii.
Pentru candidaţii care au fost declaraţi „inapt medical” recrutarea încetează.
Evaluarea psihologică
Evaluarea psihologică a candidaţilor se realizează de specialiști din cadrul unităților de recrutare, în conformitate cu dispoziția directorului Centrului de Psihosociologie al MAI, potrivit planificărilor întocmite de către structura cu atribuții de recrutare.
Pentru candidaţii care nu au promovat testarea psihologică recrutarea încetează.
Probele eliminatorii
Candidaţii vor susţine probele eliminatorii (contravizita medicală şi evaluarea performanței fizice) în mod centralizat, la sediul central al Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” situat în municipiul București, sectorul 1, Aleea Privighetorilor nr. 1A, în perioada 1-6 iulie 2022, potrivit planificării comunicate ulterior.
Probele şi baremele pentru evaluarea performanței fizice se realizează potrivit prevederilor Anexei nr. 31 la Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 177/2016.
Contravizita medicală a candidaților se realizează de către subcomisii medicale constituite din specialiști desemnați de Direcția Medicală a M.A.I., care examinează candidații, verifică înscrisurile fișei medicale tip M.A.I. și finalizează examenul medical prin emiterea unui aviz medical cu mențiunea apt sau inapt, după caz.
Rezultatul verificării îndeplinirii criteriului privind existența unor tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe/în corp, neacoperite de vestimentație, în ținuta de vară, se comunică comisiei de concurs în vederea dispunerii măsurilor necesare, potrivit competențelor.
Lista nominală cu candidații declarați inapt pentru admitere și/sau nepromovat la contravizita medicală efectuată la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” se transmite Direcției Medicale a M.A.I., prin grija comisiei de concurs constituite la nivelul instituției de învățământ.
La probele eliminatorii de concurs – contravizita medicală și verificarea aptitudinilor fizice – nu se admit contestații, rezultatele consemnate de subcomisiile de specialitate fiind definitive.
Dosarul de recrutare
Dosarul de recrutare se depune până în 22 iunie și va conţine următoarele documente:
- cerere de înscriere
- curriculum vitae – model Europass
- copie a diplomei de bacalaureat şi a foii matricole sau adeverinţă din care să reiasă că este înmatriculat în ultimul an de liceu
- copii ale actului de identitate, carnetului de muncă/certificatului de stagiu de cotizare și/sau altor documente doveditoare care să teste vechimea în muncă și, dacă este cazul, ale livretului militar
- copii ale certificatului de naștere al candidatului, soțului/soției și fiecărui copil, ale certificatului de căsătorie, precum și, după caz,ale hotărârilor judecătorești privind starea civilă
- autobiografie şi tabel nominal cu rudele candidatului și soțul/soția candidatului
- extras de pe cazierul judiciar/certificat de cazier judiciar
- adeverinţă medicală eliberată de medicul de familie în condiţiile ordinului ministrului afacerilor interne privind examinarea medicală a candidaţilor la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ care formează personal pentru nevoile M.A.I., precum şi la concursurile de încadrare în M.A.I., din care să rezulte că este clinic sănătos pentru participarea la concursul de încadrare în M.A.I., eliberată cu cel mult 6 luni anterior derulării selecţiei
- declaraţie de confirmare a cunoaşterii şi acceptare a condiţiilor de recrutare
- adeverința privind aptitudinea medicală emisă de medicul de unitate al unității recrutoare, în condițiile art. 6 alin (4) din Metodologia din 6 iulie 2020 privind realizarea examinării medicale a candidaților la concursurile de admitere în instituțiile de învățământ care formează personal pentru nevoile M.A.I., precum și la concursurile de încadrare în M.A.I., aprobată prin O.m.a.i. 105 din 06.07.2020
- o fotografie color 9 x 12 cm (tip portret).
Pentru documentele depuse în copie, candidatul va prezenta, pentru conformitate, şi documentele în original1.
Candidaţii declarați ADMIS sunt obligați să încheie, în cel mult 15 zile de la data începerii cursurilor, un angajament că vor lucra în cadrul instituției beneficiare sau structurile M.A.I., pentru o perioadă de 10 ani de la data nașterii raportului de serviciu.
Elevul/studentul îndepărtat sau care nu respectă condițiile angajamentelor încheiate este obligat să restituie cheltuielile efectuate de M.A.I. pe timpul școlarizării.
Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News