Connect with us
Publicitate

Actualitate

Vouchere de 500 de lei pentru preșcolari și elevi pentru achiziționarea de rechizite și haine. Cine va primi tichetele sociale

Publicat

Publicitate

Peste 400.000 de copii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial vor beneficia de tichete sociale, a anunțat astăzi premierul României. Voucherele de 500 de lei sunt pentru preșcolari și elevi care provin din familii cu venituri mici, pentru achiziționarea de rechizite și haine, relatează alba24.ro.  

Pentru a putea beneficia de ajutor, părinții copiilor vor trebui să completeze o cerere. Aceasta din urmă va trebui depusă la școli, în acest an școlar, până pe 26 octombrie.

„Acordăm, astăzi (n.r. – joi, 12 octombrie) prin Ordonanță de Urgență tichete sociale în valoare de 500 de lei pentru fiecare copil dintr-o familie cu venituri mici, care merge la grădiniță și la școală, la cursuri primare și gimnaziale”, a anunțat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Publicitate

Potrivit premierului, sunt peste 400.000 de copii care vor beneficia de sprijin pentru achiziționarea de rechizite și haine. Tichetele vor fi primite anual, timp de patru ani, începând cu anul școlar 2023-2024. Finanțarea, care va fi de 120 milioane euro, va fi asigurată integral din fonduri europene.

Vouchere de 500 de lei pentru preșcolari și elevi: cine va beneficia de tichetele

Potrivit proiectului, vor beneficia de tichete de 500 de lei pentru rechizite și haine:

a) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat preşcolar înscrişi în învăţământul de stat

Publicitate

Aceștia trebui să îndeplinescă condiţiile, în luna iulie a fiecărui an, pentru obţinerea sprijinului educaţional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015.

b) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat primar înscrişi în învăţământul de stat primar

Aceștia trebuie să întrunescă criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 126/2002. De asemenea, aceștia trebuie să fie în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară.

Publicitate

c) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat gimnazial înscrişi în învăţământul de stat gimnazial

Aceștia trebuie să întrunească criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare. De asemenea, trebuie să fie în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară.

Sprijinul principal acordat este în valoare de 500 de lei, într-o tranșă unică în fiecare an școlar, începând cu anul școlar 2023 – 2024.

Publicitate

Vouchere de 500 de lei pentru preșcolari și elevi: cum se vor acorda tichetele

Unitățile de învățământ vor informa reprezentanții legali sau tutorii cu privire la condițiile de eligibilitate. De asemenea, vor solicita părinților completarea unei cereri din care să reiasă componența familiei.

Părinții ai căror copiii se încadrează în condițiile de eligibilitate vor depune la unitățile de învățământ o cerere. Pentru anul școlar 2023-2024, aceasta va trebui depusă în termen de 45 de zile calendaristice de la începutul cursurilor. Mai exact, până pe 26 octombrie.

Pentru anii școlari aferenți perioadei 2024-2027, cererea va fi depusă în maxim 25 de zile calendaristice de la începutul cursurilor.

Datele și informațiile din cerere vor fi introduse de unitățile de învățământ în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR).

După prelucrarea, validarea și procesarea datelor, lista destinatarilor finali va fi transmisă de către STS la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Aceasta va putea fi accesată de către beneficiari, prin intermediul aplicației informatice.

Vouchere de 500 de lei pentru preșcolari și elevi: cum se vor distribui tichetele

Inspectoratele școlare județene vor distribui tichetele sociale pe suport electronic către unitățile de învățământ din care provin destinatarii finali.

Mai apoi, unitățile de învățământ vor transmite părinților tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional. Împreună cu acesta vor fi transmise și informațiile necesare privind lista unităților afiliate de pe raza teritorială unde aceștia își au domiciliul sau reședința.

Valoarea nominală a unui tichet social pe suport electronic pentru sprijin educațional este de 500 de lei.

Acesta se acordă într-o singură tranşă anual şi va putea fi utilizat în anul şcolar în care se acordă.

Tichetele sociale pe suport electronic nu vor permite efectuarea de operațiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar.

Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional vor putea fi utilizate doar pe teritoriul României. De asemenea, acestea vor putea fi utilizate numai pentru achiziționarea serviciilor de sprijin educațional pentru care au fost emise.

Se interzice unităților afiliate acordarea unui rest de bani la tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional.

Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional vor fi alimentate la începutului anului școlar sau pe parcursul anului școlar în care se acordă sprijinul, exclusiv cu valoarea nominală prevăzută, respectiv cu valoarea tichetelor sociale pentru sprijin educațional acordate destinatarilor finali, stabilită potrivit prevederilor OUG.

Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional pot fi utilizate numai la unitățile afiliate care încheie cu unitatea emitentă selectată de către beneficiar contracte de prestări servicii/protocoale/convenții/acorduri sau orice alt document care reglementează drepturile și obligațiile părților.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

ANPC, sfaturi la achiziționarea fructelor și legumelor proaspete. Cântăriți, controlați, verificați calitatea

Publicat

Publicitate

Pe măsură ce se apropie sezonul fructelor și legumelor proaspete în piețe, Protecția Consumatorului vine cu o serie de recomandări pentru a vă ajuta să alegeți și să cumpărați produsele potrivite, evitând situațiile neplăcute.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a elaborat o serie de atenționări necesare consumatorilor atunci când achiziționează legume și fructe proaspete.

„De la etichetare și până la observarea directă, atenția dumneavoastră vă poate ajuta să faceți cele mai bune alegeri și să achiziționați vegetalele cele mai proaspete și rentabile”, a declarat Sebastian Hotca, președintele ANPC.

Publicitate

Sfaturi la achiziționarea fructelor și legumelor proaspete

Potrivit ANPC, consumatorii trebuie să țină cont de următoarele aspecte la achiziționarea de fructe și legume proaspete:

  • Achiziționați produsele numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate;
  • Solicitați și păstrați bonul de casă, pentru a putea proba în cazul în care doresc să reclame calitatea produsului;
  • Verificați proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului, ale culorii, ale consistenței sau integrității suprafeței etc;
  • Atenție și la preț! Vă sfătuim să verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă;
  • Citiți cu atenție eticheta de prezentare, atât la produsele comercializate în vrac, precum și la cele ambalate.
  • Eticheta trebuie să conțină: denumirea produsului, țara de provenieță a acestuia, avertizări cu privire la existența unor substanțe cu care legumele sau fructele au fost tratate, inclusiv a fungicidelor.
  • Produsele preambalate, care prezintă ambalajele deteriorate și pentru care există suspiciunea deteriorării conținutului sau a modificării cantității nete de produs, față de cel înscris pe etichetă, nu trebuie achiziționate;
  • Acordați atenție deosebită mijloacelor de măsurare ale căror indicații trebuie să fie vizibile. Acestea trebuie să fie verificate metrologic;
  • Verificați, la cântarul pieței sau la cântarul supermarketului, cantitatea netă de produs achiziționat;
  • Verificați dacă este respectat regimul promoțiilor;
  • Verificați calitatea sau calibrarea produselor. Cele de calitatea a I-a NU conțin lovituri, pete sau excrescențe;
  • Verificați elementele de identificare ale produselor, pentru a vedea dacă produsele comercializate ca fiind românești, nu sunt, de fapt, importate
  • Verificați gradul de prospețime al produsului. Alegeți achiziționarea unor produse de același tip, de la producători locali, față de cele aduse de la distanțe mari, care pot fi deja depreciate;
  • Vă recomandăm, ca înaintea consumării, să spălați bine, cu apă, din abundență, legumele sau fructele.

Citeste mai mult

Eveniment

Eurovision 2024: Câștigătorul concursului la care noi nu am mai ajuns este Elveţia. Cum arată clasamentul

Publicat

Publicitate

Elveţianul Nemo a câştigat Eurovision 2024, o ediţie plină de tensiuni politice, triumfând într-un concurs desfăşurat în Malmo, Suedia. Concursul muzical la care România nu a mai ajuns a fost perturbat de controversele legate de prezenţa Israelului în competiţie în contextul războiului din Fâşia Gaza, relatează mediafax.ro.

Marea finală a concursului Eurovision 2024 a avut loc ieri seară, sâmbătă, la Malmö, Suedia, unde 25 de ţări au concurat pentru trofeu şi pentru onoarea de a găzdui ediţia de anul viitor a concursului. Reprezentantul Olandei a fost descalificat sâmbătă în urma unui incident.

După 4 ore de muzică, spectacole, divertisment şi emoţie, Nemo din Elveţia a fost încoronat câştigător al celei de-a 68-a ediţii a concursului Eurovision cu piesa “The Code”.

Publicitate

Cântăreţul, în vârstă de 24 de ani, a câştigat concursul cu piesa “The Code”, o melodie plină de energie care trece prin rap, drum and bass şi operă, despre călătoria lui Nemo de autodescoperire ca persoană non-binară.

“Vreau să vă mulţumesc foarte mult, sper ca acest concurs să se ridice la înălţimea promisiunii sale şi să continue să militeze pentru pace şi demnitate pentru fiecare persoană din această lume”, a declarat Nemo, după ce a primit pe scenă trofeul.

Publicitate

Clasamentul Eurovision 2024

Elveţia a câştigat concursul cu 591 de puncte. Pe locul doi s-a clasat Croaţia cu 547 de puncte, iar pe trei Ucraina cu 453 de puncte.

În top 10 sunt prezente Franţa, Israel, Irlanda, Italia, Armenia, Suedia şi Portugalia.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Ioan Valahul, tinerețe și mucenicie închinate lui Hristos

Publicat

Publicitate

Biserica îl sărbătoreşte astăzi pe Sfântul Mucenic Ioan Valahul. În izvoarele epocii populaţia românească de la nordul şi sudul Dunării era numită valahi, de aceea avem şi cognomenul pentru Sfântul Ioan de Valahul.

A trăit în secolul al 17-lea, când Ţările Române se aflau sub dominaţie otomană. După domnia semnificativă a voievodului Matei Basarab, cel mai mare ctitor de lăcaşuri sfinte din istoria noastră, a venit la domnia Ţării Româneşti Mihnea al 3-lea, care a declanşat în septembrie 1659 o revoltă antiotomană. Nu rezistă contraofensivei otomane şi se refugiază în Transilvania, iar Ţara Românească este prădată de trupele turceşti. Sunt luaţi în robie mulţi români şi duşi în teritoriile otomane de la sud de Dunăre. Printre cei luaţi în robie a fost şi tânărul Ioan, care avea doar 15 ani.

Din Vieţile Sfinţilor aflăm: „Cu toate că era atât de tânăr, Ioan ajunsese la măsura vârstei plinirii lui Hristos, când curăția inimii de prunc se împletește cu înțelepciunea minții de bătrân”.

Publicitate

Avea o credinţă clară şi statornică în puterea mântuitoare a Domnului nostru Iisus Hristos, prin care aştep­ta izbăvirea sa din robia turcească.

Cei luaţi în robie de trupele otomane erau socotiţi un bun al sultanului, putând să fie cumpăraţi de cei care erau musulmani. Sfântul Ioan a fost cumpărat și, datorită moralităţii lui, a scăpat de o posibilă agre­siune din partea stăpânului său, fiind nevoit să-l omoare pentru a se salva.

Aflând ceilalţi turci care-i păzeau pe robii valahi de moartea stăpânului Sfântului Ioan, l-au pus în lanţuri şi l-au dus în capitala Imperiului Otoman, adică la „Stambul”. Când au ajuns cu el aici, este dus la soţia celui pe care l-a ucis şi apoi să fie judecat de vizir: „Ioan a fost supus cercetării și a mărturisit adevărul, cum că el, omorându-l, nu a făcut altceva decât să-și apere curăția lui de creștin adevărat. Iar vizirul l-a dat în puterea femeii celui mort, ca să facă cu el ce va voi dânsa” (Vieţile Sfinţilor).

Publicitate

Stăpâna sa a dorit să-l ia de bărbat, iar pentru acest lucru i-a cerut să treacă la islam şi să părăsească credinţa lui creştină. Sfântul Ioan a refuzat această ofertă şi a mărturisit că nu va părăsi niciodată credinţa lui creştină. Este dat în puterea celui care administra în numele sultanului capitala Imperiului Otoman.

Acest conducător al „Stambulului” l-a închis şi aici a fost supus la chinuri pentru a părăsi credinţa lui stră­moşească creştină: „Tânărul, ase­menea unui diamant, a rămas neclintit în credință și în înțelep­ciune, căutând numai spre Domnul Hristos, de la care primea putere și biruință asupra vrăjmașilor văzuți și nevăzuți. Căci el, cu mintea lui vârstnică sălășluită în trup nevârstnic, luminată de darul lui Dumnezeu, știa că întreagă trebuie păstrată curăția și a sufletului, și a trupului, ca pe o jertfă bineplăcută îna­intea Cerului” (Vieţile Sfinţilor).

Constatând că nu reuşesc să-l determine să-şi schimbe credinţa, conducătorul capitalei otomane a cerut vizirului aprobarea să fie omorât Ioan. În ziua de 12 mai 1662, Sfântul Ioan a fost martirizat pentru credinţa sa în Hristos, în străvechea cetate zidită de Sfântul Constantin cel Mare şi devenită după 29 mai 1453 capitală a Imperiului Otoman.

Publicitate

Vieţile Sfinţilor precizează că „viața sfântului, împreună cu pătimirea sa, a fost scrisă de Ioan Cariofil, un învățat grec din vremea lui, și apoi tipărită la Veneția de Sfântul Nicodim Aghioritul, după care s-a trecut în sinaxarele grecești și apoi în cele românești”.

Pentru noi, creştinii ortodocşi români, cinstirea Sfântului Ioan Valahul este una deosebită, pentru că avem înainte un mucenic din nea­mul nostru care, la doar 18 ani, a ales martiriul pentru Hristos în locul unei vieţi îmbelşugate fără Dumnezeu. De aceea şi noi îl cinstim spunând: „Astăzi duhovniceşte prăznuieşte Biserica dreptcredincioşilor români şi cu bucurie strigă: Veniţi, iubitorilor de mucenici, să prăznuim pomenirea cea de peste an a luptelor noului mucenic Ioan! Că acesta, dintre noi cu voia lui Dumnezeu răsărind, în împărăteasca cetate a lui Constantin a înflorit minunat, aducând Stăpânului rod bogat şi bineprimit, prin mucenicie. Iar acum se roagă neîncetat, în ceruri, să se mântuiască sufletele noastre”.

Astăzi este un bun prilej să ne rugăm Sfântului rostind Acatistul lui, prin care să mărturisim viaţa lui cea plină de sfinţenie: „Deşi tânăr cu vârsta, ai dovedit curată înţelepciune când ai ales mai bine a pătimi pentru Ziditorul şi a muri pentru El decât a trăi şi a avea câştigare vremelnică. Viaţa ta plină de necazuri şi cu totul lipsită de bucurii pământeşti a fost, preafericite Ioane. Că din copilărie te-au smuls de lângă sânul părinţilor tăi şi te-au purtat pe drumuri nesfârşite în amara robie. Legat şi bătut, purtat ai fost pe drum lung, în vreme de iarnă; dar nici gerul, nici foamea, nici semnul însângerat al legăturilor nu au slăbit virtutea ta; că pe toate le-ai răbdat cu bărbăţie. Din rob puteai să fii slobod, din sărac să te îmbogăţeşti, din pripăşit, om cu aşezare. Dar cu ce preţ? Întinându-ţi trupul şi pierzându-ţi sufletul, pentru bunătăţi vremelnice şi pieritoare. Ne minunăm de cugetarea ta cea dreaptă, cinstitule mucenic. Că frăgezimea minţii tale, la vârsta de 18 ani, a ştiut să aleagă fără greş lucrul cel mai de preţ. Văzând păgânii că nu te lepezi de credinţa ta şi nu te supui poftelor stricăcioase, cerut-au vizirului să te omoare. Iar vizirul a poruncit eparhului să facă aceasta. Şi te-au dus călăii de te-au spânzurat”.

Publicitate

Pentru puterea credinţei cu care L-a mărturisit cu preţul vieţii pe Hristos şi noi îl lăudăm, cerându-i să se roage pentru noi: „O, răbdătorule de chinuri, preafericite noule mucenice, purtător al semnelor de biruinţă, Sfinte Mucenice Ioane Valahule, ascultă acum nevrednica rugăciune ce-ţi aducem din toată inima, ca să ne izbăveşti pe noi de năpastă, de primejdii, de dureri şi de ispite, spre a cinsti pomenirea ta, slăvind pe Dumnezeu, Cel de oameni iubitor, ca împreună cu tine, în veacul ce va să fie, să-I cântăm Lui: Aliluia!”

 

Citeste mai mult

Eveniment

Aurora boreală ar putea fi observată şi în noaptea aceasta. Unde ar putea să apară

Publicat

Publicitate

Aurora boreală a fost vizibilă din România, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la o intensitate care nu a mai fost documentată de sute de ani, precizează dr. Adrian Şonka, astronom în cadrul Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”.

Fenomenul a putut fi urmărit cu ochiul liber, înspre nord, mai ales din afara oraşelor, în zone care nu sunt afectate de poluarea luminoasă.

“Trebuie privit înspre nord şi trebuie aşteptat, pentru că fenomenele acestea sunt imprevizibile. Chiar dacă se anunţă că vor fi vizibile de undeva, uneori nu se văd. Acum s-a văzut din România aurora boreală, aşa cum nu s-a mai văzut de sute de ani. Noi nu avem până acum vreo informaţie din istorie sau din datele noastre, cum că s-ar mai fi văzut în felul acesta din România vreodată. Cu lucrul acesta suntem de acord cam toţii cei care am observat-o. Dar pozele mint un pic, pentru că aparatul e sensibil la roşu şi la verde – la roşu mai ales. Cu ochiul liber, culorile nu erau chiar atât de intense. Se vedeau numai după ce te obişnuiai cu întunericul. După 10-15 minute vedeai nuanţe de roz şi verde, dar vizual nu au fost aşa de spectaculoase cum sunt în fotografii, dar se vedeau, într-adevăr”, a precizat pentru AGERPRES Adrian Şonka.

Publicitate

Aurora boreală s-a văzut în reprize, aceasta fiind observată la începutul nopţii, iar după o pauză de o oră, redevenind vizibilă sâmbătă dimineaţa, la o oră după miezul nopţii.

“Imediat cum s-a făcut seară, s-a văzut ceva mai puternic, aşa, sub formă de perdele luminoase sau pete roşiatice, înspre nord. A durat cam o oră. A fost o pauză, iar pe la ora 01.10 a început din nou să se vadă ceva foarte intens, a durat cam o oră, până la ora 01.50. Apoi au dispărut perdelele luminoase şi a rămas un fundal roşiatic şi, aşa, verzuliu”, a explicat Adrian Şonka.

Astronomul a subliniat că aurora se produce în jurul polului magnetic, dar că în anumite situaţii poate fi observată şi la latitudini mai joase.

Publicitate

“Atunci când vezi aurora în România, ea se produce tot acolo unde se produce în mod normal, în jurul polilor magnetici, dar se ridică mai sus în atmosferă, este mai intensă şi poţi vedea la depărtări mari. E ca atunci când vezi munţii din Bucureşti. Asta nu înseamnă că munţii sunt în Bucureşti. Munţii sunt unde sunt, dar cerul e clar şi poţi vedea la depărtare. Deci, aurora nu s-a petrecut în România, ci s-a văzut din România”, a precizat el.

Fenomenul a fost vizibil în contextul în care în această perioadă s-au produs trei erupţii solare, aspect care a perturbat câmpul magnetic al Pământului.

“Aurorele boreale sunt produse de materialul care vine de la Soare. Soarele pierde nuclee atomice, gaze, electroni, care se duc peste tot în sistemul solar. Mereu se produc aurore, dar ele sunt de intensitate scăzută. Dar când are loc o erupţie, pleacă mai mult material de pe Soare şi, dacă ajunge la Pământ, aurorele sunt mai intense”, a detaliat Şonka.

Publicitate

Aurora ar putea fi observată şi în noaptea aceasta, dar nu există o certitudine în privinţa asta. Cei care doresc să urmărească fenomenul, trebuie să o facă din afara oraşelor mari şi să privească spre nord. În noaptea de duminică spre luni, fenomenul nu va mai fi vizibil.

“Nu se vede din prima. Eu am stat o oră şi nu am văzut nimic, apoi a apărut din nou, iar apoi a dispărut. Trebuie să te pregăteşti să stai câteva ore pe un câmp, să nu te uiţi în telefoane, ca să te acomodezi cu întunericul, să nu aprinzi farurile de la maşină, să fie cald, să fii în siguranţă”, a transmis astronomul. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending