Connect with us
Publicitate

Actualitate

Vouchere de vacanță 2024. Schimbări importante pentru toți beneficiarii

Publicat

Publicitate

De la 1 ianuarie 2024, valoarea voucherelor de vacanță a crescut. Însă regulile de acordare au fost modificate. Legea prevede însă dreptul la vouchere doar pentru angajații cu salarii lunare nete de până la 8.000 de lei/ lună. Cei cu salarii nete peste această valoare și care au beneficiat până acum de vouchere nu vor mai avea dreptul din 2024, scrie antena3.ro.

 

“Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță, (…) includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor”, se arată în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 -2026.

Publicitate

Cine sunt bugetarii care nu mai primesc vouchere de vacanţă
Legea prevede însă dreptul la vouchere doar pentru angajații cu salarii lunare nete de până la 8.000 de lei/ lună. Cei cu salarii nete peste această valoare și care au beneficiat până acum de vouchere nu vor mai avea dreptul din 2024.

Voucherele de vacanță vor fi emise și ca instrument exclusiv virtual
Potrivit unui proiect legislativ adoptat de Parlament, prin votul final al deputaților, voucherele de vacanță vor putea fi emise nu doar sub formă de card electronic, ci și ca instrument exclusiv virtual, respectiv un card virtual sau o aplicație.

Modalitatea de acordare va fi stabilită de angajatori împreună cu reprezentanții salariaților.

Publicitate

 

Potrivit legislației în vigoare, voucherele de vacanță aferente anilor 2022 – 2026 se emit doar pe suport electronic.

Este vorba despre o inițiativă a liberalilor care au constatat că, deși la nivel de lege nu se prevede expres dacă prin ”suport electronic” se înțelege doar suportul material sau și cel virtual, în legislația secundară se face trimitere la existența fizică a suportului electronic.

Publicitate

Acesta este motivul pentru care autorii proiectului consideră că este necesar ca la nivel primar să se reglementeze că prin ”suport electronic” se înțelege atât suportul electronic material (card fizic), cât și suportul electronic virtual (card virtual).

”Având în vedere evoluția tehnologică, este foarte important să se reglementeze și posibilitatea de a emite cardurile și virtual, fără a emite și plasticul, această decizie operațională având un impact major asupra degrevării de efortul operațional al primirii și distribuirii plasticului.

 

Reglementarea suportului electronic virtual nu va crea nicio obligație la nivelul angajatorului sau al salariaților săi, aceștia având posibilitatea, nu obligația, de a opta pentru emiterea biletelor de valoare pe suport electronic virtual”, arată inițiatorii, potrivit profit.ro.

Așadar, proiectul modifică, în primul rând, Legea biletelor de valoare cu un nou articol, care stabilește că ”prin suport electronic se înțelege orice dispozitiv fizic sau instrument virtual care poate fi utilizat de către beneficiarul său pentru a efectua operațiuni cu biletele de valoare”.

Totodată, conform unor alte modificări propuse la legea menționată, se prevede că angajatorii, împreună cu organizațiile sindicale legal constituite sau, după caz, cu reprezentanții salariaților, stabilesc de comun acord nu doar categoriile de bilete de valoare care se acordă angajaților, frecvența acordării acestora și valoarea lor, acolo unde este cazul, unitatea emitentă, dar și modalitatea de acordare, prin dispozitiv fizic sau instrument virtual. Angajatorul care optează pentru emiterea exclusiv printr-un instrument virtual, poate solicita oricând unității emitente și emiterea dispozitivului fizic al biletului de valoare, conform contractului încheiat de unitatea emitentă cu angajatorul.

Proiectul modifică și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță, stabilind că termenul ”voucher de vacanță” va fi interpretat ca făcând referire atât la voucherul de vacanţă pe suport hârtie, cât şi la voucherul de vacanţă pe suport electronic, iar ”prin suport electronic se înţelege orice dispozitiv fizic sau instrument virtual care poate fi utilizat de către beneficiarul său pentru a efectua operaţiuni de plată”.

 

Totodată, voucherul de vacanță pe suport electronic poate fi utilizat inclusiv pentru plata online, mai prevede inițiativa.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani: Șoferi beți, scoși din trafic de polițiști

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 9 Vlăsinești au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Știubieni, un autovehicul condus de un bărbat, de 38 de ani, din aceeași localitate.

Întrucât emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,99 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Publicitate

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi – Biroul Rutier au oprit pentru control, pe drumul public, din orașul Dorohoi, un autovehicul condus de un bărbat, de 49 de ani, din aceeași localitate.

 

Publicitate

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,44 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Sfințirea Bisericii cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva din satul Ibăneasa, sub lupa jandarmilor

Publicat

Publicitate

După ce, în data de 31 octombrie, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani a acționat cu 23 de jandarmi în sprijinul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău în cadrul misiunii de asigurare a ordinii și siguranței publice la meciul de fotbal dintre echipele F.C. Botoșani și Rapid București, în acest sfârșit de săptămână efectivele operative vor fi angrenate în misiunile de asigurare a ordinii și siguranței publice la mai multe manifestări sportive și religioase.

Sâmbătă, jandarmii botoșăneni vor lua măsurile necesare în vederea desfășurării în spiritul fair-play-ului a meciului de fotbal de Liga a III -a dintre echipele Gloria Ultra – A.C.S. Șomuz Fălticeni, disputat pe Stadionul municipal Dorohoi și vor fi alături de participanții la sfințirea bisericii cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva din satul Ibăneasa.

Duminică, efectivele de jandarmerie vor fi prezente pe terenul de fotbal din satul Epureni, comuna Ungureni, unde se va disputa meciul de fotbal de Liga a IV-a dintre echipele A.C.S. Epurări – A.S. 2000 Bucecea, în vederea prevenirii faptelor antisociale de natură penală sau contravențională.
Tot duminică, jandarmii vor acționa pentru asigurarea unui climat adecvat din punct de vedere a ordinii și liniștii publice la sfințirea bisericii cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din satul Ibăneasa, comuna Știubieni.

Publicitate

În ambele zile ale week-end-ului, jandarmii vor asigura măsurile de ordine necesare pe timpul desfășurării Turneului II Interjudețean de Volei – Feminin, în cadrul Campionatului Național de Volei, în incinta Sălii de sport a Liceului cu Program Sportiv Botoșani.
În cadrul acestor misiuni, jandarmii vor coopera cu efective de poliție și pompieri, care vor acționa potrivit competențelor instituționale în vederea preîntâmpinării unor incidente nedorite.

Misiunile jandarmilor pentru siguranța cetățenilor, executate independent sau în cooperare cu polițiștii botoșăneni, vor continua zilnic pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor și contravențiilor, precum și pentru intervenția la apelurile făcute la numărul unic de urgență 112.
Recomandăm participanților la manifestările publice să respecte măsurile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine, să acorde atenția cuvenită minorilor care îi însoțesc și bunurilor personale de valoare și să solicite sprijinul jandarmilor în mod direct, atunci când situația o impune.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va oficia, sâmbătă, slujba de înmormântare a părintelui Andrei Berbeci

Publicat

Publicitate

Comunitatea din Corlăteni se pregătește să-l conducă la Altar pe părintele Andrei, pe care îl știu de mic, de când dădea o mână de ajutor în Sf. Altar tatălui său, Constantin Berbeci, un preot profund dedicat Bisericii și enoriașilor.

„Părintele Andrei, fratele nostru, a fost depus la Biserica Sfântul Nicolae Corlăteni. Cei care doriți să îi aduceți un ultim omagiu, vă așteptăm cu drag! Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!”, a scris Ciprian Berbeci, fratele părintelui.

Slujba de înmormântare a părintele Andrei Berbeci va fi oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu ÎPS Teofan, după o rânduială specifică, sâmbătă, la ora 12.00, la Corlăteni. Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan va sluji, sâmbătă,  Sfânta Liturghie în Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” – Ibăneasa (comuna Știubeni, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani) cu prilejul sfințirii bisericii parohiale. Ierarhul și-a modificat programul pentru a putea fi alături de familia părintelui Andrei, greu încercat după trecerea sa la cele veșnice.

Publicitate

Îndrăgitul preot va fi înmormântat lângă mama sa, prezbitera Liliana, care nu a avut bucuria să își vadă băiatul preot, trecând la Domnul cu un an înainte de a fi hirotonit.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Ajutor ÎNCĂLZIRE locuințe 2024-2025: Persoanele singure și familiile cu venituri mici pot solicita bani de la stat pentru încălzirea locuinței

Publicat

Publicitate

Persoanele singure și familiile cu venituri mici pot solicita în această perioadă bani de la stat pentru încălzirea locuinței. Sprijinul financiar se acordă în perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025, relatează alba24.ro.

Ajutorul este destinat acoperirii costurilor pentru gaze naturale, energie electrică sau combustibili solizi și petrolieri, anunță Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS).

Publicitate

Cererea pentru acordarea ajutorului se poate obține de la primăria localității de domiciliu sau de pe site-ul acesteia. Dreptul la ajutor se stabilește începând cu luna depunerii cererii pentru cei care transmit documentele până pe 20 ale lunii respective.

Ajutoarele sunt acordate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială prin agențiile teritoriale, instituții subordonate Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Ajutor pentru încălzirea locuinței în sezonul rece 2024-2025. Condiții și noutăți

Pentru a beneficia de acest ajutor, venitul net mediu lunar pe membru de familie trebuie să fie sub 1.386 de lei. În cazul persoanelor singure, venitul nu trebuie să depășească 2.053 de lei.

Publicitate

Pensionarii ale căror pensii au fost majorate ca urmare a recalculării pot beneficia de acest ajutor dacă în luna august aveau venituri sub aceste limite.

Banii se acordă pentru un singur sistem utilizat pentru încălzirea locuinței, declarat de solicitant, potrivit Ministerului Muncii. Acesta este persoana singură sau, în cazul familiei, un membru al familiei care are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor civile, care devine titularul ajutorului.

De asemenea, se acordă numai pentru o singură locuință, respectiv pentru locuința de domiciliu sau, după caz, de reședință.

Publicitate

Cuantumul se stabilește prin aplicarea compensării procentuale, la o valoare de referință specifică fiecărui sistem de încălzire.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă în funcție de venitul net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure, astfel:

Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de:

  • 1386 lei /persoană în cazul familiei
  • 2053 lei, în cazul persoanei singure

Ajutor pentru încălzirea locuinței în sezonul rece 2024-2025. Grila compensare

Venit mediu lunar pe membru de familie sau persoana singură/ suma pentru compensare (%)

  • mai mic de 200 lei: 100%
  • între 200,1 și 320 lei: 90%
  • între 320,1 și 440 lei: 80%
  • între 440,1 și 560 lei: 70%
  • între 560,1 și 680,1 lei: 60%
  • între 680,1 lei și 920 lei: 50%
  • între 920,1 și 1040 lei: 40%
  • între 1040,1 lei și 1160 lei: 30%
  • între 1160,1 și 1280 lei: 20%
  • între 1280,1 și 1386 lei pe membru de familie: 10%
  • între 1280,1 și 2053 lei pentru persoana singură: 10%

Valoarea de referință pentru stabilirea cuantumului ajutorului este:

– prețul local al gigacaloriei în cazul încălzirii cu energie termică în sistem centralizat;

  • 250 lei în cazul încălzirii cu gaze naturale
  • 500 lei în cazul încălzirii cu energie electrică
  • 320 lei în cazul încălzirii cu combustibili solizi/petrolieri.

Ajutor pentru încălzirea locuinței în sezonul rece 2024-2025. Ce venituri se iau în calcul

Veniturile ce vor fi luate în calcul la stabilirea ajutorului pentru încălzirea locuinței reprezintă totalitatea veniturilor nete pe care le realizează persoana singură sau, după caz, membrii familiei, în luna anterioară lunii în care se solicită ajutorul pentru încălzire.

Veniturile care se iau în calcul sunt: salarii, pensii, indemnizații de șomaj, alte drepturi de asigurări sociale, indemnizații speciale etc., cu excepţia:

  • alocaţiei pentru susţinerea familiei (Legea nr. 277/2010)
  • alocaţiei de stat pentru copii (Legea nr. 61/1993)
  • bugetului personal complementar lunar şi a prestaţiilor sociale prevăzute (Legea nr. 448/2006)
  • burselor școlare
  • stimulentului educațional
  • sprijinului financiar ”Bani de liceu”
  • veniturilor obținute din activitățile cu caracter ocazional desfășurate de zilieri
  • sumelor ocazionale acordate de la bugetul de stat sau bugetele locale cu caracter de despăgubiri sau sprijin financiar pentru situații excepționale.

Deținerea unor construcții în afara locuinței, terenuri sau obținerea unor producții agricole pot conduce la neacordarea ajutorului pentru încălzire.

Ajutorul pentru încălzire se acordă în limita sumelor rezultate din aplicarea compensării procentuale la valoarea de referință, dar nu mai mult decât contravaloarea consumului efectiv înregistrat.

Supliment pentru energie

Statul acordă încă o formă de sprijin, supliment pentru energie, în vederea acoperirii unei părți din consumul energetic al gospodăriei, pe tot parcursul anului. Acesta este stabilit în cuantum fix, se acordă lunar, tot anul și se cumulează cu ajutorul pentru încălzirea locuinței (în perioada sezonului rece).

Venitul mediu net lunar până la care se acordă suplimentul pentru energie este de 1386 lei/persoană în cazul familiei și 2053 lei, în cazul persoanei singure:

Cuantum:

  • Sursa de energie/ suma fixă acordată lunar (lei)
  • Energie electrică: 30 lei
  • Gaze naturale: 10 lei
  • Energie termică: 10 lei
  • Combustibili solizi și/sau petrolieri: 20 lei
  • Dacă singura sursă de energie utilizată este cea electrică: 70 lei

Suplimentul pentru energie se acordă cumulat în funcție de necesitățile energetice ale gospodăriei: pentru iluminat, pentru prepararea hranei, pentru apa caldă menajeră, unele gospodării putând cumula și 3 astfel de suplimente diferite.

Ajutor pentru încălzirea locuinței în sezonul rece 2024-2025. Cereri și acte necesare

Locuitorii din Alba Iulia, care se încadrează în condițiile acordării ajutorului, pot depune cereri din 1 noiembrie 2024. Acestea se depun la sediul Direcției de Asistență Socială Alba Iulia (B-dul Republicii nr.26) în intervalul luni – joi, între orele 8:00 -15:00 și vineri, între orele 8:00-12:00.

Acte necesare:

  • acte de identitate – CI/BI pentru toţi membrii familiei, care au acelaşi domiciliu ori reşedinţă la adresa la care se solicită ajutorul sau care locuiesc şi se gospodăresc împreună, sunt înscrişi în cartea de imobil şi sunt luaţi în calcul la stabilirea cheltuielilor de întreţinere a locuinţei. Pentru copiii sub 14 ani – certificate de naştere.
  • certificat de căsătorie – dacă este cazul.
  • acte din care să rezulte calitatea titularului cererii faţă de locuinţa pentru care solicită ajutorul:
  • contract de vânzare-cumpărare, contract cu clauză de întreţinere sau drept de abitaţie, extras de carte funciară; contract de închiriere, comodat, concesiune valabil la data depunerii cererii, împuternicire din partea proprietarului locuinţei sau a titularului contractului de închiriere, după caz.
  • acte doveditoare privind toate veniturile nete lunare (venituri din activităţi independente, salariu şi alte drepturi salariale inclusiv contravaloarea tichetelor de masă, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din investiţii, pensii, indemnizaţii, venituri din activităţi agricole, venituri din premii şi din jocuri de noroc, venituri din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal şi al dezmembrămintelor acestuia, venituri obţinute din străinătate, depozite bancare, rentă viageră, alte venituri) realizate de către membrii familiei în luna anterioară solicitării dreptului
  • adeverinţă de la asociaţia de proprietari cu numărul şi numele persoanelor trecute la întreţinere.
  • act doveditor pentru grad de dizabilitate
  • carte de identitate a autoturismului/motocicletei
  • hotărâre judecătorească definitivă şi executorie privind stabilirea cuantumului pensiei/alocaţiei de întreţinere
  • factură de la furnizorul de gaze naturale, respectiv energie electrică.

Cererea se depune personal de titularul cererii. În situaţia în care titularul este persoană singură nedeplasabilă, cererea este însoţită de act medical care să dovedească acest lucru.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending