Connect with us

Eveniment

Vrei să fii pilot de elicopter sau avion? Înscrieri până în 20 mai

Publicat

Publicitate

Inspectoratul General de Aviaţie (IGAV) al Ministerului Afacerilor Interne anunță detalii despre admiterea candidaţilor în 2022, în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Apărării Naţionale, pentru cei care vor să devină ofițeri sau maiștri militari în forțele aeriene române, relatează alba24.ro.

Cererea-tip de înscriere la concursul de admitere se depune până la data de 20 mai 2022.

Locuri alocate IGAV – sesiunea de admitere 2022 în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Apărării Naţionale

Instituţia de învăţământ / domeniul de licenţă / specialitatea militară / nr. locuri

Învăţământ superior (ofiţeri) – studii universitare de licenţă, învăţământ cu frecvenţă

Academia Forţelor Aeriene ”Henri Coandă” Braşov, durata studiilor 3 ani

  • Facultatea de Management Aeronautic – Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică – Aviaţie piloţi: elicopter – 5 locuri / avion – 2 locuri
  • Facultatea de Sisteme de Securitate Aeriană – Meteorologie – 5 locuri

Academia Tehnică Militară ”Ferdinand I” Bucureşti, durata studiilor 4 ani

Publicitate
  • Facultatea de Aeronave şi Autovehicule Militare – Inginerie spaţială – Echipamente şi instalaţii de aviaţie – 2 locuri

Învăţământ postliceal (maiştri militari) / învăţământ cu frecvenţă, durata studiilor 2 ani

Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene ”Traian Vuia”

  • Aeronave şi motoare de aviaţie – 5 locuri
  • Electromecanică şi automatizare de bord de aviaţie – 6 locuri
  • Radioelectronică de bord de aviaţie – 3 locuri

Cum se fac înscrierile

Cererea se completează de către candidat în mod lizibil, se semnează şi se depune la unitatea de recrutare însoţită de curriculum-vitae, copia cărţii de identitate, declaraţia de confirmare a cunoaşterii şi acceptare a condiţiilor de recrutare, adeverinţă medicală eliberată de medicul de familie, precum şi consimţământul informat.

Dosarele de candidat vor fi depuse până la data de 22 iunie 2022.

Cei care doresc să urmeze formele de învăţământ amintite vor depune dosarul de candidat la structurile teritoriale de resurse umane ale Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în raport de domiciliul înscris în cartea de identitate.

Pentru municipiul Bucureşti – Serviciul Management Resurse Umane a Inspectoratului General de Aviaţie, cu sediul în Calea Ion Zăvoi, nr. 14, sector 1, Bucureşti.

Cererea se completează de către candidat în mod lizibil, se semnează şi se depune la unitatea de recrutare, însoțită de:

  • curriculum-vitae
  • copia cărții de identitate
  • declarația de confirmare a cunoaşterii şi acceptare a condiţiilor de recrutare
  •  adeverinţă medicală eliberată de medicul de familie, precum și consimțământul informat.

Condiții pentru candidați

Condiţii generale:

  • să aibă cetăţenia română şi domiciliul în România
  • să cunoască limba română, scris şi vorbit
  • să aibă capacitate deplină de exerciţiu
  • să fie apți din punct de vedere medical, fizic şi psihic (aptitudinea/inaptitudinea se constată de structurile de specialitate ale Ministerului Afacerilor Interne printr-o examinare medicală și evaluare psihologică, potrivit reglementărilor specifice în domeniu). În situația în care se constată inaptitudine pentru oricare dintre situații, procedura de recrutare încetează pentru candidatul respectiv
  • să aibă vârsta de minimum 18 ani împliniţi în cursul anului în care participă la concurs
  • să fie absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat (dovada absolvirii se face cu diplomă sau cu adeverinţă care îndeplinește condițiile de valabilitate, din care să rezulte faptul că au susţinut şi promovat examenul de bacalaureat)
  • să aibă un comportament corespunzător cerinţelor de conduită admise şi practicate în societate
  • să nu aibă antecedente penale, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea
  • să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni
  • să nu fi fost destituiți dintr-o funcţie publică sau să nu le fi încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani
  • să nu fi desfăşurat activităţi de poliţie politică, astfel cum sunt definite în lege.

Criterii specifice

  • să aibă vârsta de până la 27 ani împliniţi în anul participării la concursul de admitere
  • să nu aibă tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe/în corp, neacoperite de vestimentație, în ținuta de vară (verificarea se realizează cu ocazia examinării medicale)
  • să fi obţinut la purtare, în perioada studiilor liceale, media de cel puţin 9,00, cu excepţia candidaţilor care au absolvit instituţii de învăţământ de nivel liceal în state membre ale Uniunii Europene în care nu se evaluează prin notă/punctaj/calificativ purtarea elevului
  • să nu fi fost exmatriculaţi pentru abateri disciplinare dintr-o instituţie de învăţământ.

Condiții de recrutare

Pot fi recrutaţi numai absolvenţii de liceu care au promovat examenul naţional de bacalaureat şi care prezintă la recrutare diploma de bacalaureat ori diplomă echivalentă cu aceasta.

Excepţie de la prezentarea actului de studii la recrutare fac candidaţii promoţiei 2022, care depun adeverinţa eliberată de către instituţia de învăţământ la care au susţinut examenul de bacalaureat.

Încetează activitatea de recrutare și selecţie pentru candidaţii aflaţi în următoarele situaţii:

  • nu depun în termenul-limită stabilit dosarul de recrutare în volum complet
  • încearcă sau fraudează, prin orice mijloace activitatea de recrutare și selecție
  • nu îndeplinesc în mod cumulativ condiţiile şi criteriile de recrutare și selecție.

În cazul în care identificarea situaţiilor mai sus prezentate, se face după încheierea admiterii, candidatul respectiv pierde locul obţinut prin concurs indiferent de anul de şcolarizare în care se află.

Examinarea medicală

Examinarea medicală a candidaţilor se realizează potrivit prevederilor Ordinului MAI nr. 105/2020 privind examinarea medicală a candidaţilor la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ care formează personal pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne, cu modificările şi completările ulterioare.

În etapa de constituire a dosarului de recrutare, candidaţii depun la unitatea care efectuează recrutarea, adeverinţa eliberată de medicul de familie, precum şi consimţământul informat, ale căror modele se regăsesc în continuarea prezentului anunț.

Examinarea medicală a candidaţilor se realizează la nivelul centrelor medicale judeţene, centrelor medicale de diagnostic şi tratament ambulatoriu şi spitalelor din reţeaua Ministerului Afacerilor Interne.

Candidaţii la Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă”, precum şi candidaţii la Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, efectuează și examinarea medicală specifică la Institutul Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială „General doctor aviator Victor Anastasiu” Bucureşti, examinare a cărei contravaloare o vor suporta.

Candidaţii vor avea în vedere faptul că evaluarea în cadrul institutului respectiv durează 4-5 zile. Avizul eliberat va fi depus personal la sediul unităților de recrutare, cu încadrarea în termenul limită de depunere a dosarelor de recrutare sau se va prezenta de candidat cu ocazia înscrierii la instituția de învățământ în vederea admiterii.

Pentru candidaţii care au fost declaraţi „inapt medical” recrutarea încetează.

Evaluarea psihologică

Evaluarea psihologică a candidaţilor se realizează de specialiști din cadrul unităților de recrutare, în conformitate cu dispoziția directorului Centrului de Psihosociologie al MAI, potrivit planificărilor întocmite de către structura cu atribuții de recrutare.

Pentru candidaţii care nu au promovat testarea psihologică recrutarea încetează.

Probele eliminatorii

Candidaţii vor susţine probele eliminatorii (contravizita medicală şi evaluarea performanței fizice) în mod centralizat, la sediul central al Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” situat în municipiul București, sectorul 1, Aleea Privighetorilor nr. 1A, în perioada 1-6 iulie 2022, potrivit planificării comunicate ulterior.

Probele şi baremele pentru evaluarea performanței fizice se realizează potrivit prevederilor Anexei nr. 31 la Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 177/2016.

Contravizita medicală a candidaților se realizează de către subcomisii medicale constituite din specialiști desemnați de Direcția Medicală a M.A.I., care examinează candidații, verifică înscrisurile fișei medicale tip M.A.I. și  finalizează examenul medical prin emiterea unui aviz medical cu mențiunea apt sau inapt, după caz.

Rezultatul verificării îndeplinirii criteriului privind existența unor tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe/în corp, neacoperite de vestimentație, în ținuta de vară, se comunică comisiei de concurs în vederea dispunerii măsurilor necesare, potrivit competențelor.

Lista nominală cu candidații declarați inapt pentru admitere și/sau nepromovat la contravizita medicală efectuată la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” se transmite Direcției Medicale a M.A.I., prin grija comisiei de concurs constituite la nivelul instituției de învățământ.

La probele eliminatorii de concurs – contravizita medicală și verificarea aptitudinilor fizice – nu se admit contestații, rezultatele consemnate de subcomisiile de specialitate fiind definitive.

Dosarul de recrutare

Dosarul de recrutare se depune până în 22 iunie și va conţine următoarele documente:

  • cerere de înscriere
  • curriculum vitae – model Europass
  • copie a diplomei de bacalaureat şi a foii matricole sau adeverinţă din care să reiasă că este înmatriculat în ultimul an de liceu
  • copii ale actului de identitate, carnetului de muncă/certificatului de stagiu de cotizare și/sau altor documente doveditoare care să teste vechimea în muncă și, dacă este cazul, ale livretului militar
  • copii ale certificatului de naștere al candidatului, soțului/soției și fiecărui copil, ale certificatului de căsătorie, precum și, după caz,ale hotărârilor judecătorești privind starea civilă
  • autobiografie şi tabel nominal cu rudele candidatului și soțul/soția candidatului
  • extras de pe cazierul judiciar/certificat de cazier judiciar
  • adeverinţă medicală eliberată de medicul de familie în condiţiile ordinului ministrului afacerilor interne privind examinarea medicală a candidaţilor la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ care formează personal pentru nevoile M.A.I., precum şi la concursurile de încadrare în M.A.I., din care să rezulte că este clinic sănătos pentru participarea la concursul de încadrare în M.A.I., eliberată cu cel mult 6 luni anterior derulării selecţiei
  • declaraţie de confirmare a cunoaşterii şi acceptare a condiţiilor de recrutare
  • adeverința privind aptitudinea medicală emisă de medicul de unitate al unității recrutoare, în condițiile art. 6 alin (4) din Metodologia din 6 iulie 2020 privind realizarea examinării medicale a candidaților la concursurile de admitere în instituțiile de învățământ care formează personal pentru nevoile M.A.I., precum și la concursurile de încadrare în M.A.I., aprobată prin O.m.a.i. 105 din 06.07.2020
  • o fotografie color 9 x 12 cm (tip portret).

Pentru documentele depuse în copie, candidatul va prezenta, pentru conformitate, şi documentele în original1.

Candidaţii declarați ADMIS sunt obligați să încheie, în cel mult 15 zile de la data începerii cursurilor, un angajament că vor lucra în cadrul instituției beneficiare sau structurile M.A.I., pentru o perioadă de 10 ani de la data nașterii raportului de serviciu.

Elevul/studentul îndepărtat sau care nu respectă condițiile angajamentelor încheiate este obligat să restituie cheltuielile efectuate de M.A.I. pe timpul școlarizării.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Incendiu la Tocileni! Au ars vegetația uscată de pe aproximativ un hectar și un adăpost de animale, construit

Publicat

Publicitate

Pompierii botoșăneni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local. În ultimele ore, aceștia au intervenit pentru stingerea a două incendii de vegetație uscată, în următoarele localități:

Tocileni: au ars vegetația uscată de pe aproximativ un hectar și un adăpost de animale, construit din lemn, cu o suprafață de 20 de metri pătrați. Un alt adăpost, de 100 de metri pătrați, a fost salvat. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Stăuceni, cu un buldoxcavator. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost acțiunea intenționată. Cazul a rămas în atenția Poliției;

Bobulești: au ars aproximativ 0,30 hectare de vegetație uscată și stuf. Au intervenit pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Ștefănești, cu o autospecială de stingere. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații deschise;

Informare preventivă

Atragem atenția asupra faptului că legislația privind protecția mediului interzice arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase. Conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, proprietarii și deținătorii de terenuri, cu titlu sau fără titlu, au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, a turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Precizăm faptul că, după fiecare incendiu de vegetaţie uscată sau miriște de pe terenurile arabile, ISU înaintează Agenției Județene de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) coordonatele geospaţiale ale locului în care s-a produs evenimentul pentru adoptarea unor măsuri în consecinţă.

Publicitate

Având în vedere riscul crescut de izbucnire a incendiilor în contextul temperaturilor ridicate, ISU Botoșani recomandă populației respectarea următoarelor măsuri preventive:

respectați normele de prevenire și stingere a incendiilor;
nu utilizați focul deschis în zone cu vegetație uscată, în apropierea materialelor combustibile sau a locurilor cu pericol de explozie, fără supraveghere și măsuri corespunzătoare de siguranță;
nu expuneți la soare sau în spații supraîncălzite recipiente ce conțin lichide inflamabile sau gaze sub presiune;
pregătiți hrana folosind foc deschis doar în spații special amenajate, la distanțe sigure față de clădiri, depozite, culturi agricole, păduri sau alte zone vulnerabile;
nu aruncați țigări aprinse în zone cu vegetație uscată;
supravegheați copiii și nu le permiteți accesul la surse de foc (chibrituri, brichete etc.).
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea vieții.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descprcată gratuit din APP Store și Google Play.

Citeste mai mult

Eveniment

Avarie depistată la căminul de vane situat pe Aleea Mihail Kogălniceanu, din municipiul Botoșani. Mai multe străzi au rămas fără apă

Publicat

Publicitate

În vederea efectuării lucrărilor de remediere a unei avarii depistată la căminul de vane situat pe Aleea Mihail Kogălniceanu, din municipiul Botoșani, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani  anunță întreruperea furnizării apei, astăzi, 04 iulie 2025.

Astfel, în intervalul orar 8:30-13:00, sunt afectați de lipsa furnizării apei consumatorii ce locuiesc în imobilele situate pe străzile: Bucovina, Viilor, Mihail Kogălniceanu, inclusiv pe Aleea Azurului, Aleea Mihail Kogălniceanu, Aleea Bucovina și Aleea Amurgului.

„Ne cerem scuze față de abonați și îi asigurăm că se va interveni cu operativitate pentru finalizarea lucrărilor, astfel încât disconfortul creat să fie cât mai redus”, transmit oficialii Nova APaserv.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Descoperiri arheologice fabuloase în nordul României. Printre cele mai importante cetăți getice sunt cercetate cu ajutorul americanilor

Publicat

Publicitate

După 45 de ani, vor fi reluate cercetările arheologice sistematice la unul dintre cele mai valoroase situri arheologice privind istoria geților de pe teritoriul României. Istoria fascinantă a cetăților traco-getice va fi redescoperită cu ajutorul specialiștilor americani și români, scrie ADEVĂRUL

În județul Botoșani, la 5 kilometri de municipiul reședință de județ, pierdut în mijlocul lanurilor de porumb, se află unul dintre cele mai importante situri arheologice din România, legat de istoria geților. Este vorba despre un amplu complex, format în principal din două cetăți de mari dimensiuni, întinse pe aproximativ 80 de hectare. Cetățile au descoperite și cercetate arheologic tocmai în anii ’70, aici fiind descoperit un impresionant tezaur. Specialiștii de la aceea vreme au reușit să cerceteze doar 10% din suprafața acestui impresionant complex traco-getic. După 1990, o bună parte a terenului a fost retrocedat, iar cetățile s-au umplut cu porumb și alte culturile agricole. Timp de trei decenii nu a mai făcută nicio cercetare sistematică a cetăților. După 45 de ani, prin eforturile unui cercetător român, în colaborare cu o echipă științifică din Statele Unite, marile cetăți traco-getice de la Stâncești vor începe să-și dezvăluie din nou secretele. Sunt programate cercetări ample iar descoperirile preliminare indică descoperiri spectaculoase.

Ținuturile barbarilor din nord și vestigiile lor impresionante

Cetățile traco-getice de la Stâncești se află la aproximativ 5 kilometri de Botoșani, pe teritoriul comunei Mihai Eminescu. Se mai păstrează doar uriașele valuri de pământ, o parte a cetăților fiind acoperite de pădurile de la Ipotești. Unul dintre valurile de apărare se vede de la șoseaua principală, Botoșani-Suceava, în apropierea localității Agafton. Cetățile au fost descoperite în anii ’50, de un profesor din comuna Mihai Eminescu. În 1960, obiectivul arheologic a atras atenția reputaților arheologi ieșeni Adrian şi Marilena Florescu. Aceștia au realizat la Stâncești, timp de un deceniu, cercetări sistematice. Chiar și în aceste condiții, acest obiect vast, cu mijloacele de atunci, a fost cercetat doar în proporție de 10%. Prin prisma acelor cercetări s-a constatat că cetățile se întindeau pe aproximativ 80 de hectare, că era vorba despre două cetăți interconectate, dotate cu val de pământ și cel mai probabil palisadă.

Valul de pământ al unei dintre cetăți FOTO Cosmin Zamfirache
Valul de pământ al unei dintre cetăți FOTO Cosmin Zamfirache

Se presupune că au fost ridicate în secolul VI î.Hr, adică acum 2500 de ani, în contextul invaziilor scitice din stepele nord-pontice în zonele ocupate de triburile traco-getice. În interiorul complexului de locuire au fost identificate peste 82 de locuințe, majoritatea bordeie de lut pe structură de nuiele. Sub podeaua unei locuințe a fost găsit un tezaur impresionant.

Tezaurul de la Stâncești FOTO arhivă
Tezaurul de la Stâncești FOTO arhivă

Este vorba despre opt piese, dintre care trei din aur, care ar reprezenta piese de harnașament scitice. Cea mai interesantă este o aplică cu o simbolistică bizară, reprezentând un animal fantastic cu cap de mistreţ, trup de peşte şi coadă de pasăre. Probabil a fost o pradă luată de un războinic get de la un călăreț din elita scitică. Din cercetările realizate în anii ’70 a reieșit faptul că aceste cetăți au fost locuite timp de trei secole. După aceea au fost abandonate sau distruse. Nu se cunosc motivele, momentan.

Publicitate

Comoară arheologică îngropată în lanuri de porumb

După 1990, odată cu Legea 18/1991, au fost retrocedate proprietarilor sau urmașilor terenurile agricole luate abuziv în perioada comunistă. Așa s-a ajuns la situația în care cetățile, deși unul dintre cele mai valoroase situri privind perioada traco-getică din România, au fost efectiv umplute de culturi agricole. Niciun decident nu și-a pus problema protejării acelui sit, nemaifiind finanțate cercetări arheologice în zonă. Povestea cetăților părea încheiată iar destinul lor pecetluit printre brazde. Doar prin strădania specialiștilor de la Muzeul Județean de Istorie din Botoșani, povestea lor a rămas cunoscută și promovată ca o necesitate culturală și arheologică.

După 45 de ani, vin americanii

Totuși, cercetătorii nu au abandonat acest sit deosebit de important. Este și cazul doctorului în istorie Alexandru Berzovan, cercetător științific la Institutul de Arheologie din Iași. Berzovan este un specialist recunoscut în arheologia celei de-a doua epoci a fierului, activitatea sa științifică fiind recompensată cu Premiul de Excelență al Filialei Iași a Academiei Române în 2018, dar și cu prestigiosul premiu „Vasile Pârvan” în anul 2024.

Cercetare de teren alături de specialiștii americani FOTO Alexandru Berzovan
Cercetare de teren alături de specialiștii americani FOTO Alexandru Berzovan

Pasionat și foarte implicat în descifrarea istoriei traco-geților, Alexandru Berzovan face parte dintr-o echipă internațională care, după 45 de ani, a reluat cercetările la cetățile getice de la Stâncești. Recent, Alexandru Berzovan alături de o echipă de cercetare americană formată din specialiști de top la nivel mondial, au efectuat ample cercetări de teren la Stâncești. Din colectiv, pe lângă specialistul român, fac parte profesorul doctor Owen Doonan, de la California State University, doctorandul Berk Suleyman, de la University of Pennsylvania, și doctor Nicole Rose, de la Northern Arizona University.  Profesorul Doonan, liderul echipei, este un arheolog renumit la nivel interanțional, coordonator de șantiere arheologice în Israel, Italia, Turcia, dar și alte zone mediteraneene. În plus, Doonan este membru al prestigiosului „Explorers Club” din care au făcut parte personalități precum Jean Jacques Cousteau și Neil Armstrong.

Alexandru Berzovan și Owen Doonan FOTO Alexandru Berzovan
Alexandru Berzovan și Owen Doonan FOTO Alexandru Berzovan

„Cercetările de la Stâncești au loc în cadrul unui proiect de mare anvergură coordonat de profesorul american. Reluarea cercetărilor arheologice se desfășoară în cadrul unui proiect de mare anvergură, intitulat „Fortificații ale Epocii Fierului din regiunea Mării Negre”, coordonat de profesorul Owen Doonan și colaboratorii săi. Proiectul își propune să analizeze evoluția societăților locale din spațiul est-european, anatolian și caucazian, prin realizarea unor studii arheologice regionale distincte în România, Turcia și Georgia”, precizează specialistul Alexandru Berzovan. Totodată, tracologul ieșean subliniează și importanța pe care o are acest sit arheologic pentru înțelegerea istoriei traco-geților.

„Cetatea getică de la Stâncești reprezintă unul dintre cele mai relevante obiective arheologice ale perioadei timpurii a celei de-a doua epoci a fierului în spațiul românesc. Descoperirile realizate aici – inclusiv celebrul tezaur – sunt esențiale pentru înțelegerea fenomenelor cultural-istorice complexe care au modelat spațiul carpato-dunărean în această perioadă. Este momentul în care geții, ramura nordică a tracilor, își fac simțită prezența pe scena istoriei”, adaugă Berzovan.

„Descoperirile recente sunt deosebit de spectaculoase”

Cercetările efectuate de la sfârșitul lui iunie și începutul lunii iulie ale acestui an au scos la iveală lucruri puțin cunoscute sau chiar necunoscute anterior. Sunt descoperiri spectaculoase iar zona are o potențial uriaș. Au fost identificate numeroase așezări, cetăți mai mici și chiar necropole tumulare.

„Anul acesta, cercetările de suprafață desfășurate în microzona Stânceștilor au avut ca scop reconstituirea peisajului local. Departe de a fi un punct izolat, cetatea de la Stâncești a reprezentat epicentrul unui sistem habitațional extins, format din cetăți mai mici și numeroase așezări, înconjurate de necropole tumulare. Aceste necropole, probabil morminte ale aristocraților vremii, funcționau și ca locuri de memorie pentru comunitățile locale. Descoperirile recente sunt deosebit de spectaculoase, incluzând o posibilă nouă fortificație, o necropolă tumulară extinsă și numeroase alte situri, puțin sau deloc cunoscute anterior”, precizează Alexandru Berzovan. Așa cum arată specialistul ieșean, anul viitor vor debuta cercetări arheologice sistematice, invazive, la Stâncești.

Cercetări la Stâncești FOTO Alexandru Berzovan
Cercetări la Stâncești FOTO Alexandru Berzovan

„Începând de anul viitor, echipa își propune reluarea cercetărilor arheologice sistematice invazive în cetatea de la Stâncești. În paralel, vor continua cercetările de teren și scanările aeriene cu dronă pe suprafețe extinse, pentru a reconstitui și înțelege cât mai bine peisajul antic. De asemenea, vor fi realizate scanări geomagnetice atât în cetatea getică, cât și în alte obiective învecinate. Analizele interdisciplinare – microscopice și chimice asupra ceramicii, analizele de polen și cele arheozoologice – vor contribui la o mai bună înțelegere a modului în care comunitățile din a doua epocă a fierului s-au adaptat mediului natural și resurselor disponibile”, conchide Berzovan. Probabil va fi una dintre cele mai spectaculoase cercetări arheologice.

Sursa: ADEVĂRUL

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Andrei Criteanul, autorul piesei liturgice Canonul cel Mare, de mare importanță în Postul Mare

Publicat

Publicitate

Sfântul Andrei Criteanul s-a născut la Damasc în anul 660, într-o familie creștină care i-a dat o educație aleasă. Mai târziu, el devine monah în „Frăția Sfântului Mormânt” – Ierusalim, fapt pentru care a fost mai târziu supranumit și „Ierusalimiteanul”.

Curând devine secretar al patriarhului de Ierusalim, iar în anul 685, în calitate de delegat al acestuia, semnează la Constantinopol actele Sinodului al VI-lea Ecumenic, care a condamnat în 681 erezia monotelită (al unei singure voințe în persoana Domnului nostru Iisus Hristos). Monahul Andrei rămâne în Constantinopol, unde i se încredințează conducerea unei importante opere social-filantropice, în special conducerea unui orfelinat și a unei case pentru bătrâni, lucrare socială foarte populară pentru Biserica bizantină din acea vreme. În anul 692, a fost ales episcop de Gortyna, în Creta.

De aici a primit și numele de „Cretanul” sau „Criteanul”’, pe care i l-a dat tradiția bisericească. Andrei Criteanul a fost un mare episcop misionar. A construit biserici, a înființat mănăstiri, a dezvoltat lucrarea filantropică a Bisericii, s-a ocupat de educația tineretului din eparhia sa, a ajutat pe creștinii care au suferit de pe urma incursiunilor musulmanilor în insula Creta. A fost un bun predicator, iar pentru a încuraja participarea poporului la viața liturgică a Bisericii a compus o mulțime de cântări liturgice. El este considerat cel dintâi autor de canoane liturgice, între care cel mai renumit este Canonul cel Mare, care a intrat în cartea Triodul și constituie o piesă liturgică deosebit de importantă pentru perioada Postului Sfintelor Paști. Sfântul ierarh Andrei Criteanul a trecut la viața veșnică în anul 740, pe când se întorcea de la Constantinopol spre Creta. De aceea, mormântul său nu se află în Creta, ci în localitatea Eresos din insula Mitilina.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending